Kopen van de meest geschikte kookplaat

Diverse soorten kookplaten
Wanneer je een kookplaat wilt kopen, dan is de eerste en belangrijkste keuze die je maakt vaak de keuze voor een bepaalde energiebron. Op basis hiervan worden kookplaten dan ook in soorten onderverdeeld. Hier kun je alle belangrijke informatie lezen over de eigenschappen van het koken op de meest gebruikte energiebronnen.Gaskookplaten
De energiebron is gas en de branders kunnen tegenwoordig bijna altijd in werking worden gezet met elektronische vonkontsteking. Qua energieverbruik heeft gas de voorkeur boven de andere energiebronnen. Koken op gas is de langst bestaande manier van koken zoals wij dat kennen, met uitzondering van het koken op kolenfornuizen. Koken met gas wordt soms als onveilig gezien, omdat er met open vuur wordt gewerkt. Echter met de huidige moderne technieken en wanneer men zelf voorzichtigheid in acht neemt en goed ventileert, hoeft deze kookmethode niet als onveilig te worden gezien. Vele gaskookplaten zijn overigens al voorzien van een beveiliging waardoor de gastoevoer stopt als er geen vlam meer is. Het voordeel van koken op gas is voor velen de nauwkeurigheid van het instellen van de temperatuur, waardoor je alles precies zo gaar kunt koken als je wilt. Daarnaast zijn voor het koken op gas ook alle goedkope pannen zeer geschikt. Tegenwoordig zijn gaskookplaten ook in de mooiste designs verkrijgbaar, en vijf-pits en zes-pits kookplaten zijn allang geen uitzondering meer.
Elektrische kookplaat
De traditionele elektrische kookplaat bestaat uit metalen kookplaten in enkele formaten, die door een draaiknop op de juiste temperatuur kunnen worden gebracht. Deze kookplaten geven dan de warmte af aan de pannen. Het duurt vrij lang totdat de platen op de gewenste temperatuur zijn, maar ook lang totdat ze weer afgekoeld zijn, dus er gaat veel energie verloren. Deze vorm van koken kost veel energie en voor een elektrische kookplaat moet dan ook een aparte elektriciteitsgroep worden gebruikt.
Inductiekookplaten
Deze hebben een oppervlak van glas en hebben geïntegreerde maar apart werkende kookplaten. De warmte werkt op basis van een magnetisch veld, dat ervoor zorgt dat er bij contact met de bodem van een pan warmte wordt opgewekt. De warmte van de platen komt dan ook alleen onder de bodem van de pannen tot uiting en wanneer de pan verwijderd wordt, stopt het afgeven van warmte. De oppervlakte van de kookplaat blijft overigens nog wel even warm. De verwarming van de platen tot de juiste temperatuur vindt snel plaats en ook afkoeling gaat redelijk snel. Voor deze soort kookplaten moet wel een geschikte pannenset worden aangeschaft en er kan geen gebruik worden gemaakt van een pannenset die al eerder is gebruikt op gas of een elektrische kookplaat. Bij het koken op inductie wordt er nagenoeg geen energie verspild, maar het kost wel veel stroom, dus voor een inductiekookplaat moet je echt een aparte groep gebruiken.
Keramische kookplaten
Keramische kookplaten zien eruit als inductiekookplaten, maar eigenlijk werken ze op een gelijksoortige manier als de traditionele elektrische kookplaten. Onder de met cirkels op een glasplaat aangegeven geïntegreerde kookplaten, bevinden zich namelijk gloeispiralen die verwarmen. Bij deze manier van koken worden de kookplaten ook relatief langzaam opgewarmd en ook het afkoelen duurt vrij lang. Het schoonmaakgemak van deze kookplaten is echter prima te noemen. Ook bij keramische kookplaten moet men vaak speciale nieuwe pannen koken, en gezien het hoge verbruik aan stroom is een aparte elektriciteitsgroep voor deze kookplaat geen luxe.
Halogeen koken
Halogeen koken heeft het meeste gelijkenis met keramisch koken. De keramische glasplaat wordt in dit geval verwarmd door het halogeen verwarmingselement. De kenmerken zijn verder vergelijkbaar met die van de keramische kookplaat, met als bijkomend nadeel dat het verwarmingselement aan slijtage onderhevig is en op een gegeven moment vervangen moet worden.