Dakkapel: informatie over het plaatsen van een dakkapel

Wil jij een dakkapel? Dat kan een prima uitbreiding zijn voor in je huis. Maar waar moet je zoal op letten wanneer je besluit om een dakkapel te (laten) plaatsen? Hoe zit het met de prijs. Met welk materiaal krijg je te maken en waar moet je verder nog rekening mee houden? Er is veel waar je op moet letten.

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel is een uitbouw op het dak van een huis. Deze uitbouw bevindt zich op het schuine gedeelte van het huis. Hierdoor heb je op een slaapkamer boven meer ruimte én meer lichtinval. Vaak is het ook de ideale manier om een zolder uit te breiden en er een echte slaapkamer van te maken. Hierdoor is er meer ruimte in huis.

Waarom een dakkapel?

Er zijn verschillende redenen om een dakkapel te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een dakkapel kiezen omdat je meer ruimte wilt. Je hebt dan een grotere ruimte op zolder waar je rechtop kunt staan en eventueel wat kunt lopen. Een andere reden kan zijn dat je graag meer licht op zolder wilt, bijvoorbeeld om er een werkkamer van te kunnen maken. Een andere reden zou kunnen zijn dat je het huis graag meer waarde wilt geven, voor een eventuele verkoop.

Informatie aanvragen

Voordat je überhaupt besluit om een dakkapel te nemen, moet je je als eerste heel goed informeren. Je kunt beter teveel dan te weinig informatie hebben aangevraagd. Er zijn waarschijnlijk erg veel vragen waar je mee zit. Stel je vragen aan bouwbedrijven of gespecialiseerde bedrijven en wees niet bang om teveel te vragen.

Bouwvergunning dakkapel

Voordat je een dakkapel laat plaatsen, moet je eerst een vergunning regelen. Een dakkapel moet bij de omgeving en het huis passen. Zorg dat je een goed plan hebt wanneer je naar de gemeente gaat. Zo heb je een grotere kans op succes.

Offertes aanvragen

Een dakkapel is niet goedkoop en je wilt natuurlijk niet dat je veel te veel geld betaalt. Daarom is het verstandig om van tevoren offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Een offerte voor een dakkapel kan er bij elk bedrijf anders uitzien. Ga dus niet direct met de eerste aanbieder in zee. Nadat je verschillende offertes hebt aangevraagd, kun je deze met elkaar vergelijken. Kijk hierbij naar de rijzen, maar lees ook goed de voorwaarden door. Wat voor een garantie biedt het bedrijf bijvoorbeeld en hoe lang heeft het bedrijf nodig om de dakkapel te plaatsen?

Materiaal dakkapel

Voor je dakkapel zijn verschillende materialen mogelijk. Wat je kiest is natuurlijk afhankelijk van het huis waar je in woont en van je eigen voorkeuren. Let er wel op dat je wel een vergunning krijgt voor het materiaal van jouw keuze.

Hout

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een houten dakkapel. Dit is een voordelige optie, maar vergt wel veel onderhoud. Bij sommige huizen kan een houten dakkapel er echt prachtig uitzien en zorgt het voor een meerwaarde van het huis.

Kunststof

Je kunt ook kiezen voor een kunststof dakkapel. Dit is een stuk duurder dan een houten dakkapel, maar vergt veel minder onderhoud. Vooral bij moderne huizen kan dit er erg goed uitziet.

Formaat

Het formaat van een dakkapel is meestal 2,5 meter breed en 1,5 meter dat uitsteekt aan de voorkant. Het is echter ook mogelijk om een afwijkende maat te nemen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat niet alle bedrijven werken met afwijken formaten voor een dakkapel. Let hier goed op wanneer je zaken doet met een bedrijf.

Ramen voor een dakkapel

Voor de ramen in je dakkapel heb je verschillende mogelijkheden. Dit kan zorgen voor meer veiligheid en kun je ook stookkosten besparen. Welke mogelijkheden zijn er zoal?

H++ glas

H++ glas is extra sterk glas, dat tegenwoordig meestal wel standaard wordt geleverd bij een dakkapel. Het glas is voordelig, maar wel isolerend, waardoor je kunt besparen op je stookkosten.

Raamindeling

Denk goed na over de raamindeling van je dakkapel. Het bedrijf dat het dakkapel voor je plaatst, kan je hier eventueel over informeren. Kijk ook of je eventueel een valraam neemt, of dat je kiest voor een klapraam.

Beveiliging

Zorg ervoor dat een raam van een dakkapel goed beveiligd is. Dit kost wellicht wel iets meer, maar goede beveiliging is wel echt noodzakelijk. Vaak zit er standaard al een slot in de hendels, maar er zijn vaak nog veel meer aanvullende opties, waardoor je het Politiekeurmerk Veilig Wonen krijgt. Je kunt bij het bedrijf dat de dakkapel voor je plaatst informeren naar deze mogelijkheden.

Dakbedekking

De dakbedekking van een dakkapel kan erg bepalend zijn voor de looks van je dakkapel. Ook heeft elk materiaal eigen voor- en nadelen. Een goede dakbedekking is van groot belang om lekkage van je dakkapel te voorkomen.

Dakbedekking van Bitumen

Bitumen is een dakbedekking die zeker tien tot twintig jaar meegaat. Als er kunststof wordt toegevoegd, is het ook nog eens UV-bestendig. De meeste dakkapellen hebben een bitumen dakbedekking.

PVC

PVC gaat langer mee dan Bitumen, want het heeft een levensloop van twintig tot vijfentwintig jaar. Leuk is ook dat je zelf de kleur ervan kunt bepalen. Dit zorgt ervoor dat je het een zeer persoonlijke look kunt geven. Houd er wel rekening mee dat PVC en Bitumen niet samen kunnen.

Zink dakbedekking

Een dakbedekking van zink gaat ongeveer dertig jaar mee. Het is echter wel een dure bedekking, omdat het niet gemakkelijk is om aan te brengen. Een dakbedekking van zink werkt zeer goed tegen lekkage, maar moet dan wel goed zijn aangebracht.

Polyester dakkapel?

Heb je gekozen voor een dakkapel van polyester? Dan hoef je geen dakbedekking te nemen. Polyester beschermt goed en gaat tot zeker vijftig jaar mee.

Ventilatie en isolatie

Bij de meeste dakkapellen wordt er automatisch al wat aan ventilatie en isolatie gedaan, maar het is wel raadzaam om hier zelf nog eens goed op te letten. Kijk bijvoorbeeld altijd goed wat er precies wordt geïsoleerd. De ventilatie wordt vaak toegevoegd aan het raam, bijvoorbeeld in de vorm van ventilatieroosters. Deze kunnen zowel hoog als laag worden geplaatst.

Vensterbank bij een dakkapel

Je kunt een vensterbank maken bij je dakkapel. Kies bijvoorbeeld voor een extra brede vensterbank. Eventueel kan deze zelfs zo breed zijn, dat je een zithoekje maakt met kussens. Lekker knus en gezellig. Een vensterboek hoeft natuurlijk niet en ligt vooral aan je eigen wensen en voorkeuren.

Knieschotten

Een goede optie voor bij je dakkapel is om gebruik te maken van knieschotten. Dit zijn schotten die je kunt verschuiven en die tot je knie komen. Je gebruikt deze loze ruimte dan als opslagruimte. Boven de knieschotten kan dan een vensterbank worden gemaakt.

Afwerking dakkapel

De afwerking van een dakkapel kun je laten doen, maar het is ook mogelijk dat je dit zelf doet. Voor de afwerking aan de buitenkant worden er meestal afspraken gemaakt met het bedrijf dat de dakkapel plaatst. De binnenkant van de dakkapel kan worden afgewerkt met gipsplaten, multiplex of schrootjes. Ook kan de binnenkant worden afgewerkt met cascoplaatsing, maar dit is niet heel gemakkelijk. Voor een gewenste uitstraling kan de binnenkant natuurlijk in elke denkbare kleur worden geverfd.

Hoe zit het met het onderhoud?

Wat je precies aan onderhoud moet doen bij je dakkapel is afhankelijk van de keuzes die je hebt gemaakt. Dakbedekking moet bijvoorbeeld eens in de zoveel jaar worden vervangen. Hoe lang de dakbedekking meegaat, is natuurlijk afhankelijk van de bedekking die je hebt gekozen. Het schilderwerk aan de buitenkant zal tevens eens in de zoveel tijd opnieuw gedaan moeten worden. Dit kun je door een professioneel schildersbedrijf laten doen. Natuurlijk is het dan verstandig om niet alleen het dakkapel te verven, maar het schilderwerk van het hele huis in één keer aan te pakken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Traditionele dakkapelDakkapellen zijn er in verschillende soorten en maten. Ook de bouwwijze kan per dakkapel verschillen. U kunt kiezen voor…
Hoe bespaar ik op mijn dakkapel?Het laten plaatsen van een dakkapel is een grote uitgave. Toch zijn er eenvoudige manieren om voordelig een dakkapel te…
Houten of kunststof dakkapelEr komt veel kijken bij het laten plaatsen van een dakkapel. Een grote beslissing die gemaakt moet worden is het kiezen…
Dak: bouwen van een dakkapelDak: bouwen van een dakkapelWie een dakkapel wil plaatsen op zijn dak kan dat het beste laten doen door een aannemer. Dat brengt wel bepaalde kosten…

Hoe creëer je meubels met een ''old look''?Zie je ze ook wel eens, van die meubels die eruit zien alsof ze al eeuwen oud zijn? En denk je dan: ''Dat is mooi, dat w…
Schilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en MurenSchilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en MurenVeel voorkomende problemen en de oplossingen bij het schilderen van een steenachtige ondergrond. Bij het schilderen, sau…
Bronnen en referenties
  • http://www.dakkapel-weetjes.nl
  • Gamma.nl
  • Wikipedia
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.