Een nieuwe oven: waar moet je op letten?
De oven kom je in nagenoeg iedere keuken tegen. Ideaal om van alles in klaar te maken en nog relatief gemakkelijk ook. Tenminste, als je eenmaal weet hoe je met je oven om moet gaan. Want niet iedere oven is hetzelfde en er zijn tegenwoordige allerlei handige extra functies mogelijk. Dus waar moet je je bewust van zijn bij de aanschaf van een nieuwe oven?
De oven is eigenlijk al eeuwenlang een onderdeel van de keuken. Vroeger werden ze gestookt met hout of steenkool. Daarna zijn de gasovens jarenlang de standaard geweest. Tegenwoordig verwarmen bijna alle ovens elektrisch. In de oven kun je veel verschillende gerechten klaarmaken. In de eerste plaats natuurlijk zaken als pizza, taart en ovenschotels. Maar ook vlees, groente, vis en aardappels kunnen ermee bereid worden.
Soorten ovens
Ovens die alleen boven en onder verwarmen worden ook wel conventionele ovens genoemd. Dit omdat ook de oude gasovens boven en onder verwarmen. Met de moderne ovens kan tegenwoordig de onder- en boventemperatuur los gekozen worden. Dit is erg handig om het gerecht precies goed te laten garen, zonder een onder of bovenkant aan te laten branden. Je kunt hiermee ook handig broodjes en pizza bodems afbakken, door alleen de onderverwarming te gebruiken. De manier van verwarmen wordt ook wel wandverwarming genoemd, omdat de onder- en bovenwand wordt verwarmd.
Multifunctionele ovens
Een multifunctionele oven heeft naast het verwarmen van de onder- en bovenkant ook nog andere manieren om voedsel te verwarmen:
- Hetelucht: De oven verspreidt hete lucht door de oven door gebruik van een ventilator. Hierdoor wordt de gehele inhoud van de oven gelijkmatig verwarmd, wat voor bereiden van bepaalde gerechten erg nuttig is.
- Magnetron: Met de magnetron functie is erg handig om iets snel op te warmen. Maar door de magnetron functie te combineren met andere functies, zoals de grill, kan een gerecht goed en snel gegaard worden.
- Grill: Wanneer de oven over een gril element beschikt kan daarmee een krokante korst aan een gerecht gegeven worden, zoals bij het klaarmaken van een kip of een ovenschotel.
- Stoom: De stoom functie is minder standaard op de oven. Met stoom worden smaak en kleur van het gerecht het best bewaard. Daarnaast kan de functie vaak gecombineerd worden met andere functies om een optimale bereidingswijze te vinden.
Draaispit
Sommige ovens beschikken over een draaispit om in combinatie met de grillfunctie vlees als kip en rollade precies goed klaar te kunnen maken. Het vlees wordt langzaam en gelijkmatig gegaard en wordt daarbij voorzien van een heerlijk krokant korstje. Een draaispit komt echter niet zoveel voor en ook het aanwezig zijn van een grillfunctie betekent nog niet dat er ook een draaispit is. Dus als je graag een oven met draaispit wil, moet je daar specifiek naar op selecteren
De inhoud van de oven
De inhoud van de oven is een erg belangrijke eigenschap. De kleinere ovens hebben een inhoud van zo'n 25 tot 40 liter. De grootste ovens hebben een inhoud van rond de 75 liter. De meeste ovens zitten zo tussen de 50 tot 65 liter. Hoeveel inhoud goed voor jou is, hangt af van wat je met de oven wilt bereiden. Een grotere oven betekent meer energieverbruik en vaak een langere opwarmtijd. Het is dus verstandig zijn om niet een overdreven grote oven te nemen.
Type deur van de oven
Het soort deur van de oven is van belang afhankelijk van waar de oven geplaatst wordt in de keuken. De meeste grote ovens hebben allemaal een kanteldeur, die naar voren komt. Wanneer de oven hoog geplaatst wordt, bijvoorbeeld op ooghoogte, dan kan dit een probleem opleveren. Er moet dan over de deur heen gereikt worden om iets in de oven te zetten. En vooral bij het uitnemen van een hete ovenschaal met inhoud kan dat erg vervelend zijn. Ook omdat de binnenkant van de deur heet zal zijn. In zo'n geval is het beter te kiezen voor een oven met zwenkdeur, die horizontaal wegdraait. Wordt de oven juist laag geplaatst, bijvoorbeeld onder de kookplaat, dan is een kanteldeur handiger, omdat de deur dan niet in de weg zit, als je erbij moet.
Het design van de oven
Omdat een oven voor een groot deel in het zicht zit, is het design van de oven van belang. Uiteraard is smaak een persoonlijke kwestie, maar in het algemeen is het verstandig om een stijl te kiezen die bij de rest van de keuken en apparatuur past. Is er bijvoorbeeld naast de oven ook een combimagnetron aanwezig, dan is het mooi om twee dezelfde designs te nemen. Om die reden is het vaak handig om beide apparaten van hetzelfde merk te nemen, omdat deze vaak goed bij elkaar passen. Maar ook andere apparatuur en elementen van de keuken spelen hier een rol in. Denk bijvoorbeeld aan een spoelbak en de handgrepen op de deuren en lades van de keuken.
Bediening
De bediening van de moderne oven krijgt steeds meer aandacht. Draaitoetsen, druktoetsen, tiptoetsen en displays zijn tegenwoordig geen uitzondering meer. Daardoor wordt het gebruikt van een oven steeds eenvoudiger. Voor al een duidelijk display helpt om je snel de verschillende functies van de oven eigen te maken. Ook de resterende tijd, temperatuur en een klokje worden hierop getoond. Het bedieningspaneel speelt daarnaast ook een rol bij het uiterlijk van de oven.
Schoonmaken van de oven
Een oven moet op zijn tijd worden schoongemaakt en dat zijn niet de leukste klusjes. Daarom is het verstandig hier rekening mee te houden bij het kiezen van een nieuwe oven. Zo kun je bij sommige oven de deur wegnemen. Niet alleen kun je de deur dan een stuk gemakkelijker schoonmaken, je kunt daardoor de rest van de oven ook gemakkelijker bereiken. De binnenkant van de oven speelt een grote rol bij het schoonmaken. Bij veel ovens is de binnenkant van RVS, maar bij sommige ovens is de binnenkant vervaardigd uit geëmailleerd staal, wat minder vies wordt.
Zelfreinigende ovens
Tegenwoordig zijn er ovens, die zijn voorzien van een pyrolytisch reinigingssysteem. Bij een pyrolytisch schoonmaakproces wordt door middel van een hoge temperatuur het vuil in de oven afgebroken. Dit proces vindt plaats zonder zuurstof zodat er geen sprake is van verbranding. De temperatuur kan daarbij oplopen tot meer dan 500 °C.
Energielabel
Zoals bij de meeste keukenapparatuur wordt ook bij ovens een energielabel aangegeven. Deze klassen gaan van G t/m A gevolgd door A+ t/m A+++. De meeste ovens zitten in een klasse B of hoger. Hoe groot de daadwerkelijke besparing is hangt erg af van hoeveel de oven wordt gebruikt. Daardoor is het energielabel bij een oven minder belangrijk dan bij een apparaat als een vaatwasser of koelkast, die veel vaker of zelfs continu aanstaan.
Elektriciteitseisen
Voor de meeste ovens is het aanbevolen een eigen groep te reserveren. Of het echt nodig is, hangt af van het vermogen van de oven. Sommige ovens hebben een vermogen van rond 1700 Watt, maar er zijn er ook van meer dan 3000 Watt. Vooral de ovens met veel functies, zoals magnetron en stomen, gebruiken meer vermogen. Bij een vermogen van 2500 Watt of meer moet je eigenlijk voor een eigen groep kiezen.
Extra functies
Snel voorverwarmen
De functie om snel voor te verwarmen is erg handig. Doordat de oven extra snel op temperatuur is, kun je een stuk sneller aan de slag.
Ontdooien
Met de ontdooifunctie kun je voedsel uit de diepvries snel laten ontdooien, zonder het te koken of te warm te laten worden. De temperatuur in de oven zal iets hoger worden dan de kamertemperatuur. De oven circuleert deze warme lucht om het ontdooiproces verder te versnellen. Door deze functie zal het ontdooien van voedsel een stuk sneller gaan dan wanneer je het bevroren voedsel gewoon op het aanrecht laat ontdooien.
Kinderbeveiliging
Door de kinderbeveiliging in te schakelen, zorg je ervoor dat de knoppen niets meer doen. Deze functie is natuurlijk vooral handig wanneer er kleine kinderen in de keuken zijn. Maar wanneer de oven op hoogte geplaatst wordt is de kans dat een kind aan de knoppen zit ook al een stuk kleiner.
Koele deur
Een aanrader wanneer kinderen de oven kunnen bereiken is na te denken over een oven met een koele deur. Bij dergelijke ovens blijft de deur koel, ongeacht de temperatuur in de oven. Hierdoor zal een kind zich niet meer branden aan een hete deur.
Accessoires
Bij de meeste ovens worden extra zaken bijgeleverd zoals een bakplaat en roosters van verschillende hoogtes. Afhankelijk van de functies van de oven, worden er nog specifieke extra accessoires bijgeleverd. Zo bestaan er een vleesthermometer die in het vlees gestoken wordt, en daarmee de temperatuur in het vlees meet en doorgeeft aan de oven. Deze kan dan uitschakelen als de juiste temperatuur is bereikt. Een ander voorbeeld is de pizzasteen waar je op een authentieke wijze pizza's op kunt klaarmaken. De mogelijkheden verschillen per fabrikant en model oven. Bij sommige ovens zijn accessoires optionele extra's waar je voor moet bijbetalen.
Standen en temperatuur
De moderne ovens hebben allemaal een thermostaat en het instellen van de temperatuur kan gewoon in graden Celsius. Met de oude gasovens kon er vaak alleen maar een bepaalde stand gekozen worden. Mocht je nog gewend zijn met een gasoven te werken of een recept hebben waar alleen een ovenstand wordt genoemd, dan kun je in onderstaande tabel de bijhorende temperatuur opzoeken:
Stand | Temperatuur |
1 | 140 °C |
2 | 160 °C |
3 | 180 °C |
4 | 200 °C |
5 | 220 °C |
6 | 240 °C |
7 | 260 °C |
8 | 280 °C |
Lees verder