De mogelijkheden van een magnetron

De mogelijkheden van een magnetron In Nederland heeft de magnetron, ook wel microwave of microgolfoven genoemd, vanaf de jaren tachtig van de twintigste eeuw steeds meer zijn plekje in de keuken weten te vinden. Tegenwoordig heeft bijna ieder huishouden een magnetron, en is dit apparaat bijna onmisbaar geworden bij de huidige manier van leven.

Hoe werkt de magnetron

Een andere benaming voor magnetron is microgolfoven en deze term geeft meteen de werking aan. Door de microgolven c.q. de elektromagnetische golven wordt voedsel snel verwarmd zonder dat er extra vocht of vet nodig is, en mét behoud van vitamines en smaak. De meeste magnetrons hebben een draaiplateau waardoor het voedsel rond draait, maar er zijn ook duurdere magnetrons met een roterende antenne waarbij het voedsel niet hoeft rond te draaien. Wanneer je voor de magnetron geschikt servies en schalen gebruikt, worden deze overigens niet verwarmd omdat de microgolven hier doorheen gaan.

Soorten magnetrons en mogelijkheden

Magnetrons worden normaliter in soorten onderverdeeld op basis van de mogelijkheden die ze bieden om voedsel te bereiden. Iedere magnetron kan overigens voedsel verwarmen en koken. Daarnaast zijn er ook magnetrons met extra functies, waarin je zelfs voedsel geheel kunt bereiden tot en met een krokant korstje als finishing touch. Een standaardindeling van magnetrons op basis van hun mogelijkheden en functies is die in solomagnetron en combimagnetron, en deze worden hier verder van een toelichting voorzien.

Solomagnetron

De solomagnetron wordt overigens meestal gewoon aangeduid met de benaming magnetron. Dit is de meest eenvoudige magnetron qua werking en mogelijkheden. Door voedsel op een draaiplateau te plaatsen, wordt dit tijdens de werking van de magnetron gelijkmatig verwarmd, ontdooid of gekookt. Een dergelijke magnetron is meestal eenvoudig te bedienen, soms met tiptoetsen en soms met draaitoetsen. De tijd kan worden ingesteld, evenals de functies zoals ontdooien, langzaam of snel verwarmen. Bij de wat luxere exemplaren zijn er vaak extra bedieningsmogelijkheden, zoals voorgeprogrammeerde functies. Bij het ingeven van de soort voedsel en het gewicht, zal de magnetron op basis hiervan gedurende de benodigde tijd zijn werk doen.

Combimagnetron

Een combimagnetron beschikt over extra mogelijkheden, zodat deze ook als grill en/of oven kan worden gebruikt. Daarmee is het apparaat dan een combinatie van magnetron en elektrische oven. De meest voorkomende functies van een combimagnetron zijn:
 • Grill; door deze functie kan men zorgen voor een heerlijk krokant korstje. In combinatie met een speciale crispfunctie wordt het resultaat nog beter.
 • Oven; bij deze functie wordt er met onderwarmte en bovenwarmte voedsel bereid, zoals dit ook in de conventionele oven mogelijk is.
 • Hetelucht; warme lucht wordt door de aanwezigheid van een ventilator in de achterwand van de magnetron verdeeld.
 • Stomen; een speciale functie waarbij nadat het vocht op kooktemperatuur is gebracht, dit op stoomtemperatuur wordt gehouden. Dit is een relatief nieuwe functie en deze variant combimagnetron wordt ook wel aangeduid met de term stoomovenmagnetron.

Welke eigenschappen moet een magnetron bezitten

Naast de keuze voor een soort magnetron op basis van de mogelijkheden en de functies, zijn er nog meer punten van belang die je keuze kunnen bepalen. Denk hierbij aan:
 • Bedieningsgemak. Een paneel met LCD-display, tientallen tiptoetsen en functies ziet er indrukwekkend en modern uit. De vraag is echter of het bedieningsgemak in dit geval ook altijd een voldoende krijgt. Let dus altijd op het bedieningsgemak, want een magnetron is uiteindelijk ontwikkeld om snel voedsel te kunnen bereiden, maar wanneer je iedere keer de handleiding moet doornemen om te bepalen wat je moet doen, dan gaat dit voordeel verloren.
 • Vermogen. Een magnetron heeft een bepaald topvermogen, dat standaard tussen de 700 en 900 Watt zal bedragen. Wanneer het maximale verhogen hoog is, dan kun je gerechten sneller opwarmen dan bij een laag vermogen. Let er ook op of er een mogelijkheid is om zelf het vermogen in te stellen tussen 0 en het topvermogen. De beste optie is een hoog topvermogen met de mogelijkheid om het vermogen zelf in te stellen, zodat je ieder gerecht op de meest optimale wijze kunt bereiden of verwarmen.
 • Inhoud van de magnetron. Ook dit aspect is van belang, want het is prettig wanneer je een groot bord of twee maaltijden tegelijk in de magnetron kunt plaatsen. De inhoud wordt weergegeven in liters, maar let daarnaast ook op de binnenmaten zodat je weet hoe groot een bord of schaal maximaal kan zijn.
 • Het model c.q. de uitvoering. Naar welke kant gaat het deurtje open of is dit verwisselbaar? Wil je een inbouwmagnetron of een vrijstaande magnetron? Is een eenvoudige witte uitvoering voor jou voldoende, of wens je een RVS design uitvoering?
 • Wanneer je geen oven hebt, dan moet je zeker overwegen om voor een combimagnetron te kiezen vanwege de ovenfuncties die deze heeft. Heb je al een oven, dan kan een solomagnetron prima voldoen.

Magnetron inbouwen

Wanneer je een inbouwmagnetron wilt, dan moet je ook een speciale hiervoor geschikte inbouwmagnetron kopen. Een vrijstaande magnetron mag je niet inbouwen, want door de uitvoering ervan heeft deze variant namelijk voldoende ventilatie rondom nodig.

Additionele opties van een magnetron

Naast de hier al genoemde aspecten, kan een magnetron nog voorzien zijn van extra opties zoals:
 • Kinderbeveiliging.
 • De mogelijkheid om accessoires zoals een flessenwarmer of draaispit aan te schaffen.
 • Mogelijkheid van uitgestelde start.
 • Voorgeprogrammeerde functies.
 • Mogelijkheid om zelf bepaalde veel gebruikte functies voor te programmeren.

De prijs van een magnetron

Er zijn dure en goedkope magnetrons. Wanneer je een relatief goedkope magnetron wilt kopen, dan kom je vaak terecht bij de solomagnetrons van nagenoeg alle merken, of bij combimagnetrons van de minder bekende merken. Merk, mogelijkheden, kwaliteit en levensduur zijn onder meer aspecten die de prijs van een magnetron bepalen. Wanneer je een magnetron wilt kopen met het doel om hiermee kant-en-klaar maaltijden te verwarmen, dan kun je al een solomagnetron voor enkele tientjes vinden die lange tijd probleemloos zijn werk zal doen. Wil je een kwalitatief goede en geavanceerde combimagnetron met een grote inhoud en vele mogelijkheden die ook nog eens goed te bedienen is, dan mag je rekenen op een minimale prijs van ongeveer 300 euro.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Magnetron: vooral voor de snelle en makkelijke hapOok de beste kokkerellers hebben niet altijd tijd om uitgebreid te koken. Zoals voor velen is dan ook voor hen een magne…
Schoonmaken van een vieze magnetronSchoonmaken van een vieze magnetronEen magntron is gemakkelijk te reinigen, met citroen en water, maar ook met blokjes voor een vaatwasmachine. Als je magn…
Babyflessen steriliseren met stoom: AventsterilisatorBabyflessen steriliseren met stoom: AventsterilisatorAls je baby nog klein is, is zijn immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld. In de eerste maanden wordt aangeraden de f…
Magnetron kopen: op welke eigenschappen moet je letten?Als je op zoek bent naar een nieuwe magnetron, dan heb je de keuze uit veel modellen. Al die mogelijkheden kunnen wat ov…

Een oven kopen; de aandachtspuntenEen oven kopen; de aandachtspuntenVoor sommige mensen heeft een oven een wat stoffig imago dat geassocieerd wordt met kneuterigheid. Een oven is echter ee…
Een diepvriezer kopenEen diepvriezer kopenWanneer je een diepvriezer wilt kopen, dan moet je aandacht aan een aantal belangrijke eigenschappen besteden die een ro…
Bronnen en referenties
Reactie

R. Beer, 16-04-2016
Is het nogelijk om 2 borden boven elkaar in de magnetron te verwarmen met een rekje ertussen?
B.v.d. hartelijk dank.
R. Beer. Reactie infoteur, 08-10-2016
Dit kan in sommige magnetrons wel, maar dek de onderste goed af en wissel op de helft de twee borden zodat ze beide een even warme inhoud hebben

Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.