Traditionele dakkapel

Dakkapellen zijn er in verschillende soorten en maten. Ook de bouwwijze kan per dakkapel verschillen. U kunt kiezen voor een prefab dakkapel. Deze wordt vooraf in de fabriek gebouwd en later op uw dak geplaatst. In dit artikel gaan we echter verder in op de traditioneel gebouwde dakkapel. Een traditionele dakkapel wordt ter plekke op een dak gebouwd. Lees hier meer over de traditionele dakkapel.

Keuzes

Er zijn veel keuzes die u moet maken als u een dakkapel gaat laten plaatsen. Zo kunt u kiezen tussen verschillende materialen, extra opties, specialisten en nog veel meer. In dit artikel geven wij u meer informatie over een andere belangrijke keuze bij een dakkapel, namelijk de keuze voor de bouwwijze. U kunt kiezen uit twee soorten bouwwijzen: de traditionele bouwwijze en de prefab bouwwijze. Lees hier in hoeverre de traditionele dakkapel aansluit op uw wensen.

Bouwwijze

Een traditionele dakkapel wordt ter plekke op uw dak gebouwd. Hierbij wordt er eerst een gat in het dak gemaakt waar de dakkapel in moet passen. Daarna wordt met balken de basisconstructie in elkaar gezet. Als de constructie af is, worden de zijwanden, kozijnen en andere onderdelen in de dakkapel gebouwd. Als laatste wordt de dakkapel netjes afgewerkt. Doordat de dakkapel handmatig opgebouwd moet worden, kan het plaatsen enkele dagen tot weken in beslag nemen. Dit betekent dat u de werkmannen iets langer over de vloer zal hebben en wellicht wat meer overlast van de verbouwing zal hebben dan bij een prefab dakkapel. Ook liggen de kosten van een traditionele dakkapel wat hoger. Een traditionele dakkapel kost gemiddeld 25% meer dan een prefab dakkapel. Verder zitten er voornamelijk voordelen aan een traditionele dakkapel.

Voordelen

Het grootste voordeel van een traditioneel gebouwde dakkapel is de keuzevrijheid die u heeft. U hoeft zich niet te houden aan standaard maten of materialen, omdat de dakkapel pas op uw dak in elkaar wordt gezet. Hierdoor kan de specialist uw wensen meenemen in het ontwerp van de dakkapel. De dakkapel wordt dus op maat gemaakt en dit ziet u terug in de details en afwerking van de dakkapel. Ook als uw dak niet geschikt is voor een prefab dakkapel kunt u kiezen voor een traditionele dakkapel. Een traditionele dakkapel kan op elk dak worden geplaatst.

Alles is mogelijk

Door de keuzevrijheid van de traditionele dakkapel, kunt u de dakkapel volledig eigen maken. Creëer een unieke dakkapel door te kiezen voor bijzondere materialen, zoals zink, of door te kiezen voor speciale vormen of afmetingen. Voor inspiratie kunt u onderzoek doen naar bijzondere dakkapellen op het internet of kunt u navraag doen bij een dakkapellen specialist. Ook heeft u zelf controle over de afmetingen van uw dakkapel en hoeft u zich niet te houden aan standaard afmetingen.

Prijzen

De prijs van een dakkapel is afhankelijk van een aantal factoren. Een belangrijke factor is het materiaal van de dakkapel. U kunt kiezen tussen een houten, kunststof en polyester dakkapel. De houten dakkapel is, met een prijs vanaf ongeveer € 3.000, voordelig in aanschaf. De kunststof en polyester dakkapellen zijn echter op lange termijn voordeliger. Dankzij de goede isolatie en de onderhoudsarme materialen kunt u namelijk een hoop geld besparen.

Andere opties

Kiest u toch liever voor een prefab dakkapel? Prefab dakkapellen hebben als voordeel dat de prijzen laag liggen en dat het plaatsen van de dakkapel vaak slechts 1 dag in beslag neemt. Bij een prefab dakkapel bent u wel gebonden aan standaard afmetingen en materialen. Ook niet elk dak is geschikt voor een prefab dakkapel. Prefab dakkapellen kunnen bijvoorbeeld niet geplaatst worden op een dak met een hellingshoek van minder dan 25 graden. In deze gevallen zal u moeten kiezen voor een traditionele dakkapel.
© 2014 - 2024 Danielleweber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Houten of kunststof dakkapelEr komt veel kijken bij het laten plaatsen van een dakkapel. Een grote beslissing die gemaakt moet worden is het kiezen…
Dakraam of dakkapelDakraam of dakkapelEen zolder zonder raam of met klein raampje is over het algemeen donker en somber. Wil je er een lichte hobbyruimte, sla…
Dak: bouwen van een dakkapelDak: bouwen van een dakkapelWie een dakkapel wil plaatsen op zijn dak kan dat het beste laten doen door een aannemer. Dat brengt wel bepaalde kosten…
Hoe bespaar ik op mijn dakkapel?Het laten plaatsen van een dakkapel is een grote uitgave. Toch zijn er eenvoudige manieren om voordelig een dakkapel te…

De voordelen van klein wonenDe voordelen van klein wonenAls we de woonprogramma’s moeten geloven begin je met een starterswoning en ga je steeds groter wonen. Pas tegen de tijd…
Zonwering prijzenDe prijzen van zonwering kunnen sterk verschillen. Daarom is het verstandig om te kijken wat er in je budget past. De pr…
Bronnen en referenties
  • http://www.dakkapel-weetjes.nl/dakkapellen/traditionele-dakkapel.html
  • http://www.dakkapel-weetjes.nl/dakkapellen/prefab-dakkapel.html
  • http://www.dakkapelopmaat.nl/
Danielleweber (4 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.