Totaal kosten van nieuwe keuken: Waar moet je op rekenen?

Dat een nieuwe keuken geld kost begrijpt iedereen. Maar in veel gevallen wil je graag weten hoeveel, zodat je zeker kunt stellen dat je alles kunt betalen. Er komt echter nogal wat kijken bij een nieuwe keuken. Veel zaken waar je aan moet denken, die allemaal geld kosten. Veel is echter ook afhankelijk van je specifieke situatie. In dit artikel lees je waar je overal aan moet denken, wanneer je je een beeld wilt vormen van de kosten die met jouw nieuwe keuken gepaard gaan. De prijs van een keuken zelf, inclusief kasten, apparatuur, aanrechtblad en dergelijke kun je nog relatief eenvoudig vinden. Loop een keukenzaak binnen, blader door een folder, of kijk eens rond op internet. Op die manier kun je al snel een beeld krijgen van de kosten. Wil je nog een beter idee van de prijs krijgen, dan kun je online bij bepaalde keukenzaken, je keuken zelf ontwerpen. Je kiest alles wat er te kiezen valt, inclusief alle details, zoals apparatuur, handgrepen, aanrechtblad, kraan, spoelbak en de online designer kan de totaalprijs voor je berekenen.

De andere kosten

Behalve de prijs van de keuken zelf, zijn er nog meer kosten die je moet maken. De kosten van de keuken zullen het meeste geld gaan kosten, maar de overige kosten kunnen ook behoorlijk oplopen. Het lastige daaraan is dat dat sterk afhangt van je eigen situatie. Heb je een modern huis en zitten alle aansluitingen en voorzieningen al op de juiste plek? Dan vervang je misschien alleen de keuken zelf. Het wordt een ander verhaal, wanneer je een meer dan dertig jaar oude keuken vervangt, waarbij er van alles anders moet. Grote kans dat je elektrische installatie en meterkast niet meer volstaat. Misschien kies je voor een andere indeling, waardoor bestaande aansluitingen op de verkeerde plek zitten. Of je gaat op inductie koken en hebt nieuwe leidingen nodig. Zo zijn er tal van zaken die een rol spelen voor de totale begroting.

Materiaal en werkloon

Je kunt de kosten grofweg in twee groepen verdelen: materiaal kosten en werkloon of uren. Het werkloon is natuurlijk direct afhankelijk van hoeveel je betaald laat doen en wat je zelf kunt doen. Kun je het meeste zelf, dan bespaar je daar heel veel geld mee. Bovendien wordt het gemakkelijker in te schatten hoeveel geld er met je totale keukenproject gemoeid is. Je hebt er zelf meer werk van en in de meeste gevallen is de doorlooptijd van je project langer: je kunt maar één ding tegelijk, het werk moet in de vrije tijd gebeuren en veel klusjes kosten een enthousiaste klusser toch meer tijd dan een vakman.

Wat kost de vakman
Werk dat je door een vakman laat doen, kost vanzelfsprekend geld. Het is echter niet zo eenvoudig daar zelf een inschatting van te maken. Naar het uurloon kun je nog wel een beetje raden. Dat zal zo ongeveer tussen de 20 en 40 euro exclusief BTW liggen. Het aantal uur is een stuk moeilijker en ook weer sterk afhankelijk van de klus en de situatie. Wil je hier een beeld van hebben, dan kan je het beste een offerte laten maken. Op die manier weet je waar je aan toe bent en voorkom je vervelende situaties.

De materiaalkosten

De materiaalkosten zijn eenvoudiger in te schatten. Voor de meeste zaken geldt dat je gewoon een lijst kunt maken en die verder uitwerken. Daarmee kun je een compleet beeld maken van wat er allemaal nodig is. Probeer ook niet te ver te gaan, want elk schroefje en boutje noemen is natuurlijk niet zo interessant. Je zult hoe dan ook een bepaalde marge over het geheel moeten aanhouden voor onvoorziene zaken. De lijst met de uit te voeren werkzaamheden, kun je gemakkelijk aanvullen met benodigde materialen.

Zaken waar je aan kunt denken

Zoals gezegd is het uit te voeren werk helemaal afhankelijk van je eigen situatie. De staat van het huis en vertrek waar de keuken komt zijn een bepalende factor. Samen met natuurlijk de keuken die jij wilt en de eisen die dat met zich mee brengt. We noemen hier een aantal van de grotere zaken:

Sloopwerk

Meestal komt een nieuwe keuken op de plek van de oude. Maar ook wanneer de keuken op een nieuwe locatie komt, moet er vaak nog een en ander gesloopt worden. Hoeveel precies is verschillend per situatie. Denk in ieder geval aan plafond, vloer, muren en de oude keuken. Eventueel ook bestaande elektrische zaken, zoals stopcontacten, lichtpunt, centraal doos en leidingen. Dit soort werk kun je zelf goed doen en kost daarom niet veel geld. Materiaalkosten spelen geen rol. Denk er wel aan dat je alle gesloopte zaken moet afvoeren. Hier zijn wel kosten mee gemoeid.

Nieuwe vloer nodig?

Als je de keuken plaatst op een plaats waar nog een houten vloer ligt, dan is het verstandig die te vervangen door ene betonnen vloer. Een keuken weegt behoorlijk wat en met een oude houten vloer is de kans op verzakking na verloop van jaren groot. Houd daarom rekening met het moeten storten van een nieuwe vloer. Als je zelf twijfelt, haal er dan vooral een expert bij om je hierin te adviseren. Eventueel brengt een nieuwe betonnen vloer extra kosten met zich mee, wanneer er allerlei leidingen onder de huidige vloer doorlopen. Denk aan een gasleiding, waterleiding en verwarmingsbuizen. Die moeten dan verlegd worden.

Op moment dat je een nieuwe vloer gaat storten, kun je ervoor kiezen om deze van vloerverwarming te voorzien. Dat brengt extra kosten met zich mee. Afhankelijk van je situatie in je huis is vloerverwarming wel of geen optie. Als het wel mogelijk is (zowel qua situatie als financiën) het een aanrader. Je raakt de radiator kwijt en hebt overal in de keuken lekker warme voeten.

Werk aan de muren

In vele gevallen moet er wat werk aan de muren gebeuren. Het dichtsmeren van oude gaten, bijvoorbeeld van stopcontacten of boorgaten. Vaak is er tijdens het strippen van de muren ook wat oud stucwerk van de muur losgekomen. Je muren opnieuw stukadoren om ze weer strak te krijgen is dus in de meeste gevallen wel nodig. Niet zelden zijn er nieuwe leidingen in de muur nodig, waar sleuven voor gefreesd moeten worden. Na het plaatsen van die leidingen, moet de muur weer strak gemaakt worden.

Elektrische installatie

Bij een nieuwe keuken komt al snel het nodige werk aan de elektrische installatie kijken. Ook hier is de hoeveelheid werk en kosten sterk afhankelijk van je huidige situatie. Als je een moderne keuken plaatst, met bijhorende apparatuur, dan zijn daar de meerdere groepen voor nodig. Als richtlijn moet je denken aan vier groepen, maar als je elektrisch gaat koken, komt daar nog een kookgroep bij. Bovendien heb je dan ook een driefasen-aansluiting nodig. Heb je die nog niet dan moet het elektriciteitsbedrijf daarvoor langs komen en dat levert een extra rekening op (de tarieven daarvoor kun je zo opvragen of op internet vinden).

Helaas zal het werk niet beperkt zijn tot een paar groepen in de meterkast erbij. Er zullen ook leidingen van die meterkast naar de plaats moeten waar de betreffende apparatuur geplaatst gaat worden. Daarvoor moet normaal gesproken het plafond er uit (als dat al niet moest). Ook moeten er nieuwe sleuven en gaten in de muren gefreesd worden voor de buizen en wandcontactdozen. Elektriciteitswerk moet veilig en volgens standaarden gebeuren, dus tenzij je zelf op de hoogte bent, moet dit door een vakman uitgevoerd worden.

Water aansluiting en afvoer

Een water aansluiting is natuurlijk onmisbaar in de keuken. Komt je nieuwe keuken op de plaats van de oude, dan heb je al een warm- en koudwateraansluiting liggen. In de andere gevallen moeten die nog aangelegd of omgelegd worden. En ook wanneer de spoelbak op een andere plek komt, moet er wat gebeuren. Ook de vaatwasser heeft een aansluiting op de koudwaterleiding nodig. En de waterboiler of kokendwaterkraan, als je die in je nieuwe keuken wilt.

Voor de afvoer geldt grotendeels hetzelfde als de waterleiding. De afvoer is nodig op dezelfde plek waar water aangeleverd wordt: spoelbak, vaatwasser en Quooker/waterboiler (door middel van een inlaatcombinatie).

Gas aansluiting

Je hebt alleen een gas aansluiting nodig als je ook op gas gaat koken. Tegenwoordig is elektrisch koken in opkomst. Toch is het verstandig om in ieder geval een aansluiting achter je aanrecht te hebben. In de meeste gevallen is dat een kleine moeite en handig om te hebben. Een keuken heeft niet een eeuwig leven dus wordt er over tien of twintig jaar weer een andere keuken geplaatst.

Het luchtkanaal van de afzuigkap

Bij het vervangen van een keuken, kan het bestaande luchtkanaal vaak hergebruikt worden. Dan ben je snel klaar. Kan dat niet, dan zal hier ook wat aan gedaan worden. Hoeveel precies is sterk afhankelijk van je situatie. Kan de afzuiging zo door de wand naar buiten, of moet je verder omhoog, voordat je de buitenlucht kunt bereiken? In sommige gevallen kan de afzuigkap op een centraal afzuigsysteem aangesloten worden. Ook iets waar je wel even goed naar moet kijken, dus.

De achterwand van de keuken

Vergeet ook de achterwand van de keuken niet. In de meeste gevallen kiest men daar nog voor tegels, maar er zijn tegenwoordig ook andere opties. Je moet in ieder geval goed bepalen hoeveel vierkante meter je nodig bent. Kies je voor luxe tegels, dan kan je zomaar honderden euro's uitgeven aan de tegels alleen. Deze moeten dan nog worden geplaatst en bovendien heb je nog wat zaken als lijm en kit nodig.

De verlichting

Vergeet de verlichting ook niet in je begroting. Laat dit geen sluitpost zijn. De verlichting is juist ene belangrijk onderdeel van je keuken. Zowel functioneel, omdat de keuken een plek is waar gewerkt wordt: je wilt alles goed kunnen zien. Maar de andere functie van licht is het geheel sfeer geven. Beide zaken zijn belangrijk en vergen de nodige aandacht om goed te krijgen. Er is tegenwoordig van alles te krijgen op dit gebied. Afhankelijk van je smaak, voorkeur en situatie kunnen de daarmee gepaard gaande kosten ook behoorlijk oplopen.

Schakelmateriaal als stopcontacten en schakelaars

Met een nieuwe keuken zal je normaal gesproken ook nieuwe stopcontacten boven het aanrecht nodig zijn. Hoeveel hangt natuurlijk van de grote van je keuken en je persoonlijke voorkeur af. Daarnaast zal je inbouw apparatuur veelal ook op (enkele) stopcontacten aangesloten moeten worden. Die stopcontacten zitten uit het zicht, dus daar hoef je geen hele dure types voor te kopen. Mogelijk vervang je ook nog een aantal lichtschakelaars en stopcontacten in de rest van het vertrek, Bijvoorbeeld wanneer je over dezelfde stijl wilt. Zorg dan dat je precies weet wat je nodig bent. Zodoende kun je goed inschatten wat het je gaat kosten, wanneer je voor een bepaalde serie, merk of stijl kiest. Let daarbij vooral ook op dimmers en in het bijzonder dimmers geschikt voor spotjes. Die kunnen nog behoorlijk duur uitvallen. Prijzen van honderd euro voor een enkele dimmer zijn geen uitzondering.

De centrale verwarming

Ook dit punt is weer sterk afhankelijk van je situatie. Denk in ieder geval even aan je radiator, als je die hebt. Kan deze gewoon blijven zitten, of moet deze worden verplaatst. Of moet de radiator misschien tijdelijk weggehaald worden, vanwege andere werkzaamheden? Mogelijk betreft het een ouderwets model en wil je de hele radiator vervangen? En in hoeverre kun je al dat soort zaken alleen, of heb je de hulp nodig van een vakman?

Afwerking

Voordat je keuken echt af is, zal er op allerlei vlakken ook de nodige afwerking plaats moeten vinden. Denk aan het verven van kozijnen, deuren en andere houtdelen. Er moet mogelijk een nieuw plafond in, of het bestaande plafond moet van een nieuwe sauslaag worden voorzien. Dan zal er op een deel van de muren mogelijk behang moeten komen. En ook op de vloer zal iets moeten komen. Mogelijk plavuizen, zeil of laminaat. Denk daarbij ook aan de plinten die op de muur, plafond of vloer moeten komen.

Gordijnen, vitrages, lamellen of een rolgordijn

Met een gehele nieuwe keuken, zal er meestal ook iets nieuws voor de ramen moeten. Hierin speelt smaak natuurlijk een grote rol. Maar denk ook even na over wat praktisch is. En vergeet daarbij vooral niet dat er in de keuken gekookt wordt. Dampen en luchtjes zijn aan de orde van de dag. Het is dus handig iets te kiezen dat je goed schoon kunt houden.

Een nieuwe pannenset?

Wanneer je voor het eerst overstapt naar inductief koken, is de kans groot dat je een nieuwe pannenset nodig bent. Was dit vroeger nog een erg kostbare zaak, tegenwoordig zijn dit soort pannensets niet meer veel duurder dan gewone pannensets. Maar een met een goede pannenset kun je decennia lang koken, dus in de meeste gevallen is het toch wel aanbevolen voor ene goede kwaliteit te gaan. Welk formaat pannen je precies nodig bent, is erg persoonlijk en afhankelijk van je gewoontes in de keuken. De meeste mensen hebben voldoende aan een 4-delige pannenset, aangevuld met één of twee koekenpannen, een wok of hapjespan en mogelijk een grote soeppan.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost het renoveren van een keuken?U kunt de levensduur van uw keuken verlengen door hem te laten renoveren. Een keukenrenovatie bespaart u duizenden euro’…
Huis goedkoop opknappenHuis goedkoop opknappenMet weinig geld en veel inzet, kunt u zelf uw huis verfraaien. Zelfs op zeer grote uitgaven kunt u eenvoudig besparen do…
Hangend meubilair in een sixties lookHangend meubilair in een sixties lookDe jaren sixties herkennen we aan de kleur, de vele harde en zeer aanwezige kleuren in kleding en woning. De sixties vin…
Huis opknappen met weinig geldHuis opknappen met weinig geldUw eigen huis opknappen kunt u duur maken, maar u kunt ook met een klein budget het huis verbeteren. Een vakman inschake…

Veilig gebruik van de kettingzaag – tips & adviezenVeilig gebruik van de kettingzaag – tips & adviezenKettingzagen zijn er te kust en te keur. Ook voor de niet-professionele tuinliefhebber is dit tuingereedschap een geweld…
Een granieten aanrechtblad monterenEen granieten aanrechtblad monterenEen granieten keukenblad kan uw keuken een exclusieve uitstraling geven. Meestal huurt u iemand in om uw keukenblad te i…
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.