Een nieuwe koelkast kopen: waar op letten?
De koelkast is al jarenlang een onmisbaar apparaat in iedere keuken. En ze zijn te koop in vele maten en modellen. De basisfunctie is natuurlijk het koel bewaren van je eten. Maar tegenwoordig zijn er nog allerlei andere andere zaken waar je je bewust van moet zijn wanneer je een nieuwe koelkast gaat uitzoeken. We zetten alle belangrijke aspecten op een rij om je te helpen bij je keuze.
Inbouw of niet?
Bij het komen tot een keuze voor een bepaalde koelkast is de eerste stap te kiezen voor inbouw of niet. Inbouw kan mooi weggewerkt worden, maar is vaak duurder in de aanschaf. Ook heb je natuurlijk meer kasten en panelen nodig, waardoor de keuken op zich ook duurder wordt. Een koelkast zal gemiddeld één of zelfs tweemaal vervangen moeten worden tijdens de levensduur van een keuken, wat in het geval van een inbouw koelkast wat meer voeten in de aarde heeft. Als er echt een grote koelkast gewenst is, is een losstaande koelkast de beste keuze.
Soorten modellen
Koelkasten zijn er grofweg twee modellen te krijgen: een tafelmodel of een kastmodel. Daarnaast bestaan er ook bar modellen, maar dat zijn kleine koelkastjes. Deze vind je bijvoorbeeld op hotelkamers en dergelijke, maar zijn te klein voor de normale keuken. Koelkasten hebben soms ook een vriesgedeelte. We gaan de diverse modellen bij langs en noemen de belangrijkste aspecten:
Tafelmodel koelkast
Een tafelmodel koelkast is maximaal 85 cm hoog en 60 cm diep. De meeste hebben een breedte van 60 cm, maar er zijn ook smallere modellen. Als het een inbouwkoelkast betreft kan deze onder het aanrechtblad geplaatst worden. Is het geen inbouw, dan kan de bovenkant van de koelkast als oppervlak gebruikt worden, bijvoorbeeld als werkblad of om iets op te zetten. De exacte inhoud varieert enigszins van model tot model, maar is bij een breedte van 60 cm maximaal ongeveer 120-140 liter. Inbouw varianten hebben een wat kleinere inhoud. Sommige modellen hebben een klein vriesvak.
Kastmodel
Tegenwoordig is een kastmodel koelkast het meest gebruikt. Vooral in gezinnen met meer dan twee personen is de extra inhoud dat een kastmodel biedt erg welkom. Kastmodellen zijn zowel als inbouw of los te verkrijgen. Ze zijn er in verschillende hoogtes beschikbaar, variërend van ongeveer een meter tot twee meter. Kastmodel koelkasten zijn er ook met vriesgedeelte. Soms is dat een vriesvakje, waarbij dan eerst de koelkastdeur open gedaan moet worden, voordat je erbij kunt. Maar vaak heeft het vriesgedeelte een eigen deur, wat een stuk praktischer is. Dit wordt een koel-vries combinatie genoemd. In dat geval zit het vriesgedeelte meestal onder, terwijl een vriesvak meestal boven zit. Daarom wordt zo'n kastmodel ook wel een upside-down model genoemd. Een bijkomend voordeel van een los vriesgedeelte is dat de temperatuur van het koel en vries gedeelte meestal los te regelen is. De inhoud van een kastmodel koelkast hangt natuurlijk af van de grootte van de koelkast, of de grootte van alleen het koelgedeelte in het geval van een koel-vries combinatie. Als er voor één van de kleinere modellen inbouw koelkasten gekozen wordt, kan deze hoger in een kast geplaatst worden, wat meer ergonomisch is.
Amerikaans model
Tegenwoordig zijn de grote Amerikaanse modellen koelkast steeds populairder. Ze hebben over het algemeen een RVS look en zijn vaak een eyecatcher in de keuken. Deze koelkasten hebben een grote inhoud en een tweede meestal smallere deur voor het vriesgedeelte. Daarom wordt dit model ook wel Side-by-Side genoemd. Deze koelkasten hebben vaak een koelinhoud van meer dan 300 liter en een vries inhoud van meer dan 150 liter. Daarnaast is er soms een ijs-dispenser in de vriezer deur geplaatst, zodat er altijd ijsblokjes of ijs schaafsel beschikbaar is. Daarvoor is een aansluiting op de waterleiding nodig of er is een hervulbaar waterreservoir aanwezig.
Koellades
Tegenwoordig bestaan er ook koellades. Dit zijn lades die onder het aanrechtblad op de plek van een kast geplaatst kunnen worden. Daardoor heb je veelgebruikte gekoelde producten direct bij de hand wanneer je bij het aanrecht staat. Op de voorkant kan een paneel in de kleur van de keuken gemonteerd worden, net zoals bij andere inbouwapparatuur. Omdat koellades een vrij recente ontwikkeling zijn, zijn er nog niet veel modellen en merken waaruit gekozen kan worden.
Snel koelen/ vriezen
Sommige koelkasten hebben een functie snel koelen of super koelen. Door deze functie te gebruiken kan voedsel dat ingelegd wordt, snel naar de juiste temperatuur gebracht worden. Het apparaat zal daarna dan weer automatisch terugvallen op de origineel ingestelde temperatuur. Deze functie is dus vooral handig, wanneer er relatief veel te koelen producten worden ingelegd.
AntiBacteria
Omdat in een koelkast eten wordt bewaard, is hygiëne een belangrijk aspect. Om die reden is in steeds meer koelkasten de techniek AntiBacteria toegepast. Met deze techniek wordt het ontstaan van bacteriën en schimmels tegengegaan. Dit wordt bereikt door de binnenzijden te bekleden met een zilververbinding. Op zilveren oppervlaktes kunnen bacteriën en schimmels niet goed groeien. Daardoor worden ongewenste indringers in de koelkast onschadelijk gemaakt. Maar ook voedsel dat al te lang in de koelkast staat kan een bron van ziekmakers zijn, hetgeen ook verminderd wordt door deze techniek.
Energieklasse
Iedere koelkast verbruikt energie. Om aan te geven hoe efficiënt een koelkast met energie is, zijn er verschillende energieklassen. Deze variëren van G tot en met A. In de praktijk zijn nog maar weinig nieuwe koelkasten slechter dan klasse B. Om die reden zijn er binnen de A klasse nog weer gradaties, namelijk A+, A++ en A+++, waarbij meer plusjes energiezuiniger is.
Geluidsniveau
Een koelkast heeft een motor en maakt dus geluid. Er zitten soms grote verschillen in de hoeveelheid geluid die koelkasten maken. Meestal is het geluidsniveau gespecificeerd door de fabrikant. Een te luide koelkast kan erg vervelend zijn, vooral als deze in een open keuken staat. Over het algemeen zijn inbouw koelkasten altijd stiller, doordat ze in een extra kast zijn ingebouwd. Het geluidsniveau wordt gemeten in dB en varieert van 30 dB tot meer dan 50 dB. Dat lijkt misschien niet zo'n groot verschil, maar gezien geluid in een logaritmische schaal wordt uitgedrukt is een verschil van 3 dB al een verdubbeling in de hoeveelheid geluid.
Ontdooien
Bij een koelkast ontstaat er na verloop van tijd ijs op de achterwand. Deze ijslaag werkt isolerend en daardoor zal de koelkast minder goed koelen. Daartoe zal de koelkast harder moeten werken om de gewenste temperatuur te bereiken, hetgeen zich vertaalt in een hoger energieverbruik. Om dit ijs te verwijderen zal de koelkast regelmatig ontdooid moeten worden.
In de moderne koelkasten zitten vaak systemen om hierin te helpen of zelfs overbodig te maken.
Half automatisch
Bij half automatische ontdooiing moet de gebruiker zelf het ontdooi proces starten, waarna de koelkast de rest doet. Het water uit het gesmolten ijs, wordt opgevangen in een lekbakje. Na verloop van tijd zal de koelkast zelf weer aan gaan. Het water in het lekbakje zal verdampen door de warmte van de koelkast.
Vol automatisch
Bij volledig automatische ontdooiing, is het proces grotendeels hetzelfde als hierboven beschreven Het verschil is de koelkast dit proces zelf start. Als gebruiker hoef je hier helemaal niet meer naar om te kijken.
No Frost
De No Frost techniek voorkomt dat er ijs ontstaat, dus ontdooien is helemaal niet meer nodig. Dit is het meest luxe systeem, maar een dergelijke koelkast zal als gevolg hiervan vaak wel meer energie verbruiken.
Indeling
De indeling van een koelkast bepaald voor een groot deel hoe de koelkast in het gebruik bevalt. Het bepalen of een indeling goed of slecht is, is een persoonlijke kwestie. Dit hangt vooral af van hoe de koelkast wordt gebruikt en wat er zoal in gezet gaat worden. Verschillen zitten in:
- Aantal groentelades.
- Aantal flessenrekken.
- Aantal plateaus.
- Wel/geen vrieslade.
Daarnaast zitten er bij duurdere koelkasten vaak ook meer accessoires. In hoeverre die daadwerkelijk gebruikt gaan worden is natuurlijk erg persoonlijk.
Lees verder