Schilderen - Volgorde schilderen ramen, deuren en kozijnen

Schilderen - Volgorde schilderen ramen, deuren en kozijnen Welke volgorde houd je bij het schilderen van ramen, deuren en kozijnen bij voorkeur aan? Een schilder gaat bijna altijd volgens een bepaalde volgorde te werk als hij of zij ramen, deuren, kozijnen, boeidelen of muren schildert. Het is raadzaam een vaste volgorde bij het schilderen aan te houden voor een strak en professioneel resultaat. Een vaste volgorde bij het schilderen is van belang om aanzetten in het schilderwerk te voorkomen en het strak vloeien van de verf te bevorderen. Ook verkleint het aanhouden van een vaste, systematische volgorde van werken de kans op heilige dagen. Heilige dagen zijn plekken waar geen, of onvoldoende verf wordt opgebracht. Hanteer zoveel mogelijk de meest gebruikelijke volgorde bij het schilderen voor een mooie vloeiing van de verf en een goede dekking en optimale bescherming van het houtwerk.

Wat zijn aanzetten in de verf

Aanzetten ontstaan daar waar je de kwast of roller als eerste op je werk plaatst en als je met de kwast of roller in een reeds aangedroogde verflaag strijkt of rolt. Als je verf aanbrengt, zal de verf onder invloed van zuurstof direct beginnen te drogen; de zogenaamde oxidatieve droging. Heb je eerst een horizontaal deel geschilderd en dit (deels) overlapt met een verse verflaag op een verticaal deel, dan zal op het punt waar de twee verflagen elkaar overlappen de grootste kans op aanzetten ontstaan. Omdat de verf die je op het horizontaal deel hebt opgezet al wat is aangedroogd, vloeit de verf minder goed door zodra je het verticale deel er overheen strijkt.

Belang van de volgorde bij het schilderen

Om alle afzonderlijke delen van een raam, kozijn of deur tot op de millimeter nauwkeurig én strak af te werken is haast ondoenlijk. Maar, door de diverse, afzonderlijke horizontale en verticale delen zo strak mogelijk in de verf te zetten, en volgens een vaste volgorde te werken, voorkom je het risico op aanzetten zoveel mogelijk. Daarnaast zul je niet zo snel iets vergeten te schilderen als je een vaste volgorde van werken aanhoudt. Uiteraard is het hierbij ook belangrijk kwalitatief goede materialen (verf) en gereedschappen (kwasten en dergelijke) te gebruiken om het schilderen te vergemakkelijken en het resultaat te verbeteren.

Vlak op schilderen

Met 'vlak op' in de beschrijving worden de vlakke delen bedoeld, zonder dieper liggende delen, randjes en kantjes.
Probeer in het algemeen bij het schilderen van de afzonderlijke delen (horizontaal of verticaal) zo min mogelijk op een ander deel te schilderen. Dit om de bovenbedoelde aanzetten te voorkomen. Dit is een gulden regel bij alle te schilderen oppervlakken. Werk de delen altijd vol in verf, verdeel de verf goed en strijk tot slot na, waarbij "heilige dagen" voorkomen worden.

Binnenkant of buitenkant van de woning bij het schilderen

De kopse kant waar je tegenaan kijkt bij deuren en ramen in geopende toestand bepalen of het schilderwerk tot de binnenkant of de buitenkant behoort. Dus: de kopse kant van de naar buiten toe openslaande ramen en deuren behoren tot buitenkant van de woning; de scharnierkant tot de binnenkant. Het omgekeerde geldt uiteraard voor naar binnen toe openslaande ramen en deuren..

Volgorde bij het schilderen van deuren

Klik op de afbeelding voor meer detailKlik op de afbeelding voor meer detail
  1. Begin met de kruisroeden, waarbij je -per stijl- eerst de zijden naar het glas toe schildert en nadien vlak op.
  2. De bovenste horizontale stijl. Hierbij schilder je eerst de bovenrand van de deur om deze te beschermen tegen opvallend vocht waar het buitendeuren betreft. Voor binnendeuren is het vooral mooier als de kans bestaat dat de van bovenaf zichtbaar is (trapopgang).
  3. Vervolgens de delen die aansluiten op het glas en als laatste "vlak op". Let op -bij schilderen van de bovenrand van de deur- voor druipers aan de andere zijde van de deur.
  4. Binnen het onderste paneel begin je met de dieper liggende delen. Verdeel de verf vanuit het midden naar de boven- en onderkant toe, zodoende verdeel je de verf goed en gelijkmatig en loop je niet het risico dat de verf zich in de uiterste hoeken ophoopt en gaat druipen.
  5. Schilder de horizontale delen van het paneel; eerst de bovenste naar het glas toe en vervolgens de overige vlak op. Vergeet de onderzijde van de deur niet, zodat je deze met voldoende verf beschermt tegen optrekkend vocht (buitendeur)
  6. De scharnierkant van de deur. Ook hier weer eerst de randen naar het glas toe schilderen en nadien de gehele stijl vlak op.
  7. Begin met de kopse kant van de deur. Dit is de rand waar je bij een geopende deur tegenaan kijkt. Vervolgens schilder je de randen naar het glas toe en rondom de slotplaat en het overige deurbeslag. Als eindafwerking schilder je de stijl 'plat op'.

Volgorde bij het schilderen van kozijnen

Klik op de afbeelding voor meer detailKlik op de afbeelding voor meer detail
  • 1. De start is de onderzijde van de bovenste ligger, waarna je vervolgens de ligger 'vlak op' afwerkt = 2.
  • 3 en 4. De binnenzijde van het kozijn werk je af in de volgorde zoals bij de bovenste ligger. Eerst de scharnierkant en vervolgens
  • 5 en 6. De slotkant; deze krijgt dan minder kans aan te drogen. Bij in- en uitlopen van een ruimte is dit de stijl waar je eerst op kijkt. Dus hoe strakker deze stijl in de verf staat, hoe beter de algehele beleving zal zijn.
  • 7 en 8. De drempel of dorpel schilder je -als dit van toepassing is- als laatste bij een kozijn, omdat dit met lopen en eventueel opvallend stof het meest kwetsbare deel is. In de woning zal dit dan ook vaak een drempel zijn en valt buiten het te schilderen kozijn.

Volgorde bij het schilderen van ramen

(de wijze van schilderen komt sterk overeen met het schilderen van de deuren)
Klik op de afbeelding voor meer detailKlik op de afbeelding voor meer detail
  1. Begin met de kruisroeden, waarbij je -per stijl- eerst de zijden naar het glas toe schildert en nadien vlak op.
  2. De bovenste horizontale stijl. Hierbij schilder je eerst de bovenrand van het raam om deze te beschermen tegen vocht. Vervolgens de delen die aansluiten op het glas en als laatste vlak op. Kijk -bij schilderen van de bovenrand van het raam- uit voor druipers aan de achterzijde van het raam.
  3. De onderste horizontale stijl. Houd hierbij dezelfde volgorde aan als onder punt 2 beschreven, alleen gaat het hier -ter bescherming van het hout tegen het vocht- om de onderrand van het raam.
  4. De scharnierkant van het raam. Ook hier weer eerst de randen naar het glas toe schilderen en nadien de gehele verticale stijl vlak op.
  5. De slotkant van het raam. Begin ook hier met de kopse kant van het raam. Dit is de rand waar je bij een geopend raam tegenaan kijkt. Vervolgens schilder je de randen naar het glas toe en tot slot weer vlak op.

Lees verder

© 2008 - 2025 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilderen van kunststof deuren, ramen, kozijnen en meubelenSchilderen van kunststof deuren, ramen, kozijnen en meubelenHet schilderen van harde kunststof. Kunststof deuren en kozijnen in de woning worden over het algemeen als onderhoudsvri…
Verfkleuren in Nederland - Kleurgebruik per provincieVerfkleuren in Nederland - Kleurgebruik per provincieVan oudsher worden bepaalde kleuren verf in bepaalde streken, provincies of regio's in Nederland veel toegepast of vinde…

Schilderen - A tot Z in het verf- en behangalfabetSchilderen - A tot Z in het verf- en behangalfabetDe Nederlandse taal kent vele woorden, die direct of indirect betrekking kunnen hebben op het schilderen van verf en beh…
Machinale houtbewerkingZeer veel timmerwerk zoals kozijnen, ramen deuren en trappen, kan machinaal worden vervaardigd. Dat gebeurt in een werkp…
Bronnen en referenties
  • Mobiele Verf Service
  • Behangen-schilderen.nl
Reacties

Wies van Oers, 23-11-2020
Ik heb geverfde deuren glans! en als ik ze gezeemd heb komen er weer gauw doffe vlekken, hoe komt dat? Reactie infoteur, 23-11-2020
Beste Wies,

Als het schoonmaakmiddel niet te agressief is, kan het aan de kwaliteit en/of ouderdom van de verf liggen of… aan een (ooit) te dunne laagdikte van de toplaag of te veel verdunde verf.
Geeft je verf kleur af aan het water, dan is de verf verarmd (verpoederen)

Mvg - Sjaak

Petra, 25-04-2018
Hallo,

Dank voor de heldere uitleg van wat binnen en buiten is bij openslaande ramen en deuren. Levert mij wel weer een nieuwe vraag op, wij hebben namelijk naar buiten openslaande stolpdeuren, waarvan de ene kant dus rond is. Waar loopt dan de grens tussen binnen en buiten?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Groet, Petra Reactie infoteur, 26-04-2018
Beste Petra,

Goede vraag, daar voorziet het artikel inderdaad niet in. In het geval van ronde kanten kan het best de helft van de ronde kant aangehouden worden. Plak het hout ongeveer op de helft van de ronding af voor het schilderen (wel direct tape verwijderen en eventueel bij een tweede keer opnieuw afplakken) Soms zit er op het midden van de ronding een freesnaad die u kunt aanhouden.

Mvg - Sjaak

Dieter, 27-10-2011
De verf op onze kozijnen geeft wit af als je er over wrijft. Het huis is in 2006 opgeleverd. Ik vind dat de verf vrij snel dof is geworden. Wat is de beste verf die er te krijgen is (merk)?(terpentinebasis, hoogglans in elk geval) Zijn er tests? Reactie infoteur, 27-10-2011
Beste Dieter,

Test tussen de verschillende verven onderling zijn er niet voor zover ik weet. Dit zou naar mijn idee ook te veel tijd en een te grote investering vergen.
De meeste professionele verven worden wel in de fabriek getest, al dan niet door een buitenexpositie. (blootstellen van de verven aan de buitenlucht gedurende een bepaalde periode of nabootsing hiervan)
Neem je een professionele verf (Sikkens, Sigma, Wyzonol LBH, Evert Koning etc) dan kan je er van uit gaan dat je een goed product hebt.
Wat je kozijnen betreft: deze zijn als ze afgeven verpoederd. Dit is een normaal proces bij veroudering van de verf -met name aan de zonkant van de woning- en is een goede indicatie om de verfkwast ter hand te nemen, vóórdat zich te veel gebreken voordoen.
Een verf op terpentinebasis heeft voor buitenverf sterk de voorkeur omdat deze in ons Hollands klimaat beter verwerkbaar is.
Allereerst is het zaak om te achterhalen welke verf er in oorsprong op de kozijnen gebruikt is: acryl (water) of alkyd (terpentine)
Bij acryl -na reinigen en schuren- eerst een goede multiprimer / universele gronverf gebruiken om een goede overgang naar alkyd te verkrijgen.
Is de ondergrond nog goed dan kan je een hoogglansverf gebruiken. Vertoont de ondergrond gebreken (barsten, openstaande verstekken, blazen, kale plakken) dan kan het verstandig zijn een halfglansverf of éénpostsysteem (in feite dekkende beits) te gebruiken, daar deze verven vochtregulerend zijn. Een hoogglansverf sluit namelijk af.
Dus… kies bij voorkeur een professionele verf en laat de voorbehandeling afhangen van de staat van de ondergrond en het gebruikte type verf 'af' fabriek'.

Mvg - Sjaak

Bram, 05-08-2010
Ik heb een woning van 30 jaar. De vorige eigenaar heeft het schilderwerk altijd zelf uitgevoerd en is dus niet altijd even netjes (druipers, beschadigingen, vergeten hoekjes, e.d.). Ook pleegde hij weinig onderhoud en schat ik dat er ongeveer 1 grondlaag en 1 á 2 (te dikke) lagen aflakverf opzitten. Het kozijnhout is van vurenhout en de glaslatten van meranti.
Wat is nu het beste: de verf afkrabben, opnieuw gronden en aflakken met een nieuw verfsysteem (mijn voorkeur)? of de bestaande verflaag opschuren en maar hopen dat ik de juiste verf heb gekocht die goed met de bestaande verflagen werkt?
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 05-08-2010
Beste Bram,

Als ik je verhaal zo lees is afföhnen de beste -maar tijdrovende- oplossing. Alleen afkrabben geeft te veel beschadegingen in de ondergrond. Het is nu wel even werk, maar dan heb je er de rest van de woonduur plezier van.

Als een verflaag namelijk te onregelmatig (dik, druipers) is aangebracht en mogelijk van slechte kwaliteit is, krijg je spanningsverschil in de verlagen en dat komt de kwaliteit en duurzaamheid niet ten goede.
Mocht het te tijdrovend zijn, begin dan met afföhnen en het aanbrengen van één of twee lagen grondverf op het kaal gekomen hout. Deze grondlaag kan best een jaar overstaan, waarna je volgend jaar alsnog kunt afschilderen (wel eerst weer reinigen en licht schuren)

Gezien de basis van onderhoud zou ik na de grondverf een éénpotssysteem (grond- en aflak ineen / halfglans / soort beits) gebruiken, waarna je in de toekomst eventueel voor een hoogglanslak zou kunnen kiezen als de verf zich goed houdt en dit je voorkeur mocht hebben.
Een hoogglans is wel sterker/duurzamer, maar sluit af, zodat eventueel vocht wordt ingesloten en mogelijk in dit stadium de nieuw aan te brengen verflaag deels doet afbladderen. Een éénpotssysteem is daarentegen vochtregulerend, omdat deze een open structuur heeft. Simpel gezegd half grondverf - half hoogglans.

Dus:… tijdrovend, maar op termijn de beste en snelste oplossing. Terug naar de basis en het geheel weer goed opbouwen.

Succes - Mvg - Sjaak

Paul, 27-04-2010
Hallo,
ik heb een nieuwbouwwoning is het beter om voor of na het plaatsen van glas de ramen en deuren af te lakken?

mvg,

Paul Reactie infoteur, 27-04-2010
Beste Paul,

Lakken of schilderen doe je na het plaatsen van het glas. Je kan dan de kitvoeg meeschilderen en nog (kleine) reparaties uitvoeren voordat je het afwerkt.

Het kan wel raadzaam zijn de sponningen en de zijden van de glaslatten die aansluiten aan glas en sponning voor te behandelen vóór de plaatsing van het glas.
Een en ander is mede afhankelijk van de levering en staat die "af fabriek" (80 of 100 Mu?) gehanteerd wordt.
Worden de kozijnen en deuren volgens voorschrift in de "grondverf" aangeleverd, dan kan je volstaan met afwerken ná plaatsing.

Mvg - Sjaak

Anja Scharrenberg, 19-04-2010
Vraag,
Bij onze ramen en deuren zit een rubber laagje tussen het glas en het hout. De oude verflaag hebben we weggekrabd omdat die bladdert. Moet hier wel overheen worden geschilderd?
En hoe zit het met het zgn. snijden langs dit soort ramen? Hoe doe je dat en met welk gereedschap? Reactie infoteur, 19-04-2010
Beste Anja,

De kitvoeg tussen glas en houtwerk kun je gewoon meeschilderen. Het besnijden (trekken van een strakke lijn) zou je -als je een vaste hand hebt- uit de losse pols kunnen doen. Lukt dit niet, dan zou ik het glas dat direct grenst aan de kitvoeg afplakken met schilderstape, dat je onder lichte rek aanbrengt.
Kies bij voorkeur wel een periode waarbinnen je het schilderwerk in redelijk korte tijd kunt afronden, zodat je de schilderstape weer eenvoudig kunt verwijderen, direct na afronden van het schilderswerk.
Breng eventueel eerst een grondverf aan.

Mvg - Sjaak

Ton Hoogduin, 26-08-2009
Ik heb mijn buro afgelakt. Na een aantal dagen is het nog steeds kleverig en daardoor lijkt het niet hard genoeg. Nu kan ik mij herinneren dat mijn moeder vroeger afgelakt hout met water en azijn afnam, zodat de bovenste laag harder werkt. Klopt mijn herinnering of moet je de lak op een andere manier behandelen om deze bovenlaag zo hard mogelijk te krijgen?

alvast bedankt voor uw reactie.

met vriendelijke groet,

Ton Hoogduin Reactie infoteur, 26-08-2009
Beste Ton,

Waarschijnlijk spelen (één van) de volgende mogelijkheden een rol:
1. de ondergrond is niet geschikt voor het gebruikte materiaal/lak, of is onvoldoende gereinigd en te vet
2. de lak is te oud of onvoldoende geroerd, zodat niet alle inhoudsstoffen in de lak zijn opgenomen
4. gebruik van een twee-componentenlak, waarbij een component niet is toegevoegd
3. het gebruik van een onjuist verdunnungsmiddel

Overigens kunnen droge acrylaatlakken altijd wat plakkerig aanvoelen onder invloed van de warmte van de huid, maar het niet (door)drogen moet mijn inziens toch echt aan één van de bovengenoemde oorzaken toegeschreven worden.

Hoop dat je de oplossing vindt.

Mvg - Sjaak

Patricia Braat, 20-07-2009
Geachte heer, mevrouw,

Moeten de draaiende delen eruit gehaald worden om te schilderen?
Daarin verschillen wij thuis namelijk van mening.
Al onze draaiende delen (behalve de voordeur) draaien naar buiten. Ons huis telt drie verdiepingen van totaal 10m.
Één van ons vraagt zich af of het niet makkelijker is alles eruit te halen en binnen te verven (kozijnen later/eerder buiten via steiger). De ander vraagt zich af of het niet in één keer kan, hoewel het hier erg winderig is en dsu de ramen gaan klapperen. Wij hebben namelijk nog ouderwetse raamopeners, die kun je niet 'vastzetten' maar blijven ietwat flexibel.
Van binnenuit de ramen schilderen is onmogelijk, omdat het grote ramen zijn. Onze armen reiken niet zover:-).

Alvast bedankt voor uw reactie.

Met hartelijke groet,

Patricia Braat Reactie infoteur, 20-07-2009
Beste Patricia,

Ramen en deuren verwijderen en elders schilderen is geen optie voor een schilder. Ten eerste kost dit veel te veel tijd en ten tweede bestaat er bij terug plaatsen een te grote kans op beschadigingen. (zeker bij de scharnieren) Daarbij komt ook - er van uit gaande dat je minimaal twee keer schildert- dat je minimaal twee dagen zonder ramen of deuren zit.
Als je in de gelegenheid bent een steiger te plaatsen, sta je goed voor je werk en kun je al de handelingen (reinigen, schuren, plamuren, schilderen) veilig en goed uitvoeren.
Voor het fixeren van je raam kun je misschien een schroef uit de voet (op de vensterbank) van je uitzetijzer draaien en vervolgens het uitzetijzer zelf met een langere schroef in het vrijgekomen gat (tijdelijk) vastzetten. Dit heeft tot voordeel dat je het raam altijd na droging kunt sluiten en met schilderen eens een dag kunt overslaan als dat zo uitkomt.

Op de andere vraag geef ik bij het artikel "schilderen-de woning-verf, lak of beits" antwoord.

Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 30-05-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.