Alle informatie over afzuigkappen op een rij
De afzuigkap is één van de onmisbare onderdelen in de keuken, maar vaak niet het eerste apparaat waar je aan denkt bij een nieuwe keuken. Vroeger was het nog gebruikelijk om een inbouwafzuigkap in een kastje te plaatsen, maar tegenwoordig mag de afzuigkap gezien worden en is zelfs vaak een blikvanger. Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe afzuigkap?
Waar gekookt wordt, ontstaan kookluchtjes en vocht die vooral niet moeten blijven hangen. De afzuigkap zuigt dit allemaal op en voert het af naar buiten. Bij de aankoop van een afzuigkap is het vooral het uiterlijk dat grotendeels bepalend is bij de keuze. Er zijn tegenwoordig allerlei modellen, designs en stijlen verkrijgbaar en vaak zijn deze in meerdere kleuren beschikbaar. Maar ook zaken als afzuigcapaciteit, verlichting en filters spelen een belangrijke rol.
Welke modellen afzuigkap zijn er?
Er zijn een aantal verschillende modellen afzuigkap. Deze modellen onderscheiden zich in de eerste plaats in hoe ze geplaatst worden. Daarnaast zijn er ook verschillen in het uiterlijk, maar verschillende modellen afzuigkap zijn vaak in dezelfde stijl beschikbaar.
- Schouwkap
- Eilandkap
- Onderbouw afzuigkap
- Vlakscherm afzuigkap
- Inbouwmodel afzuigkap
- Plafond afzuigkap
Schouwkap
De schouwkap is misschien wel de meest toegepaste afzuigkap vandaag de dag. De schouwkap hangt tegen de muur of eventueel in een hoek. De schouwkap is in vele maten, vormen en kleuren beschikbaar.
Eilandkap
De eilandkap lijkt verschilt van een schouwkap doordat deze vrij in de ruimte boven een kookeiland wordt geplaatst. Doordat keukens steeds vaker van een kookeiland zijn voorzien, is ook de eilandkap steeds populairder. Qua stijl en design is de eilandkap meestal in dezelfde smaken beschikbaar als de schouwkap.
Onderbouw afzuigkap
Een onderbouw afzuigkap wordt onder een keukenkastje geplaatst. De afzuigkap is dieper dan de standaarddiepte van hangende kastjes en steekt dus een stuk onder het kastje uit. Tegenwoordig zijn veel onderbouw afzuigkappen motorloos en daardoor goedkoper in de aanschaf.
Vlakscherm afzuigkap
Een vlakscherm afzuigkap is de kleinste en het minst opvallende type op de markt. Het grootste gedeelte wordt in een kastje ingebouwd, waarbij alleen het onderste platte gedeelte in het zicht zit. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van een uitschuifbaar scherm. Wanneer de afzuigkap niet gebruikt wordt, kan het scherm naar binnen geschoven worden.
Inbouwmodel afzuigkap
Een inbouw of geïntegreerde afzuigkap wordt volledig ingebouwd in een keukenkastje. Er wordt een keukendeurtje op de afzuigkap gemonteerd, waardoor de afzuigkap helemaal uit het zicht is. Door de onderkant van het keukenkastje een centimeter of twintig naar voren te trekken, gaat de afzuigkap aan en daarmee hangt de afzuigkap ook goed boven de kookplaat. Het design bij dit model kap speelt uiteraard een kleine rol.
Plafond afzuigkap
Dit model wordt in het plafond ingebouwd en wordt over het algemeen alleen toegepast bij kookeilanden. Bij een plafond afzuigkap hangt er dus niets boven de kookplaat. Hierdoor heb je meer zicht en gevoel van ruimte en zit de afzuigkap nooit in de weg. Er moet wel rekening gehouden worden met de hoogte van het plafond en de oppervlakte van de afzuigkap. Is het plafond erg hoog, dan is een grotere afzuigkap aanbevolen, om toch alle luchtjes goed af te voeren.
Het design van de afzuigkap
Naast het model afzuigkap zijn er ook allerlei verschillende designs. Bij modellen als de plafond en vlakscherm afzuigkappen zijn de keuzes beperkt. Maar vooral de eilandkap en de schouwkap hangen prominent in het zicht en daarom zijn er heel wat verschillende stijlen.
Design van een eiland en schouw afzuigkap
Je hebt de wat meer klassieke vorm, maar ook design strakke rechte lijnen. Of je kunt kiezen voor iets aparts als een rond model. Sommige afzuigkappen hebben een brede rand, waar spullen opgezet kunnen worden, zoals potjes kruiden, of je kunt er keukengerei aan ophangen. De meest voorkomende kleuren zijn RVS grijs en zwart en er zijn glanzende en matte kappen. Een nadeel van glanzend is dat je sneller vinger afdrukken en dergelijk zal zien.
Formaat van de afzuigkap
Een belangrijk aspect van de afzuigkap is de breedte. De benodigde breedte is afhankelijk van het kookoppervlak. Normaal gesproken is 60 cm het minimum voor zowel het kookoppervlak als de afzuigkap. Wordt er een grotere kookplaat of combinatie van kookplaten toegepast, dan moet de afzuigkap daar ook op afgestemd worden. Dit moet niet alleen om voor een goede afzuiging te zorgen, maar ook voor het zicht. Het lijkt toch het mooist als het kookgedeelte in lijn is met de afzuigkap. Ook de hoogte waarop de afzuigkap geplaatst wordt speelt een rol. Een hoogte van 60-65 centimeter is vrij standaard. De minimale hoogte wordt gespecificeerd door de kookplaat. Wordt de afzuigkap hoger geplaatst dan zal een iets breder afzuigkap voor een beter afzuiging zorgen.
Afzuigcapaciteit en standen
De afzuigcapaciteit is bepaald niet het eerste waar naar gekeken wordt bij het kopen van een afzuigkap, terwijl dit juist de primaire functie van een afzuigkap is. De belangrijkste reden hiervoor is dat de capaciteit uitgedrukt wordt in kubieke meters per uur. Deze eenheid zegt de meeste mensen weinig. De vereiste afzuigcapaciteit hangt onder andere af van de grootte van de keuken, maar ook van het soort koken wat er plaats gaat vinden. Wordt er ook gefrituurd in de keuken, dan is meer capaciteit aan te bevelen. Daarnaast hebben de meeste afzuigkappen een aantal standen. Meestal zijn dit er drie en de gespecificeerde afzuigcapaciteit geldt bij de hoogste stand. Door een lagere stand te kiezen, kan dus alsnog de hoeveelheid afzuiging geregeld worden. Om die reden is het handig om eerder wat meer dan minder capaciteit te hebben.
Geluid van de afzuigkap
Een belangrijk aspect aan de afzuigkap is de hoeveelheid lawaai die geproduceerd wordt. Maakt een afzuigkap teveel herrie, dan kan dit een grote bron van ergernis zijn. De volumes worden meestal wel gespecificeerd door de fabrikant, maar zijn lastig om onderling te vergelijken. De getallen zijn namelijk niet allemaal bij dezelfde stand en dus afzuigcapaciteit. Het beste kun je in de winkel gaan proef luisteren om de kappen te vergelijken. Over het algemeen hebben de duurdere merken de geluidproductie beter onder controle. Vooral bij open keukens is dit een punt van aandacht en is het aanbevolen om onder de 50 dB te blijven.
Verlichting
Verlichting mag tegenwoordig eigenlijk niet ontbreken op een afzuigkap. Tegenwoordig wordt er meestal Halogeen of LED verlichting toegepast. Meestal zijn er twee lampjes aanwezig en een knop om de verlichting aan te zetten.
Recirculeren van afgezogen lucht
Wanneer er geen lucht afvoer in de keuken mogelijk is, moet er gekozen worden voor een afzuigkap met recirculatie mogelijkheid. Dit houdt in, dat de afgezogen lucht door de afzuigkap weer opnieuw de keuken in geblazen wordt. De afzuigkap filtert de lucht door middel van een koolstoffilter.
Aansluiten op centraal afzuigsysteem
Wanneer een woning een centraal afzuigsysteem heeft, kan er volstaan worden met een motorloze afzuigkap. De afzuigkap wordt dan aangesloten op het centrale systeem. Het is in dat geval ook beter te kiezen voor een motorloze afzuigkap, omdat anders de extra afzuiging van de afzuigkap het centrale systeem kan verstoren. Een nadeel is dat de afzuiging meestal volledig door het centrale afzuigsysteem geregeld wordt, en je de afzuiging bij de afzuigkap niet kunt verhogen. Een voordeel is dat de afzuigkap stiller zal zijn, omdat er geen motor in aanwezig is.
Filters
Tegenwoordig zijn bijna alle afzuigkappen voorzien van permanente vetfilters. Deze vetfilters zijn gemaakt van metaal of RVS. Het voordeel is dat de filters niet slijten en eenvoudig gereinigd kunnen worden (In een zeepsopje of in de vaatwasser). Gebruikt de afzuigkap vezelfilters van papier of kunststof, dan moeten ze wel periodiek vervangen worden.
Achter het vetfilter zit in de afzuigkap nog een tweede filter. Dit koolstoffilter moet wel periodiek vervangen worden. Sommige afzuigkappen geven een indicatie wanneer het filter vervangen moet worden.
Lees verder