Rust in je hoofd door ontwerp en inrichting van je huis

Rust in je hoofd door ontwerp en inrichting van je huis Ook zonder mediteren en zonder meditatieruimte kun je rust in je hoofd creëren door rust te scheppen in je huis, in de schuur, in je tuin. Daar heb je geen opruimcoach voor nodig, ook al is het dat wel gemakkelijk. Ook hoef je geen binnenhuisarchitect in te huren. Wat tips voor inrichting en het opruimen en opgeruimd houden van je huis, kunnen je helpen je noodzakelijk rust te vinden in onze drukke maatschappij. Een samenleving die letterlijk en figuurlijk overvol is, overvol van auto's, muziek en reclame en spulletjes...

Rust? Daar hoef je niet voor op vakantie!

Veel mensen snakken in onze hectische samenleving naar rust! En zoeken de oplossing in een vakantie, liefst een verre, exotische bestemming. Natuurlijk kan het boeken van een vakantie je aan rust helpen. Maar zo'n 'vakantie' kun je ook min of meer organiseren in je eigen huis en daarmee in je eigen hoofd! Je agenda leger maken helpt. Maar wat ook helpt is: je huis leger maken. Als als je huis leger is, dan misschien ook maar gelijk de schuur of de berging en de tuin.

Opgeruimd staat netjes en rustig!i
Een uitdrukking zegt: 'Opgeruimd staat netjes'. Maar opgeruimd staat ook rustig en maakt ook rustig. Als er veel losse voorwerpen rondzwerven door je huis of in elk geval door je huiskamer, dan vragen al die voorwerpen een beetje van je aandacht en dus een beetje van je energie. En vaak doen al die losse objecten ook nog een appel op je: 'Ruim mij op!' Was mij af', lijkt de afwas op het aanrecht te roepen' of op zijn minst: 'Ruim de vaatwasser eens in!' Ongelezen kranten zeggen: 'Hé, je hebt mij nog niet gelezen...' Wel is de ene persoon daar gevoeliger voor dan de ander. Dus,als je er last van hebt: opruimen!

Opruimcoaches?
Het inhuren van een opruimcoach kan helpen. Een organizer helpt je het georganiseerd aan te pakken. Systematisch en zonder uitstelmogelijkheden. Maar sommige mensen kunnen het ook heel goed zelf. Een dag reserveren in je agenda, een plannetje maken en dan aan de slag. Zwervende spullen in de kasten leggen, is al een eerste stap. Boeken in de boekenkast, geleende boeken terug naar de bibliotheek of naar de vriend die het je leende, kranten in de krantenbak, oud papier, plastic en glas gelijk met het halen van de boodschappen wegbrengen... Maar er is meer mogelijk.

Opruimen en wegdoen
Vaak is opruimen alleen niet voldoende. Het kan ook helpen om spullen weg te doen. Veel mensen hebben tegenwoordig te veel... Al is het alleen maar omdat ze moeilijk kunnen beslissen wat weg te doen. Of ze vinden het zonde iets weg te doen. Kapotte spullen kunnen gerepareerd of weg. Oude spullen kunnen soms nog naar de kringloop. Overbodige, maar nog goede spullen kun je doorgeven, cadeau doen of tweedehands verkopen via marktplaats o.i.d. De term voor het wegdoen van onbelangrijk geworden spullen is tegenwoordig: ontspullen.

Voorkomen is beter...
Het is nog handiger om te voorkomen dat u te veel in huis hebt, bij voorbaat. Bijvoorbeeld: u wilt nieuwe kleding kopen? Een trui erin, twee eruit. Maak daarover een afspraak met uzelf. Hetzelfde geldt uiteraard voor bijvoorbeeld boeken, Cd's en wat u nog meer verzamelt.

Rust, ontwerp en inrichting

Als je verhuist naar een nieuwe flat of appartement, dan kun je bij het ontwerpen en inrichten van je nieuwe woning al een stuk rust creëren. Kies voor rustige kleuren, verwante kleuren. Kies voor een zekere uniformiteit. En koop een goede kast. Bijvoorbeeld een in elk geval deels gesloten wandmeubel. Een goed wandmeubel helpt je aan voldoende kastruimte en dat zorgt weer voor opruim-ruimte! Een gesloten wandmeubel verzamelt minder stof én je ziet niet aldoor al je spullen staan.

Ruimtes stofferen

Kies voor rustige gordijnen: liever effen dan een bont patroon. Laat vertrekken die in elkaar overlopen of op 1 zichtlijn liggen (bijvoorbeeld de keuken en de hal en de slaapkamer) stofferen met een zelfde vloerbedekking. Kies voor een effen of een beetje gewerkt tapijt. Of voor kliklaminaat in 1 kleur. Zonder drukke houtnerven en knoesten. Laat uw muren behangen of stofferen in 1 of enkele kleuren. Wederom: geen drukken patronen of hoogstens op 1 wand. Saai? Misschien, maar u kunt er gemakkelijk een accent aan toe voegen: een mooie foto van uw favoriete vakantieland of een leuk wandkleed of een schilderij.

Kamers meubileren

Koop of verzamel meubels zoveel mogelijk in 1 stijl. Beperk ook hier patronen en kleuren. Als u accenten wilt, doe dat dan in de details. U schaft bijvoorbeeld een rustige bank aan, met wat gekleurde kussens erop. Uw dekbed heeft wel een kleurtje en / of patroon, maar de muren en de vloerbedekking niet of nauwelijks. Afijn, u begrijpt nu het principe wel.

Vertrekken decoreren

Ook bij het decoreren van de wanden van de kamers met bijvoorbeeld foto's, schilderijen of posters, kun je aankoersen op rust.
Hang de wanden niet propvol. Dat so wie so niet. Kies fotolijsten in 1 kleur en / of van 1 formaat. Hang ze op 1 lijn en niet steeds op een andere hoogte. Hang eens een bosgezicht op of een poster met veel groen. Kijken naar een bos of naar bomen schijnt al rust te geven! Wat voor het stofferen en meubileren geldt, geldt dus in principe ook voor het decoreren of pimpen.

Bestaande inrichting aanpassen

Ook als je niet van de 'vloer af aan' kan beginnen of liever bij het (laten) leggen van vloerbedekking, is het mogelijk geleidelijk aan of in 1 keer (als je voldoende tijd en geld hebt) je interieur rustiger te maken: opruimen, weg doen, het aantal kleuren beperken, het aantal stijlen terug brengen... Het helpt allemaal.

Ik wens je veel rust! In je huis en in je hoofd. Doe het vooral rustig aan!

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inspiratie opdoen voor de inrichting van je huisInspiratie opdoen voor de inrichting van je huisWil jij de inrichting van je huis volledig aanpassen? Dan kun je inspiratie opdoen op veel verschillende manieren. Maak…
Welk interieuradvies kan je krijgen van de interieurstylistWelk interieuradvies kan je krijgen van de interieurstylistZie je bij anderen wel eens een bepaalde sfeer of uitstraling die je erg mooi vindt? Doorgaans heeft men dan interieurad…
Inrichting klein huisInrichting klein huisBij een klein huis kan de inrichting kopzorg geven. Een kleine woning kan snel rommelig ogen. Stijl aanbrengen in het in…

Palen verankeren in de grond met betonPalen verankeren in de grond met betonWanneer u bijvoorbeeld speeltoestellen, tuinhekken of een droogmolen wilt vastzetten in de grond, zijn daar speciale mat…
Het bouwen van een 60 minuten brandwerende schachtwandHet bouwen van een 60 minuten brandwerende schachtwandIn vele woningen bevinden zich schachten. Dit kunt u zien als een nis in de woning, waar bijvoorbeeld leidingen en insta…
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 16-05-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.