Een fornuis kopen

Een fornuis kopen Een fornuis is een apparaat waarbij de kookplaat en oven gecombineerd zijn. Bij een inbouwkeuken kun je een aparte geïntegreerde kookplaat met eventueel een aparte geïntegreerde oven kiezen. Fornuizen zijn vooral als vrijstaand model verkrijgbaar. Deze vrijstaande fornuizen kunnen echter meestal zo in de keukenopstelling geplaatst worden, dat het oogt als inbouw.

Kiezen voor een fornuis of een kookplaat met oven

Wanneer je echt geen behoefte hebt aan een oven, dan ligt het voor de hand om voor een kookplaat te kiezen. Als je wel een oven wenst, welke keuze is dan het beste: een fornuis of een kookplaat plus oven. Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Een aantal overwegingen die je kunt gebruiken om een keuze te maken:
  • Bij los te plaatsen kookapparatuur ziet het er netter uit wanneer er een fornuis wordt geplaatst, dan wanneer een losse kookplaat en oven een plekje moeten krijgen.
  • In het geval van een inbouwkeuken, kun je ook kiezen voor een vrijstaand fornuis wat geïntegreerd wordt tussen de rest van de keukenopstelling. Dit is vaak de goedkoopste oplossing! Inbouwfornuizen worden maar heel weinig verkocht.
  • Het voordeel van een aparte inbouwoven is weer, dat je deze op ooghoogte kunt laten plaatsen, wat het bedieningsgemak zeker ten goede komt.
  • Tegenwoordig zijn er ook fornuizen verkrijgbaar met een tweede kleine oven, wat voor de echte keukenliefhebber heel handig kan zijn.

Informatie over de maatvoering van een fornuis

Fornuizen zijn leverbaar in verschillende maatvoeringen, waarbij vooral de breedte een variabele is. De meest voorkomende maten liggen tussen de 60 en 90 centimeter breed. Welke maat je kiest hangt bijvoorbeeld onder meer af van de beschikbare ruimte, de gezinsgrootte en hoe fanatiek je bent in de keuken en met koken. Een breder fornuis heeft meer ovencapaciteit, waardoor je of een grotere oven of een tweede oven ter beschikking hebt. Een bredere kookplaat geeft ruimte aan meer kookplaten c.q. kookzones plus daarnaast meer ruimte per kookpit en dus per pan. Houd er wel rekening mee dat bij een breder fornuis ook een bredere afzuigkap nodig is. Maak dus op basis van je persoonlijke wensen en eisen bewust je keuze.

Keuze voor gas of elektra

Zodra je de keuze voor een fornuis hebt gemaakt en je weet of het een vrijstaand of inbouwmodel moet zijn en welke maat je wilt, dan moet je ook nog de belangrijke keuze maken betreffende de energiebron. Prefereer je een oven op gas of een elektrische oven. Voldoet een conventionele oven of heb je behoefte aan een multifunctionele oven met meerdere mogelijkheden zoals grillen en stomen. Betreffende de kookplaat moet je je voorkeur bepalen voor gas, inductie, elektrisch, halogeen of keramisch. Je keuze heeft ook invloed op en wordt ook mede bepaald door de aanwezigheid van een gasaansluiting of de aanwezigheid van een extra elektriciteitsgroep speciaal voor de kookapparatuur. Meer informatie over de eigenschappen, voordelen en nadelen van de keuze voor een bepaalde soort energiebron, kun je lezen in de artikelen over kookplaten en ovens.

Diverse kenmerken en mogelijkheden van het fornuis

Naast het feit dat je het fornuis moet kunnen gebruiken om te koken, bakken en braden, kan een fornuis nog extra kenmerken hebben of opties bieden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:
  • Een opberglade onder het fornuis waarin je de ovenaccessoires kwijt kunt.
  • In sommige duurdere fornuizen kun je extra apparatuur laten integreren zoals een keukenmachine of een friteuse.
  • De bediening van een fornuis kan heel geavanceerd zijn tot en met geprogrammeerde instellingen aan toe. Ook een lcd-display waarop allerhande informatie wordt weergegeven en sensortoetsen behoren tot de mogelijkheden.
  • Het materiaal kan variëren van goedkoop eenvoudig materiaal zoals gietijzeren pandragers tot duurdere tweedelige RVS pandragers bij een gasfornuis.
  • Kinderbeveiliging bij zowel kookplaat als ovengedeelte.
  • Bij een gaskookplaat volautomatische vonkontsteking plus de beveiliging dat de gastoevoer wordt afgesloten als de vlam zomaar uitgaat.
  • Zelfreinigende oven.
  • Complete vlek- en vuilbestendige RVS uitvoering.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaar geld en de planeet: CO2-tipsSpaar geld en de planeet: CO2-tipsWist u dat 40% van alle CO2-uitstoot veroorzaakt wordt door particuliere consumptie? En dat een kwart van de persoonlijk…
Kopen van de meest geschikte kookplaatKopen van de meest geschikte kookplaatOp zoek naar een kookplaat? Ongetwijfeld ben je er dan al van op de hoogte dat er vele mogelijkheden zijn. Gaat je voork…
Een fornuis in je keuken of niet: hoe maak je de keuze?Als je kijkt naar sommige fornuizen die tegenwoordig te koop zijn, weet je soms niet wat je ziet. Grote apparaten met ve…
Kookplaat: gas, electrisch, inductie en keramischKookplaat: gas, electrisch, inductie en keramischEen kookplaat aanschaffen: kies je voor een losstaande of voor inbouw? En dan het soort kookplaat: er is ruime keus uit…

Hoe een koffiemachine te kopenHoe een koffiemachine te kopenWie houdt er niet van om thuis een heerlijk kopje koffie te drinken? Ondanks het feit dat de meeste mensen onderweg in h…
Keuzetips bij aankoop vaatwasser of afwasautomaatKeuzetips bij aankoop vaatwasser of afwasautomaatOf je het nu een vaatwasser, een afwasautomaat of een afwasmachine noemt, het is een voor velen onmisbaar keukenapparaat…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.