Schilderen - Kies de beste verfrollers en kwasten

Schilderen - Kies de beste verfrollers en kwasten Kies de juiste verfkwast of verfroller. Bij het schilderen van de diverse ondergronden -hout en steenachtig- in en om het huis zult u altijd verfkwasten en/of verfrollers gebruiken om de verf op of aan te brengen. De keuze van de verfkwast of de verfroller wordt vooral bepaald door het oppervlak of de ondergrond die u wilt gaan schilderen én de soort of kwaliteit verf die u wilt gaan verwerken. De meest toegepaste verven zijn óf water gedragen verven (acryl verven, muurverven) óf terpentine verdunbare verven (alkydhars verven, houtverven).

Kwaliteit van de verfkwasten

Over het algemeen loont het de moeite om een verfkwast -en de verf- van een goede kwaliteit te kopen. Een kwalitatief goede verfkwast neemt de verf beter op, geeft de verf gelijkmatiger af, besnijdt beter én werkt strakker af, omdat de verf mooier vloeit. Daarnaast beslijt (slijt) de verfkwast tijdens het gebruik, wat op zich positief is. De verfkwast gaat als het ware naar de hand van de gebruiker staan en werkt daarom alleen maar prettiger en beter naarmate de verfkwast meer besleten is.

Een goede verfkwast voor terpentine verdunbare (alkydhars) of oplosmiddel houdende verven is vervaardigd uit speciaal geselecteerd Chinees varkenshaar dat een aantal keer gekookt wordt om de goede vorm en de benodigde soepelheid te verkrijgen. De punten van de haren zijn gespleten (de bles), wat zorgt voor een gelijkmatige, soepele afgifte van de verf. Een gelijkmatige en soepele afgifte geeft vervolgens een strakker / professioneler resultaat.

Een goede verfkwast voor water verdunbare (acryl) verven heeft een langere haar dan die van terpentine verdunbare verven en is vervaardigd uit een uitgebalanceerde samenstelling van varkenshaar en synthetisch ‘haar’.

Veel gebruikte kwasten om in en rond de woning te schilderen

Acryl 10Acryl 10
Acryl 14Acryl 14
Alkyd 10Alkyd 10
Alkyd 14Alkyd 14
LyonLyon

Ronde patent punt verfkwast

De acryl kwasten worden vooral gebruikt voor watergedragen verven, de alkyd kwasten voor terpentine verdunbare verven.
Indicatie voor de nummering/maat bij het schilderen:
 • 08 voor glaslatten en plinten
 • 10 voor smalle oppervlakten en plinten
 • 12 voor kleine ramen en smalle kozijnen
 • 14 en 16 voor kozijnen, ramen en (profiel)deuren
 • 18 en 20 voor garagedeuren, grote oppervlakken en daklijsten
 • 22 voor brede delen

Lyons Penseel

De Lyon of Lyonse penseel is een kwast met een licht gebogen kop voor het schilderen van lastig te bereiken plaatsen of het nauwkeurig schilderen van smalle randjes (achterzijde cv-leidingen, randen in de sponning van een kozijn).

Ovale verfkwast

35 en 45 te gebruiken voor grote oppervlakken zoals bijvoorbeeld vlakke deuren en grote vlakken op boten.

"1""1"
"2""2"

Platte verfkwast

Te gebruiken voor lakken en beitsen op oppervlakken waarbij niet veel besnij werk voorkomt. (besnijden is het trekken van een strakke lijn met verf langs randjes en kantjes) Globaal zijn deze kwasten verkrijgbaar in breedtes van 1.0 tot 10 cm.

Verder valt nog te denken aan blokwitters, wegwerpkwasten en bokkenpoten als er niet veel eisen gesteld worden aan het schilderwerk.

Verfrollers voor alkydhars verven en acryl verven

Ook voor de verfrollers geldt dat de aankoop van een kwalitatief goede verfroller de moeite loont. Goede verfrollers pluizen minder, nemen de verf beter op en geven deze beter en gelijkmatiger af. Let er -met name bij muurverfrollers- op dat er geen (te) dikke naad door de vacht voelbaar is. Een te dikke naad werkt nadelig op het eindresultaat.

Wees bij de keuze van de verfroller voor structuurverf voorzichtig. Zet indien mogelijk eerst een proefstukje op om de grofte van de uiteindelijke structuur te kunnen beoordelen. Bedenk tevens dat aangebrachte structuurverf zich (ooit) lastig laat verwijderen.
Voor verfrollers voor oplosmiddel houdende verven geldt dat de goedkopere soorten bij verzadiging met de verf eerder hun vorm verliezen en/of een grover schilder resultaat geven.

Veel gebruikte verfrollers voor watergedragen* verven

Vachtroller muurverf 18 cm.Vachtroller muurverf 18 cm.
Vachtroller "muisje"<BR>
muurverf 10 cm.Vachtroller "muisje"
muurverf 10 cm.
Aflakroller<BR>
acryl 10 cm.Aflakroller
acryl 10 cm.

Vachtrollers

De meest bekende en gebruikte rollers zijn de vachtrollers verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten, diktes en in breedtes, van plusminus 10 tot en met 25 cm. Daarnaast kunnen verfrollers ook opgebouwd zijn uit polyester of nylon (synthetische muurverf), zodat voor de meeste muurverven een geschikte verfroller te vinden is. Kwaliteit en dikte/lengte van de vacht zijn bepalend voor de verfopname en verfafgifte. Afhankelijk van de samenstelling geven de verfrollers meer (kortharig) of minder (langharig) 'structuur'.

Variaties op de vachtroller

Verfrollers verkrijgbaar in verschillende diktes en in breedtes van 10 tot en met 25 cm. Verfroller met een open structuur voor het aanbrengen van reliëf in structuurverven en kwartscoat
Verfrollers verkrijgbaar in verschillende diktes en in breedtes van 10 tot en met 25 cm. Zowel geschikt voor waterverdunbare als voor synthetische / oplosmiddelhoudende muurverven

Veel gebruikte verfrollers voor terpentine* verdunbare verven

Schuimroller 10 cm.Schuimroller 10 cm.

De schuimroller

De meest bekende en meest gebruikte is de polyester schuimroller, verkrijgbaar in breedtes van 5 tot 15 cm. Geschikt voor het strak afwerken van een gladde ondergrond. Bij voorkeur met één ronde kant. Bij het afrollen van het schilderwerk de druk licht uitoefenen op de afgeronde kant van de schuimroller voorkomt banen in het schilderwerk.

Variaties op de schuimroller

Vilten lakroller, verkrijgbaar in breedtes van 5 tot 10 cm. Gebruiksdoeleinde als dat van de de polyester schuimroller
Kortharige, pluisvrije nylon roller, verkrijgbaar in breedtes van 10 tot 50 cm. Voor grote vlakken en (vloer)lakken
Universele nylon roller, geschikt voor bijna alle verven en verkrijgbaar in breedtes van 10 tot en met 25 cm.

* veel verfrollers zijn geschikt voor zowel oplosmiddelhoudende verven als watergedragen verven. Lees de voorschriften van de fabrikant op de verpakking

Tip:

 • Kijk bij bewaren van kwasten en rollers hoe u uw verfkwasten en verfrollers lang soepel en bruikbaar houdt.
 • Let bij het aanschaffen van de rollers op de juiste maat van de beugel. Deze kunnen nogal verschillend zijn qua afmeting en dikte
 • Werk zo min mogelijk uit het blik, de pot of de emmer, dan houdt u de verf langer schoon
 • Verdun de verf buiten de verpakking, dan voorkomt u dat de verf sneller velvorming geeft en/of bederft
 • Schaf een -voor de te gebruiken verf en roller- geschikte verfbak, verfrooster of strijkvaatje aan

Lees verder

© 2011 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muren schilderen: doe het zelfMuren schilderen: doe het zelfOf het nu helder wit is of gekleurd, op behang of op stucwerk, vroeg of laat moeten we allemaal wel eens de muren schild…
Kwasten en rollers bij het schilderen van (muur)verfKwasten en rollers bij het schilderen van (muur)verfBesluit u houtwerk, muren of plafonds te gaan schilderen, dan is er een keuze uit vele verschillende soorten en afmeting…
Tips voor verven; kwasten schoonmaken en opbergenVerven is leuk maar kan ook lastig zijn. Hoe plak je af? Hoe maak je kwasten schoon en hoe bewaar je kwasten? Hoe bewaar…

Aanleggen van vloerverwarmingAanleggen van vloerverwarmingHet hoeft niet heel duur te zijn om vloerverwarming aan te leggen in huis, bijvoorbeeld in de woonkamer of badkamer. De…
Bouwen: gebruik maken van prefabBouwen: gebruik maken van prefabPrefab is een veelgebruikte vorm in de bouw. Deze manier van bouwen is een stuk goedkoper dan andere manier van bouwen.…
Bronnen en referenties
 • Behangen-schilderen.nl
Reactie

A. Goets, 31-08-2015
Volgens mij is verven met de kwast beter, met de roller loop je het risico dat er spetters op het kozijn en ramen komen. Ze zijn momenteel bij ons aan het schilderen, ze gebruiken een roller, alles zit onder de kleine spetters, vloeren kozijnen en ramen. Wat is u advies? Vr gr. A.Goets Reactie infoteur, 31-08-2015
Beste A,

Op zich er niets mis met het gebruik van rollers, al dan niet in combinatie met kwasten.
Voorwaarde is wel dat er professioneel en netjes gewerkt wordt, de verf niet te veel wordt afgedund, de juiste roller voor het materiaal wordt gebruikt en de omgeving goed wordt afgedekt of afgeplakt als dit nodig is.
Een goede schilder zal hier voor zorg dragen en eventuele spetters direct verwijderen met schoon leidingwater.
Gebeurt dit niet, dan de schilder(s) er op aanspreken; de werkomgeving moet m.i. altijd schoon achtergelaten worden. Dit geeft uiteindelijk tevreden klanten en daar gaat het tenslotte om.

Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 16-02-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.