Palen verankeren in de grond met beton
Wanneer u bijvoorbeeld speeltoestellen, tuinhekken of een droogmolen wilt vastzetten in de grond, zijn daar speciale materialen voor. U moet er natuurlijk niet aan denken, dat een speeltoestel los kan raken. Zeker niet wanneer kinderen er driftig op los spelen. Maar met welk materiaal kunt u nu het best werken? Of wat zijn de verwerkingsvoorschriften?
Waar kunt u op letten voor het kiezen van een mortel?
Er zijn vele mogelijkheden om een paal vast te zetten in de grond. Vaak gebeurt dit met een betonmortel, omdat deze grote lasten kunnen dragen. Het nadeel is echter dat een betonmortel vrij lang moet drogen, met als gevolg dat de palen langdurige steun nodig hebben tijdens de droging. En dat maakt het verwerken er niet makkelijker op. Het is dan prettig om een mortel te hebben, die snel hard wordt. Dan hoeft men er niet langdurig bij te blijven staan om de te zetten palen te ondersteunen. Daarnaast wordt een traditionele betonmortel aangemaakt in een molen. Er zijn maar weinig zelfstandige klussers en doe-het-zelvers, die zelf een betonmolen tot hun beschikking hebben.
Welke mortel kunt u goed gebruiken?
Fabrikant Knauf heeft hier goed op het bovenstaande geanticipeerd. Zij hebben een sneldrogende betonmortel ontwikkeld. Ook hoeft het niet in de betonmolen te worden verwerkt, maar kan het rechtstreeks vanuit de zak in het te graven gat worden gestrooid. Het materiaal heet TurboBeton en heeft als bindmiddel portlandcement/aluminaatcement. Dit materiaal is uitermate geschikt voor de klusser, die graag zelf thuis aan de slag gaat. Doordat het sneldrogend is en zonder betonmolen verwerkt kan worden, scheelt dit geld en extra werkzaamheden (zoals schoonmaken).
Hoe moet het materiaal verwerkt worden?
Voorbereidende werkzaamheden
Om een paal te kunnen plaatsen en verankeren, dient er eerst een gat te worden gegraven. Het gat moet voldoende diep zijn. Ook moet het gat voldoende breed zijn, zodat er voldoende ruimte is om de betonmortel te kunnen storten. Dit kan per paal verschillend zijn, vandaar dat hier geen standaardafmeting voor is. Wanneer het gat is gegraven, moet de bodem van het gat worden natgemaakt. Ook de wanden van het gegraven gat, moeten worden natgemaakt.
Het verwerken van de mortel
Nu dient de te verankeren paal in het midden van het gat te worden geplaatst. Aansluitend kan de Turbo-Beton in het gat worden gestrooid, tot een hoogte van ongeveer 200 mm. Vervolgens kan er water in het gat worden gegoten. Dit kunt u het best doen met een gieter. Per zak van 25 kg, heeft u ongeveer 3,5 liter water nodig. Heeft u een dieper gat, kunt u in lagen werken van 200 mm, waarbij de hiervoor beschreven verwerkingsmethode gehanteerd kan blijven. Het gat dient niet helemaal afgevuld te worden met de Turbo-Beton, maar tot er een diepte overblijft van ongeveer 6 centimeter. Wanneer het water is opgenomen door de betonmortel, kunt het materiaal aanduwen en kunt u het aansluitend vlak zetten. Vervolgens kan het overgebleven gat (van 6 cm diepte) worden bedekt met grond (wat u heeft uitgegraven). Indien het gat in het gras wordt gegraven, is het aan te raden de graszoden te bewaren. In plaats van het gat af te dekken met grond, kunt u deze graszoden gebruiken om het gat af te dekken.
Extra aandachtspunten
- Het materiaal kan na een uur licht worden belast, maar is pas volledig belastbaar na 24 uur.
- Het materiaal niet verwerken onder 5 graden Celsius.
- Bij een hoge buitentemperatuur, kan de verwerkingstijd (15 tot 20 minuten) aanzienlijk verkorten.
- Wanneer het materiaal al is afgebonden, mag deze niet worden aangelengd met water (om het verwerkbaar te maken).