Hoe houd je je magnetron schoon?

Hoe houd je je magnetron schoon? Een magnetron is gemakkelijk om snel eten in warm te maken of eten in te koken. Het opwarmen en koken van voedsel gaat sneller dan met behulp van een fornuis. Een magnetron kan bij intensief gebruik aardig worden, hierdoor kan de magnetron minder goed gaan werken. Hoe zorg je dat je magnetron schoon blijft?

Het gebruik van de magnetron

Of je nu een eenvoudige magnetron hebt of een combi-magnetron, bij het gebruiken ervan wordt deze vaak vies vanbinnen. Heet voedsel kan gaan spetteren of te heet gemaakte voedingsmiddelen kunnen uit elkaar spatten. Wanneer je bijvoorbeeld wat knakworstjes wilt warm maken in de magnetron en deze op een te hoge temperatuur verwarmt of te lang in de magnetron laat opwarmen, kunnen deze uit elkaar spatten. Dit kan bijvoorbeeld ook met maïskorrels, doperwten, kipkluifjes etc. Gevolg is dat de magnetron vanbinnen helemaal vies wordt.

Een vieze magnetron?

Wanneer er spetters van voedsel op de binnenkant van de magnetron terecht zijn gekomen, tijdens het warmen of koken, dan kun je ervoor kiezen deze te laten zitten totdat jij eraan toe bent de keuken eens een goede beurt te geven. Maar je zult merken dat de magnetron er van binnen steeds viezer uit gaat zien en dat er steeds meer spetters bijkomen. Doordat de magnetron steeds weer wordt gebruikt, koekt het vuil heerlijk aan, waardoor het moeilijker te verwijderen is. Een vieze magnetron werkt bovendien minder optimaal dan een schone. Het beste is dus om te voorkomen dat je magnetron vies wordt.

Hoe houd je de magnetron goed schoon?

Om te voorkomen dat je magnetron erg vies wordt vanbinnen, kun je de volgende tips toepassen:
  • Gebruik alleen materiaal wat geschikt is voor gebruik in de magnetron.
  • Wanneer je voedsel in de magnetron klaarmaakt zonder deksel op de schaal of op het bord, leg dan een stukje keukenpapier op het voedsel. Het keukenpapier neemt de spetters op die anders tegen de wanden van de magnetron zouden spetteren.
  • Bij het verhitten van vloeistoffen goed letten op de tijdsinstelling. Anders kan het gaan overkoken en de magnetron besmeuren.
  • Let goed op de juiste instelling van tijd en temperatuur. Voedingsmiddelen zoals worstjes, mais, worteltjes, doperwten etc. kun je het beste op een lage stand verwarmen. Tussendoor een paar keer doorroeren.
  • Zodra het voedsel warm genoeg of klaar is neem je de wanden van de magnetron af met een doekje. Eventuele spetters worden meteen verwijderd, voordat ze aangekoekt zijn.
  • Wanneer er toch vuil is aangekoekt, kun je het beste wat soda in warm water oplossen en het aangekoekte vuil hiermee schoonmaken.
  • De buitenkant van de magnetron maak je het beste schoon door een beetje ruitenreiniger te gebruiken. Daarna schoonvegen met een zachte doek en de magnetron glimt weer als vanouds.
  • Zet de magnetron niet naast het fornuis. Tijdens het koken kan de buitenkant van de magnetron onder de spetters komen te zitten. Zijn er vetspetters op de buitenkant van de magnetron gekomen, verwijder deze met behulp van Dasty Ontvetter (Wibra)
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoonmaken van een vieze magnetronSchoonmaken van een vieze magnetronEen magntron is gemakkelijk te reinigen, met citroen en water, maar ook met blokjes voor een vaatwasmachine. Als je magn…
10 eenvoudige schoonmaaktips voor in huis10 eenvoudige schoonmaaktips voor in huisHet overkomt iedereen wel eens: je hebt melk gekookt maar het is op de bodem van de pan aangebrand. Je kunt natuurlijk d…
Poetsen met azijn en citroenPoetsen met azijn en citroenLeer milieuvriendelijk schoon te maken zonder gebruik te maken van chemische stoffen. Veel mensen poetsen met azijn; het…
Oma's schoonmaaktipsSchoonmaken, dat doen we allemaal. Maar hoe krijg ik nou die vervelende kalkaanslag weg? Die groene aanslag in de tuin,…

Schuurspons, schuurt en krast meestal nietEen spons is een schoonmaakartikel dat veel vloeistof kan opnemen. Oorspronkelijk was een spons het overblijfsel van een…
Vaatwasser kopen, waar moet u op letten?Vaatwasser kopen, waar moet u op letten?Afwassen met een afwasmachine is een luxe. Een afwasmachine of vaatwasser kopen zorgt dat u meer tijd overhoudt en dat u…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.