Warmtebehoefte en hoe daar in te voorzien

Warmtebehoefte en hoe daar in te voorzien Een woning verliest op twee manieren warmte. Enerzijds rechtstreeks vooral door muren en ruiten en anderzijds door binnenkomende koude lucht via openingen. Beide manieren van verlies zijn mede afhankelijk van de wijze waarop de woning is geïsoleerd en de binnenkomende koude lucht is afhankelijk van het openstaan of openen van deuren, ramen, roosters en dergelijke. Om in de noodzakelijke warmte te voorzien bestaan verschillende mogelijkheden waarbij voortdurend gezocht wordt naar nieuwe milieuvriendelijke energiebronnen.

Balans tussen luchtdichtheid en ventilatie

Om het verlies van warmte te beperken moet een woning of gebouw voldoende luchtdicht zijn maar om een goede luchtkwaliteit te hebben is een balans nodig tussen luchtdichtheid en ventilatie. Afhankelijk van de luchtdichtheid en bijvoorbeeld het totale oppervlak van de ruiten, kan de temperatuur vooral in de zomer hoog oplopen door warmte van de zonnestralen. Tevens kan er bij een grote mate van luchtdichtheid sprake zijn van onvoldoende luchtverversing. Per persoon dient er namelijk sprake te zijn van een luchtverversing van 25 m3 per uur.

Invulling van warmtebehoefte

Voor een deel ontstaat de invulling van de warmtebehoefte in veel gevallen door een hoge buitentemperatuur of door de zon of door warmte-uitstraling van personen. Ook speelt de warmteafscheiding van keukenapparaten, huishoudtoestellen, elektra zoals lampen en kantoorapparatuur of andere apparaten die warmte afgeven een rol. In andere gevallen en vooral in de winter, zorgen overige vormen van verwarming voor de invulling van de warmtebehoefte zoals kachels, cv al dan niet met vloerverwarming of andere toevoer van warme lucht.

Temperatuurtabel voor ruimten in woning

Hoewel de warmtebehoefte per persoon zeer verschillend kan zijn, bestaat er toch een tabel als uitgangspunt waarbij de temperatuur van de verschillende ruimten in een woning uiteenlopen van 24 tot 18 graden:

  • Badkamer 24°C
  • Woonkamer 22°C
  • Studeerkamer 22°C
  • Keuken 20°C
  • Slaapkamer 18°C

Aarde met zeer heet warmtecentrum

Voor een groot deel zorgen natuurlijke bronnen voor het vervullen van de warmtebehoefte. Onze aarde is eigenlijk een enorme bron van warmte doordat meer dan 99 procent van de aardbol een warmte heeft van meer dan 1000 graden. Op 5 tot 7 meter diep is de temperatuur nagenoeg alle seizoenen gelijk en bedraagt 10 tot 12 graden. Anders is dit echter tot 5 meter diep waar de temperatuur afhankelijk is van zomer en winter en meestal tussen 17 en 4 graden schommelt. De toename van de temperatuur naar het middelpunt van de aarde bedraagt ongeveer 30 graden per kilometer.

Zon enorme warmtebron

Uiteraard wordt slechts een klein deel van die warmte naar de aardoppervlakte gevoerd.
Naast die warmte van binnenuit zorgt ook de zon voor aardwarmte. Per jaar straalt de zon evenveel warmte als vijftig keer ons totale energieverbruik doordat de gemiddelde zonnestraling per vierkante meter ongeveer 1000 kWh bedraagt. Ondanks het bestaan van die natuurlijke warmte is de mens al vele eeuwen voor een zeer groot deel afhankelijk van andere energiebronnen. Zo was tot ver in de negentiende eeuw hout de belangrijkste brandstof en worden momenteel in plaats van hout fossiele en nucleaire brandstoffen gebruikt.

Beperkte voorraad fossiele brandstoffen

Een groot probleem bij fossiele brandstoffen is echter dat er maar een beperkte voorraad is terwijl onze energiebehoeften alsmaar toenemen. Oorzaken hiervan zijn de groei van de wereldbevolking en het toenemende gebruik van energie per hoofd van de bevolking. Een ander probleem, zowel van de fossiele brandstoffen als van de nucleaire, is dat de reststoffen een zware invloed hebben op het leefmilieu. Die impact ontstaat door het broeikaseffect, giftige gassen, verzurende gassen en transport, verwerking en berging van nucleair materiaal.

Nieuwe energiebronnen zoals zonne-energie

Het is daarom dringend noodzakelijk dat onze energiebehoefte en energieopwekking
op een duurzame wijze op elkaar worden afgestemd door spaarzamer om te gaan met energie en nieuwe energie te winnen. Nieuwe energie kan vooral gewonnen worden uit aardwarmte, biomassa, waterkracht, windkracht en zonne-energie. De meeste technieken voor het winnen van die energie zijn duurzaam, milieuvriendelijk en nagenoeg onuitputtelijk. Ze vragen betrekkelijk weinig energie om te winnen en tevens is de uitstoot van schadelijke stoffen zeer laag. Binnen het energiebeleid wordt al veel gedaan aan het aanboren van nieuwe bronnen maar voor velen nog onvoldoende.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…
Vijf soorten groene energie: Stap over op schone stroomVijf soorten groene energie: Stap over op schone stroomIn dit artikel worden alle vijf soorten groene energie besproken die op dit moment beschikbaar zijn. Dat zijn wind energ…
Zonne-energie als energievormEr wordt tegenwoordig al veel gebruik gemaakt van zonne-energie. Mensen hebben zonnepanelen op hun daken en denk bijvoor…

Brandpreventie in en om het huisBrandpreventie in en om het huisBrandpreventie, het stil staan bij wat er kan gebeuren en actie ondernemen, is altijd belangrijk, maar we doen het nog t…
Maak je eigen kerststukMaak je eigen kerststukWe kennen allemaal wel de oubollige kerststukken welke tot enkele jaren terug in de bloemen- en plantenshop vonden. Maar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 1258271, Pixabay
  • Ode.be (Organisatie Duurzame Energie)
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 31-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.