Doe het zelf: deuren in huis plaatsen

Deuren zijn onmisbaar in onze samenleving. Overal waar je kijkt zie je deuren, in allerlei verschillende maten en soorten. Een deur is niet alleen een opening waar doorheen gelopen kan worden. Tegenwoordig zegt een deur ook veel over je interieur en de sfeer in huis. Een verfkleur of de houtsoort van de deur kan al een groot verschil maken. Maar hoe doe je de klusjes in huis die met deuren te maken hebben?

Deuren

Deuren zijn onmisbaar in een huis. Ze dienen als opening van kamer tot kamer en ook als opening tot je eigen huis. Een deur kan tevens dienen als een sfeermaker. Met een andere houtsoort of kleur, heb je al een hele andere sfeer in huis. Buitendeuren dienen wel goed beveiligd te worden, omdat je anders de kans op inbraak vergroot. Tevens kan een deur zorgen voor de nodige privacy, zoals bijvoorbeeld bij een slaapkamer of badkamer, of bijvoorbeeld een kleedhokje in het zwembad.

Voorbereidend werk bij deuren

Deuren zijn soms toe aan een vervanging, omdat ze bijvoorbeeld zijn versleten. Het kan ook dat je een hele nieuwe deur wilt maken, op een plek waar eerder nog geen deur was. Hier heb je vaak wel eerst een vergunning nodig. Daarnaast moet je goed controleren of het met de instructie van het huis ook wel mogelijk is om een deur op de betreffende plek te plaatsen. Soms heb je voor buitendeuren ook een vergunning nodig om te kunnen vervangen voor een nieuwe deur. De kans kan immers altijd aanwezig zijn dat de gemeente bepaalde kleuren of stijlen liever niet ziet.

Maten van de deur

De meeste deuren hebben standaardmaten. De standaardhoogte van een deur is 201,5 centimeter of 211,5 centimeter. Deze maten gelden voor zowel binnen- als buitendeuren. De smalste maat van een binnendeur is 53 centimeter en de smalste maat van een buitendeur 73 centimeter. Beide deuren kunnen maximaal 93 centimeter breed zijn en de tussenmaten lopen met vijf centimeter op. De dikte van de deuren is standaard 4 centimeter. Je kunt natuurlijk altijd beslissen om af te wijken van de standaardmaten. Je kunt een deur dan laten maken door een gespecialiseerd bedrijf. Ook komen er vaak extra kosten bij kijken. Het makkelijkste is dus vaak toch wel om voor de standaardmaten te kiezen.

Opmeten van deurpost

Op het moment dat je een nieuwe deur wilt aanschaffen, is het verstandig om eerst de deurpost op te meten. Het makkelijkste is om dit met een rolbandmeter te doen. Let goed op dat je tot op de millimeter nauwkeurig bent. Daarna kun je een deur passen die bij de juiste maat past. De meeste doe-het-zelf zaken hebben genoeg keuze in verschillende deuren en er zijn ook speciaalzaken die zich focussen op deuren.

Scharnieren

Als je een deur gaat aanschaffen, is het verstandig om ook meteen scharnieren te kopen. Doe dit ook als de oude scharnieren er nog best goed uitzien. Het zou zonde zijn als je tijdens de klus erachter komt dat de scharnieren toch niet meer zo goed werken. De scharnieren kunnen tevens voor een bepaalde uitstraling zorgen. Een scharnier van 75 bij 75 millimeter kun je het beste gebruiken voor binnendeuren. Voor buitendeuren is 85 bij 85 millimeter beter geschikt. Twijfel je over de scharnieren? Dan kun je je in de winkel altijd laten informeren.

Deur in de juiste maat maken

Als de deur niet past in de lengte van de deurpost, dan kun je de deur het beste op een lat van zetten van ongeveer vijf millimeter in de deuropening. Je drukt dan de scharnierzijde tegen de sponning. Daarna trek je een lijn op de deur langs het kozijn. Zowel aan de boven als aan de onderkant zal er een lijn staan. Zet nu een tweede lijn op ongeveer twee millimeter onder de eerste lijn aan de bovenkant. Het beste kun je de deur zagen met een lat op de lijn, zodat je niet krom gaat zagen. Deze kun je met lijmklemmen vastmaken. Als de deur te breed is, ga je op ongeveer dezelfde manier te werk. Als de deur wel redelijk goed plaatst, dan kun je de sluitkant en de hangkant wat bijschaven. Ga wel echt heel secuur te werk als een deur te groot is, omdat een fout niet gemakkelijk op te lossen is. Durf je het niet aan, vraag dan een specialist om hulp, of stel je vragen in een doe-het-zelf zaak.

Scharnieren bij de deur

Als je de deur vervangen hebt, dan kun je de oude gaten van de scharnieren prima gebruiken bij de nieuwe deur. Let er dan wel goed op dat de scharnieren dezelfde maat hebben als de vorige. Als dat niet het geval is, kun je de gaten groter maken of opvullen met deuvel. Je kunt daarna de scharnierhelften in het kozijn schroeven en daarna de punten aftekenen op de deur zelf. Je kunt de deur hiervoor het beste op een lat van vijf centimeter plaatsen.

Als je een uitsparing moet uithakken, kan dit snel verkeerd gaan. De kans dat je teveel weghakt is aanwezig. Begin daarom rustig aan en doe dit secuur. Je kunt het beste niet teveel weghalen met de beitel, maar liever te weinig. Om meer diepte te creëren kun je de beitel schuiner plaatsen. Iedere deur is overigens anders, dus het is soms het beste om even informatie te vragen bij de zaak waar de deur is gekocht, zodat je weet wat het beste voor de houtsoort werkt.

Deur afhangen

Zet de scharnieren aan de deur vast. Dit doe je door het ene deel in het kozijn te haken en het andere deel aan de deur. Daarna schuif je ze in elkaar. Je doet dan eerst de bovenste scharnier en daarna de onderste. Controleer na het afhangen of de deur goed past en of hij goed open en dicht kan. Controleer ook of de deur genoeg kieren heeft, zodat het hout kan uitzetten.

Problemen met deuren

Er kunnen altijd enkele problemen ontstaan als je een nieuwe deur aanschaft. Enkele problemen en oplossingen zijn:

Klemmende deur

Het kan voorkomen dat de deur klemt als je hem open doet. Als de deur klemt tegen de aanslag, dan kun je het beste de scharnieren wat verstellen. Als de deur tegen de sponning klemt, controleer dan of de schroeven wel goed zijn aangedraaid. Als dit niet helpt, dan is de kans aanwezig dat de uitsparing van één van de scharnieren te diep is. Dit kun je oplossen met een stuk karton of met deuvel.

Scheven deur

Als je deur scheef hangt, dan is het mogelijk dat één van de scharnieren wat uitsteekt. Dit kun je gemakkelijk bijstellen. Het kan ook dat één van de scharnierspanningen smaller is dan de andere. Je maakt dan de uitsparing iets breder.

Scharnieren passen niet

Als de scharnieren niet goed passen, zul je één van de twee delen iets hoger of lager moeten plaatsen. Ook is het mogelijk dat één van de scharnierhelften iets is gekanteld. Je moet dan een nieuw boorgat maken en het oude vullen met deuvel.

Afwerking van de deur

Je kunt de deur als afwerking verven of lakken. Met een nieuwe deur wordt dit echter niet heel vaak gedaan. Er zijn ook speciale deuren te verkrijgen die al verfklaar zijn. Dat betekent dat je niet hoeft te schuren, maar meteen verf erop kunt doen. Als je één nieuwe deur hebt, kun je ervoor kiezen om andere deuren in dezelfde ruimte een nieuw verflaagje te geven, zodat alles er weer als nieuw uitziet. Je kunt de deur dan het beste helemaal uit het kozijn halen en de deurklink weghalen. Je kunt het beste beginnen met de smalle gedeeltes en daarna de brede. Als een verflaag niet goed pakt, doe je er een tweede laag op.

Beveiliging van de deur

Buitendeuren dienen goed beveiligd te zijn, om zo inbrekers buiten te houden. De beveiliging kun je het beste laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Het is echter ook mogelijk om het zelf te doen. Zorg dan wel dat je goed geïnformeerd bent. Een slot met het SGK keurmerk voldoet aan de juiste eisen. SKG staat voor Stichting Kwaliteitscentrum Gevelelementen. Er zijn drie verschillende risicoklassen beschikbaar:
  • Risicoklasse 1: de inbreker loopt ongeveer 3 minuten vertraging op
  • Risicoklasse 2: de inbreker loopt ongeveer 5 minuten vertraging op
  • Risicoklasse 3: de inbreker loopt ongeveer 10 minuten vertraging op

Je kunt een certificaat ontvangen voor veilig wonen van de politie. Je woning dient dan tenminste te voldoen aan risicoklasse 1. Je kunt een certificaat alleen ontvangen als niet alleen de deuren, maar ook de ramen goed beveiligd zijn.
© 2008 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een deur afhangenEen stompe deur op opdekdeur afhangen is niet ingewikkeld. Het is een tijdrovende klus, maar als je het geduld ervoor ku…
Klussen in huis & doe het zelf: klemmende deurKlussen in huis & doe het zelf: klemmende deurIedereen kent dat wel: een klemmende deur. Een deur die klemt is vervelend, maar betrekkelijk eenvoudig te verhelpen en…
Hoe weet je dat je een veilig slot koopt?Hoe weet je dat je een veilig slot koopt?Je eigendommen zijn van jou. Op ongewenst bezoek die in jouw spullen snuffelt en dingen ongevraagd meeneemt zit je bepaa…

Afvalcontainer hurenBij grote klussen heb je ook veel puin. In die gevallen is het verstandig om een afvalcontainer te huren. Het meeste afv…
Parket schuren en lakkenParket schuren en lakkenParket is een naam die ook wel wordt gebruikt als verzamelnaam voor houten vloeren in huis. Het schuren en lakken van pa…
Bronnen en referenties
  • http://www.klusidee.nl/ramen-deuren/deur-afhangen.php
  • http://www.praxis.nl/upload/76fba00fe4dbba6f205431.pdf
  • http://www.doehetzelven.nl/timmeren/ron/deur-af-hangen.html
  • http://www.inbraakpreventieadviseur.nl/skg.htm
Reactie

Peter, 20-10-2008
Ik heb het internet afgezocht naar praktische informatie over een deur afhangen. Maar bij deze uitleg voel ik me niet erg zeker. Er wordt b.v.gezegd een scharnier in het kozijn te klemmen.Wat moet ik me daarbij voorstellen. Of wordt er bedoeld eerst inhakken? Reactie infoteur, 21-10-2008
Dit is inderdaad niet heel duidelijk in de tekst en zal ik zsm. aanpassen.

Bedankt voor de opmerking!

Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 12-11-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.