Magnetron kopen: op welke eigenschappen moet je letten?

Als je op zoek bent naar een nieuwe magnetron, dan heb je de keuze uit veel modellen. Al die mogelijkheden kunnen wat overweldigend zijn. Om toch tot een goede keuze te komen, moet je weten welke eigenschappen belangrijk zijn voor jou en welke zaken ondergeschikt zijn. We zetten alle belangrijke aspecten, als functies, prijs, design, type en dergelijke op een rij om je zo te helpen bij het juiste apparaat uit te komen. Het eerste dat je moet bepalen is of je een inbouwmagnetron of een losstaande nodig bent. In de meeste situaties heb je hier niet zoveel aan te kiezen. De functionaliteit en mogelijkheden van magnetrons zijn niet erg verschillend tussen losstaande modellen en inbouw. Over het algemeen zijn inbouw apparaten duurder.

Een combi of solo magnetron?

De volgende keuze die je helpt tot het juiste apparaat te komen is de keuze voor een solo magnetron of een combi magnetron. Een solo magnetron heeft alleen de mogelijkheid om met microgolven eten te bereiden. Dat gaat verder dan alleen meer opwarmen of ontdooien. Er is wel meer mogelijk met alleen een solo magnetron. Zo worden er meestal ook wel wat recepten en suggestie met het apparaat meegeleverd. Of je aan een solo magnetron genoeg hebt, zal je zelf moeten bepalen.

De vele functies van een combi apparaat

Neem je een combi magnetron, dan is daarmee alles nog niet gezegd. De exacte functies die aanwezig zijn op een combi magnetron verschillen van model tot model. Normaal gesproken zal er de mogelijkheid zijn om te verwarmen als een conventionele oven. Hierbij worden gerechten verwarmd met hitte van boven en van onderen. Heeft het apparaat een heteluchtfunctie, dan zal er een ventilator achter in de oven zitten, waarmee de warme lucht gelijkmatig wordt verdeeld.
Met een grill functie is het mogelijk om een krokante korst aan je gerecht te krijgen. Vooral bij vlees en vis is dit erg smakelijk.
Heeft het apparaat een stoom functie dan wordt vocht aan de kook gebracht en wordt de inhoud van de magnetron op deze temperatuur gehouden.
De crisp functie is een combinatie van de magnetronfunctie en de grill. Dankzij de grill krijg je de lekkere krokante bovenlaag, terwijl het voedsel zelf gaart dankzij de magnetron functie.

Welke functies je precies wel of niet nodig bent, zal je zelf moeten bepalen. Meer functies zal de prijs opvoeren. Heb je naast je magnetron ook nog een normale oven, dan is een solo magnetron wellicht voldoende. Maar ben je weleens wat serieuzer aan de slag in de keuken, dan biedt een combi magnetron naast een oven erg veel flexibiliteit bij het koken.

Hoeveel inhoud heb je nodig?

Magnetrons zijn verschillende groottes te verkrijgen. Daarbij varieert de inhoud van de binnenruimte behoorlijk. De kleinste zijn ongeveer 17 liter (losstaand) en de grootste zijn een kleine 50 liter. Ook hier geldt dat het weer afhangt van je eigen kookgewoontes. Heb je geen oven naast je magnetron, dan is een apparaat met grote inhoud aan te raden. Gebruik je de magnetron echter vooral voor wat opwarmen en ontdooien (solo functie) dan zal een kleinere inhoud al snel voldoende zijn. De kleinste magnetrons zijn echter wel erg klein, dus kijk wel even kritisch of je met dergelijke modellen wel echt uit gaat komen.

Het type deur

Magnetrons worden met twee soorten deuren uitgevoerd. Of je hebt een normale deur die zijwaarts opengaat (meestal naar links), of er zit een klapdeur op, die net als bij een oven naar voren open gaat. De kleinere magnetrons, hebben bijna altijd een normale deur. De grootste combi magnetrons veelal een klapdeur. Waar je even goed over na moet denken, is op welke hoogte het apparaat geplaatst zal worden. Komt deze vrij hoog, bijvoorbeeld boven een koelkast, dan kan een klapdeur een probleem vormen. Vooral voor mensen die wat korter zijn, kan dit erg vervelend zijn. Je moet dan over een hete deur heen reiken om bijvoorbeeld een zware en hete ovenschaal te pakken.

Hoeveel vermogen of Watt

Niet elke magnetron heeft dezelfde mogelijkheden qua vermogen. Veel hoger dan 1000 Watt gaan magnetrons niet. Maar sommige modellen gaan niet verder dan 750 Watt. In principe maakt het niet zo'n groot verschil. Met een lager wattage, zal het wat langer duren, voordat een gerecht klaar is of totdat iets is ontdooid. Op de verpakking van gerechten staat aangegeven welk vermogen nodig is en hoe lang het erin moet. Heb je dat specifieke vermogen of stand niet, dan moet je een vertaling maken naar de standen die jij wel beschikbaar hebt.
Naast het aantal Watt, zijn er ook verschillen in temperatuur die combi magnetrons in de andere standen maximaal kunnen bereiken. De meeste halen 250 graden, andere komen maar tot 225 graden.

Een draaiplateau of juist niet?

Veel magnetrons hebben een draaiplateau. Tijdens bereiding draait dit plateau en wordt het gerecht zo gelijkmatig bereid. Dat klinkt misschien handig, maar er zijn ook apparaten die geen draaiplateau hebben. In deze modellen worden de microgolven verdeeld doordat het apparaat anders ontworpen is. Veelal wordt er een roterende antenne toegepast om hetzelfde effect te bereiken. Het voordeel daarvan, is dat de binnenruimte van de magnetron strak en vlak is. Dat is natuurlijk veel praktischer bij het schoonmaken en het scheelt een speciale glasplaat die kapot kan gaan. Maar het biedt je ook meer flexibiliteit bij het inzetten van groten ovenschalen. Die passen gemakkelijker en draaien niet onnodig rond. Sommige magnetrons hebben de mogelijkheid de draaifunctie uit te zetten.

Het schoonmaken van de binnenruimte

Een magnetron schoonmaken vinden weinig mensen leuk. Wanneer de deur dicht zit, zie je eventueel vuil niet. Maar juist daardoor, wordt het schoonmaken soms wat langer uitgesteld dan we zouden willen. Het vervelende is echter dat het daardoor nog lastiger is de boel goed schoon te krijgen. Sommige apparaten hebben ingebouwde zelfreinigingssystemen, zoals pyrolystische reiniging. Ook het materiaal waar de binnenruimte van gemaakt is, speelt een rol. Daarnaast kun je bij bepaalde modellen eenvoudig de metalen rails voor bakplaten en roosters verwijderen, zodat je die bijvoorbeeld zo in de vaatwasser kunt zetten

De buitenkant van de magnetron

Het uiterlijk van de magnetron is belangrijk, omdat deze in het zicht staat. Bij een inbouwapparaat is dat alleen de voorkant. Maar juist bij inbouw is het van belang dat het ontwerp past bij de rest van je keuken. Tegenwoordig is het veel rvs, dus lichtgrijs dat we zien bij magnetrons en ovens. Veelal met zwart glas in de deur.
Een andere factor in het uiterlijk is het bedieningspaneel, dus de knoppen en het display. Ook hiervoor geldt dat je het liefst iets zoekt dat past bij de rest van je keuken en wat je zelf prettig vindt. Wil je een strak minimalistisch design, of wil je juist wat meer knoppen, zodat je snel het juiste programma en functie kunt kiezen. Heb je ook een oven dichtbij de magnetron, dan is het wel zo mooi te zorgen voor een eenzelfde uiterlijk op het gebied van kleuren, materialen, knoppen en displaykleur. Vooral dat laatste verdient enige aandacht. Een apparaat met een zwart/wit display naast of boven een vergelijkbaar apparaat met een rood display is voor velen een doorn in het oog.

Andere functies

Op veel magnetrons treffen we nog allerlei andere functies aan. Zo hebben ze nagenoeg allemaal een klokje, dat getoond wordt, wanneer het apparaat niet in gebruik is. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een kinderbeveiliging of uitgestelde start-functie. Op veel apparaten zit bovendien een timer of kookwekker functie. Daarnaast zijn er allerlei verschillen in de bediening van het apparaat. Zo kun je instellen hoe lang de functie moet werken in secondes of minuten. Maar bij soms kun je in plaats van een tijdsduur ook een eindtijd instellen.

Allerlei programma's

Op combi magnetron zitten vaak allerlei verschillende programma's. Zo kun je vaak een type gerecht of voedselcategorie kiezen. Daarbij kies je dan nog een gewicht, of het apparaat bepaalt zelf het gewicht. Er zijn meestal een aantal combi programma's die in de handleiding beschreven staan. Op sommige apparaten heb je de mogelijkheid om zelf een en ander in te programmeren via een geheugenstand. Op die manier heb je meest gebruikte functie snel beschikbaar.

Wat heb je echt nodig?

Zo is er van alles mogelijk, maar het is vaak niet zo eenvoudig om voor een aankoop dat allemaal te weten komen. Tegelijkertijd kun je je ook afvragen of je dat soort zaken daadwerkelijk gaat gebruiken. Zelf programma's instellen is voor velen teveel gedoe. Belangrijker is vaak dat de basisfuncties eenvoudig in gebruik zijn.

Wat kost een magnetron

Zoals met zoveel zaken, kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Kijk je naar de goedkoopste en kleinste modellen inbouw solo magnetron dan moet je denken aan een prijs van zo'n 130 tot 150 euro. Kijk je naar de meest complete en luxe combi magnetrons dan kijk je al snel naar bedragen van rond de 900 euro of soms zelfs nog meer. Voor een gerenommeerd merk als Bosch, Samsung of Siemens betaal je voor een goede solo magnetron zo'n 300 tot 350 euro. Wil je een grotere combi magnetron, dan moet je al snel aan 500 euro denken.

Koop je een losstaand apparaat dan haal je een 17 liter solo magnetron al voor zo'n 50 euro. Voor de meest uitgebreide combi apparaten ga je ook richting de 1000 euro. Denk bij een goed merk solo magnetron aan een prijs van 150 tot 200 euro. Wil je liever een losstaande combi magnetron van een degelijk merk, dan kijk je naar een bedrag van 300 tot 400 euro.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe houd je je magnetron schoon?Hoe houd je je magnetron schoon?Een magnetron is gemakkelijk om snel eten in warm te maken of eten in te koken. Het opwarmen en koken van voedsel gaat s…
De mogelijkheden van een magnetronDe mogelijkheden van een magnetronIn Nederland heeft de magnetron, ook wel microwave of microgolfoven genoemd, vanaf de jaren tachtig van de twintigste ee…
Koken met de magnetron: VoordelenKoken is een attractieve bezigheid onder de huishoudelijke taken, maar helaas heeft men vaak er de minste tijd voor. Kok…
Schoonmaken van een vieze magnetronSchoonmaken van een vieze magnetronEen magntron is gemakkelijk te reinigen, met citroen en water, maar ook met blokjes voor een vaatwasmachine. Als je magn…

De panty: hoe draag je een panty en wat kun je er meer meeDe panty: hoe draag je een panty en wat kun je er nog meer mee. Veel zo blijkt wel uit dit artikel. Een panty is een syn…
Kies het juiste koffiezetapparaatKies het juiste koffiezetapparaatKoffiezetapparaten zijn in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar, je hebt apparaten die door middel van cups…
Bronnen en referenties
  • www.kieskeurig.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Magnetron_%28oven%29
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.