De vriezer ontdooien hoe moet dat?

De vriezer ontdooien hoe moet dat? In elk huisouden hebben we er wel een of twee staan; een vriezer. Vriezers worden gebruikt om producten langer houdbaar te maken door middel van invriezing. Vaak ontstaan in vriezers na een periode ijsophopingen en gaat de vriezer hierdoor meer energie verbruiken. Het is verstandig het opgehoopte ijs in de vriezer een of twee keer per jaar te verwijderen. Maar hoe moet dit?

Waarom zit er ijs in mijn vriezer?

Overtollig ijs in de vriezer ontstaat doordat watermoleculen in de lucht vastvriezen aan de koude delen van de diepvries. In de zomer ontstaat er makkelijker overtollig ijs in de vriezer doordat de warme lucht vaak meer watermoleculen bevat. Let er ook op dat het deurtje niet op een kiertje staat, hierdoor kunnen de watermoleculen van buiten makkelijk naar binnen en bevriezen. Extra ijs kan zicht snel vormen als je warme producten in de vriezer plaatst, hier komt vaak een damp af en bevriest makkelijk.

Zijn ijs ophopingen in de vriezer schadelijk?

IJsophopingen in de vriezer zijn schadelijk. Behalve het praktische nadeel dat er steeds minder ruimte in de vriezer overblijft, zijn er ook nadelen met betrekking tot het energieverbruik. Een vriezer met veel ijs, verbruikt meer energie. Een ijslaagje van 2 millimeter op het vrieselement komt overeen met ongeveer 10% meer energie verbruik. Een ander punt is dat in het ijs en de rijp schimmels en bacteriën kunnen groeien, genoeg redenen dus om regelmatig de vriezer te ontdooien.

Hoe ontdooi ik de vriezer?

 • Het ontdooien van de vriezer is een simpele klus:
 • Zet de vriezer uit.
 • Haal alle producten uit de vriezer en leg ze in een koelbox of koeltas.
 • Leg een handdoek in de vriezer en wacht tot het ijs is gesmolten, de handdoek zal het water absorberen. Eventueel kunt u hardnekkige delen verwijderen met een houten spatel.
 • Maak het vriesvak schoon en droog.
 • Als de vriezer weer schoon en droog is kan de vriezer weer aan en kunnen de bevroren producten weer terug in de vriezer.
Het resultaat is meer ruimte in de vriezer en minder stroomverbruik.

Waar laat ik mijn ingevroren producten?

Ingevroren producten zijn het beste te bewaren in een koelbox of koeltas. Plaats, om de temperatuur langer laag te houden, wat extra koelelementen in de tas of box. Is het winter en koud buiten? Dan kunnen de producten makkelijk buiten worden bewaard.

Hoe kan ik zorgen dat de vriezer sneller ontdooit?

Een vriezer snel ontdooien willen we allemaal, toch is dat niet altijd even makkelijk. Door het vele ijs kan het soms lang duren voordat het allemaal is gesmolten. Moet het echt supersnel dan kunne n de volgende tips helpen:

 • Vul een plantenspuit met heet water, het hete water doet het ijs sneller smelten.
 • De warme kan lucht van een haardroger doet het ijs sneller smelten. Zet de temperatuur niet te hoog om schade aan de diepvries te voorkomen.
 • Plaats een pan met heet water, op een onderzetter, in de vriezer. Doe de deur dicht en verwijder het gesmolten ijs zo nu en dan.
 • Plaats op een krukje een tafelventilator voor de vriezer, door de luchtstroom smelt het ijs sneller.
 • Verwijder grote stukken ijs met een houten of plastic spatel. Pas wel op dat je de wanden van de vriezer niet beschadigd.
 • Bij een diepvries met lades kunnen de lades worden gevuld met warm water. De ijsbrokken vallen dan in de lades.
 • Gebruik middeltjes als HG diepvries snel ontdooier. Dit verwijdert het ijs supersnel zonder dat de diepvries uit hoeft.
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om de vriezer te ondooienWanneer er zich een ijslaag begint te vormen in de vriezer, is het de hoogste tijd om de vriezer eens te ontdooien. De v…
Een nieuwe vriezer kopen: waar op letten?Een vriezer zorgt ervoor dat eten bevroren wordt en daardoor lang houdbaar is. Op zich niet het meest spannende huishoud…
De apparaten in de keuken schoonmakenDe apparaten in de keuken schoonmakenHet schoonmaken van de apparaten in de keuken is niet altijd een leuk klusje. Echter als u altijd direct na gebruik scho…
Besparen: Diepvries kokenBesparen: Diepvries kokenDe winkels puilen uit van het kant en klare eten. Chinees, Japans, Italiaans, Thais, van alles is te koop. In ons land k…

Vetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenVetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenWe hebben het allemaal wel eens; vlekken in onze kleding. Met name tijdens het braden en bakken krijgen we weleens vetvl…
Vaatwasser onderhoudenVaatwasser onderhoudenEen vaatwasser is een heel gemakkelijk gebruik voor mensen die weinig tijd hebben om de afwas te doen, maar ook deze app…
Bronnen en referenties
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.