Geld besparen kan ook op tuinieren, met bezuinigingstips

Geld besparen kan ook op tuinieren, met bezuinigingstips Op tv en radio, hoort u veel bespaartips. Bijvoorbeeld in een programma als 'Een dubbeltje op zijn kant'. Maar die tips gaan nooit over tuinieren. Toch kan dat de hobby zijn waar u veel geld aan uitgeeft en dus misschien op kunt besparen. De meest voorkomende tips gaan meestal over energie, gas, water, licht, internet en telefoneren, noem maar op. Daar heeft u als tuinier niets aan. Als de tuin al is ontworpen en aangelegd, hoe voorkomt u dan dat u onnodig veel geld uitgeeft aan tuinonderhoud? Dan kunt u tips om voordeliger te tuinieren goed gebruiken. Veel tips zijn ook nog eens 'voordelig' voor ons milieu!

Besparen kan iedereen

Besparen kunt u op alles, volgens John Williams en Annemarie van Gaal, presentatoren en auteurs van het boek en het tv-programma 'Een dubbeltje op zijn kant' In het tv-programma wijzen ze er hobbyisten wel op dat hun hobby geld kost en vaak meer dan een mens zich bewust is. Sommigen zeggen dan hun hobby op. Maar u kunt ook kijken of u besparen kunt op uw hobby.

Bezuinigen op tuinieren

Als u houdt van tuinieren en u wilt daar minder geld aan uitgeven. Tegelijkertijd wilt u uw tuin net zo mooi houden als hij nu is. Er zijn echt voldoende opties.

Een systematische aanpak

Het verst komt u, als u op een geordende manier de mogelijkheden doorneemt om minder geld uit te geven aan uw de tuin van uw dromen. Daarbij kan het helpen als u de volgende categorieën een voor een naloopt en afhandelt:
 • water geven
 • bemesten
 • beplanten
 • gereedschap

Besparen op water geven

Alleen al op het waterverbruik kunt u op verschillende manieren bezuinigen!

Water geven op handige momenten

Begiet uw planten als de zon uit uw tuin is. U voorkomt zo dat er onnodig veel water verdampt. Geef dus bijvoorbeeld 's morgens vroeg water of 's avonds laat. Giet ook zorgvuldig zodat u geen water verspilt.

Een regenton aanschaffen

Als uw schuur of woning een goot heeft die grenst aan uw tuin, vang dan via de goot en de regenpijp water op in een regenton. Een regenton mag dan wel een investering zijn, maar u bespaart op de lange termijn. U kunt regenwater ook voor uw kamerplanten gebruiken.

Water hergebruiken

Bewaar water dat u heeft gebruikt om groenten te wassen om uw tuin- en uw kamerplanten water te geven. Ook water uit een vaas verlepte bloemen, kunt u nog wel in een hoekje in de tuin gebruiken. Tot slot is er ook nog de mogelijkheid om afgekoeld en gezeefd kooknat als water aan uw tuin te geven.

Beplanten met bodembedekkers gaat verdampen van water tegen

Schaf bodembedekkers aan. Bodembedekkers voorkomen dat er onnodig veel water uit de aarde verdampt. Bovendien remmen zij de groei van onkruid. Voorbeelden van bodembedekkers zijn de Steenanjer, de Vrouwenmantel en de Maagdenpalm.

Geld uitsparen op mest door een GFT-ton te kopen

Schaf een GFT-ton, ook wel compostton genoemd, aan voor uw tuinafval of maak een composthoop. Als u een GFT-ton aanschaft, moet u wel weer eerst investeren. GFT-tonnen zijn te koop bij tuincentra en bouwmarkten. Let bij de aanschaf ook op de maat. Een compostvat werkt minder goed als hij eigenlijk te groot is in verhouding tot de hoeveelheid tuinafval die u heeft.

Er zijn gemeenten die korting geven op de aanschaf van een compostvat. Sommige gemeenten bieden hun inwoners gratis compost aan rond landelijke Compostdag op 26 maart.

Als u zelf de bodem van uw tuin en uw planten voedt met zelfgemaakte compost, dan hoeft u geen kunstmest of koemest te kopen en te strooien.

Voordelig beplanten

Ook goed kijken naar welke planten u in de tuin zet, kan u geld opleveren.

Zaaien en stekken

Stekjes en zaad kunt u aan andere tuiniers vragen of aan elkaar cadeau geven of u kunt ze met elkaar ruilen. In veel zakjes zit meer zaad dan een tuinier alleen nodig heeft.

Meerjarige planten gaan langer mee en zijn dus voordeliger

Kies voor meerjarige in plaats van eenjarige planten. Meerjarige planten zijn, zoals de naam al zegt, planten die een of meer winters kunnen overleven. Een goed voorbeeld is de stokroos. Hij bloeit pas in het tweede jaar, maar kan daarna ook nog enkele jaren mee. Bovendien geeft de stokroos veel zaad. Soms meer dan u lief is!

Verwilderen van bloembollen zorgt voor overvloed in de lente

Houdt u van bolgewassen, neem dan bollen die verwilderen. Dit zijn bollen die ondergronds nieuwe bolletjes krijgen. Bekende voorbeelden zijn krokussen, narcissen en sneeuwklokjes.

Kies voor snijbloemen

Wilt u ook bloemen in huis, ga dan op zoek naar (vaste) snijbloemen. Dit zijn bloemen die, als u ze afsnijdt in uw tuin, het goed doen in een vaas. Sterke snijbloemen zijn bijvoorbeeld de narcis, het duizendblad en de akelei. Met de narcis heeft u een topper, want het is een bolgewas dat ook nog eens verwildert.

Investeer in fruitboompjes

Is uw tuin groot genoeg, overweeg dan in fruitbomen te investeren. Let bij de aanschaf op het tempo waarin zij groeien, hoe hoog ze kunnen worden en hoe gevoelig ze zijn voor ziekten. Kies voor fruitbomen die zelf bestuivend zijn. Zo voorkomt u dat u zowel een mannelijke als een vrouwelijke boom moet kopen.

Fruitgewassen bieden bloemen én vruchten
Als de investering u te groot is, vraag dan een fruitboompje cadeau. Of vraag meerdere mensen om geld voor bijvoorbeeld uw verjaardag. Dan kunt u van het totaalbedrag zelf een boompje gaan kopen. Als iemand geld geven te onpersoonlijk vindt, beloof ze dan een appeltje of maaltje peren van uw eerste oogst.

Als voorbeeld: een sterke perenboom is de Gieser Wildeman (Pyrus domestica). Het is een stoofpeer. Een langzaam groeiende appelboom is de Summerred (Malus domestica). Bovendien schenken fruitbomen u, voor ze u fruit geven, prachtige voorjaarsbloesem!

Groenten, kleinfruit en kruiden telen

Ga op zoek naar groenten en fruit dat er goed uit ziet. Denk bij fruit ook aan bramen, frambozen, aalbessen. U kunt biologisch eten uit eigen tuin en u heeft een tuin vol bloemen. Oost-Indische kers vrolijkt uw tuin en salade op! Een andere tip is de aanschaf van kruidenplanten: ze leveren u geurig en eetbaar blad en sierlijke bloemetjes.

Minder geld uitgeven aan gereedschap

Goed tuingereedschap is vaak behoorlijk duur. Klein gereedschap voor dagelijks gebruik kunt u zelf aanschaffen. Maar specialistisch gereedschap dat u maar een enkele keer gebruikt, kunt u beter proberen te lenen van een andere tuinier of huren bij een bedrijf.

Cadeautjes geven uit uw eigen tuin

Verras familie, vrienden en kennissen op cadeautjes uit uw tuin: een bos snijbloement (zo kort mogelijk voor vertrek snijden en zo lang in het water zetten), een mandje druiven (even afspoelen is attent) of een stekje of zaad van een mooie plant.

Uitwisselen van tuinkennis en tuinier-ervaringen

Wissel kennis en ervaring uit met andere tuiniers, leen tuinboeken van elkaar, leen ze bij een bibliotheek of kijk ze daar gratis in. Vindt u een goed handboek, kijk dan of u het tweedehands kunt aanschaffen. En wissel vooral ook met elkaar uit hoe u het tuinieren voor uzelf voordeliger hebt gemaakt, zonder in te leveren op de kwaliteit en het genot van uw tuin!

Lees verder

© 2011 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om geld te besparen op waterTips om geld te besparen op waterVeel mensen kunnen nog wel wat besparen op water in en om het huis. Met wat kleine aanpassingen kunnen we voor onszelf e…
Regenton plaatsen en aansluiten in de tuinEen regenton plaatsen in de tuin is erg handig. Zo heb je altijd gratis water voor de planten en het gazon. Het plaatsen…
Geld besparen op luiersGeld besparen op luiersDe uitgaven voor een baby kunnen behoorlijk oplopen. Een complete babykamer moet worden ingericht en de uitzetlijst kent…
Budgetbeheer: geld besparenBudgetbeheer: geld besparenMet de economische crisis speelt geld voor iedereen een belangrijke rol. Evenwicht in de inkomsten en uitgaven is essent…

Van notenboom tot lekkere, gezonde notenVan notenboom tot lekkere, gezonde notenEen notenboom in de tuin heeft niets dan voordelen: de noten zijn lekker en gezond, het hout is bruikbaar, je kan er kle…
Knoflook; makkelijk zelf te telen en heerlijk in de keukenKnoflook; makkelijk zelf te telen en heerlijk in de keukenKnoflook zelf telen is erg eenvoudig. Stop een knoflookteen in de volle grond en de natuur doet verder zijn werk. Dit is…
Bronnen en referenties
 • www.compostdag.nl;
 • www.tuinadvies.nl;
 • www.bolster.eu;
 • De eetbare siertuin ISBN 90 -75280-39-4, uitgeverij Roodbont en De Kleine Aarde
 • www.gamma.com
 • www.boels.nl
 • www.karwei.nl (www.rentparnter.nl)
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 16-05-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.