Kopen van de meest geschikte kookplaat

Kopen van de meest geschikte kookplaat Op zoek naar een kookplaat? Ongetwijfeld ben je er dan al van op de hoogte dat er vele mogelijkheden zijn. Gaat je voorkeur uit naar gas, keramisch of inductie? Heb je een bepaald merk in gedachten? Hoeveel pits moet de kookplaat zijn? Wat is je budget? Allemaal aspecten die een rol spelen bij de keuze die je gaat maken om de voor jou beste kookplaat te kopen.

Diverse soorten kookplaten

Wanneer je een kookplaat wilt kopen, dan is de eerste en belangrijkste keuze die je maakt vaak de keuze voor een bepaalde energiebron. Op basis hiervan worden kookplaten dan ook in soorten onderverdeeld. Hier kun je alle belangrijke informatie lezen over de eigenschappen van het koken op de meest gebruikte energiebronnen.

Gaskookplaten

De energiebron is gas en de branders kunnen tegenwoordig bijna altijd in werking worden gezet met elektronische vonkontsteking. Qua energieverbruik heeft gas de voorkeur boven de andere energiebronnen. Koken op gas is de langst bestaande manier van koken zoals wij dat kennen, met uitzondering van het koken op kolenfornuizen. Koken met gas wordt soms als onveilig gezien, omdat er met open vuur wordt gewerkt. Echter met de huidige moderne technieken en wanneer men zelf voorzichtigheid in acht neemt en goed ventileert, hoeft deze kookmethode niet als onveilig te worden gezien. Vele gaskookplaten zijn overigens al voorzien van een beveiliging waardoor de gastoevoer stopt als er geen vlam meer is. Het voordeel van koken op gas is voor velen de nauwkeurigheid van het instellen van de temperatuur, waardoor je alles precies zo gaar kunt koken als je wilt. Daarnaast zijn voor het koken op gas ook alle goedkope pannen zeer geschikt. Tegenwoordig zijn gaskookplaten ook in de mooiste designs verkrijgbaar, en vijf-pits en zes-pits kookplaten zijn allang geen uitzondering meer.

Elektrische kookplaat

De traditionele elektrische kookplaat bestaat uit metalen kookplaten in enkele formaten, die door een draaiknop op de juiste temperatuur kunnen worden gebracht. Deze kookplaten geven dan de warmte af aan de pannen. Het duurt vrij lang totdat de platen op de gewenste temperatuur zijn, maar ook lang totdat ze weer afgekoeld zijn, dus er gaat veel energie verloren. Deze vorm van koken kost veel energie en voor een elektrische kookplaat moet dan ook een aparte elektriciteitsgroep worden gebruikt.

Inductiekookplaten

Deze hebben een oppervlak van glas en hebben geïntegreerde maar apart werkende kookplaten. De warmte werkt op basis van een magnetisch veld, dat ervoor zorgt dat er bij contact met de bodem van een pan warmte wordt opgewekt. De warmte van de platen komt dan ook alleen onder de bodem van de pannen tot uiting en wanneer de pan verwijderd wordt, stopt het afgeven van warmte. De oppervlakte van de kookplaat blijft overigens nog wel even warm. De verwarming van de platen tot de juiste temperatuur vindt snel plaats en ook afkoeling gaat redelijk snel. Voor deze soort kookplaten moet wel een geschikte pannenset worden aangeschaft en er kan geen gebruik worden gemaakt van een pannenset die al eerder is gebruikt op gas of een elektrische kookplaat. Bij het koken op inductie wordt er nagenoeg geen energie verspild, maar het kost wel veel stroom, dus voor een inductiekookplaat moet je echt een aparte groep gebruiken.

Keramische kookplaten

Keramische kookplaten zien eruit als inductiekookplaten, maar eigenlijk werken ze op een gelijksoortige manier als de traditionele elektrische kookplaten. Onder de met cirkels op een glasplaat aangegeven geïntegreerde kookplaten, bevinden zich namelijk gloeispiralen die verwarmen. Bij deze manier van koken worden de kookplaten ook relatief langzaam opgewarmd en ook het afkoelen duurt vrij lang. Het schoonmaakgemak van deze kookplaten is echter prima te noemen. Ook bij keramische kookplaten moet men vaak speciale nieuwe pannen koken, en gezien het hoge verbruik aan stroom is een aparte elektriciteitsgroep voor deze kookplaat geen luxe.

Halogeen koken

Halogeen koken heeft het meeste gelijkenis met keramisch koken. De keramische glasplaat wordt in dit geval verwarmd door het halogeen verwarmingselement. De kenmerken zijn verder vergelijkbaar met die van de keramische kookplaat, met als bijkomend nadeel dat het verwarmingselement aan slijtage onderhevig is en op een gegeven moment vervangen moet worden.

Grootte van de kookplaat en aantal kookzones

Een andere belangrijke keuzefactor bij het kopen van een kookplaat is de grootte van de kookplaat, hetgeen vaak samenhangt met het aantal kookzones. Daar waar tot enige tijd geleden bijna alle kookplaten vier kookzones hadden, zien we nu steeds meer kookplaten met vijf of zes kookzones. Over het algemeen is de kookplaat dan ook groter van oppervlakte, want anders zou men geen grotere pannen kunnen gebruiken. Ook voor wat betreft de maatvoering van traditionele vier pits kookplaten is er keuze, zodat je als je een groter formaat kiest, ook gemakkelijk grotere pannen kunt gebruiken. Hoeveel kookzones je voorkeur heeft, hangt af van persoonlijke voorkeuren, zoals gezinsgrootte maar ook hoe uitgebreid en graag je kookt. Wanneer je echter een nieuwe kookplaat om in te bouwen in een bestaande keukenopstelling koopt, dan moet je er wel rekening mee houden dat er voor het plaatsen van een grotere kookplaat aanpassingen gedaan moeten worden en dat er wellicht ook een nieuwe, bredere afzuigkap nodig is.

Kopen van een kookplaat met oven of een fornuis

Wanneer je geen oven wilt, dan ligt het voor de hand om voor een separate kookplaat te kiezen. Wanneer je echter wel een oven in de keuken wilt, dan kun je kiezen voor een separate kookplaat en oven, maar ook voor een fornuis. Een fornuis is vaak goedkoper dan een losse kookplaat met oven, maar wanneer je een keuken met inbouwapparatuur hebt, dan is het vaak handiger om een aparte kookplaat en een aparte oven te nemen. De oven kan dan wat hoger geplaatst worden, wat handig is en veiliger.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kookplaten: keramisch, inductie en halogeenTegenwoordig bestaan er vele verschillende kookplaten, zoals keramisch, halogeen en inductie. Veel mensen weten niet goe…
Kookplaat: gas, electrisch, inductie en keramischKookplaat: gas, electrisch, inductie en keramischEen kookplaat aanschaffen: kies je voor een losstaande of voor inbouw? En dan het soort kookplaat: er is ruime keus uit…
Kookt een elektrische of een inductiekookplaat beter?Kookt een elektrische of een inductiekookplaat beter?Waar vroeger bijna iedereen op gas kookte, is er tegenwoordig een grote verscheidenheid aan verschillende kookplaten bes…
De vijf types kookplaten: Wat zijn de verschillen?De vijf types kookplaten: Wat zijn de verschillen?Bij het kopen van een nieuwe keuken, moet er ook een kookplaat uitgezocht worden. De eerste vraag is dan: welk type kook…

Een diepvriezer kopenEen diepvriezer kopenWanneer je een diepvriezer wilt kopen, dan moet je aandacht aan een aantal belangrijke eigenschappen besteden die een ro…
Een koelkast kopenEen koelkast kopenEr is een groot aanbod aan koelkasten, in alle mogelijke formaten, prijsklassen, kleuren en merken en met veel of juist…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.