Fornuis kopen: op welke eigenschappen moet je letten?

Een trend in de keukens van de laatste jaren is de terugkomst van het fornuis. Een fornuis kan een grote stempel op een keuken zetten en als een echte eyecatcher dienen. Een fornuis heeft echter ook een stevig prijskaartje. Vooral als je er eentje wil die ook echt iets extra's biedt vergeleken met een losse oven en kookplaat. Waar moet je op letten wanneer je op zoek bent naar een fornuis voor jouw keuken?

Inbouw of vrijstaand

Verreweg de meeste fornuizen zijn vrijstaand, maar ook inbouw is te verkrijgen. Je keuzemogelijkheden zijn dan wel beperkt. Veel mensen kiezen mede voor een fornuis, vanwege de uitstraling die het geeft. Het is de trots van menig keukeneigenaar. Dat effect is nog sterker bij een vrijstaand fornuis. Een vrijstaand fornuis staat op eigen poten en is in de regel aan beide kanten ingesloten door keukenkasten. Een nadeel aan een inbouw model is dat je goed moet kijken naar de afmetingen en inbouwmaten. Welke keukenkast heb je nodig voor het fornuis dat je wilt en zijn die maten wel verkrijgbaar. Bij een vrijstaand apparaat, is dat minder kritisch: aan beide kanten komt gewoon een keukenkast met aanrechtblad.

Het aantal ovens

Fornuizen zijn in vele soorten te krijgen. Zo zijn er modellen met meerdere ovens. Je kunt ze vinden met een, twee, drie of vier ovens. Bij een fornuis met meerdere ovens, hebben ze vaak niet allemaal dezelfde mogelijkheden. En ook de grootte van de ovens varieert. De verschillende ovenfuncties die je tegenkomt zijn: conventionele wandverwarming, hetelucht, grill en stoom. Ook kom je tegenwoordig de magnetron-functie tegen. Vaak kunnen deze functies ook nog gecombineerd worden. Een oven heeft daar vaak een aantal programma's voor. Tot slot hebben sommige ovens de mogelijkheid een draaispit te gebruiken.

Hoeveel ovens je nodig bent, hangt natuurlijk helemaal van jezelf af. Het beste ga je na hoe je nu in de keuken bezig bent. Heb je op dit moment meerdere ovens of combi magnetron tot je beschikking? Gebruik je die soms tegelijkertijd? Heb je soms te weinig ruimte, wanneer je serieus in de keuken aan de slag bent? Let wel op bij het kiezen van een fornuis welke functionaliteit elke afzonderlijke oven biedt. Wanneer je voor meerdere ovens kiest, moet je natuurlijk wel datgene ermee kunnen doen, dat je voor ogen hebt.

De grootte van de oven

De meeste fornuizen zijn breder dan de 60 cm die eerder zo gangbaar was. Die extra breedte kan gebruikt worden voor meerdere ovens, maar ook voor een extra grote oven. Bij een breedte van 80 cm heb je al snel een oveninhoud van een kleine 80 liter. Bij 90 cm is zelfs een inhoud van 100 liter of meer mogelijk. Dat kan erg handig zijn. Bijvoorbeeld bij een groot gezin waar je meerdere ovenschalen nodig bent. Of wanneer je meerdere pizza's tegelijkertijd wilt bakken. Er is ook een nadeel: de hele ruimte moet wel warm gestookt worden. Dat kost tijd en energie. Een alternatief kan juist een keuze voor een fornuis met meerdere kleinere ovens zijn.

Aantal kookzones op de kookplaat

De tijd dat vier kookzones genoeg waren in de keuken is al lang voorbij. En met een extra breed fornuis is er veel ruimte voor extra kookzones. Je vindt fornuizen met vier, vijf, zes of zelfs zeven kookzones. Bij zes of zeven kookzones moet je wel rekenen op een fornuis van minstens 90 cm breed. Kijk ook even goed naar de vermogens van de afzonderlijke kookzones. Mogelijk heb jij niet zoveel aan meerdere kookzones met een lager vermogen. Ook hier geldt dat het vooral afhangt van je eigen gewoontes en voorkeuren. Hoe vaak gebruik je meerdere kookzones. Kijk niet alleen naar het aantal kookzones, maar let ook op de ruimte rondom elke zone. Kun je je pannen goed kwijt?
Tegenwoordig is het wokken populair. Veel fornuizen zijn daarom uitgerust met een special wokbrander. Deze heeft extra veel vermogen en is zodanig vormgegeven dat een grote wok er gemakkelijk op kan worden geplaatst. Daarbij is er voldoende ruimte rondom deze kookzone, om comfortabel te kunnen wokken.

Het type kookplaat

Bij een typisch fornuis wordt al snel aan koken op gas gedacht. Maar er is meer mogelijk. Ook elektrisch koken op inductie of keramisch is een optie. De keuze is aan jou, om te bepalen wat je het fijnst vind. Beide hebben voor- en nadelen.. Er zijn echter wel meer fornuizen met gas dan elektrisch. De reden is waarschijnlijk, dat gas door veel koks en serieuze amateurs prettiger wordt gevonden. Waarschijnlijk horen de mensen die een fornuis kopen ook vaker in die categorie thuis.

Een bakplaat op je fornuis: de fry top

Een leuke mogelijkheid bij een aantal fornuizen is de bakplaat of fry top. Deze is vaak optioneel. Deze kan over één of twee gaspitten geplaatst worden. Vervolgens heb je dus een mooi oppervlakte om vlees of groente op te bakken. De gehele bakplaat is afneembaar en kan zo in de vaatwasser geplaatst worden. Met zo'n bakplaat kan je voedsel bereiden op de teppanyaki manier, een Japanse bereidingswijze waarbij voedsel op een ijzeren plaat gebakken wordt.

Extra modules en mogelijkheden

Een fornuis is vaak meer dan een oven met een kookplaat er boven op gemonteerd. Veel fornuizen bieden extra's, waardoor ze net even meer zijn. Bij veel merken en modellen zijn bepaalde mogelijkheden extra opties of modules die je erbij kunt nemen. Uiteraard verschilt dit enorm per merk en model. Zo kan er soms een friteuse als module ingebouwd worden. Of een warmhoudzone, barbecue-grill of visbrander. Bij sommige fornuizen zit er nog een opbergruimte of lade onder de oven(s). Ook is er soms een optionele afdekplaat voor het gehele kookoppervlak te krijgen.

Het uiterlijk en de bediening

Een fornuis is een dominant apparaat in een keuken. Daarom is het belangrijk dat het design en uiterlijk goed bij de rest van de keuken past. Ook je persoonlijke smaak speelt hier natuurlijk een grote rol bij. De meeste fornuizen zijn zwart, wit of grijs. Vaak een combinatie van deze kleuren. Qua grijs is vooral de RVS-look populair. Maar er zijn ook wel enkele modellen te vinden met een meer opvallend uiterlijk. Denk aan kleuren als groen, rood of blauw.


Omdat een fornuis veel functies bevat zitten er de nodige knoppen en displays op. Ook hier speelt smaak een belangrijke rol. Maar ook het bedieningsgemak is van belang. Vooral wanneer je een groot (en duur!) model neemt, wil je zeker zijn dat de bediening handig en logisch is. Je komt van alles tegen: draaiknoppen, tiptoetsen, druktoetsen en displays in verschillende kleuren. Ook zitten er vaak extra functies op als een klok en kookwekker.

Conclusie

Het fornuis is echt terug van weggeweest. Er is van alles te krijgen en uit te kiezen. Een fornuis koop je om jarenlang plezier van te hebben en zal het nodige kosten. Daarom is het zaak je even goed te verdiepen in de mogelijkheden die er zijn. Bepaal voor jezelf wat je nodig bent aan functies. Ga dan gericht op zoek naar modellen die daar aan voldoen, zodat je bij het apparaat uitkomt dat jouw keuken completeert!

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een fornuis kopenEen fornuis kopenEen fornuis is een apparaat waarbij de kookplaat en oven gecombineerd zijn. Bij een inbouwkeuken kun je een aparte geïnt…
Keuken inbouwapparatuur kopenKeuken inbouwapparatuur kopenWanneer je een complete keuken koopt, dan moet je ook een keuze maken voor de gewenste inbouwapparatuur. Welke apparaten…
Spaar geld en de planeet: CO2-tipsSpaar geld en de planeet: CO2-tipsWist u dat 40% van alle CO2-uitstoot veroorzaakt wordt door particuliere consumptie? En dat een kwart van de persoonlijk…
Kopen van de meest geschikte kookplaatKopen van de meest geschikte kookplaatOp zoek naar een kookplaat? Ongetwijfeld ben je er dan al van op de hoogte dat er vele mogelijkheden zijn. Gaat je voork…

Hoe verspil ik minder water?Tegenwoordig begint de prijs van water al serieus de lucht in te gaan. En we vinden het maar normaal dat het uit onze kr…
Maatregelen om vliegen uit je huis te houdenMaatregelen om vliegen uit je huis te houdenVliegen zijn insecten die behoren tot de orde van de tweevleugeligen. Wereldwijd zijn er meer dan 1.2 miljoen verschille…
Bronnen en referenties
  • www.kieskeurig.nl
  • www.smeg.nl
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Teppanyaki
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kookplaat
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.