Schilderen - Latex en andere muurverven

Schilderen - Latex en andere muurverven Schilderen met latex of muurverf. De naam latex als muurverf is een begrip geworden, alhoewel de benaming feitelijk onjuist is. Werd de grondstof ooit gewonnen vanuit de sappen van de rubberboom, tegenwoordig wordt de "latex" via synthetische weg verkregen. Latex muurverf -zoals we de verf over het algemeen toch blijven noemen- is een relatief goedkope manier om wanden en plafonds af te werken. Het is een product dat op vele ondergronden toepasbaar is, snel resultaat geeft en in duizenden kleuren te mengen op de verf-meng-machine. Een goede latex muurverf en een juiste wijze van verwerken geven een professioneel resultaat. Het plan van aanpak bij het schilderen van de muren of plafonds met latex of muurverf!

Latex of andere muurverven - Een strak en éénkleurig resultaat

Bij het schilderen van muren of plafonds kun je op vrij eenvoudige wijze latex of muurverf gebruiken. Heb je de keuze laten vallen op strakke, veelal éénkleurige muren, dan is het aanbrengen van latex een van de meest voor de hand liggende keuzes. Door voor éénkleurigheid te kiezen, breng je een basis in je interieur, die je de mogelijkheid geeft met meubels, kunst, verlichting e.d. binnen je inrichting te ‘spelen’ en al dan niet een contrasterende werking te verkrijgen.

Lichtinval en keuze van de verfkleur op de muren

Probeer rekening te houden met de lichtinval op de muren in de te schilderen kamer en besef dat het -waar het muren en plafonds betreft- veelal om grote oppervlakten gaat, waarbij de impact van een gekozen verfkleur groot kan zijn. Een algemene regel is dat je zwaardere of fellere kleuren muurverf kunt gebruiken op de muur waar het meeste daglicht op valt. Het meest belangrijk is echter waar jij jezelf het prettigst bij voelt en wat jij mooi vindt. Schilder bij twijfel over de kleurkeuze eerst een proefmuur(tje) om te kijken of de gekozen kleur muurverf het verwachte effect of resultaat heeft. Ga er van uit dat je zeker twee maal moet schilderen om een vol, mooi en dekkend resultaat te krijgen. Wijkt de kleur van het 'proefmuurtje' niet te veel af van de definitie keuze, dan hoeft dit bij de dekking van de verf geen bezwaar te zijn.


Latex of muurverf voor gladde muren

Latex of muurverf heeft een zeer beperkt vullend vermogen. Dit houdt in dat de muur mooi glad moet zijn om een strak resultaat te behalen, de verf verhult oneffenheden niet of nauwelijks. Kuiltjes, barstjes en oneffenheden zul je eerst moeten plamuren (of stuken). Verwijder eerst de slechte of onthechtende delen zorgvuldig van de muur. Is de ondergrond poederig of vertoont deze doorslaande vlekken, dan zul je de muren of het plafond eerst voor moeten behandelen met een fixeer of een isoleer. Zorg dat de plamuur of muurvuller voldoende houvast heeft in de ondergrond. Die doe je bij barstjes en scheuren door deze enigszins uit te krabben met de punt van een verfkrabber. In de V die dan ontstaat, kan de plamuur of muurvuller zich goed vastzetten/hechten. Maak de ondergrond op voorhand wel eerst zo veel mogelijk stof- en gruisvrij en bevochtig de groeven licht met een plantenspuit of klamme spons, alvorens de muurvuller aan te brengen. Door deze procedure aan te houden hecht de muurvuller beter, omdat het vocht niet direct in de stenen ondergrond dringt. Maak zoveel mogelijk muurvuller aan, als je in één keer denkt te kunnen verwerken en werk met schone, gladde, braamvrije plamuurmessen voor een strak resultaat. Gebruik voldoende brede plamuurmessen, daardoor beperk je de kans op scharen (plamuurranden), die je later weer weg moet schuren.

Hiervoor heb je eventueel nodig:

  • Plamuur of muurvuller (b.v. Alabastine).
  • Plamuurmessen.
  • Stucspaan.

Muren - De ondergrond voorrollen en fixeren of vastzetten

Is de muur nog niet eerder met een muurverf behandeld, dan wil deze nog wel eens te veel zuigen. Je kunt dan de eerste keer de muur voorrollen met een enigszins –met water- verdunde latex (plusminus 10%), om zodoende wat makkelijker te kunnen werken en de verdunde verf beter te kunnen verdelen. Deze verdunde laag heeft het doel de zuiging in de ondergrond te verminderen of op te heffen. Meng de latex bij voorkeur buiten de standaard verfemmer. Meng je het water direct door de verf in de aangekochte emmer en wil je deze later nog bewaren, dan gaat deze rotten (een prutlucht) en is onbruikbaar.

Fixeren van de ondergrond/de muur

Controleer voor je gaat schilderen of de toplaag van de muur poederig is. Geeft de muur enigszins af, dan is dit geen probleem. Geeft de muur hevig af, dan moet je deze (helaas) eerst vastzetten met fixeer, welke in de schilder speciaalzaak of bouwmarkt te verkrijgen is.

Isoleren van de ondergrond

Tekenen zich bruin-gele vlekken af op muren of plafond of vermoed je roet of nicotine, dan de vlekken eerst voorbewerken met isoleer. In geval van kringen of roestbruine vlekken die ontstaan zijn door lekkage, eerst de oorzaak van de lekkage wegnemen.

Latex of muurverf aanbrengen

Nadat je de ruimte (zoveel mogelijk) hebt leeg geruimd, dek je de vloer af. Stopcontacten, schroeven, spijkers en andere zaken die het schilderen belemmeren worden verwijderd of afgeplakt met schilderstape. Plak ook de plinten, kozijnen en dergelijke af, zodat je een mooie strakke afwerking krijgt. Plak de tape onder lichte rek of spanning en wrijf de schilderstape goed aan, dan sluit deze mooi af, zodat de latex er niet onder vloeit. Verwijder de tape wel zo snel mogelijk nadat je de schilder werkzaamheden hebt afgerond, zodat er geen lijmresten achterblijven of verf onthecht.

Kwaliteiten van de muurverf

De kwaliteit van de muurverf die je kiest zal onder andere af kunnen hangen van de financiële middelen, het eindresultaat dat je voor ogen hebt, het doel of de duurzaamheid en de ondergrond van het object dat je gaat schilderen.

Klik op de foto voor meer detailKlik op de foto voor meer detail

Latex of muurverf - Een egale dekking

Wat heb je -los van de muurverf- verder aan (hulp)materiaal nodig:
  • Afdekzeil.
  • Afplaktape of schilderstape.
  • Verfemmer + verfrooster.
  • Verfstok van 1 á 2 meter lengte.
  • Vachtroller van plusminus 18 cm.
  • Kleine vachtroller van plusminus 10 cm. (z.g. ‘muisje’).
  • Besnijkwasten. Bij voorkeur twee, één voor het grove en één voor het fijne werk. Besnijkwasten zijn overigens gewone (wegwerp) kwasten, die je gebruikt om een mooie strakke lijn te schilderen.
  • Emmer schoon water met spons. Bij voorkeur gemorste/gespatte verf direct met water verwijderen.
  • Acrylaatkit plus kitpistool.

Benodigde gereedschap en hulpmaterialen

Bedenk: "goed gereedschap is het halve werk". Maak vooraf een "boodschappenlijst" van de benodigde gereedschappen en hulpmaterialen die bij de voorbereiding en bij de schilder werkzaamheden van pas kunnen komen, zodat je vlot door kunt werken.

Latex of muurverf - Schilderen met vachtroller(s) en/of verfkwast(en)

Zet de muurverf vol op, werk niet te zuinig! Door de muurverf vol op te zetten en goed te verdelen, voorkom je de kans op banen en vlekvorming zoveel mogelijk en verkrijg je een goede dekking.

Volgorde schilderen van de muurverf

Zet eerst de plafondkanten, de kozijnranden, plinten en dergelijke over een breedte van plusminus 10 cm. - per oppervlak- rondom in de verf. Dit noem je besnijden. Gebruik hiervoor de kleine vachtroller (10 cm.) en een kwast om netjes rechte lijnen te besnijden. Zet nadien de vachtroller (breedte: 18 tot 26 cm.) -die je eventueel op de verfstok plaatst- over het verfrooster rollend vol in de latex.

Breng de muurverf vol op de muur aan - kris, kras-, ongeveer een halve á één vierkante meter per keer. Rol de verf gelijkmatig en rechtstandig door, zonder te veel kracht op de stok en roller uit te oefenen. Begin bij de plafondkant en werk naar onderen –per vierkante meter- door tot op de plint. Heb je de hele baan opgezet, rol dan het geheel luchtig door. Dit doe je vanaf het plafond naar de plint toe en vervolgens licht diagonaal omhoog, zonder de roller van de muur te halen. Zodoende krijg je minder last van banen. Rol de tweede baan vervolgens naar de eerste toe.

Op eenzelfde wijze schilder je vervolgens de rest van de muur. Werk bij voorkeur van het raam of licht af, zodoende kijk je over het algemeen over/langs de banen of aanzetten.

Voor een goed resultaat kun je het beste twee keer schilderen. Het is dus niet erg als de muur niet in één keer helemaal gedekt is, streef hier ook niet naar door steeds aan te tippen. Als je te veel in een aangedroogde verf blijft werken, blijf je dit later vaak zien. Als de muur of het plafond nog niet voor 100% gedekt is, komt de dekking de tweede keer wel goed.

Schilder de tweede keer alsof het de eerste keer is. Omdat het oppervlak al één maal in "kleur" is geschilderd, bestaat anders mogelijk het gevaar dat de muurverf de tweede keer te schraal wordt opgebracht. Pletten de "haren" van de vachtroller te veel bij het afrollen, dan is dit een indicatie dat je óf te weinig verf hebt gebruikt, óf dat je te veel druk op de roller uitoefent.

Latex of muurverf - De afwerking van muren en plafonds

Vóór je de tweede keer gaat schilderen loop je de muur nog even na op (kleine) oneffenheden, gruis, stof en dergelijke. Dit kun je dan nog repareren of verwijderen. Kieren, naadjes etc. bij de overgang tussen plafond, kozijnen en plint kun je nog dicht kitten met acrylaatkit. Werk gedoseerd en strijk netjes af met een klamme vinger met water. Als je de spuitmond van de koker acrylaatkit licht schuin afsnijdt, kun je de naden beter volgen en is er beter te doseren. Laat de acrylaatkit goed drogen, voor je opnieuw gaat schilderen. Laat je de kit onvoldoende aandrogen en breng je vervolgens een verse laag latex of muurverf aan, dan sluit de muurverf de kit af, of lost deze (deels) op. Het resultaat wordt hierdoor minder, of er komen kleine barstjes in de ondergrond.

Klilk op de foto voor meer detailKlilk op de foto voor meer detail

Latex of muurverf met een licht reliëf of een lichte structuur

Kwartscoat of structuurverf met latex

Verkies je een licht reliëf boven een gladde muur, maar vind je stucwerk te grof of te lastig? Overweeg dan eens kwartscoat door de latex te mengen. Door de structuur van de kwartscoat krijg je breking van het licht op de muur, waardoor deze wat meer gaat ‘leven’. Kwartscoat zou je kunnen zien als een wat lobbige, pasteuze latex of muurverf, waaraan kwartszand is toegevoegd, zodat een lichte structuur ontstaat bij het verwerken. Kies een mengverhouding van 2 of 3 delen muurverf op één deel kwartscoat. Meng de verven onderling goed door elkaar. Zet eerst eventueel een proefmuurtje op dat niet direct in het zicht ligt (gangkast o.i.d.), om het resultaat te kunnen zien. Werk de ondergrond wederom (minimaal) twee keer af.

Houd je meer van een wat grover resultaat, dan zijn er structuurrollers in verschillende groftes verkrijgbaar. In dit geval is het wel raadzaam om met onverdunde kwartscoat te werken, omdat de menging van latex met kwartscoat te slap is en niet in het gewenste reliëf te werken.

Gebruik ook weer voldoende materiaal, breng het op een zelfde wijze op dan bij de latex beschreven, maar rol rustiger. Door toevoeging van het kwarts spat de verf wat meer; de steentjes slaan er als het ware uit.

Behang schilderen met latex of muurverf

Behang is over het algemeen goed te schilderen met latex. Voorwaarde is wel, dat het behang goed bevestigd, dan wel gelijmd is. Zo niet dan komt het behang gedurende de droging van de latex los, omdat het vochtbestanddeel in de latex de behangerslijm oplost en deze losweekt van de ondergrond. Dit geldt uiteraard alleen voor waterverdunbare muurverven. Is het behang oorspronkelijk goed en strak op de muur aangebracht en voldoende goed verlijmd, schrik dan niet als er luchtblaasjes ontstaan, direct na het verwerken en bij het aandrogen van de latex. Dit zijn luchtblaasjes die tijdens de droging, na het oorspronkelijk aanbrengen van het behang zijn ontstaan en trekken –na droging van de latex- voor 99,9% weer weg. Deze luchtblaasjes worden veroorzaakt door de (natuurlijke) luchtinsluiting en poreuze delen in de muur.

Aandachtspunt bij de kleurkeuze en de beleving van verf

Kleurherkenning

Het waarnemingsvermogen en ons geheugen is waar het kleuren en kleurherkenning betreft zeer onbetrouwbaar. Kies een kleur vanuit een kleurenwaaier of vanaf een staal of verfblik niet op de gok. Beter is het om een attribuut of voorwerp van huis mee te nemen dat de beoogde kleur heeft en hier de kleur bij te bepalen. Beoordeel de kleur(en) bij voldoende daglicht.

Contrastwerking

Een ander aandachtspunt is dan nog de situatie waarbinnen je de kleur gaat toepassen. De contrastwerking van de omliggende kleuren en objecten zijn in belangrijke mate bepalend voor de beleving en de kleur van de gekozen verfkleur. Dus...een gekozen kleur kan in je eigen woon-omgeving anders beleefd of gezien worden; ook omdat je veelal in grotere oppervlakten werkt.

Beoordelen van een kleur

Werk bij de keuze van een nieuwe kleur eerst een heel vlak af. Als je bij het opzetten van een andere tint het resultaat na een enkele meter bepaalt, is dit bijna niet te beoordelen. Schilder je een hele muur strak in de latex dan geeft dit een beter beeld en kun je de kleur en de beleving pas goed beoordelen. Houd tot slot ook voor ogen dat een muurverf of latex na droging pas goed te beoordelen is op kleur. De kleuren(indicatie) in een kleurenwaaier of op een staal of verfblik, is dan ook altijd gebaseerd op een droge verfkleur.

Beïnvloeden van een ruimte - Keuze van de verfkleur

Door een bewust gebruik van een verfkleur kun je de beleving van een ruimte beïnvloeden. Een verfkleur kan een ruimte hoger, lager, breder, smaller etc. laten lijken. Warme kleuren zullen een ander gevoel oproepen dan koudere kleuren. Meer of minder contrast ten opzichte van de meubels of de verdere inrichting zullen ook van invloed kunnen zijn op de beleving van een gekozen verfkleur. Welke invloed kan het verschil in kleur op de beleving hebben?

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kwasten en rollers bij het schilderen van (muur)verfKwasten en rollers bij het schilderen van (muur)verfBesluit u houtwerk, muren of plafonds te gaan schilderen, dan is er een keuze uit vele verschillende soorten en afmeting…
Tips voor verven; kwasten schoonmaken en opbergenVerven is leuk maar kan ook lastig zijn. Hoe plak je af? Hoe maak je kwasten schoon en hoe bewaar je kwasten? Hoe bewaar…
Muren schilderen: doe het zelfMuren schilderen: doe het zelfOf het nu helder wit is of gekleurd, op behang of op stucwerk, vroeg of laat moeten we allemaal wel eens de muren schild…
Schilderen - Kies de beste verfrollers en kwastenSchilderen - Kies de beste verfrollers en kwastenKies de juiste verfkwast of verfroller. Bij het schilderen van de diverse ondergronden -hout en steenachtig- in en om he…
Lambrisering en afwerken van een Deur met MDFLambrisering en afwerken van een Deur met MDFMaak zelf eenvoudig een lambrisering, CV-ombouw, of verfraai uw deuren en kozijnen of trapopgang met elementen van board…
Bronnen en referenties
  • Mobiele Verf Service
  • Behangen-schilderen.nl
Reacties

Selim, 16-09-2020
Beste Sjaak,

Een aantal weken geleden heb ik mijn spagtelputz muren glad laten stucen en goed uit laten drogen.
Zondagochtend heb ik de muren voorgestreken met Drost Devecryl, echter tijdens het aanbrengen op het plafond is het gaan druipen langs de muren. Tegen de tijd dat ik de muren ging behandelen zijn deze druipers al gedroogd. Ik dacht dat dit niet veel uitmaakte en heb één muur geverfd met Drost Alaska latex muurverf, nu krijg ik echter de druipstrepen door de verf heen zichtbaar. Volgens de verfzaak kon ik dit wegwerken door meerdere lagen muurverf aan te brengen, de droogtijd in acht nemend, maar dit werkt ook niet.
Gezien het stucwerk niet heel dik is adviseerde de stucadoor om dit absoluut niet te schuren omdat ik dan al heel snel bij de originele muur zou komen.

Hoe kan ik dit oplossen?

Alvast bedankt!

Groeten,
Selim Reactie infoteur, 16-09-2020
Beste Selim,

Als de voorstrijk doorslaat, zou je de muren kunnen behandelen met een isoleer. Eventueel kun je ook een proefstukje opzetten door de plekken te behandelen met grondverf.
Bedoel je geen doorslaan maar een verdikking in de ondergrond door de druipers, dan kun je deze beter met een plamuurmes of scherpe verfkrabber -voorzichtig- afsteken.

Mvg - Sjaak

Eric, 13-04-2020
Beste Sjaak,

ik heb veel rond gezocht op het internet maar ik kan niet een goed antwoord vinden.
2 dagen geleden heb ik droog stucwerk bespoten met Wijzonol Voorstrijk (10% verdund). Dit is super mooi opgedroogd dus heb ik vandaag (2 dagen later) de kleuren latex van Spray Solutions erop gespoten (10% verdund). Na een uur drogen ontstonden er overal haarscheurtjes (craquele).

Ik heb al enorm wat m2 gespoten maar dit is de eerste keer dat me dit is overkomen. Beide verven heb ik echter nog nooit eerder toegepast, zou het aan de verkeerde voorstrijk kunnen liggen?

En mocht ik het nog een keer gaan overspuiten, is er dan een kans dat de haarscheurtjes er weer door komen?

Enkele bevindingen:
- het is overal ontstaan, ook ver bij de (open) ramen vandaan,
- Op sommige houten delen (langs de plafond rand) is het niet gebeurt,
- In de hoeken is het ook niet gebeurt, aangezien je daar al gauw 3 keer met de spuit over gaat is het denk ik ook niet de laagdikte.

Ik hoop dat je een tip voor me hebt of misschien weet waardoor dit zou kunnen komen.

gr. Eric Reactie infoteur, 14-04-2020
Beste Eric,
In pricipe zou het niet moeten gebeuren als het stucwerk voldoende (door) gedroogd is en je hebt voorbehandeld zoals omschreven. (is de ruimte voldoende verwarmd) Oorzaken kunnen zijn:
- onvoldoende droging van/in de ondergrond (van binnen uit)
- agressief bestanddeel in de afwerklaag (van buiten af)
Het feit dat het zich op het hout en in de hoeken niet openbaart, zou kunnen betekenen dat het stucwerk toch niet voldoende doorgedroogd is, ondanks dat het wel droog kan lijken. Mijn idee hierbij is dat er in de hoeken over het algemeen minder laagdikte/stuc zal zijn aangebracht omdat er vanuit de hoeken opgezet en gestreken wordt. Daar waar de stuc minder laagdikte heeft zal het zich waarschijnlijk minder openbaren? (is dat zo)
Qraquele spuit je niet weg; verf heeft namelijk nauwelijks vullend vermogen. Het beste (of minst slechte) kun je de wanden opschuren en opnieuw spuiten, mits je overtuigd bent dat de ondergrond voldoende doorgedroogd is. Mvg - Sjaak

Hugo, 29-07-2018
Beste Sjaak,
Kan het zijn dat eerste laag (of eerste twee lagen) latex wel blijven zitten op veegvast? Zal mijn vraag even uitleggen.

Wij hebben een huis uit 1960. Toen we er 8 jaar geleden kwamen wonen hebben we de muren en plafonds van slaapkamers opnieuw gesaust. Dat ging prima en zit er goed op. Ik wil nu weer opnieuw sausen. Maar durf niet, omdat een stukadoor zei dat er veegvast op de muren zit.
Het klopt dat op sommige plekken latex-laag los laat. En op sommige plekken laat ook de stuclaag los.
Maar op andere plekken zit de latex wel goed.

Ik weet nu niet wat ik moet doen. Aan de ene kant denk ik: 8 jaar geleden kwam het ook niet niet los, dus gewoon opnieuw sausen. Maar ik zou het zonde van mijn tijd en geld vinden als latex dan toch los komt.
En dat het stucwerk loskomt kan niet door veegvast komen. Toch?

Hoor graag. Alvast bedankt!
Groet, Hugo Reactie infoteur, 30-07-2018
Beste Hugo,

Veegvast kan bij het schilderen alsnog problemen geven, ook al ging dit in een eerder stadium redelijk tot goed (poreuze ondergrond). Dit kan -los van het vochtgehalte in de nieuw aan te brengen muurverf- mede door spanningsverschil in de lagen komen.
Om problemen voor te zijn is het raadzaam slechte plekken op de plafonds en muren af te steken en nadien met een fixeer voor te bewerken. Als tussen-bewerking kunnen dan eventuele opkomende blazen weggestoken worden en reparatiewerkzaamheden uitgevoerd worden. Nadien afschilderen met de gewenste muurverf.

Het is wel een extra arbeidsgang en kost wat meer, maar als je de veegvast moet afsteken ben je verder van huis. Breng de fixeer gelijkmatig op en blijf niet te lang in de natte laag strijken.

Het stucwerk heeft plaatselijk kennelijk onvoldoende hechting op de ondergrond. Ruim wegsteken, voorbehandelen met fixeer en opnieuw egaliseren is dan de oplossing.

Succes - mvg - Sjaak

Corine, 01-11-2017
Beste Sjaak,
In ons nieuwe (bestaande bouw) huis zijn we de plafonds en muren aan het witten. Hiervoor gebruiken we Sikkens alpha projecttex kleur 9010 met een toevoeging floetrol zodat we goed in nat in nat kunnen werken.
De plafonds dekken prima, maar de muren totaal niet. Ze zijn nu een soort van camel kleur. Het gekke is dat een goedkopere Praxis muurverf veel beter pakt, ook de Sigma superlatex dekt wel. Beide zonder floetrol. Kan het aan de floetrol liggen? Wat kunnen we doen om te zorgen dat de verf wel pakt? Schoonmaken? Waarmee? Voorstrijken? Isoleren? Graag tips.
Vast bedankt. Reactie infoteur, 02-11-2017
Beste Corine,

Ik zie zelf het voordeel van -de vrij kostbare- floetrol niet en gebruik het dan ook nooit. Theoretisch zou het de kleur en de dekking niet mogen beïnvloeden. Gezien het feit dat bij gebruik van drie producten die met floetrol dekkingsproblemen geeft, lijkt het waarschijnlijk dat dit de oorzaak is.

Ik ga er van uit dat met "pakken" de dekking bedoeld wordt? Als je als volgt te werk gaat, moet het m.i. goed komen.
- Werk een zuigende ondergrond met muurverf voor. Verdun de muurverf dan eventueel met maximaal 10% water.
- Gebruik een goede vachtroller en rol deze vol in de muurverf, vanaf de bovenzijde van het verfrooster naar de verf toe (niet andersom).
- Verdeel de verf gelijkmatig, zonder te veel druk op de roller uit te oefenen (de haren mogen niet pletten).
- Werk vlot -licht overlappend- door én maak vlakken in het geheel af (stop niet tussendoor).
Schilder minimaal twee lagen verf voor een goede dekking en body.

Mvg - Sjaak

Floris, 11-08-2017
Beste Sjaak,

Het lijkt er op dat dat inderdaad helpt! Ik heb de meest beschadigde delen licht geschuurd en met een rollertje opnieuw gedaan. Op die plekken is de textuur van het verf wel anders maar de craquelé is niet teruggekomen. Op de kit komt het helaas wel terug, maar duidelijk minder. Wellicht dat dat een laag meer nodig heeft.

Het valt me op dat de craquelé ontstaan is waar ik wat langzamer (en dus dikker) gespoten heb, wat u eerder ook al aangaf als een mogelijke oorzaak. Op die plekken ontstaan ook kleine belletjes (kleiner dan een halve mm en verspreid over het oppervlakte) direct na het spuiten (en op de kit ook met de roller/kwast).

Denkt u dat ik voor de afwerklaag wel nog een keer alles kan overspuiten? En de laatste laag dan verdunnen of niet?

Bedankt voor de hulp tot nu toe. Reactie infoteur, 11-08-2017
Beste Floris,

Nog een keer dun overspuiten kan. Gezien je reactie is een te grote laagdikte waarschijnlijk
de oorzaak. De toplaag droogt, zonder dat de onderlaag de kans krijgt goed te drogen. Omdat de onderlaag toch zal drogen, breekt het door de toplaag heen en geeft barstjes in de toplaag.
De "belletjes" zouden kunnen ontstaan door een element siliconen in de kit of reinigen met een afwasmiddel dat ook siliconen kan bevatten. De kit die je noemde ken ik niet. Vandaar dat ik goedkope acrylaatkit adviseer, waarbij zich dit probleem niet voordoet.

Heb je speciale spuitlatex, dan is deze al "spuitklaar". Een willekeurige andere muurverf kun je tot maximaal 10% verdunnen. Misschien is spuiten in een licht draaiende/cirkelvormige beweging een alternatief, zodat er minder overlappende banen ontstaan. (wel even een proefstukje spuiten voor de "slag")

Mvg - Sjaak

Floris, 08-08-2017
Beste Sjaak,

Bedankt voor de enorm snelle reactie! Er werd me zojuist geadviseerd om een zijdeglans muurverf te proberen over de wanden met craquelé, omdat die veel elastischer zou zijn. Daarom zou het zonder problemen in de barstjes trekken om daarna zonder craquelé op te drogen. Bent u het daarmee eens?
Of heeft het zin om na het schuren van de gecraquleerde plekken een isoleerspray te gebruiken?

Alvast bedankt voor de tips! Reactie infoteur, 09-08-2017
Beste Floris,

Nee, het probleem/de craquelé zit in de ondergrond. Verf heeft nauwelijks vullend vermogen; elasticiteit is niet direct aan de orde.
Uiteraard vullen meer laagdiktes enigszins, zodat het uiteindelijk minder op zal vallen, maar de echte oplossing is het niet. Een synthetische muurverf zorgt er mogelijk wel voor dat de lijmbestanddelen niet oplossen.
Isoleren lijkt me ook de oplossing niet, eerder fixeren. Probeer het -na licht schuren- op een onopvallend stukje muur nog eens handmatig met de reeds gebruikte muurverf, zonder te lang in de verf werken/rollen en kijk eens wat dit na droging doet

Mvg - Sjaak.

Floris, 08-08-2017
Beste Sjaak,

Na het behangen met glasvlies en schilderen met de verfspuit van de wanden ontstaan er op veel plekken craquelé, vooral bij en op de kit rand en bij de naden tussen het behang. Misschien dat de muurverf de behanglijm weer heeft opgelost? Of heeft het met het spuiten te maken?

De gecraqeleerde plekken schuren en een nieuwe dek laag heeft soms geholpen maar vaak ook niet… Hoe kan ik het oplossen, want het ziet er super strak uit op de barstjes na. En hoe kan ik de overgebleven kamers beter aanpakken?

Ik heb het als volgt gedaan:
- Wanden schoongemaakt, gerepareerd, geschuurd en afgedaan
- Voorgelijmd met verdunde glasvezellijm (2 dagen drogen)
- Behangen met voorgeschilderde glasvlies/renovlies (zware variant)
- Naden bijgewerkt met plamuur
- Hoeken met aniticrack acryl kit afgewerkt
- Weer 2 dagen laten drogen
- Verdunde latex gespoten (10% water)
- Gecraqueleerde vlakken schuren, randen opnieuw kitten
- Onverdunde latex gespoten
- Gecraqueleerde vlakken schuren
- Onverdunde latex gespoten Reactie infoteur, 08-08-2017
Beste Floris,

Mijn eerste reactie zou zijn dat de droging onvoldoende is of dat er een te grote laagdikte in één keer is opgebracht. Voor zover ik van hieruit kan beoordelen heb je alles -van voorbewerking tot afwerking- op een juiste wijze gedaan.
Bij het afwerken van de resterende ruimtes valt wellicht aan het volgende te denken:
- overtollige lijm op het behang direct met schoon leidingwater verwijderen (naden en randen).
- gebruik een goedkope acrylaat kit. Deze voldoet voor het doel.
- spuit -na droging van behang en kit- liever een aantal dunne lagen, dan in één keer dikker of dekkend (een reguliere latex mag tot 10% verdund worden met leidingwater)

Aan de craquéle valt helaas weinig te doen, anders dan dat je al gedaan hebt.

Mvg - Sjaak

Robert, 04-07-2017
Beste Sjaak,

Kan je een latex verf aanbrengen op bestaande gestucte muren welke gelatexed zijn en voorzien van een vernislaag? Reactie infoteur, 04-07-2017
Beste Robert,

Ja, dat kan. Reinig de muur wel eerst met een rinser of ammoniakoplossing. Is het een volle vernislaag, dan ook eerst even licht schuren voor de hechting.

Mvg - Sjaak

Jordy, 12-06-2017
Beste Sjaak,
We hebben muren geverfd maar de aluminium kozijnen van de deuren blijkbaar niet goed afgeplakt of de tape was niet goed. Hierdoor zie je op de kozijnen een klein randje verf. Wat hier aan te doen? Reactie infoteur, 12-06-2017
Beste Jordy,

Voorzichtig afkrabben. Houd een plamuurmes of iets anders wat vlak en dun is op de muurkant en krab de muurverf van het randje weg met een verfkrabber of tweede plamuurmes. Zo bescherm je het nieuwe schilderwerk.

Mvg - Sjaak

Marjan, 17-04-2017
Hebben de benedenkamers, plafonds en trapgat jaren terug met Histor Monodek wit geschilderd. Kan hier probleemloos Flexa Powerdek wit overheen, zonder verdere behandeling? En koffievlekken op de muur, moeten die voorbehandeld of twee keer overschilderen genoeg? Reactie infoteur, 18-04-2017
Beste Marjan,

In wezen gaat het om eenzelfde product en is zonder enig probleem over elkaar heen te gebruiken.
Wat de koffievlekken betreft ligt het er aan hoe hevig deze zijn. Over het algemeen zal het voldoende zijn om de vlekken met warm water en afwasmiddel schoon te boenen en te laten drogen.
Slaan de vlekken na de eerste keer schilderen toch nog door, dan een isoleer gebruiken.

Mvg - Sjaak

Awee, 24-02-2017
Het Renovlies prepainted behang in een kamer is 1x overgeschilderd met Flexa Powerdek muur/plafond wit. Kan ik dit overschilderen met een latex muurverf in een andere kleur? Reactie infoteur, 27-02-2017
Beste Awee,

Overschilderen in een andere kleur is geen enkel probleem, zeker niet als het een product met eenzelfde basis betreft (waterafdunbare muurverf).
Enig punt is dat de dekking bij een te groot kleurverschil onvoldoende kan zijn. Oplossing: twee maal schilderen.

Mvg - Sjaak

Marloes, 15-11-2016
In onze badkamer zitten al jaren blaren op het plafond. Nu weet ik niet wat voor verf erop zit en wat de onderlaken zijn aangezien wij niet de eerste bewoners zijn. Ik heb verder geen schimmel in de badkamer. Nu wil ik het plafond gaan behandelen om het weer mooi te maken. Wat kan ik het beste doen?

Groetjes Marloes Reactie infoteur, 16-11-2016
Beste Marloes,

Mogelijk is er (ooit) veegvast oftewel witkalk gebruikt. Dit type verf lost in/met water op.
Controleer dit als volgt:
ga met een natte vinger/doek over het oppervlak. Geeft de verf wit af, dan is het witkalk.
Geeft de verf niet af, dan is er mogelijk over een vervuilde ondergrond geschilderd, of is er sprake van lekkage (geweest), alhoewel dit laatste bijna altijd vlekken achterlaat.

Veegvast kan het beste volledig afgestoken worden. Bij nat maken zal het gaan bladderen, waarna het afgestoken kan worden. Vervolgens het plafond nawassen met leidingwater, laten drogen en behandelen met een fixeer. Eventueel repareren/egaliseren met een muurvuller. Na droging kan er dan afgeschilderd worden.

Geeft het plafond niet af, dan de bladders goed afkrabben, randen schuren, behandelen met fixeer, eventueel repareren en vervolgens afschilderen.

Mvg - Sjaak

Jeroen, 08-11-2016
Beste,

Wij hebben onze muur glad gestuced, nu heb ik voorstrijk aangebracht. Nu heb ik de muur gewit en zie strepen, lijkt wel of ik delen vergeten ben. Hoe kan ik dit het beste oplossen.

Groeten Jeroen Reactie infoteur, 09-11-2016
Beste Jeroen,

Het kunnen een aantal redenen zijn. Wellicht dat je het volgende herkent:
- er is onvoldoende laagdikte opgebracht/te schraal gewerkt
- er is te veel druk op de roller uitgeoefend bij het afrollen/doorrollen
- er is een te kortharige roller gebruikt van mindere kwaliteit
- de muurverf is van mindere kwaliteit (dekking)
- er is niet aan één stuk, per muur, doorgewerkt (pauze)

De oplossing zou moeten zijn om de muur nog eenmaal vol in de verf te werken met een goede vachtroller, waarbij de banen bij het luchtig afrollen/doorrollen enigszins overlapt worden.
(zie artikel voor de procedure)

Mvg - Sjaak

Meriam, 28-10-2016
Beste Sjaak,

we zijn druk bezig geweest met het verwijderen van behang en willen graag de muren latexen. Nu lukt het ons niet helemaal al de lijm te verwijderen. Is het mogelijk de muren voor te strijken en dan de latex op te brengen of geeft dit problemen? Ik hoop dat je ons wat tips kunt geven zodat we weer mooie muren krijgen.

groetjes Meriam Reactie infoteur, 28-10-2016
Beste Meriam,

Helaas is het noodzakelijk de lijmresten volledig te verwijderen, om onthechting van de muurverf in een later stadium te voorkomen.

Los de lijm nogmaals op (afstomer) en spoel/was na met water. Voelt de muur niet meer vettig/kleverig aan bij bevochtigen, dan is de muur voldoende lijmvrij en kan er -na eventueel een fixeer aan te brengen- met een muurverf afgewerkt worden.

Verf heeft een beperkt vullend vermogen. Als tussen behandeling oneffenheden en gaatjes op de muur egaliseren met een muurvuller.

Mvg - Sjaak

Harmen, 18-09-2016
De binnenmuren en plafond van ons nieuwbouwhuis zijn gestuced en daarna gespoten met Flexa latexverf. Een raam is daarbij niet goed afgeplakt, er zit nu een fijne nevel verf aan de binnenkant van het raam. Dit is inmiddels opgedroogd. Hoe kunnen wij dit beste verwijderen zonder krassen te veroorzaken? Reactie infoteur, 20-09-2016
Beste Harmen,

Je kan het met een braamvrij plamuurmes of verfkrabber (met scheermesje) proberen, die je zo vlak mogelijk over het glas schraapt.
Daarnaast is het bevochtigen met spiritus een mogelijkheid. Alcohol lost de muurverf namelijk op.

Mvg - Sjaak

Maria, 04-09-2016
Wij hebben onlangs onze badkamer gewit met badkamer/keukenlatex. Nu een week later bladdert de verf al af, boven het douchegedeelte. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? En hoe lossen we dit op? Reactie infoteur, 05-09-2016
Beste Maria,

Het probleem zal in de ondergrond zitten; vuil, te veel vocht of een witkalk in een eerder stadium. Wat de witkalk betreft kun je dit controleren door een natte vinger of doek over de gebladderde delen te halen. Geeft de verf wit af, dan is er eerder witkalk of veegvast aangebracht. De oplossing is dan als volgt:
- bladders weg schrapen met krabber of plamuurmes
- ondergrond/randen schuren
- aanbrengen van een fixeer op het gehele oppervlak
- plekken repareren met een muurvuller
- afwerken met muurverf

In het geval van vuil:
- wegkrabben van de bladders
- reinigen van de ondergrond
- schuren en repareren
- afwerken met muurverf

In het geval van te veel vocht bij aanbrengen muurverf:
- voorbereiding als bij vuil en veegvast
- wachten op voldoende droging
- afwerken met muurverf

Mvg - Sjaak

Yvonne, 21-08-2016
Tien jaar geleden heeft de schilder onze keukenmuren behangen met vliesfaser in een reliefpatroontje en getext in taupekleur. Vorig jaar hebben we Flexa Powerdek Ral 9010 er overheen getext en dit zag er heel mooi uit. Maar bij het afvegen van het eerste vlekje, kwam er door het wit de oude taupekleur heen. Powerdek zou schrobvast zijn, maar na een zoektocht op internet staat er nergens een klasse vermeld. Ik verwacht dat het klasse 5 is. Nu willen we dat opnieuw texen, maar dan met een echte schrobvaste latex. Ik kwam zelf na een zoektocht tot de conclusie dat Sikkens Alphacryl Pure Mat een degelijke latex moet zijn. Is ook veel duurder. Dit is schrobklasse 1. De Powerdek is wel veegvast, maar dus niet schrobvast. Kunnen we daar meteen overheen texen, of moeten we het eerst afwassen (geprobeerd, maar heel moeilijk vanwege het reliëfpatroon, bovenop gaat er vanaf en ertussen blijft het wit) of moeten we een fixeer over de Powerdek doen? Reactie infoteur, 22-08-2016
Beste Yvonne,

Eerst reinigen is in principe de beste voorbereiding, vooral in een keuken die relatief vet kan zijn. Maar, bij reliëf is dit inderdaad lastig. Is de ondergrond niet te vuil/vet, dan kun je direct de nieuwe muurverf opbrengen. Bij twijfel eerst voorbehandelen met een isoleer (geen fixeer) om doorslaan van vuil uit de ondergrond tegen te gaan. Probeer (te) vette delen in de ondergrond -op voorhand- toch zo veel mogelijk te reinigen.

Mvg - Sjaak

Roos, 31-05-2016
Wil graag weten als ik een behang muur ga verven of ik het dan moet schoonmaken of voorbehandelen? Reactie infoteur, 31-05-2016
Beste Roos,

Reinigen van behang is afhankelijk van het type lastig. Reinig de meest verontreinigde plekken en laat drogen.
Is het behang erg vervuild (nicotine, roet, vet), dan het behang vervangen of behandelen met een speciale muurverf.
Is het behang niet al te zeer vervuild, dan kun je het behang gewoon afwerken met een muurverf.

Mvg - Sjaak

J., 10-02-2016
Hallo
Ook ik zit met een probleem. Ik ben aan het verven geslagen in onze badkamer. Het pleisterwerk (nieuwbouw) heeft nu twee jaar kunnen uitdrogen. Op zaterdagochtend heb ik alles gladgeschuurd, stofvrij gemaakt en putjes en krasjes geplamuurd. In de late namiddag heb ik dan de geplamuurde vlekken weer opgeschuurd. Alles gestofzuigd en met een natte spons afgewreven. Op maandag heb ik de primer aangebracht. Dinsdag de eerste eindlaag en vandaag wou ik de tweede eindlaag zetten maar merkte ik dat er blaasjes ontstonden. Dus meteen gestopt zodra de eerste muur een volledige laag had gekregen. Na een paar uur drogen merk ik dat ik daar dus hele vellen kan lostrekken, primer en al.
Gelijkaardig probleem in de berging, maar minder ernstig. Frappant: de "vlekken" komen alleen voor op buitenmuren, en slechts op een heel bepaald stuk, niet over de hele muur. En bij de primer en eerste eindlaag verschenen er nog geen blazen.
Ik vermoed dat die stukjes muur misschien nog niet genoeg uitgedroogd waren?
Hoe los ik dit nu op? De hele muur schuren en opnieuw beginnen? Of kan het minder invasief?
Alvast bedankt voor jullie reactie! Reactie infoteur, 11-02-2016
Beste J,

U lijkt goed te hebben gehandeld.
Op zich zouden de muren na twee jaar voldoende droog moeten zijn, maar eventuele vochtproblemen zijn vaak moeilijk te achterhalen.
Hebben de woning en de berging beide een spouwmuur met muurisolatie?

Als de muren nog niet eerder zijn afgewerkt, dan zit het probleem mogelijk in de spouwmuur. Dit kan door een periode van slecht weer tijdens de bouw, waarbij de spouw lang heeft opengestaan, of -in het nu- door een lekkage/onvoldoende afdichting vanaf het dak of rondom kozijnen.
Hebben de buren mogelijk het zelfde probleem?

Bent u niet de eerste bewoner, dan zou er door een eerdere bewoner veegvast gebruikt kunnen zijn. Bij onvoldoende aanbrengen van een fixeer als grondlaag kan de veegvast/kalk oplossen door het bestanddeel water in de "nieuwe" muurverf.
Bij kalk/veegvast zal de oude laag afgewassen/afgestoken moeten worden, waarna eerst een fixeer opgebracht moet worden, alvorens met muurverf af te werken.

Zit het probleem in de spouw, dan kan een gespecialiseerd bedrijf het vochtgehalte meten en voor voldoende ventilatie/droging zorgen. Uiteindelijk moet een mogelijk vochtprobleem altijd verholpen worden en nadien voldoende drogen om de ondergrond met een muurverf te kunnen afwerken.

Mvg - Sjaak

Laurens, 07-11-2015
Hallo ik heb een vraagje,

We hebben de muur met stuc primer gedaan vervolgens plekken aangemeerd daarna geschuurd en vervolgens met voorstrijk behandeld nu zijn we aan het sauzen en komen er allemaal druipers doorheen? Reactie infoteur, 07-11-2015
Beste Laurens,

De druipers zullen door de primer of voorstrijk komen.
Mogelijk is deze niet voldoende (door) gedroogd.
Druipers weg schuren of afkrabben; plekken opnieuw bijvlekken met muurverf en vervolgens het geheel -na droging- opnieuw met de muurverf afwerken zou voldoende moeten zijn.

Mvg - Sjaak

Annemarie, 06-10-2015
Hallo, ik heb een vraag over het plafond van onze badkamer. Door te weinig ventilatie was het stucwerk van het plafond gaan scheuren en schimmelen. Op aanraden van een stucadoor heb ik eerst de loszittende delen verwijderd en alle schimmels verwijderd met HG schimmelverwijderaar. Daarna heb ik het plafond gerepareerd met renoband van Knauf. Toen het hele plafond geïmpregneerd en daarna afgewerkt met een donkere krijtverf. Nu is het probleem dat daar waar het plafond gerepareerd is met renoband de verf gaat craqueleren. Enorm balen natuurlijk, maar heeft u enig idee hoe dit kan en wat ik kan doen om het plafond glad te krijgen? Alvast bedankt voor uw antwoord. Groet, Annemarie Reactie infoteur, 06-10-2015
Beste Annemarie,

Dit ligt hoogstwaarschijnlijk aan onvoldoende (door) drogen van de onderlaag.
De kalkverf is gedroogd, terwijl de onderlaag nog onvoldoende droog is geweest. Het vocht zoekt dan de weg naar buiten / er is spanningsverschil tussen de producten onderling, waardoor barstvorming ontstaat.

Mvg - Sjaak

Marijke, 18-08-2015
Wij hebben vandaag de nieuwe binnenmuur met een primer voorbehandeld, en na de droogtijd wit gerold maar nu komt de afdruk van de primer erdoorheen je kunt dus precies zien waar de aanzetten zitten, wat kun je hier aan doen? Reactie infoteur, 19-08-2015
Beste Marijke,

Wat voor primer is het geweest?
Heb je primer/voorstrijk overal gelijkmatig opgezet en -na voldoende droging- de muur vol en gelijkmatig gerold met de muurverf.
Het lijkt namelijk een zuigingsprobleem of een dekkingsprobleem.
Als je de muur nog een keer vol en gelijkmatig rolt, zou het opgelost moeten zijn.
(rol de muur of het de eerste keer is. Vaak komt het voor dat er een tweede keer te schraal met de verf wordt gewerkt omdat de muur al min of meer gedekt lijkt)

Mvg - Sjaak

Hans van Wetering, 18-08-2015
Dag Sjaak, in mijn keuken heb ik de wand achter het aanrecht ooit met verf op oliebasis geschilderd. Een paar jaar geleden heb ik de muur overgeschilderd, nu met acrylmuurverf. Achter de wasbak, op de grens van muur en (kunststof) aanrecht - er is geen kitlaag oid- wordt de muur steeds weer heel vies, donker, vochtig. Het water trekt erin, lijkt het. Het trekt ook een centimeter of vijf omhoog. Telkens weer moet ik het daar schuren, plamuren en bijverven. Hoe kan ik dit oplossen? Dat stuk bij de kraan vernissen? Met wat voor spul dan? Iets anders?
Vriendelijke groet, Hans Reactie infoteur, 19-08-2015
Beste Hans,

Het optrekkend vocht vanaf de aanrecht komt omdat de overgang niet goed is afgedicht, zodat het vocht in de muur, achter de verflaag kan trekken.
Zaak is voordat je opnieuw gaat schilderen dat dat deel van de muur goed droog is.
Behandel het opnieuw voor, schilder het geheel weer en kit -na voldoende droging- de overgang af met een siliconenkit. (of acrylaatkit, die je twee maal afschildert)
Om de achterwand goed te kunnen reinigen kan je een reinigbare muurverf gebruiken, of met een reguliere muurverf afwerken met een transparante acrylbeits als toplaag. In het laatste geval kom je wel een tint zwaarder uit dan de delen die niet behandeld zijn met de kleurloze beits.

Mvg - Sjaak

Petra Wolsing, 08-08-2015
Hallo,

Onze muren zijn gestuct en vervolgens gespoten in april. Nu zien We langzaam overal stukjes afbrokkelen (soort van open gebarsten blaasjes) van de verf. Nu hebben We de datum op de verf nagekeken die bij ons Is achtergebleven, en deze blijkt over datum te zijn. Kan dit er mee te maken hebben? Of misschien iets anders?

Met vriendelijke groet,
Petra Reactie infoteur, 08-08-2015
Beste Petra,

Als (oude) verf nog goed te roeren is, niet naar "rotte eieren" ruikt en een gladde yoghurt-achtige substantie wordt, is de verf doorgaans nog goed te gebruiken.
Is het de zelfde verf als eerder gebruikt?
Is dit het geval, dan is het meest aannemelijke dat het hechtingsprobleem in de ondergrond ligt (te vuil, stoffig of niet/onvoldoende gefixeerd/geisoleerd). Het vocht uit de nieuwe verflaag heeft hierdoor waarschijnlijk de onderlaag opgeweekt daar waar de hechting op de muur onvoldoende is.
Steek de blaasjes met een plamuurmes of verfkrabber voorzichtig af, schuur de randen weg, Bereid voor met een fixeer en werk af met een plamuur/muurvuller.
Schuur de muurvuller glad, werk één maal voor met de vuurverf, alvorens de muur -na droging- in het geheel af te schilderen.

Mvg - Sjaak

Betty, 07-07-2015
Afgelopen zaterdag heeft een stucadoor 2 kamers gestucadoord. Nu waren het 2 kamers aan de noordkant maar het was toch behoorlijk warm in die kamers. Afgelopen zaterdag was het boven de 30 graden buiten.
Nu hebben de muren een paar dagen gedroogd en krijgen we op verschillende plaatsen gele vlekken. Kan iemand mij helpen. Trekken deze weg, is het niet goed gestucadoord?wat kan de oorzaak zijn?

Met vriendelijke groet
Betty Reactie infoteur, 07-07-2015
Beste Betty,

Dit zijn waarschijnlijk inhoudsstoffen uit de muur, die tijdens de droging (water) doorslaan.
Voor de eindafwerking en na voldoende droging eerst de muren voorbewerken met een isoleer, daarna kan je de muren afwerken zoals je wilt.

Mvg - Sjaak

Bas, 25-05-2015
Hoi,
Een vraag: we hebben onze keuken eerder geschilderd met speciale latex voor de keuken, die makkelijk afneembaar is. We krijgen nu een nieuwe keuken en vragen ons af of we zonder problemen kunnen overschilderen met gewone latex? Reactie infoteur, 26-05-2015
Beste Bas,

Op zich zal dit geen problemen geven, maar waarom niet opnieuw een (vinyl) latex / muurverf gebruiken? Dit heeft wel voordelen in de keuken.

Mvg - Sjaak

Arjan, 23-05-2015
Beste Sjaak,

Bedankt voor je supersnelle reactie. De volgorde die ik heb gebruikt is:
- stuc;
- latex;
- lijm;
- renovatievlies;
- lijm;
- latex.

Ik denk, dat ik de goede lijm heb gebruikt. Is het mogelijk, dat de lijm verouderd was? Het valt me op, dat het craquelé ontstaat op plekken waar ik veel problemen had met de hechting van het renovatievlies. Het renovatievlies liet op die plekken met voorstrijklatex en al los.

Kan het zijn, dat ik teveel lijm heb gebruikt bij het voorstrijken van het renovatievlies?

De laatste latex heb ik niet verdund. Ik ben er zo ziek van, dat ik het renovatievlies ga verwijderen. Kan stucwerk tegen een behangafstomer? Reactie infoteur, 24-05-2015
Beste Arjan,

Mogelijk heb je (uiteindelijk) te veel materiaal gebruikt op de plekken waar onvoldoende hechting was om dit te corrigeren, in combinatie met te lang/te veelvuldig blijven strijken op die plekken.

Als de stuc goed is opgebracht, kan dit bij afstomen geen kwaad, in het bijzonder omdat je de toplaag eigenlijk al hebt vastgezet met de eerste laag latex / muurverf. Enige reparatie zal wellicht noodzakelijk zijn, vooral op de beschreven "probleem plekken"
Voorwaarde is wel dat je het stoom het werk laat doen, al dan niet met gebruik van de egelroller.
Helaas zal het waarschijnlijk niet snel gaan.

Succes - mvg - Sjaak

Arjan, 21-05-2015
In oktober 2013 heb ik de muren in de woonkamer laten stuken. Na een maand droogtijd heb ik de muren voorgestreken met verdunde latex. Weer veertien dagen daarna heb ik de muren met renovlies beplakt en gelijk na het plakken het vlies voorgestreken met lijm. Door omstandigheden heb ik daarna een tijd niets aan mijn woning kunnen doen. Nu, een maand of veertien later, heb ik de draad weer opgepakt. Bij het sausen en drogen van de muren ontstaat er nu alsnog een craquelé effect. Waardoor zou dat kunnen komen en is er nog wat aan te doen? Ik ben bang dat het verwijderen van het renovlies de beste en mogelijk enige oplossing is. Zo ja, hoe krijg ik dat vlies en de latex van de voorstrijk er het makkelijkst af zonder de onderliggende stuclaag te beschadigen? Reactie infoteur, 21-05-2015
Beste Arjan,

Heb je in oorsprong de juiste lijm gebruikt en/of bij het afschilderen de muurverf te veel verdund?
Het lijkt er op dat het waterbestanddeel in de muurverf de lijmlaag heeft opgeweekt.
Als het craquele-effect niet te heftig is, zou je kunnen proberen het oppervlak met de vlakke hand te schuren en opnieuw af te werken.

Het vlies is door middel van afstomen te verwijderen. In de goede bouwmarkt of vakhandel zijn z.g. egelrollers te huur (soort perforator). Deze roller brengt kleine gaatjes in het oppervlak zodat het stoom makkelijker achter het vlies kan komen en dit makkelijker afgeweekt / afgestoken kan worden.
Neem de tijd, laat het stoom het werk doen en gebruik een braamvrij plamuurmes om het behang los te steken.
Helemaal zonder beschadigingen zal dit mogelijk niet gaan. Repareer onregelmatigheden met een muurvuller.

Afhankelijk van de afwerking waar je vervolgens voor kiest zal de voorstrijk / eerder aangebrachte muurverf niet verwijderd hoeven worden, maar kan dit dienen als nieuwe basislaag.

Mvg - Sjaak

Tineke, 03-05-2015
Beste, wij hebben onze badkamer laten renoveren en daarbij hebben de oude tegelmuren een voorzetwand gekregen van groene gipsplaten (niet bij natte gedeelte). Nu heeft een stucadoor de naden afgewerkt en hij dacht dat ik de primer na 2.5 dag er wel op kon zetten, maar dat ik dat na moest vragen bij schilder. Bij de verfwinkel zeggen ze dat ik maand moet wachten. Wat denkt u? Het probleem is anders dat ze het badmeubel rechtstreeks op gips gaan plaatsen zonder dat er primer op zit. Reactie infoteur, 04-05-2015
Beste Tineke,

Het gaat erom dat de muur / de naden de gelegenheid krijgen voldoende door te drogen, dit kan enige tijd duren, afhankelijk van laagdikte, luchtvochtigheid, temperatuur etc.

Maar… nood breekt wet. Omdat het alleen de naden betreft (er goed geventileerd is?) en de naden droog aanzien, zou ik toch voor de afwerking kiezen met vochtregulerende muurverf.
Uiteindelijk is dit verstandiger dan de muren onafgewerkt te laten en het badmeubel te plaatsen.

Zie onder andere:
http://www.histor.nl/getmedia/0b5af7ba-c1b4-4a1a-bf85-437b412ceba1/HistorONE-muurverf-V-A.pdf.aspx

Mvg - Sjaak

Yvonne, 10-04-2015
Wij hebben een recreatiewoning waarvan de wanden met spack zijn bespoten. Nu willen we alles laten stucen en spuiten met latex. Ook de schuine plafonds worden met gipsplaten afgewerkt en gestuct. Nu vraag ik me af welke latex hier het beste voor gebruikt kan worden? We zijn er af en toe eens dus de kachel brand in de winter niet dagelijks. Daarnaast ben ik nogal precies en wil af en toe vlekken kunnen weghalen. Er is voorgesteld om latex van sps te gebruiken. Reactie infoteur, 11-04-2015
Beste Yvonne,

De muurverf SPS Facade is op zich een goede keus.
Dit geldt eventueel ook voor andere merken, mits de verf ademend is en geschikt voor vochtige ruimtes, gezien de wisselende "bewoning'.

Mvg - Sjaak

Herman, 16-02-2015
Ik wil de betonvloer van mijn balkon een nieuwe laag geven.
Wil er wel iets op waar regen en boenwater door dringt zodat ik niet na iedere bui het water weg moet vegen. Is daar of weet er iemand een verfsoort die die eigenschappen heeft? Geen vlonders of tegels want daar blijft het water ook op staan of gaat er tussendoor en gewone betonverf isoleert weer te veel. Reactie infoteur, 16-02-2015
Beste Herman,

Dergelijke verfproducten bestaan helaas niet.
De vloer afwateren of een product als gietgrind zijn mogelijk opties?

Mvg - Sjaak

Nynke Zeilmaker, 03-02-2015
Ik heb sierpleister op mijn muur. Nou wil ik die sausen. Kan ik dat met muurverf doen en dan wat dunner maken? Of moet ik dat met speciale sierpleisterverf of saus doen?
Bvd groet Nynke Reactie infoteur, 04-02-2015
Beste Nynke,

Dit kun je goed met een latex / muurverf doen.
Verdun de eerste keer mer plusminus 10 procent water.
Gebruik naast de langharige verfroller eventueel een grote kwast / blokwitter om de dieper liggende delen goed in de verf te kunnen werken (afhankelijk van de grofte van je structuur)

Mvg - Sjaak

Roel, 05-11-2014
Hallo

Ik heb de volgende vraag wij hebben nieuw gestucte muren welke we behandeld hebben met voorstrijk aangezien deze niet zo mooi uitpakt je blijft druppels en uitlopen zien. Willen we boven de muren niet voorstrijken maar latex verdund met water gebruiken kan dit?
En kunnen we hiervoor gewoon de goedkoopste latex pakken en daarna over schilderen met de duurdere of gaan deze twee latexen met elkaar botsen?
De goedkoopste is van de bouwmarkten en de dure komt van de verf winkel speciaal schrob vaste verf?

Al vast bedankt voor u reactie Reactie infoteur, 06-11-2014
Beste Roel,

Wat je aangeeft is goed te doen. Als je de latex goed vol opzet en goed, gelijkmatig verdeeld in -bij voorkeur- de zelfde kleur, dan is twee keer mogelijk al voldoende.
Verdun de eerste laag niet te veel (plusminus 10%)
Rol de tweede laag ook weer vol in de verf (alsof het de eerste keer is). Dit geef ik aan omdat ik bemerk dat de tweede keer vaak te schraal wordt gewerkt, omdat er al enige dekking is.

Mvg - Sjaak

Jan, 12-06-2014
Een aantal dagen geleden heb ik een vraag gesteld over de verf die lost laat. Ik zou graag nog 2 vervolg vragen willen stellen;
- De verf bladdert echt af bij de randen, je kan hele plakaten eraf trekken. Moet ik alle verf verwijderen voordat ik een fixeermiddel gebruik of alleen de verf die makkelijk loslaat?
- Zou ik eventueel eerst kunnen behangen en daarna verven? Of gaat het water in de behanglijm hetzelfde probleem veroorzaken?

Met vriendelijke groet,
Jan Reactie infoteur, 12-06-2014
Beste Jan,

Breng de fixeer ruim aan op en rond de plekken die onthechten.
Besluit je te gaan behangen, breng dan eerst lijm aan op de slechte plekken om te kunnen beoordelen wat er gebeurt.
Onthecht de verf niet, dan kan je het beste de muur / muren voorlijmen met een verdunde behangerslijm (een dag van te voren).

Heb je bij het drogen na het inlijmen geen problemen, dan zal dit bij het behangen -met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid- ook geen problemen geven.

Mvg - Sjaak

Jan, 03-06-2014
Ik heb een gestucte muur geverfd, maar nu laat de verf los bij de randen. Randen in dit geval, raam- en deurkozijnen en plint op de vloer. Ik had de muur na het verven afgeplakt om de kozijnen en plinten te verven. Bij het verwijderen van de tape liet de verf los. Vanuit deze punten kun je hele stukken verf van de muur trekken. De ondegrond die bloot komt te liggen geeft een witte vinger als je erover heen wrijft, de randen gladschuren helpt niet omdat een tijdje later de randen alsnog omgekrult zijn en je weer nieuwe stukken verf eraf kan trekken. Kun jij wijs worden uit mijn vage omschrijving en een tip geven? Reactie infoteur, 04-06-2014
Beste Jan,

Het feit dat de verf op de ondergrond afgeeft duidt op veegvast of witkalk, of het nalaten van het gebruik van een gronderingsmiddel op de (ooit) nieuw gestucte muren.
Dat de onthechting zich alleen op de overgangen naar het houtwerk openbaart, is nog een geluk.
Het waterbestanddeel van de muurverf / latex lost op deze plekken de onderlaag (veegvast, kalk) op.
Oplossing is om de muren met een fixeermiddel te behandelen (met een blokwitter) en het geheel weer over te schilderen met een muurverf. Strijk niet te lang met de blokwitter in het fixeer anders bestaat de kans op onthechten alsnog.

Succes - mvg - Sjaak

Foster, 26-05-2014
Ik heb mijn schoorsteen met kalkverf geschilderd Pure&Original. De kleur is te donker.Kan ik hem overschilderen met lichte kleur kalkverf? Of moet ik eerst een primer gebruiken? Reactie infoteur, 27-05-2014
Beste Foster,

Je kan de schoorsteen met een zelfde verf direct overschilderen.
Een extra laag zal waarschijnlijk noodzakelijk zijn om een goede dekking te verkrijgen.

Mvg - Sjaak

Eric, 29-04-2014
Ik heb het volgende probleem. Ik heb de muren in mijn nieuwe huis geverfd, (al 4 keer) over het behang heen. Ik heb het behang laten zitten omdat achter die muur geen stuc zit, alleen een lelijke ruwe betonnen muur. Maar nu heb ik allemaal banen, waarschijnlijk omdat ik de muur niet heb voorgestreken, wist ik veel. Ik denk dat de verf(ik heb de Perfection latex Muur & Plafond wit gebruikt) in de muur gezogen wordt. Nu zeggen andere mensen, dat ik alsnog het behang eraf moet halen, is er geen andere manier? Reactie infoteur, 29-04-2014
Beste Eric,

Gedekt is gedekt en ongedekt is ongedekt. Dat heeft in de meeste gevallen niet met het behang te maken.
Ik vermoed dat je of:
- met te weinig materiaal werkt / de verf te dun opzet, of
- te lang met de roller in de muurverf blijft werken, of
- te hard op de roller duwt bij het afrollen
- de banen te weinig overlapt, of
- een vachtroller met een te korte haar gebruikt

Bovenstaande is mede te beoordelen door de muur vanaf een andere lichtval te bekijken. Van het raam af en naar het raam toe. (is er verschil in de beleving van de banen?)

Vaak bemerk ik dat men de eerste keer de verf redelijk vol opzet, maar de volgende lagen te schraal werkt omdat de ondergrond dan al min of meer gedekt is / lijkt.
Verf ook een tweede of derde keer alsof het de eerste verflaag is.

De verf - kan ik uit eigen ervaring zeggen- werkt op zich niet slechter af dan een muurverf van Flexa of Histor.

Hoop dat je er wat aan hebt!?

Mvg - Sjaak

Herman, 25-04-2014
Hallo,

3 jaar geleden heb ik de wanden van onze overloop met warm wit gesaust. Nu heb ik er voor gekozen om alles gewoon wit te maken. Ik saus over behang heen waarop een griemeltje zit. Ook heb ik al meerder soorten rolletjes gebruikt. (lak, vacht en langharige)
Het probleem is dat als ik over de net aangebrachte saus heen rol alles er weer mee aftrek. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

groet Herman. Reactie infoteur, 25-04-2014
Beste Herman,

Is er drie jaar geleden (of eerder als onderlaag) met veegvast / witkalk gewerkt?
Veegvast lost namelijk (deels) op in het waterbestanddeel van de nieuwe muurverf.
De ondergrond fixeren en nadien afwerken is dan de oplossing.
Eventueel kan je eerst kijken of het opbrengen met een blokwitter wel werkt. Het is dan wel van belang de verf op te brengen (eventueel in een draaiende beweging) en niet te lang in de verf te werken.

Mvg - Sjaak

Wil, 04-04-2014
Hallo
Ik heb een vraagje… Op de muur heb ik steenstrips van die mooie bruine ;-) en grijze voegen. Nu wil ik de steenstrips en grijze voegen wit verven, hoe kan ik dat het beste doen zodat het in 1x dekt?
vriendelijke groet,

Wil Reactie infoteur, 04-04-2014
Beste Wil,

Als de strips niet te vuil / poreus zijn kan je de muurverf direct verwerken. Twijfel je hieraan, dan is voorbewerken met een isoleer aan te raden.
In één keer is vaak lastig, mede afhankelijk van de kwaliteit van de verf en van de zuiging van de ondergrond. Je maakt de meeste kans als je de muurverf vol opzet met een middelgrote kwast in een draaiende / tamponerende beweging.
Let hierbij goed op of je alles dekt / vult. Eventueel de opgebrachte muurverf tussentijds narollen met een vachtroller om eventuele druipers weg te rollen.

Succes - mvg - Sjaak

Wiljan, 21-02-2014
Ik heb een nieuwbouwwoning gekocht en deze bestaat uit prefabmuren. De wanden zijn behangklaar. Nu wil ik de eerste jaren de muren niet te duur afwerken maar wel strak. De muren zijn al redelijk glad. Een stucadoor heeft dmv foto's mij geadviseerd de wanden zelf glad te schuren en de gaatjes op te vullen met roodband. Vervolgens de wanden texen (zonder voorstrijken enz). Zal dit goed gaan? En moet ik niet eerst iets voorstrijken zodat de tex beter dekt? Reactie infoteur, 21-02-2014
Beste Wiljan,

Zoals de stukadoor het aangeeft kan je het doen.
Afhankelijk van de benodigde hoeveelheid en de maat van de verpakkingen zou je ook voor b.v. Alabastine muurvuller kunnen kiezen.
Maak niet meer aan dan dat je in relatief korte tijd kunt gebruiken. Onbehandelde muren zuigen nogal.
Gebruik een zo breed mogelijk plamuurmes. Vaak werkt het sneller en beter als je de onregelmatigheden / luchtblazen ruim afplamuurt.
Schuur of schraap de muren ook weer na het plamuren. Wees niet te snel tevreden als je voldoende tijd hebt. Bij opvallend licht / strijklicht zal je anders onregelmatigheden blijven zien, omdat latex / muurverf een gering vullend vermogen heeft.
Om de zuiging op te heffen kan je of een voorstrijk gebruiken, of voor de eerste keer een wat verdunde latex / muurverf. Nadien zal je de muren nog één á twee keer af moeten werken voor een mooi dekkend resultaat en voldoende "body".

Mvg - Sjaak

Sanneke, 09-02-2014
Ongeveer anderhalf jaar geleden hebben wij een woning gekocht uit ' 78. Het plafond heeft een lichte structuur, wij hebben deze opnieuw gewit. Helaas ontstaan er in de verf op het plafond in de keuken allemaal kleine barstjes. Het lijkt op een soort craquele. Kan het zijn dat de onderlaag onvoldoende ontvet is geweest? Of heeft dit te maken met damp die met het koken vrij komt. Het lijkt steeds erger te worden. Aangezien het een doorlopend plafond is met de woonkamer, en het probleem zich slecht plaatselijk voordoet, hoop ik niet dat we de hele verflaag er weer af moeten steken.

Kunt u ons vertellen wat wr hier het beste mee kunnen doen. We willen voorkomen dat de verf straks echt loslaat.i s er iets dat we eroverheen kunnen zetten om te voorkomen dat het erger wordt? Reactie infoteur, 09-02-2014
Beste Sanneke,

Ik vrees dat er eerder (goedkope) veegvast / kalk muurverf is gebruikt.
Veegvast lost in principe (deels) op in water; in dit geval het waterbestanddeel in de latex / muurverf.
Zonder het veegvast te verwijderen heb je geen garantie, maar het volgende is in eerste instantie te proberen:
- verwijder de blazen met een afsteekmes / plamuurmes
- schuur de randen glad
- behandel het gehele plafond met een fixeer. Bij voorkeur met een blokwitter
- schilder het plafond met een synthetische muurverf. Breng de verf vol en gelijkmatig op, maar rol de eerste keer niet te lang in de verf.
Te lang rollen in de verf bij aandrogen kan de kalk onderlaag lostrekken

Heb je eventueel nog onbehandelde plafonds, veeg dan met een natte vinger of doek over het oppervlak. Geeft het plafond af, dan is het veegvast en zijn problemen -los van bovenstaand behandelingsadvies- niet altijd te voorkomen.
Helpt de aangedragen oplossing niet (en is het veegvast), dan zal je helaas alle veegvast eerst moeten verwijderen, vervolgens fixeren en repareren en dan het geheel afwerken met een muurverf / latex.

Succes - mvg - Sjaak

Mike, 28-01-2014
Ons huis wordt binnenkort gestuct. In een kamer zitten er op het plafond zwarte plekken van eerdere lekkage. Ik heb vernomen dat als je erover gaat stucen, deze zwarte plekken zichtbaar blijven. Men zegt dat je erover heen moet gaan met een spuitbus met isolatie? Kan iemand mij vertellen of dit correct is, hoe dit product heet en waar ik het kan halen. Reactie infoteur, 29-01-2014
Beste Mike,

Om doorslaan van schadelijke stoffen te voorkomen is het inderdaad verstandig eerst een isoleer op te brengen. Doe dit minimaal een dag van te voren.
Een eenvoudig te verkrijgen product is:
http://www.alabastine.nl/faq/hoe-kan-ik-spetters-voorstrijk-vlekken-verdunnenschoonmaken/

Mvg - Sjaak

Angelice, 26-01-2014
Hallo,
wij willen onze muren die bewerkt zijn met spartelputz gaan sausen met latex. Muren zijn sterk vervuild met nicotine ed. Omdat ik een open grind vloer heb is het niet mogelijk om met veel water en ammoniak de muren te reinigen i.v.m het opzuigen van de onderlaag. Dit is al gebeurd waardoor ik een deel al opnieuw moet laten spartelen. Hoe en waarmee kan ik mijn muren het beste voorbehandelen zodat de latex blijft zitten?

Met vriendelijke groeten,
Angelice Reactie infoteur, 26-01-2014
Beste Angelice,

Er is speciale isoleer en/of muurverf verkrijgbaar, ontwikkeld voor roet- en/of nicotine problemen.
Je kunt eventueel informeren bij een goede verf-behang-speciaalzaak.
Zie bijvoorbeeld:
http://www.alabastine.nl/product/synthetische-verf-2in1-nicotine-en-andere-vlekken/

Mvg - Sjaak

Brigit, 22-01-2014
HELP!
In onze nieuwbouw woning hebben we de woonkamer laten stucen, deze was bewerkt met spac vanuit de bouw. Na drie keer spuiten en inmiddels vier lagen latex blijven we banen zien. De schilder snapt er niets van en wil nu voor de vijfde keer bewerken met rollen en latex. Hoeveel lagen kan en mag je aanbrengen? Dit is toch niet normaal. De stucadoor zegt dat het stucwerk okay is, dit is door de schilder bevestigd. De schilder denkt dat de fixeerlaag te dun is opgebracht en daardoor blijft het plafond zuigen. Wat is er echt aan de hand en krijgen we door zoveel lagen geen problemen in de toekomst?
met vriendelijke groet,
Brigit Reactie infoteur, 22-01-2014
Beste Brigit,

Bij gespoten plafonds in de nieuwbouw is het -mede afhankelijk van de lichtinval- lastig om zonder banen te werken. Ze zullen hooguit meer of minder opvallen.
Er is speciale muurverf / latex voor gespoten plafonds die wat trager droogt!?
Bekijk het plafond eens naar het licht toe en van het licht af… zie je verschil?
Ook heeft de verf plusminus 10 dagen nodig om door te drogen, waarna het effect definitief zichtbaar is. Daarnaast wordt het licht in een lege ruimte op geen enkele manier gebroken / getemperd. Bij een volledige inrichting zal het minder opvallen.

De oplossing die ik zelf in een lege woning toepas, is het spuiten van de plafonds in een draaiende beweging in plaats van banen. Omdat het menselijk oog beperkt is, zullen de plafonds dan egaal tonen.
Nadeel is dat de ramen en kozijnen (deels) afgeplakt zullen moeten worden. Daarentegen werkt spuiten weer sneller dan rollen, zodat het één het ander opheft.

Hoop dat het gaat lukken - mvg - Sjaak

Sita, 15-12-2013
Hoi Sjaak,

Heb gisteren mijn Muur geverfd en daarna zag ik een klein plekje bij het afgeplakte stukje aan de plafond een beetje wit. Met een klein kwastje proberen weg te werken maar de kleur is roomwit uitgevallen terwijl ik met een verf karamel kleur heb geverfd. Hoe komt het dat het randje hetzelfde kleur verf lichter pakt dan de rest?

Bvb dank,
Sita, Reactie infoteur, 16-12-2013
Beste Sita,

In principe kan dit niet. Wat er eventueel speelt:
- verf is niet (meer) goed doorgeroerd / gemengd
- laagdikte / dekking is minder (één keer t.o.v. twee keer?)
- verflaag moet ten opzichte van de rest nog doordrogen
- kwast is (na uitspoelen?) nog te vochtig, waardoor de verf in principe te veel verdund wordt

Hoop dat je er met één van deze mogelijke oorzaken uitkomt.

Mvg - Sjaak

Korver, 13-12-2013
Wij hebben de muren laten spuiten in ons nieuwbouw huis en na een aantal jaren de scheuren opgevuld met Albastine opvulmiddel.maar echter met overschilderen bleef je op die plaatsen soort witte strepen zien.
Nu gaan wij opnieuw de muren schilderen.zelf met de kleur zwart komen de strepen welke zij opgevuld nog er door heen.
Wat is de beste oplossing om deze strepen weg te krijgen?
MVG H Korver Reactie infoteur, 14-12-2013
Beste Korver,

De strepen zijn naar alle waarschijnlijk zichtbaar omdat de "structuur" op de geplamuurde plekken anders is dan het spuitwerk.
Door een andere breking van het opvallend / reflecterend licht wordt dit zichtbaar.
Helaas is hier niet zo veel aan te doen, anders dan de muren weer in een gelijke structuur te spuiten.
M.i. zal het dus -bij een juiste behandeling- niet aan de verf liggen, maar aan de wisseling van structuur in de ondergrond.
Bekijk de "strepen" eens naar het licht toe en van het licht af. Geeft dit verschil in beleving?
Mochten de strepen te poreus zijn (doorschijnen), dan is het verstandig de plekken eerst te isoleren. Erg waarschijnlijk is dit laatste echter niet omdat al een aantal lagen muurverf zijn opgebracht, waardoor er van zuiging geen sprake zal zijn.

Mvg - Sjaak

Annie Smalheer, 18-08-2013
Hallo Sjaak, Wat een goed initiatief van u! Hopelijk kan u ook antwoord geven op ons probleem. Namelijk wij hebben vorig jaar onze muren wit geverft met Histor muurverf. Alleen al onze muren geven af. Als onze kinderen er ook maar even tegenaan komen zijn hun kleren wit. Ik krijg het met wassen er wel uit. Maar het is wel erg vervelend.
Ik eb de muren al afgenomen maar dan komt alle verf mee, en zijn de muren weer kaal.

We hebben wel verbouwd en wel een dag gewacht met verven. En ook alle muren afgenomen met een natte doek. Ik heb glasvezel op de muren geplakt, en daarna dus geverft. Heeft u enig idee hoe dit kan, en hoe we dit zouden kunnen verhelpen? Reactie infoteur, 18-08-2013
Beste Annie,

Helaas geen sluitend antwoord vrees ik.
De muren worden kaal? Betekent dit dat de verf oplost, of dat de verf onthecht door wrijven? Bij onthechten door wrijven, zou dit betekenen dat de ondergrond in basis onvoldoende gefixeerd is geweest / te veel verpoedert, waardoor de verf onvoldoende hecht. Bij oplossen van de verf zou dit op kalk / veegvast kunnen duiden, maar is dit gezien de productkeuze anno 2013 niet heel waarschijnlijk.
Theoretisch zou de verf niet af moeten geven, anders dan wanneer het een kalkverf of decoratieve verf betreft die een speciale bescherming verlangt?
Bij de vakhandel is muurfinish (soort transparante, kleurloze lak) te koop, die dit "verpoederen" tegen kan gaan / fixeren. De ondergrond krijgt dan een uitstraling alsof je de muur bevochtigd met water (iets donkerder)
Eenvoudiger is het wellicht om de muren -na afnemen- te fixeren en opnieuw te schilderen met een vinyl- of acryl latex / muurverf.
Een reguliere muurverf van A-merk of professionele kwaliteit hoort in ieder geval -na droging- niet af te geven.

Mvg - Sjaak

Gert, 08-07-2013
Beste,
Een kleine vraag waarop ik het antwoord niet vind: onze muur is bezet met kalkmortel, en we willen opnieuw behangen (vliesbehang) en daarna schilderen. In de kalkmortel zijn wat gaten en dergelijke. Mijn plan is om eerst in te smeren met verdunde behangerslijm (om te fixeren), daarna op te vullen en tot slot nogmaals insmeren met verdunde behangerslijm en dan pas behangen.
Goed idee?
Groetjes,
Gert Reactie infoteur, 08-07-2013
Beste Gert,

Ik zou eerst egaliseren / repareren, dan met verdunde behangerslijm voorbewerken en tot slot afwerken.

Mvg - Sjaak

M., 23-05-2013
Beste Jaak,
Bedankt voor de snelle reactie op mijn vorige vraag. Zou graag nog een advies van je willen; daar je op een donkergeverfde muur snel beschadigingen ziet (zichtbaar als bijv. witte krassen) is mijn vraag of je over de geverfde muur een laagje (blanke) voorstrijk kunt zetten (of krijg je na opdroging ervan vlekken te zien)? Er zijn wel blanke vernissen in de winkel te koop, maar deze zijn best wel prijzig.

Alvast bedankt,
Groetjes, M. Reactie infoteur, 23-05-2013
Beste M,

Helaas bestaat er geen goedkope oplossing.
Nabehandeling met een kleurloze afwerklaag geeft overigens wel een donkerder kleur (alsof je de ondergrond nat maakt), zodat het bijvlekken van beschadigingen altijd zichtbaar blijft.
Op termijn de muur opnieuw schilderen in de kleur is misschien goedkoper en eenvoudiger, mede omdat de ondergrond dan al de gewenste kleur heeft en niet meer zuigt. Bewaar het kleurnummer in dit geval, zodat de verf altijd (op de mengmachine) is na te maken.

Mvg - Sjaak

M., 22-05-2013
Goede avond,
Heb vandaag een muur welke ik enkele weken geleden met structuurverf behandeld heb, geschilderd met blauwe muurverf, maar zie na opdroging toch vlekken, strepen. Heb deze blauwe muurverf niet verdund met water. Wil nogmaals een laag blauwe muurverf opbrengen om een zoveel mogelijk egaal resultaat te krijgen. Werk het liefste met een kleine vachtroller, dit is wel tijdrovend waardoor het vaak moeilijk is om nat in nat te werken. Zou ik de verf nu alleen met verticale strepen van onder naar boven aan kunnen brengen (ipv. eerst horizontaal en daarna verticaal van onder naar boven uitrollen)? De muurverf droog nl. zo snel op. Of zou een optie kunnen zijn om de tweede laag muurverf een beetje te verdunnen met water, zodat ie wat langer vochtig blijft?
Alvast bedankt,
Met vriendelijke groet M. Reactie infoteur, 23-05-2013
Beste M.

Je kunt het beste voor de laatste optie kiezen. Een tweede keer zal je al langer in de muurverf kunnen werken, omdat de zuiging van de ondergrond minder zal zijn.
Bij het opzetten zou ik de verf toch eerst kriskras op zetten en nadien doorrollen om zeker te zijn van een goede, gelijkmatige verdeling.
Verdun de verf niet teveel, om verschil in kleur te voorkomen.

Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 01-12-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.