Tips om de vriezer te ondooien
Wanneer er zich een ijslaag begint te vormen in de vriezer, is het de hoogste tijd om de vriezer eens te ontdooien. De vriezer schoonmaken is voor veel mensen een vervelende tijdrovende klus. Toch is het erg belangrijk om de vriezer regelmatig te ontdooien. Een ijslaag in de vriezer zorgt er namelijk voor dat de vriezer veel meer energie verbruikt. Verder zijn de ijsophopingen een bron van bacteriën. Ontdooi de vriezer minimaal één keer per zes maanden.
De etenswaren die in de vriezer staan
Wanneer je de vriezer gaat ontdooien, is het zaak dat de vriezer leeg is. De producten die ingevroren zijn, daar dien je voorzichtig mee om te gaan. Een product dat ontdooid is, mag je namelijk nooit opnieuw invriezen in verband met bacteriën. Daarom is het zaak dat alle producten uit de vriezer bevroren blijven.
Zorg dat er zo min mogelijk etenswaren in de vriezer zitten op het moment dat je hem wilt gaan ontdooien. Zo hoef je voor minder producten een tijdelijke opslagplaats te zoeken. Ook is het goed om gelijk te kijken naar producten waarbij de houdbaarheidsdatum is verstreken. Ook diepvriesproducten kunnen namelijk gewoon over datum gaan.
Producten tijdelijk opslaan
De etenswaren die in de vriezer zitten, dienen dus tijdelijk ergens anders opgeslagen te worden, zodat ze niet ontdooien. Dit kun je op verschillende manieren doen. Het handigst is het om de vriezer te ontdooien op een dag dat het vriest buiten. Je kunt dan een tas vullen met alle etenswaren, en deze buiten neerzetten.
Een andere optie is een grote koelbox vullen met alle etenswaren, je kunt er ook wat koelelementen bij doen, zodat de producten langer koud blijven. Om ervoor te zorgen dat alles nog langer koud blijft, kun je aan de buitenkant van de koelbox kussens leggen. Deze isoleren goed, zodat de koelbox dus langer koud blijft van binnen.
Het ontdooien van de vriezer. Hoe doe je dat?
Om te beginnen haal je eerst de stroom van de vriezer, door de stekker uit het stopcontact te halen. Heb je een koel- vriescombinatie, let dan goed op dat je de stroom van de koelkast er niet afhaalt.
Er zijn verschillende manieren om het ijs in de vriezer te ontdooien. Heb je erg dikke stukken ijs in de vriezer, steek deze er dan eerst af met een kunststof ijskrabber, of houten spatel. Vervolgens kun je een grote pan met heet water in de vriezer zetten, en de deur dicht doen. Zet de pan altijd neer op een onderzetter, of handdoek om schade aan de vriezer te voorkomen.
Wanneer het ijs naar je zin niet snel genoeg loslaat kun je een handje helpen door een föhn te gebruiken. Het ijs zal er door de warmte van de föhn sneller afvallen. Gebruik bij voorkeur niet de warmste stand van de föhn, maar liever een lauwe stand om schade aan de vriezer te voorkomen. Leg altijd een handdoek onder de vriezer neer, om te voorkomen dat alles onder het smeltwater komt te zitten.
Verder zijn er middelen te koop (bijvoorbeeld van HG), om het ijs in een mum van tijd te ontdooien.
IJsvorming voorkomen
Helaas is het niet mogelijk om ijsvorming in de vriezer helemaal te voorkomen. Gelukkig kun je het wel beperken.
- Maak de vriezer goed schoon nadat je hem hebt ontdooit, en nog belangrijker, zorg dat hij helemaal droog is wanneer je hem weer aan zet.
- Laat de vriezer niet te lang open staan.
- Let goed op dat de vriezer goed sluit.
- Zet de thermostaat niet te hoog, een temperatuur van -18 graden is voldoende.
- Leg nooit warme producten in de vriezer, laat ze altijd eerst afkoelen.