Inrichting klein huis

Inrichting klein huis Bij een klein huis kan de inrichting kopzorg geven. Een kleine woning kan snel rommelig ogen. Stijl aanbrengen in het interieur is lastiger, je kleine woning kan al snel ontpoppen in een allegaartje van verzamelde prulletjes wat de inrichting geen goed doet. Toch kan je een klein huis een stijlvolle inrichting geven, en groter doen lijken. Het gaat om het maken van de juiste keuzes qua interieur. Een klein arbeidershuisje heeft zo zijn charme en kan groot zijn in een interieur met uitstraling. Al doe je nog zo je best en probeer je veel uit qua decoreren en dergelijke, het kan zijn dat het je toch niet lukt om er een stijlvol geheel van te maken, een inrichting die 'staat' als een deur. Er zijn een aantal do's en dont's bij de inrichting van een klein huis.

Stijl bepalen voordat je gaat inrichten

Bedenk van te voren in welke stijl je de inrichting van je interieur wilt. In iedere woning is het mooier om per vertrek dezelfde stijl consequent te hanteren. Maar in een klein huis is dit zeker een pré! Een wat ouderwetsere keuken, terwijl je een strakke inrichting in je woonkamer hebt doet je huis nog kleiner lijken en het is dan onmogelijk om een harmonieus stijlvol geheel te hebben. Andersom geldt ook: bij een strakke luxe keuken, past geen woonkamer met allerlei nostalgische prullen, hoe zeer je hier ook aan gehecht bent. Het plaatje klopt dan niet en je huis lijkt kleiner.

Denk groot als je klein woont

Maar hoe je keuken er verder ook uitziet, luxe en strak of niet, toch geldt: weg met de kleine plantjes, frutsels en rommeltjes.
Ben je echt gehecht aan rommeltjes, koop dan een kast waar je ze allemaal in verzamelt en zet ze verder niet meer her en der in huis. Koop een aantal grote, duurdere blikvangers en zet ze vooral symmetrisch neer. Wat betreft de vensterbank: zet er slechts enkele dingen neer. Het is belangrijk dat je voor kwaliteit gaat en niet voor kwantiteit om een stijlvol interieur te doen slagen in je kleine woning en níet de nadruk te leggen op je kleine huis, door kleine spullen. Bergruimte vertaal je in een hoge kast (of meerdere hoge kasten) die niet meer dan 26 cm diep zijn maar wel reiken tot aan het plafond. Bij Ikea vind je zulke kasten, die je geheel naar wens en smaak eenvoudig kunt samenstellen. De kleine woning oogt hierdoor ruimtelijker.

Planten

De plant is weer in, sinds 2009. Velen van ons hebben net de planten uit huis gemieterd, maar de plant hoort ook weer bij de trend. De trend is groen. Maar wees gerust: je kunt het houden bij één of twee grote planten die je zet in een robuuste grote pot. Meer planten maakt rommelig en klein. Sanseveria's zijn uit. De planten die helemaal trendy zijn, zijn de Areca-palm. De Arecapalm is heel makkelijk, als je geen groene vingers hebt, kan hier eigenlijk niets mis mee gaan. Op iedere plek in huis doet hij het goed. Trendy zijn ook de robuuste Ficus en de opvallende Alocasia of een mega grote varen. De varen is een wat moeilijkere plant dan de palm en doet het niet overal even goed. Dit is dus een kwestie van uitproberen. Zorg ervoor dat je pot een echte blikvanger is.

Groepjes en symmetrie

Symmetrie geeft het interieur van een klein huis rust en een harmonische uitstraling. Zorg niet alleen voor symmetrie in de vensterbank, maar laat steeds weer dezelfde kleuren en vormen terugkomen in de inrichting van je woonkamer. Pas ook symmetrie toe wat betreft je meubels. Kies voor minder meubels, maar ga hier ook weer voor niet te klein. Liever één mooie kast, dan meerdere kleine kastjes. Maak eensgezinde groepjes: zet kleur, vorm en dergelijke bijelkaar. Wat betreft kaarsen: zet niet her en der kaarsen en waxinelichtjes neer maar koop een grote schaal, waarop je grote kaarsen bij elkaar zet.

Overige tips: gordijnen, kussens, muur

Een ruimtewinner is natuurlijk een hoekbank. Gooi het tv-meubel eruit en schaf een flatscreen televisie aan die je aan de muur bevestigt (houdt rekening met de symmetrische opstelling!). Gordijnen met een dessin maken je woonkamer kleiner, dit geldt ook voor te kleine kussens, en kussens met een dessin. Kies voor gordijnen uni in een mooie stof en voor kussens idemdito. Vervang kleine kussentjes, voor (misschien wat minder) grote kussens. Een druk schilderij aan de muur is geen goede optie, beter kun je kiezen voor een mega-grote spiegel. Wat de muur betreft: pas op dat je de muur niet helemaal vol hangt. Houdt je woning lekker licht qua kleur. Beter een blikvanger ergens in het midden of rechts/links (ligt eraan voor welke symmetrische opstelling je kiest), dan de muur volhangen van links tot en met rechts. Behang met dessin doet je interieur kleiner lijken, evenals behangranden toepassen. Kies voor één kleur aan de muur. Dit brengt rust en geeft een grotere en stijlvollere uitstraling. Wel kun je één muur een donkerdere kleur geven, omdat dit juist de kleine woonkamer meer diepte geeft. Bijvoorbeeld wanneer je je muren een ecru-kleurige kleur hebt gegeven, zou je een muur zandkleur kunnen maken. Verder zijn er mooie naturel manden te koop, waarin je resterende prulletjes en tijdschriften e.d. kunt doen. Die schuif je onder je salontafel of zet je op een plank in de kast.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inspiratie opdoen voor de inrichting van je huisInspiratie opdoen voor de inrichting van je huisWil jij de inrichting van je huis volledig aanpassen? Dan kun je inspiratie opdoen op veel verschillende manieren. Maak…
Hoe kun je je woonkamer decoreren met zwart?Zwart is een hele intense kleur en veel mensen durven het daarom niet goed aan hun huis met zwart te decoreren. Toch kan…
Spiegels in huisSpiegels in huisWas vroeger de spiegel nog slechts boven het fonteintje in het toilet of boven de wastafel in de badkamer, inmiddels is…
Waar in huis komt welke kleur?Waar in huis komt welke kleur?Leuk en mooi, veel kleur in huis, maar hoe doet u wat en waarvoor kiest u, enkele tips dan maar. Mooie kleuren en kleurc…

Restylen voor een prikkieRestylen voor een prikkieDe woonkamer is een belangrijke ruimte in huis. We zitten daar ontspannen met onze gezinsleden en ontvangen daar vriende…
Geel in het interieurGeel in het interieurGeel is geen gemakkelijke kleur om te verwerken in het interieur. Het is snel schreeuwend en we vermijden de kleur dan o…
Reacties

Rian, 11-02-2012
Ga gewoon naar Ikea! Of mag ik dat hier niet zeggen omdat Ikea burgerlijk zou zijn?
Ik woon in een pijpenlaatje. En veel geld heb ik ook niet. Toch heb ik er met relatief goedkope spullen een ontzettend leuke en praktische woning van gemaakt.
Mijn tip: koop zoveel mogelijk multifunctionele meubelen. Een eettafel die tegelijkertijd opbergruimte is, een spiegelkastje boven de wastafel in plaats van alleen een spiegel. Er zijn ook van die praktische kastjes voor onder de wastafel, met die ruimte doe je anders toch niks.
En: ga de hoogte in! Een boeken/tv/audiokast die tot aan je plafond reikt, maakt je kamer groter en je kan er veel in kwijt.
Zorg vooral dat het schoon en niet rommelig is, want rommel maakt alles kleiner. Reactie infoteur, 20-02-2012
Bedankt voor de goede tips. Ik persoonlijk vind Ikea niet burgerlijk. Ook hebben ze veel op opberggebied, wat natuurlijk handig is voor een kleine ruimte. Vooral de tip om de hoogte in te gaan, is een hele goeie!

Am Paul, 21-06-2011
Citaat uit de tekst: Gooi het tv-meubel eruit en schaf een flatscreen televisie aan die je aan de muur bevestigt. Dus je hdd recorder, blu-ray speler, digitale kastje. die moet je maar gewoon wegdoen? En beetje nutteloze tip. Niet goed over nagedacht. Reactie infoteur, 22-06-2011
Iig hoef je die niet meer onder te brengen in een tv meubel van giga afmetingen, en is een bescheiden kastje hiervoor geschikt! Dat scheelt absoluut ruimte.

Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.