Hoe zelf een plafond schilderen?
Is je plafond aan een nieuwe verflaag toe? Dan kun je zélf je plafond schilderen of daarvoor een ervaren vakman over laten. Door je plafond zelf te schilderen, kun je uiteraard heel wat op je budget besparen. Om je plafond te schilderen zoals het hoort, zal je toch met enkele belangrijke voorschriften rekening moeten houden. Zeker als je een pas geschilderd plafond zonder strepen wil. Hoe kun je zelf je plafond schilderen, en op wat moet je letten om strepen in je plafond te voorkomen?
Zorg voor voldoende ruimte
Ga nooit overhaast te werk bij het schilderen van je plafond. Een mooi resultaat hangt af van een goede voorbereiding, en van het gebruik van de juiste schildertechniek. Je plafond schilderen vraagt nu eenmaal een andere aanpak als het schilderen van houtwerk of van binnenmuren. Zorg in de eerste plaats voor voldoende ruimte om je plafond te schilderen. Dat lijkt misschien banaal, maar voor een geslaagd resultaat is dit belangrijker dan je denkt. Zorg dat de kamer volledig leeg is voor je met het schilderen van je plafond begint. Verwijder alle lampen, en doe hetzelfde met eventuele gordijnen die in de kamer aanwezig zijn. Bescherm zowel je meubels als de meubels met karton of plastiek.
Een nieuw of een ouder plafond schilderen?
Er is uiteraard een verschil in aanpak tussen het schilderen van een nieuw of van een ouder plafond. Een ouder plafond schilderen doe je nooit vooraleer je het grondig hebt schoongemaakt en ontvet. Gebruik daarvoor bij voorkeur een mengsel van water met een scheutje ammoniak. Eventueel aanwezige oneffenheden en barstjes behandel je met een speciaal opvulmiddel. Eens dit opvulmiddel goed hard is, schuur je alles zo glad mogelijk. Daarvoor gebruik je het fijnste schuurpapier. Voor een optimaal resultaat, zorg je ervoor dat alle stof en vuil verdwenen zijn. Plak ook alle muren goed af met een daarvoor speciale tape. Zorg er voor dat deze breed genoeg. Plak de tape eventueel enkele millimeters lager op de muur, zodat de scheiding tussen je plafond en de muren recht blijft.
- Loszittende verflagen verwijder je met behulp van een plamuurmes.
- Vet en nicotinevlekken maak je onzichtbaar met renovatieverf. Dit speciale beschermmiddel zorgt er voor dat deze hardnekkige vlekken niet meer terug keren
- Lichte kleuren maken een kleine kamer optisch groter. Om je kamer hoger te doen lijken, gebruik je voor je plafond bij voorkeur lichte kleuren, en voor de muren donkerdere kleuren
Het geschikte materiaal
Ook het schildermateriaal is erg belangrijk voor een goed eindresultaat. Voor het schilderen van je plafond, gebruik je bij voorkeur een kwalitatief goede anti- spat verfrol, uitgerust met een stevige houder. Een verfrol met telescoopsteel is erg handig, vooral als het om hoge plafonds gaat. Gebruik steeds een verfbak met een rooster, en voor de eindafwerking heb je uiteraard een aangepaste verfkwast nodig. Vooral binnen schilder je steeds bij voldoende daglicht. Kies voor een goede kwaliteit van verf. Voor het schilderen van je plafond gebruik je best speciale muurverf of latex. Breng voor je met het schilderen van je plafond begint, een beschermlaag aan. Daardoor zal de verf zich veel beter vast hechten, met een nog mooier resultaat als gevolg.
Je plafond schilderen
Nadat je een grond- en/of beschermlaag aanbracht, kan je met het schilderen van je plafond beginnen. Voor een goed resultaat doe je dat best met twee lagen.
Werkwijze:
- Schilder eerst de randen van je plafond met een ronde borstel.
- Voor het beste eindresultaat verdeel je het plafond in gelijke delen, elk met een maximale oppervlakte van één vierkante meter.
- Hou tijdens het schilderen zeker alle deuren en ramen potdicht. Dat vertraagt het drogen van de verf. Verlucht de kamer pas na het schilderen van je plafond.
- Je plafond zonder strepen schilderen die je door steeds in de lengterichting van je plafond te schilderen. Doe dat steeds van het raam (of een andere lichtbron) weg
- Zorg er voor dar je verfrol goed doordrenkt is met verf voor een egaal resultaat
- Verdeel de verf zo gelijkmatig mogelijk, en doe dit telkens met vlakken van maximaal één vierkante meter
- Verdeel de verf met je verfrol, en dit zowel in de lengte als in de breedte van je plafond
- Als je met een nieuw vlak begint, schilder je eerst een rolbreedte in het vorige vak
- Voor een zo goed mogelijk resultaat, gebruik je speciale drogingsvertragers. Die zijn in iedere speciaalzaak verkrijgbaar
- Eens je plafond volledig geverfd, verlucht je de kamer voor het snel drogen van de verf