Bouw je eigen houten garage

Bouw je eigen houten garage Zelf een houten garage maken is goed te doen, mits u zich goed voorbereid en met een duidelijk plan komt. Waar moet u rekening mee houden? Hoe zorgt u ervoor dat uw garage werkelijkheid wordt en waar moet u allemaal rekening mee houden? Leer over het bouwen van een houten garage, de fundering, het houtwerk, beton en de verschillende details.

Waarom een houten garage?

Een houten garage is een goede beslissing om te nemen als je hier de ruimte voor hebt. De auto staat veilig en droog en je kunt het tevens gebruiken als opslagplaats. Daarnaast is een houten garage vaak een stuk gemakkelijker om te maken dan een betonnen garage. Vaak is het ook gemakkelijker om een vergunning te regelen voor je houten garage.

Maak een ontwerp voor je houten garage

Als je een houten garage gaat bouwen kun je het beste beginnen met een goed ontwerp. Het is belangrijk om hierbij te kijken naar de mogelijkheden die je hebt. Je moet bijvoorbeeld een geschikte locatie zien te vinden voor je garage. Handig is hierbij dat de auto vrije ruimte heeft om in de garage te komen. Ook moet je letten op de oprit. Is er wel genoeg ruimte? Op de tekening kun je vervolgens aangeven hoe de garage eruit komt te zien. Waar komt de deur? Past het ontwerp bij de locatie? Wat tevens zeer belangrijk is, is de grootte van de garage. Het is zonde als je na de bouwplannen erachter komt dat de auto er niet inpast, of dat je de auto niet uit komt, omdat de garage niet breed genoeg is. Denk er bij de grootte van de garage ook aan dat de mogelijkheid erin zit dat er later een grotere auto komt. Of misschien moeten er wel meer in. En wil je de garage echt alleen gebruiken als garage? Of wil je er ook klussen of een deel gebruiken als opslagruimte? Deze dingen zijn allemaal van cruciaal belang voor een goede maat van een houten garage.

Ook de kleinere details zijn van belang bij het ontwerp. De keuze van het hout bijvoorbeeld, of het soort deuren. Hoe ziet het dak eruit? Al deze kleinere details kunnen erg belangrijk zijn voor de goedkeuring van een vergunning. Let er vooral op dat dit soort details bij de omgeving passen, zodat de goedkeuring van de vergunning makkelijker gegeven wordt.

Het is ook mogelijk dat iemand anders een tekening voor je maakt. Er zijn mensen die hierin gespecialiseerd zijn en vaak ook een goede kijk op zaken hebben. Hiervoor moet je wel betalen, maar voor veel mensen kan het de oplossing zijn voor een goed en bruikbaar ontwerp voor de garage.

Het krijgen van een vergunning

Als je een houten garage bouwt is het noodzakelijk dat je een vergunning krijgt. Zonder vergunning mag je niet zomaar nieuwe gebouwen maken. Het is handig om van tevoren te weten wat de voorwaarden zijn voor een vergunning, zodat je hier rekening mee kunt houden met je plan en ontwerp. Sowieso mag er bij monumenten vaak niets worden gebouwd. Je kunt ook altijd informatie vragen van tevoren, om erachter te komen wat precies wel mag en wat niet. Op het moment dat je geen vergunning aanvraagt, maar wel gaat bouwen, ben je in overtreding. Zorg dus dat je vergunning in orde is om problemen te voorkomen.

Bouwpakketten voor houten garage’s

Heel gemakkelijk zijn de speciale bouwpakketten die je kunt aanschaffen. Er zijn veel bedrijven die dit soort bouwpakketten aanbieden. Het is makkelijk te plaatsen en kost vrij weinig tijd. Daarnaast kan een bouwpakket vaak volledig voldoen aan jouw eisen.

Zelf een houten garage bouwen

Fundering voor de garage

De basis van een houten garage is de fundering. Er zijn veel soorten fundering te gebruiken. Voordat je de fundering plaatst moet de elektriciteit al zijn aangelegd. De beste fundering is het storten van een betonnen vloer. De vloer moet dan wel van krimpnet zijn voorzien, zodat het niet zal scheuren. Je kunt ook betontegels kiezen. Of je maakt gebruik van bielzen van harthout of beton.

Het houtwerk

De wanden van de houten garage kunnen op veel manieren worden geplaatst. Er zijn veel houtsoorten die je hiervoor kunt gebruiken. Informeer over de verschillende houtsoorten en de eigenschappen hiervan, zodat je een betere keuze kunt maken. Het is sowieso aan te raden om te kiezen voor hout met een FSC keurmerk. Dit staat voor Forest Stewardship Council en is hout waarvoor er geen onnodige bomen zijn omgekapt. Ook voor de afwerking van het hout zijn meerdere manieren. Je kunt bijvoorbeeld beitsen, wat gezien wordt als één van de makkelijkste manieren. Je kunt ook een mooi glanzend effect krijgen door lak te kiezen.

Het dak van de garage

Het leggen van een dakbedekking is niet heel gemakkelijk. Voor veel mensen is het dan ook beter om iemand in te huren die hier goed in is. Sommige mensen doen het liever zelf. Het makkelijkste is spijkerbare of plak dakbedekking. Je kunt het dak dan spijkeren of plakken. Wat je ook kiest, de overlapping moet sowieso worden geplakt. Je kunt ook voor een ander systeem kiezen. Het personeel in doe-het-zelf zaken kan je verder op weg helpen.

Elektriciteit in de houten garage

Het hebben van licht in je garage is erg handig. Je kunt ook kiezen voor licht buiten de garage, dat reageert op bewegingen. Als je gaat werken met elektriciteit, zorg er dan voor dat de hoofdschakelaar uit staat. Zorg ervoor dat je een goede schets hebt van de bedrading en dat je met goed geïsoleerd gereedschap werkt. Ben je niet zo goed met elektriciteit, neem dan geen risico’s, maar huur iemand in die hier wel verstand van heeft.
© 2008 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Garage verbouwen, tipsGarage verbouwen, tipsDe garage verbouwen als meer woonruimte nodig hebt is een goede optie. Een garage verbouwen zorgt voor een extra kamer.…
Lening garagebox of garageLening garagebox of garageU wilt een garage of garagebox kopen of bouwen en misschien verhuren. Een extra lening voor een garagebox kan op meerder…
Garage: bouwen van een garageGarage: bouwen van een garageVeel mensen willen een garage omdat het veel veiliger is voor hun auto. De kans op diefstal neemt fors af. Ook raakt de…
Garage of carport?Garage of carport?Moet uw auto in een garage of in een carport zijn onderkomen krijgen? Lees hier waarom u aan een garage, een carport of…

Alles over houten vloerenTegenwoordig hebben steeds meer mensen een houten vloer in huis. Meestal leggen ze deze zelf. Denk je erover om ook een…
Zelf plaatsen van zonnepanelenZelf plaatsen van zonnepanelenOverweeg je de aanschaf van zonnepanelen? Wil je eens weten waar je bij stil moet staan voor, tijdens en na de aanschaf…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • http://www.summerwood.com/tipsnideas/garages.html
  • http://www.kvk.nl/artikel/artikel.asp?artikelID=41036
  • http://www.detuinruimers.nl
  • http://www.thebestwoodcompany.nl
  • Diverse informatiefolders, PRAXIS
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.