Woningisolatie: Lagere energierekening en andere voordelen

Woningisolatie: Lagere energierekening en andere voordelen Veel woningen zijn nog onvoldoende geïsoleerd. Meestal zijn dat woningen die gebouwd zijn tot de tachtiger jaren van de twintigste eeuw. Maar ook bij woningen van latere tijd kan dikwijls veel winst behaald worden door verbetering van isolatie. Die winst komt vooral tot uitdrukking in een lagere energierekening. Zeker speelt bij verbetering ook het wooncomfort een belangrijke rol. Een woning isoleren kan op verschillende manieren gebeuren en kan het best door een specialistisch bedrijf worden uitgevoerd. Dikwijls is dat nog eens niet zo’n ingrijpende gebeurtenis.

Geschiedenis van woningisolatie

Woningen isoleren is eigenlijk pas vanaf driekwart van de twintigste eeuw goed in de belangstelling gekomen. Gelijk met het steeds bewuster worden van duurzaam omgaan met energie werden woningen steeds meer geïsoleerd. Daarbij zijn enkele perioden te onderscheiden zoals:

Tot 1975

Woningen die tot en met 1975 zijn gebouwd zijn in de regel niet of weinig geïsoleerd.

1976-1982

Vanaf 1976 tot ongeveer 1982 zijn veel huizen voorzien van een matige isolatie en alleen voorzien van dubbel glas in de benedenverdieping. Vloerisolatie werd meestal achterwege gelaten. Bij die huizen valt dus nog voordeel te halen door verbetering van isolatie.

1983-1991

Bij woningen die gebouwd zijn in de periode van 1983 tot 1991 is in het algemeen isolatie toegepast in buitenmuren, dak en vloer maar is de effectiviteit van het isolatiemateriaal dikwijls matig. Ook mist de bovenverdieping vaak dubbel glas. Bij een eventueel groot onderhoud zou verbetering in isolatie aan te bevelen zijn.

Na 1992

Woningen die na 1992 zijn gebouwd zijn meestal voorzien van goede isolatie. Maar bij die woningen is winst te behalen door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te brengen of een warmwaterpomp te installeren.

Isoleren en energierekening

De besparing op de energierekening door een woning beter te isoleren hangt voor een groot deel af van de soort woning. Betreft het een tussenwoning, hoekwoning, twee-onder-één kap-woning of vrijstaande woning? In elk geval is het zo dat bij een slechte isolatie veel warmte verloren gaat door de ruiten, de gevel, het dak en de vloer. Ook de muren zijn belangrijk bij het vasthouden van warmte. Zo geeft spouwmuurisolatie een zeer hoog rendement. Het verschil in gebruik van gas voor de cv-installatie kan per huis heel verschillend zijn. Een slecht geïsoleerde woning verbruikt wel 3300 m3 gas per jaar terwijl een vergelijkbare woning die goed is geïsoleerd ruim onder 1000 m3 kan blijven.

Voordelen van isolatie

Wie wil isoleren kan dat het best meteen goed (laten) doen. Dat wil zeggen dat isolatiemateriaal gekozen moet worden met een hoge isolatiewaarde. Voordelen van goede isolatie zijn onder meer:
  • Minder tocht.
  • Warmte beter vasthouden.
  • Minder condens op de ruiten.
  • Warmere voeten.
  • Minder verbruik van energie betekent ook minder uitstoot van CO2.

Minder geluidsoverlast en goed zicht

Een voordeel van een goed geïsoleerd huis is ook dat er minder geluidsoverlast van buiten wordt ervaren. Plezierig is ook dat de ramen niet meer aanslaan en het zicht goed blijft.

Geen grote verbouwingen en rompslomp

Het isoleren van een huis kan dikwijls zonder grote verbouwingen en rompslomp gebeuren. Zo worden spouwmuren van buitenaf bewerkt en vloeren vanuit de kruipruimte. Het plaatsen van dubbel of triple glas gebeurt ook van buitenaf. Zelfs als de kozijnen moeten worden vervangen kan dit zonder troep in huis gebeuren. Wat meestal wel van binnenuit gebeurt is het isoleren van een dak of zolder.

Ventileren belangrijk

Isoleren betekent soms volledig afsluiten van de buitenlucht waardoor er geen sprake meer is van ventilatie. Ventileren is echter wel noodzakelijk. Door te ventileren vermindert het vochtgehalte in huis en verdwijnen ook schadelijke stoffen.

Ventilatieroosters bij glas

Het is daarom goed bij het toepassen van dubbel of triple glas om ventilatieroosters aan te brengen.

Winddrukgeregelde ventilatieroosters

In een goed geïsoleerde woning zijn ook de kieren en naden dichtgemaakt. Er is dan echter weinig sprake van luchtverversing. Voor de gezondheid is het noodzakelijk dat de woning toch voldoende wordt geventileerd. Dat kan onder meer met winddrukgeregelde ventilatieroosters.

Ramen open zetten

Een andere manier is om eenvoudigweg regelmatig gedurende een bepaalde tijd een raam open te zetten. Houd er dan wel rekening mee dat de thermostaat in de winter op een mogelijke koude luchtstroom zal reageren. Even gedurende het luchten de thermostaat lager zetten en daarna op de gewenste temperatuur is daar een oplossing voor.

Manieren van warmtetransport

Warmtetransport komt in woningen en andere bouwwerken op verschillende manieren voor, namelijk:
  1. Door geleiding of conductie zoals bijvoorbeeld door muren.
  2. Door convectie of luchtstroming zoals bijvoorbeeld door opstijgende lucht van een radiator.
  3. Door straling zoals de energie van de zon de aarde bereikt.
  4. Door verdamping en condensatie. Bij deze manier van warmtetransport kan op een bepaalde plaats door verdamping warmte worden onttrokken die op een andere plaats door condenseren weer vrijkomt.

Soorten isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal bestaat dikwijls voor een groot deel uit lucht zoals bijvoorbeeld polyurethaanschuim. Dat materiaal bevat een groot aantal gesloten minuscule belletjes. Ander veelgebruikt isolatiemateriaal is glaswol. Er bestaat ook een aantal natuurlijke isolatiematerialen zoals:
  • cellulosevlokken
  • gerecycled katoen
  • houtvezelplaat
  • houtwolcementplaat
  • houtwol
  • katoenvezel
  • kurk
  • papiervezels
  • schapenwol
  • schelpen
  • strobalen

Natuurlijke isolatiematerialen moeten echter behandeld worden als ze voortdurend met vocht in aanraking komen. Een goede behandeling werkt schimmelwerend en soms ook brandwerend.

Lees verder

© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruipruimte isolerenEr zijn een heleboel redenen om uw kruipruimte te laten isoleren. Één van de belangrijkste redenen is om van het vocht i…
Woning isoleren en snel geld besparenJe kunt snel geld besparen door eenvoudige isolatiematerialen aan te brengen in je woning. Te denk valt aan radiatorfoli…
Wanneer heeft isoleren zinWanneer heeft isoleren zinDak, ramen en muren zijn onderdelen van een woning waar met isolatie de grootste winst is te behalen. Een handige doe-he…

Makkelijke toepassingen om eierschalen te hergebruikenMakkelijke toepassingen om eierschalen te hergebruikenEierschalen worden door veel mensen naar het afval verplaatst zodra de inhoud gebruikt is. Maar wist je dat eierschalen…
Hoe vind je een goede loodgieter? 5 punten om op te lettenHoe vind je een goede loodgieter? 5 punten om op te lettenBadkamer verbouwen, afvoer verstopt of lekkage? Soms kan je het beter niet zelf aanpakken, en heb je een loodgieter nodi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Warmte-isolatie
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.