Het zelf repareren van diverse apparatuur spaart veel geld

Het zelf repareren van diverse apparatuur spaart veel geld Het zelf repareren is een onderwerp waar veel mensen tegenwoordig niet eens meer aan durven denken. Men is het ontwend om de dingen zelf te doen. De eerste gedachte is toch het zoeken naar een reparateur. Toch is de trend aan het veranderen. Het zelf maken van kleding is weer in, evenals het haken, borduren en breien. Het zelf repareren van kapotte apparaten en meubels past daar heel goed bij. Het spaart overigens hopen geld, want het laten maken, of zelfs nieuw kopen, is stukken onvoordeliger voor uw portemonnee. Vaak is er ook alleen wat nuchter, logisch verstand bij nodig, wat schroevendraaiers, enzovoort, en een minimum aan onderdelen. Het is dan ook verleidelijk om eraan te beginnen, maar doe dat wel met overleg!

Nieuwe mogelijkheden om zelf diverse apparatuur te kunnen repareren

Niet iedereen heeft een technische opleiding gehad en niet iedereen is even handig, maar vaak bent u handiger dan u zelf dacht. De meeste mislukkingen zijn overigens het gevolg van een slechte voorbereiding van een reparatieklus en het niet zorgvuldig of in een verkeerde volgorde opvolgen van de instructies daarvoor. Op internet is intussen bijna alles te vinden, dus ook uitleg van allerlei soorten reparaties voor diverse apparaten.

Het zelf repareren van het scherm van uw iPhone

De meeste iPhones maken wel eens een val en bij een aantal daarvan breekt daarbij het scherm of de achterplaat. Het zelf repareren van een kapot scherm of een gebroken achterkant van uw iPhone is niet zo moeilijk als u denkt en hoeft geen hopen geld te kosten.

Zoek voorbeelden op film

Op internet zijn filmpjes te vinden, waarin stap voor stap heel precies uitgelegd wordt hoe u het moet doen. Bent u handig en voorzichtig en hebt u wat kleine schroevendraaiers in huis, dan hoeft u alleen maar een scherm of achterplaat te kopen en kunt u de iPhone zelf aan de hand van het filmpje repareren.

Zelf witgoed apparatuur repareren

De meeste mankementen aan wasmachines, wasdrogers, enzovoort, zijn vaak niet moeilijk te vinden en ook niet moeilijk te maken. De onderdelen van de apparaten die vervangen moeten worden hoeven soms slechts een paar euro te kosten, maar het voorrijden en het repareren kost zelfs dan vaak toch nog een paar honderd euro.

Ook op internet kunt u reparatievoorbeelden vinden

Het loont dus wel de moeite om via de troubleshooter in de bijbehorende papieren of op de site op internet uit te zoeken waar het probleem ligt en daarna eveneens op internet naar filmpjes te zoeken waar bepaalde reparaties van apparaten van hetzelfde merk, type en servicenummer zorgvuldig in uitgelegd en voorgedaan worden. De benodigde onderdelen kunt u bij de witgoedwinkel in uw buurt halen of bestellen.

Niet zelf repareren, maar iemand zoeken die het wel kan

Durft u niet zelf aan een reparatie te beginnen, dan hoeft u nog niet te wanhopen. Zoek een handige persoon in uw directe, sociale omgeving die zelf ook al diverse reparaties heeft uitgevoerd en vraag daar om hulp. Natuurlijk hoeft die persoon dat niet voor niets te doen, maar kunt u uw hulp aanbieden op een ander gebied of, als diegene er echt niets voor wil hebben, hem/haar verrassen met een fles wijn of een ander cadeau waarvan u weet dat het in de smaak zal vallen.

Ook het zelf repareren van keukens spaart geld

U wilt uw keuken vernieuwen, maar hebt niet genoeg geld om een compleet nieuwe keuken te installeren, denk dan eens aan het zorgvuldig repareren van uw oude keukenkastjes. Goed ontvet en goed geschuurd kunt u de kastdeurtjes een ander kleurtje geven. Kapotte scharnieren zijn vaak via de handel op internet of via een bestelling bij de oude leverancier of importeur te vervangen.

Oude apparatuur vervangen

Oude, niet meer goed functionerende apparatuur kunt u vaak via het bieden op veilingsites goedkoop vervangen. Let daarbij wel goed op de afstand, want u moet de gekochte apparaten wel zelf ophalen. Ook de kleinere keukenapparaten zijn vaak gemakkelijk zelf te repareren.

Kapotte onderdelen

Kapotte rubbers van een snelkookpan kunt u bijvoorbeeld voor een paar euro’s vaak gewoon bij de fabrikant of importeur bestellen. De naam van de fabrikant staat bijna altijd in de meegeleverde papieren en het telefoonnummer van dat bedrijf is gemakkelijk op internet te vinden.

Het zelf repareren spaart geld

Het is het dus waard om eens te onderzoeken of het zelf repareren niet ook iets voor u is. Vooral als de enige overgebleven mogelijkheid het weggooien en vervangen van het apparaat is, kunt u best eens proberen om het volgens de regels van de kunst zorgvuldig na te kijken en te repareren.

Werk in logische volgorde

Zorgvuldig werken spaart tijd. Wie werkt in volgorde van materiaal en werkzaamheden, is sneller klaar dan iemand die snel iets wil repareren en daarbij een onderdeel over het hoofd ziet. Leg bijvoorbeeld alle los gehaalde schroeven en moeren netjes op volgorde van losmaken naast elkaar, zodat u ze ook op dezelfde manier weer terug in kunt bouwen. Als u eenmaal weet waar het mankement zit, bent u al voor de helft op de goede weg.

Vraag hulp bij het repareren aan familieleden en vrienden die het vaker doen

Hebt u nog nooit iets dergelijks gedaan, vraag dan een handig iemand uit uw omgeving om u met de klus te helpen, maar zorg dan wel dat de voorbereiding tijdig klaar is en eventuele nieuwe onderdelen al in huis zijn. Gaandeweg wordt u steeds handiger en durft u ook meer aan, als u maar zorgt voor een precieze en logische werkwijze. Denk ook altijd aan uw veiligheid en begin nooit aan apparaten te schroeven waarvan de stekker nog in het stopcontact zit.

Via internet krijgen oude meubels vaak een tweede leven

Durft u het niet aan om kapot meubilair zelf te repareren en weet u niemand in uw omgeving die daar verstand van heeft, dan zit er niets anders op dan nieuw meubilair uit te zoeken. Wat doet u echter dan met uw oude meubels? Verkopen lukt dan meestal niet, want ook op internetsites zoeken mensen zoveel mogelijk naar onbeschadigde meubels. Het bedrijf dat uw nieuwe meubels brengt, neemt meestal niet uw oude meubels mee. De winkels van de kringloop moet u zelfs betalen als ze kapotte meubels moeten ophalen.

Het gratis laten ophalen van oude meubels bespaart u de kosten van verwijdering

Een goede mogelijkheid om uw oude meubels zonder kosten kwijt te raken is om deze op een verkoopsite op internet te zetten tegen gratis af te halen. Vaak komen daar mensen op af die geen nieuwe meubels kunnen betalen en/of het wel zien zitten om de meubels te repareren en zo krijgen ze een tweede leven. U bent ze dan ook zonder extra kosten kwijt.

De industrie maakt het zelf repareren soms moeilijk

Niet alles is te repareren. Neem bijvoorbeeld de motor van een auto. Die is zo vol gebouwd dat men bijna geen mogelijkheden meer heeft om eraan te werken. Op die manier heeft de auto-industrie ervoor gezorgd dat u met de auto naar de garage moet als er iets aan mankeert, of u moet zelf al een opleiding tot automonteur gehad hebben. Zelfs het vervangen van een simpele koplamp is vaak een akkefietje waar een amateur bijna geen kans meer op ziet.

Veel apparatuur is gemaakt voor een korte levensduur

Veel huishoudelijke apparatuur wordt voor een lage levensduur gemaakt, zodat de consument na verloop van korte tijd gedwongen is om een nieuw apparaat te kopen. Meestal gaat het daarbij om een klein onderdeel aan een printer, koffiezetapparaat of iets dergelijks, dat echter gemakkelijk te vervangen is, waardoor u de levensduur van het apparaat zelf kunt verdubbelen. Het is dus goed, om altijd goed uit te zoeken of het mankement te verhelpen is, of niet.

Lees verder

© 2015 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een polyester boot of reparerenZelf een polyester boot of reparerenLees hier hoe je zelf een polyester boot kunt repareren. Het is helemaal niet moeilijk om zelf een polyster boot te repa…
Autopech - vervangen van een lekke bandVooreerst heb je een aantal gereedschappen nodig om de band te kunnen vervangen. Het vervangen van een autoband gebeurt…
Koopovereenkomst ontbindenKoopovereenkomst ontbindenStel: u heeft een televisie gekocht die binnen drie maanden kapot gaat. De verkoper wil het product niet laten repareren…
Repareren of vervangen van een kapotte V-snaarRepareren of vervangen van een kapotte V-snaarDe V-snaar, ook wel V-riem genoemd, is een aandrijfriem waarmee bijvoorbeeld een auto, scooter of wasmachine mee wordt a…

Doe het zelf met twee linkerhandenDoe het zelf met twee linkerhandenLeken kunnen zonder al te grote problemen de meeste klussen uitvoeren die zich in en om het huis aandienen: het schilder…
De perfecte verlichting in je keuken: wat moet je weten?Verlichting in de keuken is erg belangrijk. De juiste verlichting zorgt ervoor dat je je prettig voelt. En dat je goed e…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.