Inruilmakelaar: koop nieuwe woning en ruil je oude huis in

De financiële crisis heeft de Nederlandse woningmarkt geen goed gedaan. Weinig mensen die een huis willen kopen, durven nog deze stap te zetten. Immers: de eigen woning moet ook verkocht worden. Maar een woning Inruilen kan dit probleem oplossen. Een makelaar neemt je woning over zodra je de nieuwe woning koopt. Zoals je je auto inruilt op een nieuwe!

Inhoud:


Huis kopen, je oude huis niet verkocht krijgen

Vroeger kocht je een huis en zette je daarna je oude huis te koop. Dat ging meestal prima: je raakte je oude huis snel kwijt aan een nieuwe koper. Deze situatie is flink veranderd. De financiële crisis gaf ook de woningmarkt een zware klap te verwerken. Wil je verhuizen en een nieuw huis kopen dan moet je ook je huidige huis verkopen, en het liefst zo snel mogelijk. Lukt dat niet direct, dan zit je met dubbele woonlasten en moet je op andere uitgaven geld besparen. Immers: je betaalt zowel de hypotheek op je nieuwe huis alsook van oude woning, ofwel je hebt een overbruggingshypotheek afgesloten. Logisch dat veel mensen niet meer durven te kopen, en daarmee zit de woningmarkt grotendeels 'op slot'.

Oude woning inruilen: geen dubbele lasten

Een oplossing hiervoor kan zijn om je woning in te ruilen. Het werkt in feite net zoals je je oude auto inruilt op de aanschaf van een nieuwe: je vervangt de één simpelweg door de andere. Tot nu toe kon dat met auto's, niet met huizen. Echter sinds februari 2012 is het mogelijk. De eerste aanbieder van dit concept is Inruilmakelaars.nl, deze investeerder neemt je oude huis over zodra je het nieuwe gekocht hebt.

Financiële voordelen

Deze koop-verkoop-combinatie biedt een aantal interessante financiële voordelen:
  • Geen dubbele vaste lasten zoals gas/licht/onderhoud
  • Geen overbruggingshypotheek nodig
  • Makkelijker een nieuwe hypotheek afsluiten omdat het oude huis al verkocht is

Geen verkoop-stress

Nog een voordeel is dat je direct zekerheid hebt dat je je oude woning direct verkocht hebt. Dat scheelt veel stress. Hoeveel: dat heeft te maken met a) je financiële situatie en b) hoe ga jij persoonlijk om met dit soort doorgaans stressvolle situaties.

De voordelen zijn er, dat is duidelijk. Wat houdt je nog tegen?

Lagere verkoopprijs

De aanbieder van de ruil zal meestal een lagere prijs bieden dan je vraagprijs van de oude woning. De inruilmakelaar moet immers ook aan de transactie verdienen, en dat kost geld. Afhankelijk van het verschil zul je moeten overwegen of de inruil de transactie waard is. Met andere woorden: wat zijn je kosten als je je woning langere tijd niet verkocht krijgt, en wat is het verlies dat je moet lijden bij de inruil? Deze afweging kan lastig zijn, omdat je van tevoren niet weet wanneer je de woning gaat verkopen. Wel kan je gaan rondkijken of in de buurt van de oude woning veel vergelijkbare woningen te koop staan. Daarmee zou je je kansen kunnen inschatten.

Kun je het verschil wel missen

Lastiger is het als je gebonden bent aan een bepaalde verkoopprijs. Biedt de makelaar een lagere prijs dan jij nodig hebt, dan zou het financieel zo kunnen zijn dat je gewoonweg niet akkoord kunt gaan, omdat je het geld wat de makelaar niet biedt, echt nodig hebt voor de aanschaf van de nieuwe woning. De Vereniging Eigen Huis wijst hier ook op: ze denkt dat voor veel mensen inruilen hierdoor geen goede keus zal zijn. Dit probleem treedt vooral op bij mensen die een aflossingsvrije hypotheek hadden. Met deze vorm kocht je een huis en betaalde je enkel rente aan de bank, maar geen aflossing. Je hypotheekschuld bleef even hoog door de jaren heen. Wat weinig mensen met zo'n hypotheek weten is dat je wel degelijk zelf kunt kiezen voor vervroegd je aflossingsvrije hypotheek gaan aflossen en zo je schuld verminderen. Dat geeft je daarna meer mogelijkheden bij verkoop en koop van een nieuwe woning, ook in deze constructie van Inruil.

Wat zijn de eerste ervaringen

Inruilmakelaars.nl vertelt dat ze wel 50% meer reacties krijgen op met inruil aangeboden woningen. Er zijn dus ook meer biedingen. Daardoor is de verwachting dat een deal nog sneller rond is. Immers: mensen durven veel sneller een verkoop-koop-beslissing te nemen waardoor het hele traject bij zowel koper als verkoper veel sneller kan verlopen.

Inruil van je oude woning: een mogelijkheid die het waard is om te overwegen!

Lees verder

© 2012 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat houdt de bijleenregeling in?Wat houdt de bijleenregeling in?Nadat u uw eigen woning hebt verkocht, bent u verplicht om de gerealiseerde overwaarde weer te investeren bij het kopen…
Overwaarde woning opnemenAls je vermogen vastzit in de woning, kun je de woning verkopen en kleiner gaan wonen, zodat je de overwaarde van je hui…
Woning kopen voor kindAls ouder kunt u uw kind financieel ondersteunen bij het kopen van een woning, bijvoorbeeld door te schenken, borg te st…
Goedkoperwonenregeling en de bijleenregeling?Goedkoperwonenregeling en de bijleenregeling?De regeling van de hypotheekrenteaftrek is in 2004 al beperkt door het invoeren van de bijleenregeling. In eerste instan…

Een sfeervol huis verkopen lukt beter dan een onbewoond huisEen sfeervol huis verkopen lukt beter dan een onbewoond huisWie een nieuw huis gekocht heeft en het oude wil verkopen doet er goed aan om eens vanuit een objectief oogpunt naar dat…
Huis verkopen? Zo maakt uw huis een goede indrukHuis verkopen? Zo maakt uw huis een goede indrukOngeacht of we ons huis verkopen mét of zónder makelaar, met eenvoudige middelen maakt ons huis een betere indruk en kri…
Bronnen en referenties
  • Editie NL (RTL)
  • http://www.inruilmakelaars.nl
  • http://www.rtl.nl
Reactie

Akdag, 14-12-2012
Ik wil mijn huis inruilen met een nieuw bouw woning op de Mariakwartier in utrecht. Mijn zoon S. Akdag heeft een woning aanbood gekregen, maart voor hem is het te duur. Nu wil ik kopen. Ik zit op dit moment met een koop wooning in Soest op de Boerenstreek.
Graag wacht ik uw reactie.

Met vriendelijke groeten,
M. Akdag Reactie infoteur, 15-12-2012
U kunt het beste contact opnemen met een van de makelaars in Nederland die inruilen aanbiedt. Bijvoorbeeld is dat inruilmakelaars.nl. Op het moment dat ik dit artikel schreef was dat de bekendste, maar er kunnen ook andere makelaars zijn die voor u geschikt(er) zijn.

U kunt zoeken met zoekmachines zoals Google.nl of Vinden.nl of Bing.nl.

Succes!

Drie (120 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.