De panty: hoe draag je een panty en wat kun je er meer mee

De panty: hoe draag je een panty en wat kun je er nog meer mee. Veel zo blijkt wel uit dit artikel. Een panty is een synthetisch dun stukje stof dat vrouwen dragen als het te koud is om met blote benen te lopen. Maar is zo´n kledingstuk eigenlijk wel duurzaam? En welke kleuren moet je aan bij welk kledingstuk. Als de panty kapot is: kun je er dan nog wat mee? Met een kapotte panty kun je nog veel, zo blijkt.

Welke kleur panty?

Volgens kenners is er een regel voor panty´s. Hoe donkerder je outfit, hoe donkerder je panty ook mag zijn. En hoe bloter je bovenlijf is hoe lichter je panty ook moet zijn. Trek dus geen strapless jurk aan met een zwarte panty eronder. En bij open schoenen draag je een transparante panty.

Waar bestaat een panty eigenlijk uit?

De eerste panty was er al in 1953. Allen Grant Sr. was de uitvinder. Hij bedacht de panty omdat vrouwen de kousenbanden die ze droegen niet fijn vonden zitten. Zijn vrouw had daar iets op bedacht en zij naaide haar kousen vast aan haar ondergoed. Ze gaf haar man opdracht om er een kledingstuk uit één geheel van te maken. Pas in de jaren 60 gingen vrouwen de panty die hij vervolgens uitvond overigens massaal dragen. Dat kwam vooral door de minirok. In de jaren 60 was het helemaal hip om een minirok te dragen en de naadloze panty sloot daar helemaal op aan.

Nylon

Tegenwoordig wordt een panty gemaakt van polyamide, ook wel nylon genoemd. Nylon is een restproduct van aardolie en je kunt een panty dus niet bepaald duurzaam noemen. Het vervaardigen van nylon uit aardolie kost namelijk heel veel energie. Polyamide zelf (de panty zelf dus) is trouwens wel weer goed te recyclen. De polyamide kan worden omgezet in mononeren die dienen als bouwstof voor polymeren. Van de polyamide kan dus weer nieuwe polyamide worden gemaakt.

Recyclen van panty is heel lastig

Een panty is echter heel moeilijk te recyclen, omdat er in een panty ook 2 tot 30 procent elastaan of te wel lycra zit. Dit zijn elastische kunstvezels die er voor zorgen dat een panty goed blijft zitten. Het garen van de polyamide is om de elastaan gewikkeld en het is dan heel lastig om die stoffen uit elkaar te halen. Ook zouden panty’s op kleur moeten worden gesorteerd. Een ander probleem is dat het recyclen van panty's pas iets oplevert als er tonnen van worden ingezameld.

Panty´s van zijde

Overigens waren panty´s vroeger niet van nylon en dat betekent ook dat ze toen veel minder vervuilend waren. Panty´s waren vroeger onder andere van zijde. Als er dan een ladder inkwam kon hij gewoon weer gemaakt worden. Het gat werd dan hersteld. Tegenwoordig is de panty echter een wegwerpproduct.

Een ladder in je panty

Een ladder in je panty is overigens iets dat zomaar gebeurt tegenwoordig. Is het een klein laddertje dan helpt een klein beetje nagellak om de scheur een halt toe te roepen. Overigens maakt het niks uit of je een dure of een goedkope panty koopt, want scheuren doen ze allemaal. Panty´s zijn uit één draad gemaakt en als die kapot gaat, ontstaat er een ladder. Of dat nu een panty van 2 euro is of eentje van 40 euro.

Waar laat je een kapotte panty - niet gewoon in de vuilnisemmer?

Een kapotte panty hoort niet in de gewone vuilnisemmer. Ze kunnen beter in een kledingbak worden gedeponeerd van onder andere Humana. Van de kapotte panty wordt dan bijvoorbeeld de vulling gemaakt van autostoelzittingen.

Wat kun je doen met kapotte een panty?

Van en met een kapotte panty kun je nog heel veel dingen ook zelf doen. Dit zijn:
  • De panty in repen knippen. Gebruik ze als haarelastiekjes of om vuilniszakken mee dicht te maken
  • Maak een zakje van het onderste deel van de panty. Doe er gedroogde rozen, lavendel of andere lekkere geuren in en hang die in je kledingkast of op de wc.
  • Het voetengedeelte opvullen met kattengrit of zout zorgt er voor dat schimmel wordt voorkomen in een vochtige omgeving.
  • Een oude panty kun je heel goed gebruiken als poetsmiddel. Zo kun je er zilveren bestek mee poetsen, maar ook je schoenen. Ook de glazen van je auto als er heel veel insecten op zitten of een glazen tafel waar normaal gesproken heel snel krassen op komen kunnen heel goed gepoets worden met een oude panty.
  • Je kunt oude panty´s ook als vulmiddel gebruiken voor kussens of knuffels
  • Je kunt een oude panty ook gebruiken als waszak.
  • Je kunt de oude panty ook gebruiken om de stofzuigermond mee af te dekken. Als je weet dat er iets ergens op de grond ligt wat erg klein is, dat niet in de stofzuiger mag verdwijnen kun je dat doen.
  • Ook kun je een gekleurde panty gebruiken om foto´s een bijzondere kleur te geven. Gewoon om de lens plakken met een elastiekje of plakband en je hebt een heel ander effect.
  • Plakt je deeg aan je deegroller? Een panty eroverheen en je kunt maar door rollen zonder dat het plakt.
  • Bollen, uien of knoflook kun je er ook in bewaren. Tussen elke bol een knoop leggen zodat ze voldoende lucht krijgen en niet gaan rotten.
  • Wil je er uitzien als Pippie Langkous? Knip dan het ene been af van een gekleurde panty en van een andere het andere been. Trek ze over elkaar heen en zo heb je een hippe outfit. Wel doen met een oude en kapotte panty.
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleding: het kopen van panty'sKleding: het kopen van panty'sPanty's worden veelal door vrouwen gedragen. De panty komt uit de Verenigde Staten en werd oorspronkelijk gedragen als o…
Panty's recyclenBijna elke vrouw draagt regelmatig panty's of maillots. Helaas zijn vooral panty's erg kwetsbaar en krijg je er al snel…
Panty’s, maillots en leggingsPanty’s, maillots en leggingsDoor de jaren heen heeft beenkleding haar charme niet verloren. Er zijn ook veel varianten beenkleding: panty’s, legging…
Verftips, verven en verf bewarenZo nu en dan heeft een huis, garage of een schuurtje wel weer eens een likje verf nodig. Maar niet iedereen is even goed…

Pluisjes, pillen, stofjes en haren van kleding verwijderenPluisjes, pillen, stofjes en haren van kleding verwijderenKledingstukken waaraan pillen, dierenharen, pluisjes of stofjes zitten zien er niet netjes uit. Helaas helpt wassen hier…
Magnetron kopen: op welke eigenschappen moet je letten?Als je op zoek bent naar een nieuwe magnetron, dan heb je de keuze uit veel modellen. Al die mogelijkheden kunnen wat ov…
Bronnen en referenties
  • One world
  • Diverse modeblogs
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.