Huis groter door interieurontwerp? Licht, kleurkeuze, rust

Huis groter door interieurontwerp? Licht, kleurkeuze, rust Je interieur zo ontwerpen en inrichten dat je huis meet ruimte lijkt te hebben? Ja, dat kan en daar heb je in principe geen binnenhuisarchitect voor nodig. Door de kleurkeuze, door het licht goed te benutten en lampen in de winkel handig te kiezen en door opruimcoach te worden voor jezelf, kom je een heel eind. Je huis wordt er natuurlijk niet echt groter van, maar de ruimte in je huis en in je hoofd wel! Een kwestie van letten op een paar aspecten. Het gemakkelijkste is dat natuurlijk als je je huis net hebt gekocht of gehuurd. Maar het kan ook nog als je ergens al jaren woont! Kortom: kies je interieur bewust en wordt je eigen binnenhuisarchitect!

Je villa, landhuis, rijtjeshuis, appartement door het interieurontwerp ruimer laten lijken?

Je zou denken: een landhuis is al ruim... Maar ook een landhuis of een villa kun je ruimer laten lijken dan hij is. Het is maar wat iemands behoefte is en hoe vol je het door de jaren heen hebt laten worden.

Daglicht, lamplicht, spiegels

Daglicht
Kies voor zoveel mogelijk daglicht in huis. ‘Lege’ vensterbanken. Weinig planten in de vensterbank. Effen plantenpotten. Liever een of twee grote potten / planten dan een heleboel kleintjes. Of kies je plantenpotten allemaal in 1 kleur. Variëren kan toch wel, bijvoorbeeld in vorm en grootte. Effen gordijnen of gordijnen met een ingeweven patroon in dezelfde kleur. Wel gordijnen, maar niet ook nog vitrage.

Lamplicht
Kies je lampen met zorg. Kies voor lampen die fijntjes zijn ontworpen. Licht van kleur, open vormen en in dezelfde stijl. Liefst uit een zelfde serie van een en dezelfde ontwerper. Dit geldt zowel voor de basisverlichting (aan het plafond voor een heel vertrek) als de werkverlichting (bureaulampen) als de sfeerverlichting (schemerlampen).

Spiegels zorgen voor een ruimtelijk effect
Spiegels zorgen voor extra licht in huis omdat ze het licht weerkaatsen. Bovendien weerspiegelen ze de ruimte waardoor de suggestie wordt gewekt dat er nog een ruimte is. Let wel op mogelijk hinderlijke reflecties van lamplicht. Spiegels hoeven niet alleen functioneel te zijn, maar kunnen ook een siervoorwerp zijn. Maar ga nu niet weer overal kleine spiegeltjes ophangen. Dan kan het alsnog druk en vol lijken.

Kleurkeuze

Houd het aantal kleuren in je interieur bescheiden. Kies voor lichte, rustige kleuren. Geen knalrood dus!
Als je bang bent dat het saai wordt, kies dan voor kleuren die nauw aan elkaar verwant zijn. Ton sur ton heet dat als het om kleding gaat. Of zorg voor afwisseling in de structuur en vorm en afmetingen in plaats van diversiteit in je kleurkeuze.

Opgeruimd staat ... ruim

Ruimte scheppen door kasten
Creëer rust in je huis door je huis opgeruimd te houden. Dat maakt mogelijk extra kastruimte nodig. Misschien moet je zelfs op een nieuwe kast uit. Dat lijkt tegenstrijdig, want een extra kast neemt extra ruimte in. Maar je krijgt er ‘visuele’ ruimte voor terug. En als je dan toch naar een meubelzaak gaat voor een kast of wandmeubel, ga dan op zoek naar dichte kasten zodat je niet steeds alle voorwerpen ziet die in de kast liggen.

Wanddecoratie
Houd je wanddecoratie bescheiden. Ook hier geldt net als in de vensterbank: liever een grote poster, schilderij of foto in plaats van een bonte verscheidenheid van lijstjes in veel maten en kleuren. En als je toch veel foto’s op wilt hangen, maak dan een fotocollage binnen een grote, rustige lijst.

Indeling van de ruimte

Ook hier geldt iets schijnbaar tegenstrijdigs: zet allerlei spullen niet tegen elkaar aan, maar iets uit elkaar. Dat suggereert ruimte al neemt het iets meer vierkante of kubieke centimeters in beslag. Houdt het vloer oppervlak in het midden zo veel mogelijk leeg. Dus geen centrale, rustieke salontafel die loopruimte opeist en alle aandacht vraagt.

Lijnen
Wees slim met het lijnenspel in je huis. Zo kun je een smalle kamer (model pijpenla) breder laten lijken door bijvoorbeeld kliklaminaat door de stoffeerder dwars te laten leggen, dus in de breedte. Een lage kamer lijkt hoger door verticale lijnen in het behang. Kies voor kasten langs de wand die even diep zijn, zodat er als het ware een rechte lijn langs getrokken kan worden.

Huisontwerp verbinden met tuinontwerp

Als je een kamer hebt die uitkijkt op tuin of balkon, probeer dan die ruimtes in een zelfde stijl aan te kleden. Daardoor lijkt het alsof de ruimtes meer op elkaar aansluiten, meer bij elkaar horen. En dat schept rust.

Vooraf of achteraf ruimtelijker inrichten?

Als je met een schone lei, lees een nieuw huis, begint, dan vergt zo’n inrichting nogal wat denkwerk vooraf.
Als je vanuit een bestaande situatie naar zo’n ruimtelijke inrichting toe wilt werken, vraagt dat vooral om opruimen en stapje bij stapje wat details veranderen. Ook leuk, want dan ziet je je huis langzaam ruimer worden! Maar in beide situaties zijn er kansen genoeg!

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een opleiding binnenhuisarchitectuur volgenEen opleiding binnenhuisarchitectuur volgenHet interieur, de indeling en inrichting van woningen en bedrijven speelt een steeds belangrijkere rol. Hiermee kan men…
Inspiratie opdoen voor de inrichting van je huisInspiratie opdoen voor de inrichting van je huisWil jij de inrichting van je huis volledig aanpassen? Dan kun je inspiratie opdoen op veel verschillende manieren. Maak…
Wandaanzichten maken je interieurontwerp compleetHeb je een interieurontwerp gemaakt, maar ben je erg benieuwd naar hoe het er in je eigen woonkamer uit komt te zien? Ma…

De warmtepomp: milieuvriendelijk verwarmenEen warmtepomp is geen nieuw verschijnsel op de markt. Het is in de tweede helft van de vorige eeuw al uitgevonden, onge…
Inboedel verkopenInboedel verkopenEr kunnen diverse redenen zijn waarom je je inboedel wilt verkopen. Het kan zijn dat je gaat emigreren en elders een nie…
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 25-05-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.