Maatregelen om vliegen uit je huis te houden

Maatregelen om vliegen uit je huis te houden Vliegen zijn insecten die behoren tot de orde van de tweevleugeligen. Wereldwijd zijn er meer dan 1.2 miljoen verschillende soorten maar voor ons is de huisvlieg toch wel de bekendste en de meest voorkomende soort. Vooral in de zomer kunnen we last ondervinden van grote plagen van huisvliegen die niet altijd even ongevaarlijk zijn. Deze insecten bijten niet maar zijn potentiële verspreiders van verschillende ziektes zoals salmonella, polio, tyfus, conjuntivitis en diarree. Het handhaven van een goede hygiëne is een van de belangrijkste maatregelen die je kan nemen om je omgeving te vrijwaren van deze lastige beestjes.

Basis hygiënetips

Het handhaven van een goede hygiëne is de eerste stap in het huisvliegvrij maken van je leefomgeving. Enkele belangrijke aandachtspunten hierbij zijn:

  • Laat geen vuile borden met etensresten achter, deze zijn namelijk een ideaal lokaas voor huisvliegen.
  • Veeg kruimels en gemorste voedingsmiddelen zo snel mogelijk op.
  • Verander regelmatig de spons of borstel die je voor de vaat gebruikt. Vliegen voelen zich hier namelijk zeer aangetrokken toe.
  • Ledig afvalcontainers regelmatig voor ze overlopen.

Daarnaast zijn er ook een aantal natuurlijke remedies die de vliegenpopulatie drastisch zal verminderen. Meer bepaald door het het gebruik van natuurlijk oliën zoals citroen, sinaasappel, kruidnagel en basilicum. Vliegen zijn niet echt dol op deze natuurlijke stoffen door hun sterke geur. Deze stoffen kan je ook perfect verdunnen met water en gebruiken bij het schoonmaken van keukenoppervlakken. Het zal een heerlijke geur verspreiden en je houdt bovendien de vliegen op een afstand.

Bewaar voedsel in afgedekte toestand en zorg ervoor dat fruit en groenten niet te lang in de fruitmand blijven liggen. Door deze tijdig af te dekken voorkom je dat vliegen hier vat op kunnen krijgen. Een van de grootste aantrekkers van vliegen zijn vuilnisbakken. Zorg er dus voor dat deze nooit langdurig geopend worden en dat het afval regelmatig wordt verwijderd. Als je huisdieren hebt let je er beter ook op dat er geen uitwerpselen achterblijven maar dat deze direct worden opgeruimd.

Planten

Plaatsen van planten aan ramen of deuren is de ideale manier om vliegen buiten te houden. De meeste mensen gebruiken basilicum. Er bestaan vele soorten basilicum maar elke soort kan perfect dienst doen om vliegen af te weren. De huid inwrijven met basilicum bladeren kan ook insectenbeten voorkomen. Ook lavendel en boerenwormkruid werken perfect afstotend voor vliegen en andere insecten zoals vlooien, mieren en motten. Zet ze op plaatsen waar regelmatig vliegen zijn te vinden en je zal het effect hiervan duidelijk merken.

Tegenwoordig hoef je deze kruiden niet eens meer te gebruiken als plant. Een eenvoudige zalf op basis van die kruiden kan perfect insectenwerend werken.

Insectengaas en -ramen

Vliegenwerende schermen zijn beschikbaar in alle mogelijk maten en variëren van zeer goedkoop tot heel duur. Als je een vast scherm voor ramen en deuren wenst koop je best een iets duurder model om goede kwaliteit te garanderen. Tijdelijk insectengaas kan een iets goedkopere oplossing zijn. Deze kan je afwassen en het komende jaar opnieuw gebruiken of je gooit het gewoon weg in de vuilnisbak en plaatst een nieuw exemplaar.

Water

Blijkbaar is het vullen van een plastic zak met water die je vervolgens aan de buitenkant boven de deur ophangt een theorie die heel effectief zou werken. De beweging van het water zou heel verwarrend zijn voor een vlieg en daarnaast zou de reflectie van het water lijken op het web van een spin welke een vlieg ten allen koste zal proberen mijden.

Vliegenpapier

Vliegenpapier is een heel effectieve oplossing tegen vliegen maar het heeft wel enkele nadelen. De aanblik van dode vliegen is niet echt wat je in een keuken wil zien. Met je haar blijven hangen in vliegenpapier zal dan ook een vreselijke ervaring zijn die je niet snel zult vergeten.

Elektrische vliegenvangers

Dit is een van de meest populaire methoden voor het uitroeien van vliegen binnen commerciële omgevingen maar zijn tegenwoordig ook meer en meer van toepassing binnen een woning. Vliegen en andere insecten worden aangetrokken door ultraviolet-, neon- of kwikverlichting waarna ze onmiddellijk worden gedood door een stroomstoot.
Het is echter wel belangrijk te weten dat deze methode niet werkt tegen muggen. Daarnaast worden deze toestellen als controversieel beschouwd omdat het naast vliegen ook onschadelijk insecten zal uitroeien. Het probleem is dat een dergelijk toestel enorme hoeveelheden insecten per nacht kan doden waardoor het evenwicht in ons ecosysteem wel eens zou kunnen worden aangetast want hoe je het ook draait of keert, de aanwezigheid van insecten is essentieel voor de gezondheid van onze planeet.

Spinnen

Tenzij het gevaarlijke of giftige spinnen zijn laat je ze het best in leven als je er eentje tegenkomt. Ze zijn heel effectief in het vangen van vliegen en andere insecten en houden zo de insectenpopulaties onder controle.

Lees verder

© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Insecten: de huisvlieg (Musca domestica)Insecten: de huisvlieg (Musca domestica)Overal waar mensen wonen, komt de huisvlieg voor. Onze leefomgeving is ideaal voor deze vliegensoort. Dit insect, dat oo…
Bedreigingen voor de moestuin: De bonenvlieg en de koolvliegSommige vliegen kunnen de oogst in een moestuin behoorlijk frustreren. Zo zorgt de bonenvlieg er voor dat boontjes het n…
De onvermoeibare huisvliegDe onvermoeibare huisvliegDe huisvlieg (Musca domestica) behoort tot de categorie hoogontwikkelde insecten en heeft geen beste reputatie. Hij bren…
Kerstboom met ballen en duizenden beestjesKerstboom met ballen en duizenden beestjesDe kerstboom die wij voor de kerstdagen in huis halen en behangen met allerlei versierselen, draagt niet alleen ballen,…

Fornuis kopen: op welke eigenschappen moet je letten?Een trend in de keukens van de laatste jaren is de terugkomst van het fornuis. Een fornuis kan een grote stempel op een…
Kerstster of kerstroos verzorgen en overhoudenKerstster of kerstroos verzorgen en overhoudenDe poinsettia, in de volksmond vaak kerstster of kerstroos genoemd, is een kamerplant. Een kamerplant die haar popularit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DanielWanke, Pixabay
  • http://nl.wikihow.com/Zo-kom-je-af-van-vliegen-in-huis
  • https://www.salusi.nl/vliegen-in-huis-bestrijden-vliegenbestrijding-vliegenplaag/
  • http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130724_00669057
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.