Tips voor verven; kwasten schoonmaken en opbergen

Verven is leuk maar kan ook lastig zijn. Hoe plak je af? Hoe maak je kwasten schoon en hoe bewaar je kwasten? Hoe bewaar je verf en hoelang kun je verf bewaren? Begin altijd met een goede voorbereiding. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Verven; zelf doen of uitbesteden?

Verven kun je uitbesteden aan professional maar je kunt ook het heft zelf in handen nemen. Er zijn verschillenden redenen te bedenken waarom je zelf niet met de verfkwast in de weer gaat; geen tijd, niet deskundig genoeg of je hebt er simpelweg geen zin in. Wil je wel zelf aan de slag om bijvoorbeeld kosten te besparen of omdat je denkt dat je het goed zelf kan dan is, hoe dan ook, een goede voorbereiding altijd verstandig.

Het voorbereiden van een verfklus

Zowel een grote als een kleine verfklus vergt de nodige voorbereiding. Begin altijd op een gladde en stofvrije ondergrond te verven en werk eventuele gaten en scheuren op de juiste manier weg met plamuur of vulmiddel. Informeer hiervoor goed want niet elk vulmiddel is geschikt. Wil je een perfect glad resultaat? Wacht dan tot de plamuur is gedroogd, schuur glad en vul het nog een keer. Dit is nodig omdat sommige vulmiddelen een krimpende eigenschap hebben.

Welke verf op welke ondergrond?

Je hebt voor jezelf goed bepaald welke kleuren je gaat gebruiken en welke verfsoort je op welke ondergrond gaat aanbrengen. Een latex/muurverf is bedoeld voor, zoals de naam al zegt, voor op wanden en muren. Een lakverf gebruik je op houten kozijnen, plinten, vensterbanken enzovoorts. Weet je niet zeker of de aangekochte verfsoort geschikt is voor de te behandelen ondergrond, informeer dan goed in de winkel of controleer zelf de verpakking. Op de verpakking staat vaak duidelijk voor welke ondergronden de verf geschikt is.

Waarom is het verstandig een voorstrijk of grondverf te gebruiken?

Bedenk dus altijd goed dat niet alle verf voor alle ondergronden geschikt is en das sommige ondergronden een negatief effect kunnen uitoefenen op het uiteindelijke resultaat. Zo is het bij een sterk zuigende ondergrond vaak noodzakelijk deze te behandelen met een voorstrijk en/of een primer/grondverf. De voorstrijk voorkomt een vlekkerig eindresultaat. Daarnaast zorgt de voorstrijk voor een betere hechting van de nieuwe verflaag en zal deze nieuwe laag minder snel slijten. Een primer/grondverf zorgt ook voor een beter aanhechting van de nieuwe verflaag en zorgt ook voor een mooi glad eindresultaat. Voor elk materiaal is een speciale primer/grondverf te verkrijgen, informeer heir goed naar. Ook is het verstandig een grondverf te kiezen die goed bij de uiteindelijk kleur past, op deze manier heb je minder verf nodig bij het aanbrengen van de nieuwe gewenste kleur en dit kan aardig in de portemonnee schelen!

Hoe moet je, je kwasten bewaren/opbergen?

Ben je klaar met verven en wil je, je kwasten rollers bewaren om de volgende dag weer verder te verven dan kun je ze goed bewaren in aluminiumfolie. Dit is een goedkopen en effectieve oplossing. Door de folie drogen de kwasten niet uit en kun je de volgende dag zo weer verder verven. Heb je geen foliepapier in huis dan kun je de kwasten rollers ook bewaren in een dichte plastic zak/ boterhamzakje. Het doel is het luchtdicht afsluiten waardoor de kwasten niet uitdrogen. Ook geen plastic zakjes in huis, bewaar de kwasten die je hebt gebruikt voor lakverf dan bijvoorbeeld in water, ook hierin drogen de kwasten niet uit en kun je de volgende dag, na de kwasten even uitgeschud te hebben, zo weer verder verven. Kwasten en rollers die je hebt gebruikt voor muurverf kun je ook goed schoonmaken met water. De rollers zijn dan weer bruikbaar voor een volgende klus. Natuurlijk kun je, je kwasten gebruikt voor lakverf, ook bewaren in terpentine. Het nadeel hiervan is dat, als je de volgende dag weer aan de slag gaat de kwast erg gaat druppen.
© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up kwasten schoonmakenMake-up kwasten schoonmakenAls je vaak make-up draagt, is het belangrijk om de kwasten die je gebruikt regelmatig schoon te maken. Veel mensen denk…
Bewaren van de verf, kwasten en rollers bij het schilderenBewaren van de verf, kwasten en rollers bij het schilderenTips bij het bewaren of over laten staan van de verf, de kwasten en rollers tijdens en na het schilderen. Als je thuis a…
Make-up kwastenAls je make-up mooi aan wilt brengen, is het handig om de juiste materialen in huis te hebben om dit tot een succes te m…

Verschillende soorten muurverf, wanneer gebruik je welke?Misschien heb jij het ook wel eens meegemaakt. Heb je het plafond mooi gewit, zie je na enkele uren of dagen de verf er…
Wat zijn de voordelen van een pvc-clickvloer?Wat zijn de voordelen van een pvc-clickvloer?Een pvc-clickvloer bestaat uit panelen die eruit zien als laminaat en 4 tot 5 mm dik zijn. De panelen kunnen door een cl…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.