Vloerverwarming zonder hakken en breken
Vloerverwarming is nog steeds sterk in opkomst vanwege het grote comfort. Vloerverwarming is tevens milieuvriendelijk en energiezuinig, onder meer omdat de ketelwarmte slechts 45 graden hoeft te zijn, in tegenstelling tot een cv met radiatoren waarbij de warmte veel hoger moet zijn. Maar tegen het aanleggen van vloerverwarming bij bestaande huizen of gebouwen wordt vaak opgezien vanwege veel hakwerk en breekwerk. Moderne methoden maken dat echter overbodig.
Vloerverwarming bij de Romeinen
Vloerverwarming is, in tegenstelling tot wat velen denken, niet pas iets van de laatste decennia. Een bepaalde manier van verwarmen van een ruimte via vloerverwarming kwam al voor bij de Romeinen. Reeds twee eeuwen voor Christus werden visvijvers verwarmd door een zogenaamd hypocaustum. Bij een hypocaustum is de vloer op pijlers gebouwd van ongeveer 60 centimeter hoog. De ruimte onder de vloer werd verwarmd doordat in een andere ruimte vuur werd gestookt en de warme lucht door middel van een buizenstelsel naar de open ruimte werd geleid. Dit systeem werd later ook toegepast in de Romeinse thermen en kwam ook voor in privé woningen.
Sleuven slijpen in afdeklaag
De tegenwoordige vloerverwarmingen werken niet met holle ruimten maar met slangen of buizen waardoor warm water wordt gepompt. Die slangen worden in de vloer verwerkt wat het makkelijkst meteen bij de bouw kan geschieden. Voor later aanleggen van een vloerverwarming hoeft echter niet meer altijd veel hakwerk en breekwerk te worden verricht maar kunnen sleuven in de afdeklaag van de vloer worden uitgeslepen.
Niet in beton
Met een speciale sleuvenzaagmachine worden de benodigde sleuven uitgeslepen en dat gebeurt zelfs stofvrij omdat het stof in de machine wordt opgevangen. Op die manier wordt een slakkenhuispatroon in de vloer gemaakt. In dat patroon komen buizen of slangen die aangesloten worden op een verdeler. De speciale machine heeft echter een beperking. Hij is in staat om in nagenoeg alle afwerkvloeren te frezen maar kan, ondanks de diamantzaagbladen, niet door beton of tegels heen. Op een afdekvloer geplaatste tegels kunnen overigens eerst worden verwijderd waarna de vloer geëgaliseerd moet worden.
Voorwaarden voor aanleg
Voordat met de werkzaamheden kan worden aangevangen dient de vloer aan enkele voorwaarden te voldoen:
- De vloer moet vlak zijn en er mogen geen lijmresten of resten van oude vloerbedekking meer aanwezig zijn.
- De ruimte moet leeg en bezemschoon zijn.
- Er moet een geaard stopcontact zijn om de freesmachine aan te sluiten.
Verder zullen de meeste leveranciers het op prijs stellen als zij hun werkauto dichtbij kunnen parkeren en als door de klant zelf ook enige opruimwerkzaamheden worden verricht bijvoorbeeld door het opruimen van het gruis dat overigens in handelbare zakken door de ophaaldienst meegenomen kan worden.
Aanleg in stappen
Het aanleggen van een vloerverwarming gebeurt in zes stappen.
- Stap 1. Door de klant wordt zorg gedragen dat de vloer aan de 3 voorwaarden voldoet.
- Stap 2. Met een speciaal ontwikkelde machine wordt een slakkenhuispatroon in de vloer geslepen.
- Stap 3. In de sleuven wordt een verwarmingsslang geplaatst.
- Stap 4. Een verdeler wordt geplaatst en aangesloten op de bestaande cv-installatie.
- Stap 5. Het systeem wordt gevuld, ontlucht en getest.
- Stap 6. De klant kan reeds na één werkdag zorgen voor de verdere afwerking van de vloer.
Die afwerking heeft verschillende mogelijkheden. Zo kunnen tegels worden gelegd op de aangebrachte vloerverwarming. Bij het afwerken met laminaat of een andere houtsoort moeten de sleuven eerst worden dichtgesmeerd met egaliseer of tegellijm.
Voordelen van frezen
Ten opzichte van andere systemen van later aangebrachte vloerverwarming heeft het systeem van frezen grote voordelen zoals:
- De bestaande vloer word niet verhoogd.
- Snelle werkwijze met minder overlast.
- Geen hakwerk en breekwerk.
- Weinig sloopmateriaal.
- Geen stofschermen plaatsen en kieren en naden afplakken.
Lees verder