De perfecte verlichting in je keuken: wat moet je weten?

Verlichting in de keuken is erg belangrijk. De juiste verlichting zorgt ervoor dat je je prettig voelt. En dat je goed en efficiënt aan de slag kunt. Maar ook dat de keuken zo goed mogelijk tot zijn recht komt. Ook in de avonduren, wanneer je geen vol licht nodig bent. Welke soort verlichting heb je nodig en waar moet je je van bewust zijn bij het vinden van de juiste verlichting in je nieuwe keuken? De verlichting in je keuken is meestal niet het eerste waar je mee bezig bent. Toch is het verstandig al in een vroeg stadium na te denken over welke lichtbronnen je in je keuken wil hebben. Een keuken is een plek waar je aan het werk bent en de juiste verlichting is dan van belang. Tegelijkertijd kun je door slimme keuzes het vertrek ook veel sfeer geven. Doe je dat allemaal met dezelfde lampen, of heb je meerdere soorten verlichting nodig?

De keuken is multifunctioneel

Allereerst moet je je goed realiseren welke functies jouw keuken allemaal heeft. Natuurlijk is het de plek waar je kookt en waar je nog tal van andere werkzaamheden verricht. Maar heb je een open keuken, dan moet je ervoor zorgen dat de keuken ook past bij de rest van de woonkamer. Heb je misschien een grote keuken, waar ook de eethoek staat. Dan zit je daar dus ook te eten. Of heb je een kleine plek waar je kunt zitten, bijvoorbeeld voor het ontbijten 's ochtends. Door hier even bewust stil bij te staan kun je al goed bepalen, wat je wel of niet nodig bent qua verlichting in je keuken.

De soorten verlichting in de keuken

Kijk je naar de keuken zelf, dan heb je meestal minstens twee soorten licht. nodig. De eerste noemen we werkverlichting. Deze moet voldoende licht geven om goed te kunnen koken. De tweede is de basisverlichting om het vertrek mee te verlichten. Eventueel kan je daarnaast ook nog kiezen voor sfeerverlichting.

De werkverlichting in je keuken

De werkverlichting is erg belangrijk. Dit licht is waar je het mee moet doen, wanneer je staat te koken. Er zijn ontzettend veel taken die je in je keuken uitvoert, waaronder het in de weer zijn met messen en ander gerei. Het is cruciaal dat je goed zicht hebt om alles zo veilig, snel en goed mogelijk uit te voeren. Zo zit er ook verlichting in de meeste afzuigkappen. Daarnaast is het van belang dat je goed licht hebt op het aanrecht. En dat je dus niet zelf het licht blokkeert en een schaduw creeert. Denk dus vooral waar het licht vandaan komt en waar je het nodig hebt. Vooral met spotjes en andere gerichte lampen die elk maar een beperkte hoeveelheid licht opbrengen, is dit iets om bij stil te staan.

De basisverlichting in het vertrek

De basisverlichting is ook belangrijk, maar komt minder precies dan de werkverlichting. Als je werkverlichting op alle benodigde plekken voldoende licht geeft, dan zijn de eisen aan de basisverlichting minder groot. Maar mogelijk is je werkverlichting alleen gericht op je werkblad, door bijvoorbeeld spotjes onder je keukenkastjes. In dat geval wil je misschien nog wel een volle lichtbron om het hele vertrek te verlichten. Of een serie spotjes in het plafond. Een en ander hangt ook sterk af van je vertrek en de andere functies die het vervult.

De sfeerverlichting

In hoeverre je naast de werk- en basis-verlichting nog een sfeerverlichting nodig bent is erg persoonlijk. De vraag is of je soms je keuken wilt verlichten op een minimale manier. Genoeg om alles te kunnen zien en wat eenvoudige handelingen te verlichten. Wil je dat, dan kun je denken aan indirect licht. Bijvoorbeeld met een LED-strip. Ook kan het gebruik van [1ARTIKEL=41255]een dimmer op de basisverlichting of de werkverlichting erg geschikte sfeerverlichting opbrengen. Je hebt dan geen extra lichtbron nodig. Bovendien heb je de vrijheid om het licht zo fel of zwak te maken als je zelf wilt.

Overige zaken waar je rekening mee moet houden

Tot slot nog een aantal andere zaken waar je rekening mee kunt houden.

Daglicht

Voor veel mensen geldt toch dat daglicht het beste licht is dat je kunt krijgen. Daar kun je rekening mee houden, maar in veel keukens is de hoeveelheid daglicht beperkt. Daarnaast ben je natuurlijk ook in je keuken actief wanneer het donker is. Maar wanneer je de mogelijkheid hebt is het een goed idee zo goed mogelijk gebruik te maken van het daglicht in je keuken.

Te weinig licht is een blijvend probleem

Dit geldt vooral voor de werkverlichting, maar ook wel voor de basisverlichting: Te weinig licht blijft altijd een vervelend probleem. Teveel licht zal niet snel als een groot probleem ervaren worden. Bespaar daarom niet op aantal lichtbronnen en zorg dat je voldoende hebt. Met een dimmer kun je altijd nog het licht verminderen, mocht dat nodig zijn. Dat is vooral waar, wanneer je toch al een dimmer gebruikt om sfeerverlichting te creëren.

Beperk het aantal afzonderlijk te bedienen lichtbronnen

Hiermee bedoelen we dat je op moet passen niet teveel soorten verlichting in je keuken te stoppen, die je allemaal afzonderlijk moet bedienen. Je wilt geen vier schakelaars met dimmers op je wand hebben. Probeer echt voor een zogenaamde 'less is more' aanpak te gaan. Zoals gezegd is een dimmer hier een handig middel voor. Met dezelfde knop schakel je de werk- of basisverlichting aan en schroef je het licht terug om sfeer te maken.

Licht in de kastjes

Heb je keukenkastjes met vitrine deuren, dan is het vaak mooi om daar ook verlichting in aan te brengen. Wil je dat ook, dan moet je een keuze maken over wanneer die aan of uitgeschakeld zijn. zie je het als onderdeel van de basisverlichting, de werkverlichting of de sfeerverlichting. Moeten die worden mee gedimd of juist niet? Of introduceer je daar een eigen schakelaar voor? Dat is eenvoudig te realiseren, maar in de praktijk niet erg handig.

Conclusie

Verlichting in je keuken hoeft niet moeilijk te zijn. Zolang je er maar goed over nadenkt. Laat je ook vooral inspireren door demokeukens in showrooms, en informatie die je op het internet kunt vinden. Er is veel mogelijk, maar de kunst is om een eenvoudige doeltreffende oplossing te vinden. Zodat je altijd de juiste hoeveelheid licht op de goede plaatsen hebt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Licht in de tuinLicht in de tuinDe juiste lampen in de tuin kunnen het gewenste beeld van een tuin afmaken, maar dit moet wel met beleid. Het moet opgen…
Tips om de keuken op te knappenTips om de keuken op te knappenOm je keuken een heel nieuw uiterlijk te geven hoef je hem er echt niet helemaal uit te slopen. De dingen waar je nog te…
Keukenkastdeurtjes vervangen of verven: je keuken opknappenKeukenkastdeurtjes vervangen of verven: je keuken opknappenEen mooie nieuwe keuken kan ook met een klein budget. Met het vervangen van keukenkastdeurtjes door nieuwe keukenkastfro…

Het zelf repareren van diverse apparatuur spaart veel geldHet zelf repareren van diverse apparatuur spaart veel geldHet zelf repareren is een onderwerp waar veel mensen tegenwoordig niet eens meer aan durven denken. Men is het ontwend o…
Hoe zelf een plafond schilderen?Is je plafond aan een nieuwe verflaag toe? Dan kun je zélf je plafond schilderen of daarvoor een ervaren vakman over lat…
Bronnen en referenties
  • http://www.philips.nl/e/luminaires/verlichting-keuken.html
  • http://www.lampenlicht.nl/verlichting-per-ruimte/keukenverlichting.html
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.