Schilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en Muren

Schilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en Muren Veel voorkomende problemen en de oplossingen bij het schilderen van een steenachtige ondergrond. Bij het schilderen, sausen, rollen van latex, veegvast of een andere (synthetische) muurverf op een steenachtige ondergrond (muren en plafonds) kunnen zich vóór, tijdens en na het schilderen problemen voordoen. Wat zijn de mogelijke oplossingen bij de problemen die zich bij het schilderen van een steenachtige ondergrond kunnen voordoen?

Schilderen van een steenachtige ondergrond

Vóór het schilderen van muren en/of plafonds met een muurverf is het reiniging, zorgvuldig schuren, stofvrij maken en eventueel repareren, egaliseren, fixeren of voorstrijken van de ondergrond van groot belang, om latere problemen bij de hechting van de verf te voorkomen én een goed en professioneel resultaat te verkrijgen.

Uitgangspunt zijn de problemen die zich eventueel kunnen voordoen bij afwerking van een steenachtige ondergrond. Dit neemt niet weg dat deze problemen én de oplossingen ook in een aantal gevallen voor andere (houten) ondergronden kunnen gelden.

Voorbehandelen van muren en plafonds

Wanneer een muur of plafond fixeren

U gebruikt fixeer als de ondergrond te zeer verpoedert of bij nog intacte veegvast of witkalk. Fixeer zet de poederende ondergrond vast, zodat er een goede basis verkregen wordt voor de verdere opbouw van het verfsysteem.

Wanneer een muur of plafond voor strijken

U gebruikt een voorstrijk als de ondergrond te veel zuigt. De voorstrijk heft de zuiging op, zodat er bij het opbrengen van de muurverf een betere dekking verkregen wordt.

Wanneer een muur of plafond isoleren

U gebruikt een isoleer als u doorslaan van inhoudsstoffen door de muurverf, vanuit de vervuilde ondergrond vermoedt. Denk onder andere aan: vet, roet, nicotine.

Gebreken in de plafond- of muurverf

Verschijnsel in de verflaag

Mogelijke oplossing

Haarscheuren
Bij nat maken van de ondergrond kleuren scheurtjes donker opScheuroverbruggende of elastische muurafwerking gebruiken
Vervuiling van de ondergrond Vuilaanhechting door ouderdom, gebruik of milieu-invloedenReinigen met een geschikt reinigingsmiddel. Handmatig of met hogedrukspuit
Verkleuring van de ondergrond Meestal zichtbaar gele of bruine verkleuringInhoudsstoffen uit de ondergrond. Muur isoleren alvorens opnieuw af te werken
Vocht in de ondergrond Vochtige plekken, watersporen en verkleuringenOorzaak (lekkage) opheffen. Laten drogen, ventileren en eventueel verwarmen
Mos, algen, schimmel Zichtbare groene of zwarte aangroei Chemisch, mechanisch of met hogedrukreiniger verwijderen en nabehandelen met een schimmeldodend middel. Schimmelsporen binnen ontstaan doorgaans door onvoldoende ventilatie
Bepalen zuigkracht Nat maken van de ondergrond. Bij een niet zuigende ondergrond parelt het water af Te sterk zuigende ondergronden behandelen met een voorstrijk / gronderingsmiddel voor muren
Poederende ondergrond Bij wrijven komt er "poeder" van de muur en/ of bladdert bij nat maken Bij een intacte ondergrond poeder afborstelen en een geschikt fixeer- / gronderingsmiddel gebruiken. Bij bladderen van de verf (veegvast), de kalk bevochtigen, afsteken en een fixeer aanbrengen
Reparatieplekken Als reparatieplekken zichtbaar blijven, komt dit door onvoldoende egalisatie en / of onvoldoende verzadiging door de muurverf. Niet hechtende reparatieplekken klinken hol bij kloppen Egaliseren en eventueel met de muurverf bijvlekken. De gehele muur opnieuw schilderen verdient de voorkeur. Niet hechtende reparatieplekken uithalen en vernieuwen
Oude muurverflagen De verf heeft de neiging te versplinteren en laat makkelijk los Oude verflaag verwijderen en een nieuw verfsysteem opbouwen

Meer tips en advies bij het verven of schilderen?

Vindt u in de bovenstaande tabel problemen die zich in de ondergrond of bij het verwerken van verf of verfproducten voor kunnen doen; voor het verwerken van de verf en het verfraaien van uw woning kunt u kijken bij de special Schilderen. In deze special vindt u artikelen over het schilderen van de woning, keuken, muren en meer!

Lees verder

© 2013 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende soorten muurverf, wanneer gebruik je welke?Misschien heb jij het ook wel eens meegemaakt. Heb je het plafond mooi gewit, zie je na enkele uren of dagen de verf er…
Schilderen – De prijsopgave of offerte van de schilderSchilderen – De prijsopgave of offerte van de schilderBij het onderhoud en het schilderen van uw woning zult u mogelijk voor de keus staan; of zelf schilderen, of het schilde…
Binnenmuren schilderen: stappenplanBinnenmuren schilderen: stappenplanEen muur schilderen kan iedereen. Voor beginnende doehetzelf-schilders zullen we hier de belangrijkste stappen die nodig…
Schilderen - Gebreken in ondergrond, verflaag en oplossingenSchilderen - Gebreken in ondergrond, verflaag en oplossingenVertonen zich gebreken in de ondergrond of de verflaag bij het schilderen? Een goede voorbehandeling en voldoende zicht…

Dakkapel: informatie over het plaatsen van een dakkapelWil jij een dakkapel? Dat kan een prima uitbreiding zijn voor in je huis. Maar waar moet je zoal op letten wanneer je be…
Knopen: Paalsteek, Schootsteek, WaterknoopKnopen: Paalsteek, Schootsteek, WaterknoopIn huis en tuin komt het regelmatig voor dat je een knoop moet leggen, bijvoorbeeld om iets vast te binden. Het is echte…
Bronnen en referenties
  • Behangen-schilderen.nl
  • Sikkens, vademecum
Reacties

Wouter, 19-11-2016
Ik heb een nieuw gestuct plafond, maar nu na ongeveer anderhalf jaar verschijnen er blaasjes in de latex. Heeft iemand een idee wat dit heeft veroorzaakt en belangrijker, hoe ik het kan repareren en voorkomen?

Vriendelijke groet,
Wouter Reactie infoteur, 21-11-2016
Beste Wouter,

Het kan met onvoldoende droging van het plafond in oorsprong te maken hebben, of vervuiling van de ondergrond op enkele plaatsen, waardoor spanningsverschil of onthechting kan ontstaan. (ik ga er dan van uit dat er geen veegvast is gebruikt en er geen sprake is van lekkage)
Krab de blaasjes weg, schuur de randen, behandel de "kale" plekken met een fixeer en werk het gehele plafond vervolgens opnieuw af.

Mvg - Sjaak

Tako, 03-06-2016
Beste Sjaak,

Bedankt voor je snelle reactie. Het is een al eerder bewoond huis. De muren geven niet af en korrelen ook niet, het plafond wel. Volgens de regels zou ik nu het plafond moeten afsponzen en in de fixeer moeten zetten. Ik hoef er niet zo nodig een nieuwe verf op te zetten, maar kloppen mijn ideetjes en bevindingen met die van jou?

Met vr gr Tako Reactie infoteur, 03-06-2016
Beste Tako,

Als je de veegvast -door middel van afwassen/afsteken- verwijdert en het plafond nadien met fixeer vastzet, zul je het plafond wel met een muurverf af moeten werken.
Na afsteken van het plafond en aanbrengen van de fixeer zal het plafond vlekkerig ogen omdat de zuiging verschillend zal zijn. Daarnaast zul je waarschijnlijk toch moeten repareren/egaliseren, omdat het enige beschadiging zal geven.
Het reinigen van het plafond zal de meeste tijd kosten; het opnieuw schilderen niet.

Mvg - Sjaak

Tako, 02-06-2016
Wij hebben een nieuw huis gekocht en al gauw bleek dat er korreltjes/poeder van het plafond kwamen. De ene periode meer dan de andere. Weten jullie wat dit is? Het plafond heeft een korrelige structuur evenals de muren maar weet niet of het stucwerk of structuurverf is. Met een natte vinger erover geeft mijn vinger wit af. Alvast bedankt!

Met vr gr Tako Reactie infoteur, 03-06-2016
Beste Tako,

Is het een al eerder bewoond huis?
Als de verf -bij bevochtigen- nat afgeeft, dan doet dit vermoeden dat er veegvast/witkalk gebruikt is, om de woning op een goedkope wijze een "opknapbeurt" te geven.
Witkalk lost op in water, wat problemen kan geven bij een volgende afwerking met muurverf (de verf zal bladderen/onthechten)

Geeft de verf bij bevochtigen overal af, dan moet er eerst een fixeer aangebracht worden om de ondergrond vast te zetten, waarna er een reguliere muurverf verwerkt kan worden.

Is het een nieuwbouwwoning?
Bij een nieuwbouwwoning kan het zijn dat de plafonds en muren zijn afgewerkt met fijn schuurwerk (is er in een ronde/halve-maan-vormige structuur afgewerkt?).
In dit geval zou je de plafonds en muren af kunnen borstelen, zodat opliggend "stof" zo veel mogelijk verwijderd wordt. Geeft ook hier de muur -na afborstelen- nog te veel af, dan wederom fixeer gebruiken om de ondergrond vast te zetten, alvorens met een muurverf af te werken.

Mvg - Sjaak

Arjen, 20-11-2015
Goedemiddag,

Zo'n 10 jaar geleden is bij het plafond in de keuken geverfd, echter nu begint de verf af te bladderen. Wij willen de keuken opknappen, hoe krijg ik de oude verflaag op een vlotte manier er van af. De loszittende stukken kan ik prima met een plamuurmes afsteken, maar de verf die nog wel goed gehecht is er af halen is een crime om dat met een plamuurmest te doen, mede ook omdat het een plafond met structuur is. Ik weet niet mee wat type verf gebruikt is, heel vaag staat mij iets bij dat "gewone" muurverf aanbrengen op een latex ondergrond problemen geeft?

Hoop dat je wat tips voor mij hebt,
vr. gr.
Arjen Reactie infoteur, 21-11-2015
Beste Arjen,

Mogelijk is er veegvast/kalk als muurverf gebruikt of de ondergrond is te vet geweest.
Voor veegvast:
wrijf een natte vinger over het oppervlak en geeft de verf af, dan is het veegvast.
Veegvast lost op in water of een verf met een waterbestanddeel.

Op een gespoten plafond is het lastig om dit te verwijderen.
Steek -zoals je al doet- de losse delen af, breng een fixeer aan als tussenlaag en werk het plafond vervolgens af met een muurverf.
Rol de nieuwe verf vol en gelijkmatig door en blijf niet te lang in de verf werken.

Bij vuilaanhechting (te vette ondergrond) houd je de zelfde procedure aan, maar brengt als tussenlaag een isoleer aan in plaats van een fixeer.

Een eenvoudige manier is er helaas niet. Sterker… afsteken van het hele plafond zou de beste oplossing zijn, maar is praktisch gezien meestal niet te doen.

De combie van latex en gewone muurverf die je noemt betreft de veegvast in combinatie met een "gewone" latex.

Mvg - Sjaak

Peggy, 20-08-2015
Hi Sjaak,

graag je advies; op de nieuw gestucte muren hebben we (na het drogen) eerst alle oneffenheden met een plamuurmes weggehaald en met een borstel het stof verwijderd. Na de eerste verflaag zagen we dat het eindresultaat niet overal hetzelfde is;
- sommige plekken lijken alsof er geen verf op zit, oftewel het ziet er ongeverfd, mat uit
- er zijn meerdere plekken waar de verf er verdikt op de muur eruitziet- alsof de ondergrond niet egaal is (wat het wel was). Met een plamuurmes kan je het eraf schrapen, maar na opnieuw een laag erop te hebben gebracht, zie je weer dat deze plekken grover, dikker eindresultaat hebben.

De aannemer zegt dat we de verdikte plekken licht op moeten schuren en dan de 2e laag op moeten brengen.
We willen echter graag weten hoe kunnen we dit voorkomen? Zowel de voorstrijk als verf is van Sikkens (aquafix, acryl mat pure sf) Reactie infoteur, 21-08-2015
Beste Peggy,

De wijze van werken lijkt niet verkeerd, de materiaal keuze professioneel. Dat je na een eerste keer vlekken waarneemt is niet onlogisch. De muur zal her en der meer zuigen/poreus zijn. Dat de verflaag dan dikker of minder dik lijkt kan optisch bedrog zijn. (speelt de verdikking ook als je langs de muur kijkt?). Daarnaast kan het niet gelijkmatig verdelen/doorrollen van de muurverf dit beeld geven.
Een tweede keer muurverf opbrengen zal dit -mits vol en egaal verdeeld- opheffen.
Daar waar de verf niet goed hecht kan je het beste -na wegkrabben van de verf en eventueel egaliseren- fixeer opbrengen, laten drogen, plekken voorwerken met muurverf en het geheel nadien afwerken. Werk niet te dik met de fixeer, anders blijf je dit zien.
Muurverf heeft tot een dag of tien nodig om goed door te drogen. Voordien is de verf nog kwetsbaar en niet volledig te beoordelen.

Mvg - Sjaak

Danielle, 16-08-2015
Ons huis staat inmiddels 8 jaar. Wij hebben in vier verschillende ruimtes een zwart gaatje in het plafond. Wij hebben geen idee wat het kan zijn. Kan iemand ons helpen? Moeten wij de bouwer inlichten? Reactie infoteur, 17-08-2015
Beste Danielle,

Ik zou het zo niet kunnen zeggen (wellicht een foto mailen)
Hebben anderen in het zelfde type huis het ook? Bestaat het al langer, of valt het nu pas op?
Zij er binnen de constructie zaken veranderd? Zijn het ronde gaatjes (als boorgaatjes) of vlekken (als lekkage)?
Kom je er niet uit dan zal de aannemer mogelijk duidelijkheid kunnen bieden (garantie).

Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 08-10-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.