Tips om de keuken op te knappen

Tips om de keuken op te knappen Om je keuken een heel nieuw uiterlijk te geven hoef je hem er echt niet helemaal uit te slopen. De dingen waar je nog tevreden mee bent laat je zoals ze zijn. Andere onderdelen kun je naar wens vervangen. Zo creëer je voor het oog een geheel nieuwe keuken.

Voorbereiding

Een oud gezegde maar nog steeds oh zo waar: een goede voorbereiding is het halve werk!
 • Waar ben je niet tevreden mee?
 • Wat mag blijven? (fornuis, koelkast...)
 • Welke kleur(en) wil je centraal laten staan?
 • Wil je nog extra apparaten hebben?

Ook belangrijk is: kan ik deze klus zelf uitvoeren of moet ik het uitbesteden aan een professional?

Werkblad

Een werkblad bepaalt voor een belangrijk deel de uitstraling van je keuken, neem bij het kiezen van een werkblad dus geen overhaaste beslissingen en bedenk goed of het bij de rest van de keuken past.

Kunststof

Kunststof is goedkoop en makkelijk schoon te houden. Het is verkrijgbaar in zeer veel kleuren. Wel oppassen met hete pannen!

RVS

RVS heeft een zeer moderne uitstraling, en is vrij prijzig. Het is echter zeer duurzaam. RVS krast snel, maar dat is niet erg, het ziet er dan "geleefd" uit. RVS is makkelijk schoon te houden.

Hout

Hout is duur en vergt veel onderhoud. Wel ziet het er zeer natuurlijk uit. Vlekken zijn soms moeilijk te verwijderen, en je moet oppassen met hete pannen.

Marmer of hardsteen

Zeer mooi maar ook zeer prijzig materiaal. Daarnaast is het lastig te onderhouden, omdat het niet veel kan hebben. Doordat het materiaal zo poreus is, kan het niet tegen agressief schoonmaakmiddel, maar ook niet tegen (fruit)zuren.

Graniet, terazzo en composiet

Mooi, maar prijzig. Deze materialen zijn makkelijk schoon te houden, en zijn daarnaast zeer duurzaam.

Beton

Ziet er industrieel uit. Handige mensen kunnen zelf een betonnen werkblad maken.

Watervoorziening

Spoelbak

Eigenlijk is maar een materiaalsoort hier echt geschikt voor: RVS. Makkelijk schoon te houden en duurzaam. Overweeg ook eens een dubbele spoelbak: handig om bijvoorbeeld groente in te wassen.

Kraan

Op dit gebied zijn talloze mogelijkheden. Hoge en lage kranen, draai- en drukkranen, douchekranen. Een aparte optie is de Quooker, hiermee tap je kokend water.

Keukenkastjes

Keukenkastjes bepalen, net als het werkblad, een groot deel van de uitstraling van je keuken. Je hoeft niet persé je oude kastjes te vervangen, je kunt ze ook een andere kleur geven (of dit laten doen.) Andere deurgrepen geven ook een andere uitstraling. Een andere mogelijkheid is een foto-poster op je kastjes te plakken.

Als je zelf je keukenkastjes wilt gaan schilderen, volg dan dit stappenplan:
 • Maak de te schilderen onderdelen goed schoon met een sopje.
 • Laat het drogen en maak schoon met een ontvetter.
 • Schuur de onderdelen goed op.
 • Breng een primer of een grondverf aan en laat drogen.
 • Schuur de onderdelen weer lichtjes op en verwijder het stof.
 • Verf de onderdelen in de gewenste kleur en laat goed drogen.
 • Breng daarna nog een lak aan.

Heb je niet genoeg bergruimte in je keuken? Overweeg dan eens een (klein) verrijdbaar keukeneiland. Handig voor extra werkruimte of kastruimte in de keuken.

Achterwand

Mogelijkheden voor een andere achterwand zijn:
 • Tegels
 • Glas
 • RVS
 • Spiegelwand
 • Verf

Je kunt ook kiezen voor een gedeeltelijke achterwand, bijvoorbeeld achter het fornuis. Die kun je dan eens in de zoveel tijd makkelijk vervangen.

Verlichting

Een andere verlichting geeft je keuken een totaal andere uitstraling. Denk eens na over:
 • Spotjes
 • LED's
 • Muurlampen
 • Hanglampen

Apparaten

Fornuis

Tevreden met je fornuis? Of heb je liever meer pitten? En ben je tevreden met je gasfornuis, of heb je liever inductie of een keramische kookplaat?

Afwasmachine

Bijna iedereen heeft er tegenwoordig een, gelukkig is de huidige generatie machines energiezuinig. Ook zit er meestal een goede droger op, waardoor je geen last meer hebt van watervlekken.

Oven

Ook in ovens heb je tegenwoordig alle keus. Heteluchtoven, stoomoven, combimagnetron... Het voordeel van de laatste is dat je ruimte bespaart, in plaats van een magnetron en een oven, heb je nu slechts één apparaat.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keukenkastdeurtjes vervangen of verven: je keuken opknappenKeukenkastdeurtjes vervangen of verven: je keuken opknappenEen mooie nieuwe keuken kan ook met een klein budget. Met het vervangen van keukenkastdeurtjes door nieuwe keukenkastfro…
Keuken veranderen met beperkt budget?Keuken veranderen met beperkt budget?De keuken is nog niet aan vernieuwing toe of het budget voor vervanging is nog niet toereikend en toch de stijl verander…
Je keuken renoveren: maak je keuken weer als nieuwJe keuken is aan een opknapbeurt toe. Maar je vind het niet nodig om een nieuwe keuken te kopen of je hebt er het budget…
Je keuken renoveren voor weinig geldEen nieuwe keuken kost een pak geld, maar een facelift kan ook goedkoper. Met deze handige tips zorg je ervoor dat je ke…

Buiten schilderen - De woning in verf, lak of beitsBuiten schilderen - De woning in verf, lak of beitsDe buitenkant van de woning is naar keuze te schilderen in verf, lak of beits. Met het wisselvallige, vochtige klimaat i…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.