Koopwoning: positieve effecten op huis en omgeving
Een Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat koopwoningen veel positieve effecten hebben op het gedrag van de huizenbezitters en op zowel omwonenden als op de omgeving. Toch zet een Nederlandse econoom er zijn vraagtekens bij. De positieve effecten zijn in het grote VS in ieder geval legio en interessant genoeg om eens te bekijken.
Inhoud:
Betere verzorging tuin en straat
Mensen met een koopwoning besteden veel zorg aan hun eigen tuin. Tuincentra doen in Nederland trouwens toch goede zaken. We wachten (al dan niet) in het voorjaar met smart op de datum van IJsheiligen. Na 15 mei is de kans op (nacht)vorst geweken en kunnen we los gaan met het kopen en in de tuin zetten van voorjaarsplanten. Maar in een mooi voorjaar nemen velen van ons de gok en wachten niet op deze datum. Blijkbaar hebben mensen met een huurwoning toch vaak net wat minder binding met hun huis, tuin en omgeving dan de koophuis-bezitter. Laatste is namelijk ook vaak actiever met het op orde houden van de openbare weg rondom zijn woning.
Hogere verkoopprijzen
Een ander effect is dat hoe meer koopwoningen een woonwijk bevat des te hoger de verkoopprijzen zijn van de woningen. Blijkbaar wonen mensen die een huis kopen graag tussen andere mensen met eigen woningen. Zij gaan dus ook uit van positieve effecten van de koopwoningen en hun eigenaren.
Grotere lokale investeringen door overheid
Huizenbezit kan ook de lokale overheid ertoe aanzetten om meer overheidsgeld te investeren in voorzieningen voor de langere termijn in de wijk zoals in scholen en wegenonderhoud.
In het verkiezingsprogramma 2014 van de VVD staat zelfs te lezen dat zij 'is voor het bevorderen van eigenwoningbezit. Veel koopwoningen in een buurt leidt tot minder verloedering en criminaliteit en meer sociale controle en binding met de buurt.'
Je kunt je afvragen waarom een lokale overheid onderscheid zou maken in het besteden van overheidsgelden tussen koopwoningbuurten en die met voornamelijk huurwoningen. Sommige mensen kunnen nu eenmaal geen
hypotheek voor een koopwoning betalen.
zonnepanelen op het dak /
Bron: Pujanak, Wikimedia Commons (Publiek domein)Huiseigenaar investeert makkelijker in zonnepanelen
Omdat een huiseigenaar eigen baas is over zijn dak, is de stap om deze te verrijken met
zonnepanelen veel minder groot dan voor een bewoner van een huurhuis. Een huurder kan evenwel niet zomaar zijn huis uitgezet worden, maar bij verhuizen kan deze de zonnepanelen niet doorverkopen met de woning. Daarnaast moet een huisbaas maar genegen zijn om zonnepanelen te plaatsen ten behoeve van de huurder. Dit zal niet vaak voorkomen. Een huurhuisbewoner zal zijn behoefte aan het opwekken van zonne-energie eerder regelen in de vorm van het huren van een dak. Inmiddels zijn er diverse projecten door het land heen ontwikkeld waar grote boerderijen of andere gebouwen met zonnepanelen deze ter verhuur aanbieden. Ook komen er steeds meer woningcorporaties die zonnepanelen op hun huurwoningen plaatsen en meeverhuren.
Effect van 50% koopwoningen in de buurt het grootst, ofwel beperkt effect?
Een (jonge) econoom geeft op dit vlak zijn eigen analyse in het kader van een door hemzelf uitgevoerd onderzoek in Rotterdam. Hij stelt dat uit zijn onderzoek bleek dat veel eigenwoningbezit in een buurt inderdaad positief is voor de tevredenheid bij de bewoners en de buurtveiligheid. Echter boven zo'n 45% eigenwoningbezit vlakken deze positieve effecten flink af. Misschien kan je dit ook omdraaien: blijkbaar geeft grofweg de helft aan koopwoningen in een buurt daar al zo'n positieve boost aan dat een hoger percentage niet nodig is: het grote effect is al bereikt. Deze econoom trekt zelfs de conclusie dat een beperking van de hypotheekrenteaftrek een goed plan zou zijn: dit geld zou beter besteed kunnen worden aan directe verbetering van de wijk zelf. Het is echter misschien wat voorbarig om zo'n conclusie te trekken op basis van een onderzoek binnen een enkele Nederlandse gemeente.
- Noot: de laatste twee punten zijn geen onderdeel van het genoemde Amerikaanse onderzoek -
Lees verder