Hoeveel groepen nodig voor een nieuwe keuken?
In een moderne keuken vind je allerlei apparatuur om ons leven zo gemakkelijk en praktisch mogelijk te maken. Elektrisch gezien is de keuken dan ook het meest complexe en veeleisende vertrek in het huis. En het lijkt er niet op dat dat gaat veranderen. Integendeel, we treffen tegenwoordig steeds meer apparatuur in een nieuwe keuken aan. Wat betekent dat voor het aantal groepen dat je nieuwe keuken nodig heeft?
De afgelopen jaren is er heel wat verandert in de keuken. Vroeger werkten zowel
kookplaat als de oven op gas. Een
vaatwasser en magnetron bestonden nog niet. Hetzelfde geldt voor de
Quooker,
waterboilers en espressomachines. Maar de ontwikkelingen gaan snel en er worden allerlei nieuwe innovaties op de markt gebracht. Daarbij beschikken al die apparaten nagenoeg altijd over een elektrische aansluiting.
Al die apparaten stellen echter wel de nodige eisen aan je elektrische installatie. Vooral wanneer je een nieuwe keuken in een bestaand huis gaat plaatsen is dit iets om rekening mee te houden. Niet zelden volstaat de huidige installatie en meterkast niet voor een moderne keuken met alles erop en eraan. In dat geval is er extra werk en materiaal nodig. Het is goed hier van tevoren over na te denken en op voorbereid te zijn. Een nieuwe keuken is hoe dan ook al een dure aankoop. Een onverwachte extra kostenpost van vele honderden euro's is dan niet iets waar je op zit te wachten.
Je keukenontwerp is je uitgangspunt
Je zult al in een vroeg stadium een goed beeld moeten hebben van je keuken en apparatuur. Je moet weten welke apparaten je wilt gaan toepassen en waar ze geplaatst gaan worden. Die informatie is namelijk nodig om de juiste leidingen aan te leggen en het aantal groepen te bepalen. De plek waar de leidingen naartoe moeten (meterkast of centraal-doos) is hier ook weer van afhankelijk. Om de juiste stopcontacten en buizen aan te leggen, moet je dus al redelijk precies weten waar je al je keuken apparatuur wilt hebben. Je hebt je definitieve keuken ontwerp dus al in een vroeg stadium nodig.
Hoeveel groepen heb je nodig?
Je zult dus twee zaken moeten bepalen. In de eerste plaats wat je nodig bent voor je nieuwe keuken. Het dan vooral om het aantal elektrische groepen. Daarvoor moet je een lijstje maken met de apparatuur die je allemaal in je keuken wilt hebben, met daarbij een grove indicatie van het vermogen dat die apparatuur neemt. Met alle keuze in keukenapparatuur kan dit lijstje nog erg verschillen per keuken. Sommige mensen gebruiken nooit een magnetron en hebben aan een enkele solo oven genoeg. Anderen hebben een dubbele oven en een (combi)magnetron. Heb je wel of geen vaatwasser? En hoe zit het met het nieuwste fenomeen, de Quooker?
Is je huidige installatie toereikend?
In de tweede plaats moet je een idee hebben, van wat je huidige elektrische installatie aankan. Dat is dus in de eerste plaats het aantal groepen dat je nu beschikbaar hebt voor je keuken. In de tweede plaats kan het ook gaan om een driefasen-aansluiting ofwel krachtstroom. Deze heb je meestal nodig wanneer je elektrisch wilt gaan koken. Dus op inductie, keramisch, elektrisch of halogeen. Heb je nog niet zo'n aansluiting, dan komen er extra kosten bij om die aan te laten leggen.
Groepen, aardlekschakelaar en hoofdschakelaar
Als er nieuwe groepen nodig zijn, moet je weten dat er per aardlekschakelaar maximaal vier groepen aangesloten mogen worden. Als je er dus meerdere nieuwe groepen bij moet plaatsen, is de kans groot dat je ook extra aardlekschakelaars nodig bent. Daarnaast is het officieel ook vereist dat er een enkele hoofdschakelaar is voor de gehele elektrische installatie. In een installatie met maar vier groepen volstaat de enkele aardlekschakelaar dus als hoofdschakelaar. Heb je meerdere aardlekschakelaars, dan moet daar eigenlijk nog een hoofdschakelaar bij geplaatst worden.
Hoeveel mag er eigenlijk op een enkele groep?
Bij iedere groep is voorzien van een 16 Ampère zekering (stop). Dat betekent dat er maximaal 3680 Watt (16 A * 230 V) gebruikt kan worden per groep. Heb je een oven met een aansluitwaarde van 3000 Watt, dan zit daarmee de groep dus al bijna aan het maximum. Je kunt daar dus bijvoorbeeld niet nog een waterkoker bij op aansluiten, aangezien deze normaal gesproken al meer dan 1000 Watt verbruiken. Door de vermogens op te tellen, kun je eenvoudig bepalen of bepaalde combinaties mogelijk zijn.
Je installatie uitbreiden
Uitbreiden van je installatie kun je het beste door een vakman laten doen. Dat is echter wel een prijzige aangelegenheid. Je kunt ook bepaalde werkzaamheden zelf doen. Een groot deel van de werkzaamheden zijn namelijk niet zo moeilijk. Terwijl die wel de nodige tijd kosten en daarom extra interessant zijn om zelf te doen. Denk hierbij aan:
- Gaten frezen in de muur voor nieuwe leidingen en stopcontacten.
- Buizen aanleggen.
- Draden trekken door de leidingen.
- Stopcontacten aansluiten.
Al het werk in de meterkast moet gebeuren door iemand die verstand van zaken heeft. Voor bovenstaande zaken kun je het beste wel even je plan overleggen met een vakman. Deze kan dan controleren of alles goed op papier staat en controleren waar de leidingen naar toe moeten en of dat overeenkomt met de benodigde groepen. Maar het uitvoerende werk kun je daarna zelf uitvoeren en je daarmee een hoop geld besparen.
Lees verder