Welk interieuradvies kan je krijgen van de interieurstylist
Zie je bij anderen wel eens een bepaalde sfeer of uitstraling die je erg mooi vindt? Doorgaans heeft men dan interieuradvies van de interieurstylist gehad. Dat is iemand die adviseert over woninginrichting. Doorgaans hebben klanten zelf al vage gedachten over wat ze met een ruimte willen. Een van de belangrijkste kwaliteiten van een interieurstylist is om goed naar klanten te luisteren en te begrijpen wat ze willen. Hierbij is het ook zaak altijd het beschikbare budget en de uitvoeringsmogelijkheden in de gaten te houden. Met hun wensen gaat de interieurstylist aan de slag en komt op basis daarvan tot een passend voorstel. Hij betrekt bij zijn advies vrijwel alles: van vloeren tot de ramen, van verlichting tot meubilair. Hij is bekend met de allerlaatste trends van interieur en stijlen. Hij heeft aandacht voor ergonomische afmetingen (zithoogtes of zitdieptes), looproutes in huis, kleurconcepten en materiaalgebruik. Soms zorgt de interieurstylist ook voor de uitvoering.
Waarom is een interieuradvies van de interieurstylist zinvol?
Veel mensen zijn niet echt gelukkig met hun
inrichting. Leuke spullen, dat niet, maar ergens ontbreekt er toch iets. Het huis is te rommelig of mist gezelligheid. Als je dat gevoel herkent, wordt het tijd om eens een
interieurstylist in te schakelen. Interieurstylisten bekijken de inrichting met een frisse blik. En ze zijn vaak in staat om met enkele simpele ingrepen een heel andere sfeer te creëren.
Je woninginrichting als weerspiegeling van het leven
De woninginrichting is feitelijk een weerspiegeling van ons totale leven:
- daarin koken we;
- we slapen er;
- er wordt in gewerkt;
- en we ontmoeten er onze medemens;
- in tegenstelling tot buiten is het binnen warm en droog.
Met dat alles moet de interieurstylist rekening houden. En dat is veel. Maar het leuke is dat hij dat allemaal kan ontdekken in gesprek met zijn klanten. Hij ze leert kennen en begrijpen.
Welke interieuradvies mag je verwachten van een interieurstylist?
Dat kan heel verschillend zijn. Het varieert van:
- een nieuw kleurtje op de wand;
- het opnieuw stofferen van meubilair;
- tot de aanschaf van een compleet nieuwe inrichting.
Er valt eigenlijk altijd wel iets te verbeteren. De aanbevelingen van en interieurstylist hoeven daarbij niet altijd duur te zijn. Vaak kan je al volstaan met het omgooien van de bestaande indeling. En een wat robuuster dressoir in plaats van een bonte verzameling aan bijzettafeltjes en kastjes kan wonderen doen. Meestal zijn het adviezen die niet direct een fortuin hoeven te kosten. En je ziet er meteen resultaat van.
Trendy of tijdloos inrichten
Wie speelt met de gedachte om zijn huis opnieuw in te richten, twijfelt vaak of dat trendy of juist tijdloos moet zijn? Het is altijd een risico om te kiezen wat actueel is, anders gezegd wat de trend is. Omdat 'trendy' betekent dat het over vijf jaar niet meer actueel kan zijn. Belangrijk is daarom dat men een concept kiest waarin men zichzelf prettig voelt. Het is aan de interieurstylist om te achterhalen welk gevoel dat is.
Waarom komen we zelf niet op de ideeën?
Als bewoner zie je vaak niet meer hoe het beter kan. Laat daarom eens iemand van buitenaf met een frisse kijk zijn oordeel geven. Wat uiteraard ook meespeelt:
- de interieurstylist bezoekt doorlopend tal van vakbeurzen in binnen- en buitenland om inspiratie op te doen;
- hij bezit een kleurengamma van meer dan 1000 kleuren en kiest daar de passende verven, meubelstoffen, gordijnen, meubelen en accessoires bij.
Hoe creëer je rust in een interieur?
Veel mensen kopen best dure spullen om het gezellig te hebben, maar wat vaak ontbreekt is de eenheid. We hebben dikwijls te veel verschillende sferen en stijlen. Wie opteert voor één centraal thema en daar alles aan op hangt, creëert rust. Want in een onrustig interieur is het nu eenmaal moeilijk ontspannen. Kies daarom voor één of twee goede kleuren en voer die consequent door op wanden, meubilair etcetera. Alles vloeit dan op een voor de hand liggende wijze in elkaar over. En het hoeft heus geen kapitalen te kosten om zo'n totaalsfeer neer te zetten.
Interieuradvies in een oud gebouw
Mensen moeten soms een beetje gek zijn om oude gebouwen en monumenten te van een nieuwe look te voorzien. Onzichtbare gebreken en talrijke tekortkomingen vormen vaak een onberekenbaar risico voor woningeigenaren. Maar oude gebouwen hebben ook hun onweerstaanbare charme. Je kan er een oude sfeer herontdekken en waarderen.
Wat kunnen we zelf doen? Tips
Of de inschakeling van een interieurstylist een succes is, hebben we voor een deel ook zelf in de hand. Een aantal tips in dat verband:
- ben je erg gecharmeerd van een interieur bij vrienden of bekenden? Informeer dan of ze dat zelf hebben gerealiseerd of dat ze assistentie hebben gehad;
- verzamel voordat de interieurstylist komt alvast plaatjes uit tijdschriften met interieurs die je erg aanspreken;
- inventariseer op voorhand wat je mist in je interieur en wat het mag kosten om een en ander te verhelpen. Mag alles op de schop of moet het bij enkele kleuradviezen blijven?
- je mag best je eigen inbreng hebben maar sta open voor suggesties van de stylist. Je hebt hem per slot van rekening niet voor niks in huis gehaald.