Bijzondere vloerisolatie

Vloerverwarming is een effectieve manier van verwarmen. Maar een vloerverwarming aanleggen bij bestaande woningen is een hele klus. Ook een vloer zonder verwarming kan echter een goed element zijn bij het verwarmen van een woning. Belangrijk is dan om er voor te zorgen dat de vloer niet onnodig koud wordt. Een prima manier daarvoor is het aanbrengen van isolatie onder de vloer wat ook bij bestaande huizen kan gebeuren indien een woning over een kruipruimte beschikt.

Kruipruimte

Een kruipruimte is een ruimte die zich onder de vloer van de begane grond bevindt. Doordat een kruipruimte slechts een geringe hoogte heeft is verplaatsen door de ruimte alleen mogelijk door te kruipen waar de ruimte zijn naam aan ontleent. Kruipruimtes zijn vaak vochtig en soms zelfs nat.

Dubbel systeem bij bijzondere vloerisolatie

Een bijzonder soort isolatie dat in een kruipruimte kan worden aangebracht is het TONZON-systeem dat gebaseerd is op bodemfolie en een laag thermoskussens. Door dit dubbele systeem zal er minder vocht uit de bodem optrekken en wordt warmte beter vastgehouden. Op de bodem van de kruipruimte komt namelijk een speciale bodemfolie en tegen de onderkant van de vloer wordt een laag thermoskussens aangebracht.

Passieve vloerverwarming

Na het aanbrengen van het systeem is de kamertemperatuur veel gelijkmatiger en is de vloer even warm als het plafond. Als de thermostaat van de verwarming ’s nacht wordt teruggedraaid en de temperatuur van de gehele ruimte afneemt kan de vloer zelfs de warmste oppervlakte van de kamer worden. Op die manier lijkt er sprake van een soort passieve vloerverwarming. Ook verbetert het binnenklimaat aanzienlijk en is er minder kans op huisstofmijt.

Niet hakken en breken

Gunstig is dat het systeem zonder hakken en breken kan worden toegepast. Ook is het geschikt voor zowel stenen als houten vloeren en voor elk type vloerbedekking. Het bedrijf TONZON heeft door experimenten, metingen en infraroodfoto’s aangetoond dat behandelde gedeelten van de vloer sneller warm zijn en een hogere temperatuur bereiken dan onbehandelde delen. Ook koelen de behandelde delen minder snel af.

Vloeren met vloerverwarming

Door een slechte isolatie bij vloerverwarming kan warmte verloren gaan en de vloer minder lang warmte vasthouden. Daarom kan door het systeem, zelfs bij toepassing bij vloerverwarming, nog energie worden bespaard. Zowel het aanbrengen van folie op de bodem van de kruipruimte als thermoskussens aan de vloer zal toch nog effect opleveren.

Energiebesparing

Naast het grotere wooncomfort levert het systeem ook een flinke energiebesparing op doordat de thermostaat overdag lager gezet kan worden voor eenzelfde temperatuur. Ook hoeft ’s morgens de thermostaat later omhoog gezet te worden en kan ’s avonds een uurtje eerder lager worden gezet. Volgens de leverancier kan door het aanbrengen van het TONZON-systeem jaarlijks per vierkante meter vloeroppervlakte 10 kubieke meter gas worden bespaard en zal op die manier het aanbrengen en de kosten van de materialen snel worden terugverdiend. Tevens wordt er op gewezen dat een handige doe-het-zelver het materiaal zelf kan aanbrengen waarbij voor de bodemfolie een instructie wordt gegeven.

Aanleginstructie bodemfolie

  1. Verwijder eerst eventueel grof vuil uit de kruipruimte en ander materiaal dat last kan veroorzaken tijdens het karwei.
  2. Indien er regelmatig water in de kruipruimte staat kan de bodem beter eerst bedekt worden met noppenfolie.
  3. Leg de bodemfolie in het midden van de kruipruimte om het daarna uit te kunnen rollen.
  4. Rol de folie naar de zijkanten.
  5. Boor met een boor van 6 millimeter gaten in de funderingsmuur.
  6. Maak met een priem gaten in de dubbelgeslagen folie.
  7. Bevestig de folie met foliepluggen door de uitgepriemde gaten in de boorgaten.
  8. Koppel waar nodig de bodemfolie met dubbelzijdig folietape aan elkaar.
© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vloerverwarming, huis verwarmen en koelenVloerverwarming, huis verwarmen en koelenTegen koude voeten is vloerverwarming in huis comfortabel. Wat je moet weten over vloerverwarming voordat je vloerverwar…
Vloerverwarming: werking en de verschillende systemenVloerverwarming: werking en de verschillende systemenWie eenmaal een vloerverwarming gewend is zal niet graag verhuizen naar een woning met radiatoren. Vloerverwarming lever…
Besparen op vloerverwarming in de winterVloerverwarming vereist toch een andere manier van bezuinigen dan de traditionele verwarming. Maar het kan wel. Zelfs in…

Wat is eigenlijk brand?Wat is nu eigenlijk het grote verschil tussen brand en vuur? Hoe ontstaat een brand en welke fasen kunnen we onderscheid…
Olifantengras als vervanger van stookolieOlifantengras is een gewas waarmee je prima je huis kunt verwarmen. Het is goedkoper dan mazout en heeft een hoger rende…
Bronnen en referenties
  • Tonzon.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 24-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.