Een nieuwe vriezer kopen: waar op letten?

Een vriezer zorgt ervoor dat eten bevroren wordt en daardoor lang houdbaar is. Op zich niet het meest spannende huishoudelijke apparaat, Het enige wat een vriezer eigenlijk doet is het eten op een lage temperatuur houden. Maar toch is er nog heel wat te kiezen en dus zaken om over na te denken bij de aanschaf van een vriezer. We zetten de belangrijkste zaken op een rij. Een vriezer gebruik je om eten in in te vriezen. Te denken valt aan frituursnacks en ijsjes. Maar ook extra voorraden brood, vlees of groente kunnen goed in de vriezer worden bewaard. En sommige mensen vriezen al bereidde maaltijden in voor later gebruik. We gaan kijken naar waar je op moet letten bij de keuze voor een vriezer.

Vriezer in de keuken of niet

Een losse vriezer wordt steeds vaker onderdeel van de keuken. De producten die in een vriezer liggen zijn nodig in de keuken, dus is het comfortabel wanneer er vanuit de keuken niet eerst naar een ander vertrek gelopen hoeft te worden. Is er niet voldoende ruimte in de keuken, dan kan een vriezer ook in een bijkeuken of garage geplaatst worden. In dat geval kun je overwegen om een koelkast met vriesvak te nemen, zodat er toch wat vriescapaciteit in de keuken aanwezig is.

Inbouw en model

Kies je voor een mooi weggewerkte inbouw vrieskast of voor een losstaand model? Inbouw vriezers zijn altijd een kast of tafel model, maar een losstaande vriezer kan ook een kist model zijn. In een vrieskist past effectief het meest, maar ergonomisch is het niet. Als je iets helemaal onder uit de vriezer wilt halen, dan moet je diep bukken en meestal andere zaken aan de kant leggen voordat je erbij kunt. Niet zelden ligt voedsel te lang onderin de vriezer, waardoor het op den duur weggegooid moet worden. Een kastmodel of tafelmodel met lades is een stuk praktischer in gebruik. Een tafelmodel vriezer kan onder het aanrecht worden geplaatst en is daarom maximaal 85 centimeter hoog. De capaciteit is daardoor beperk tot ongeveer 90 liter.

Combinatie met koelkast

Tegenwoordig is de koel-vriescombinatie erg populair. Het meest komt het zogenaamde upside-down model voor. Hierbij zit de koelkast boven en de vriezer beneden. Beide gedeeltes hebben een eigen deur. Het vriezer gedeelte heeft vaak 2,5 of 3,5 lade. Een voordeel van dit model is dat het koelgedeelte, dat het meest wordt gebruikt, boven zit, hetgeen comfortabel is in het dagelijkse gebruik. Een koel-vriescombinatie is ook in inbouw model te verkrijgen.

Omgevingstemperatuur

In een keuken zal de omgevingstemperatuur niet snel een probleem zijn, maar wanneer een vriezer in een bijkeuken, garage of hokje geplaatst wordt, is het van belang te controleren of de omgevingstemperatuur niet te koud is voor bepaalde modellen. Een temperatuur lager dan 10 graden Celsius is niet aan te raden voor het goed functioneren van de vriezer.

No Frost

Voordat de techniek No Frost bestond was het nodig om een vriezer regelmatig volledig te ontdooien, om al het aangezette ijs weg te kunnen halen. Dankzij No Frost is dat niet langer meer nodig. De vriezer zorgt ervoor dat vocht in de ruimte naar buiten gebracht wordt en de vriezer wordt koud gehouden door te koelen met gekoelde circulatielucht. Niet alle vriezers hebben deze functionaliteit, dus als je je het verplicht ontdooien wilt besparen, moet je hierop selecteren.

Aantal sterren

Met het aantal sterren wordt aangegeven in hoeverre een vriezer in staat is eten bevroren te houden of in te vriezen:
Aantal sterrenBeschrijving
*Ijsblokjes kunnen worden ingevroren.
**Al bevroren producten kunnen een aantal dagen worden bewaard.
***Al bevroren producten kunnen een aantal weken worden bewaard.
****Producten kunnen worden ingevroren.
In de praktijk hebben de meeste vriezers gewoon 4 sterren, maar bij erg goedkope modellen kan dit soms afwijken, net zoals bij het vriesvak van sommige koelkasten.

Etagefrost

In een vriezer voorzien van Etagefrost wordt iedere lade separaat gekoeld. Daardoor is het mogelijk om in iedere lade producten in te vriezen. De meeste vriezers hebben dit tegenwoordig, maar niet alle, dus is het goed dit te controleren. Bij een vriezer zonder Etagefrost kan vaak maar met één of twee laden producten ingevroren worden. Zijn de producten bevroren, dan kunnen ze naar een andere lade worden verplaatst. Dankzij Etagefrost behoort die handeling tot de verleden tijd.

Andere factoren

Andere zaken waar op gelet moet worden bij de aanschaf van een vriezer is:
  • Inhoud: Eén van de belangrijkste factoren is de netto inhoud. Wat je nodig bent, hangt helemaal af van hoeveel je van plan bent te gaan invriezen. Bedenk daarbij wel dat een grote vriezer maar meer energie verbruikt.
  • Invries capaciteit: De hoeveelheid eten die in één keer ingelegd mag worden, zodat het geheel snel genoeg bevriest.
  • Energie verbruik: De energieklasse van het apparaat, variërend van G t/m A+++
  • Geluidproductie: Het aantal decibel dat een apparaat maakt. Staat de vriezer in de keuken dan is het aan te raden een stil apparaat te nemen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedsel invriezenVoedsel invriezenVoedsel invriezen: zo heb je altijd eten op voorraad. De meeste mensen vriezen voedsel in omdat ze slechts eenmaal per w…
Tips om de vriezer te ondooienWanneer er zich een ijslaag begint te vormen in de vriezer, is het de hoogste tijd om de vriezer eens te ontdooien. De v…
De vriezer ontdooien hoe moet dat?De vriezer ontdooien hoe moet dat?In elk huisouden hebben we er wel een of twee staan; een vriezer. Vriezers worden gebruikt om producten langer houdbaar…
Waar let ik op bij het invriezen?In principe kan je alles invriezen. Het eindresultaat is echter niet altijd hetzelfde. Producten van goede kwaliteit kom…

Een gezond huis: koelkast, matras en ongedierteHoe goed je ook schoonmaakt, de lucht in huis is meestal ongezonder dan buiten. En omdat we -zeker in de winter- veel bi…
Een nieuwe koelkast kopen: waar op letten?De koelkast is al jarenlang een onmisbaar apparaat in iedere keuken. En ze zijn te koop in vele maten en modellen. De ba…
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.