Inruilmakelaar: koop nieuwe woning en ruil je oude huis in
De financiële crisis heeft de Nederlandse woningmarkt geen goed gedaan. Weinig mensen die een huis willen kopen, durven nog deze stap te zetten. Immers: de eigen woning moet ook verkocht worden. Maar een woning Inruilen kan dit probleem oplossen. Een makelaar neemt je woning over zodra je de nieuwe woning koopt. Zoals je je auto inruilt op een nieuwe!
Inhoud:
Huis kopen, je oude huis niet verkocht krijgen
Vroeger kocht je een huis en zette je daarna je oude huis te koop. Dat ging meestal prima: je raakte je oude huis snel kwijt aan een nieuwe koper. Deze situatie is flink veranderd. De financiële crisis gaf ook de woningmarkt een zware klap te verwerken. Wil je verhuizen en een nieuw huis kopen dan moet je ook je huidige huis verkopen, en het liefst zo snel mogelijk. Lukt dat niet direct, dan zit je met
dubbele woonlasten en moet je op andere
uitgaven geld besparen. Immers: je betaalt zowel de
hypotheek op je nieuwe huis alsook van oude woning, ofwel je hebt een overbruggingshypotheek afgesloten. Logisch dat veel mensen niet meer durven te kopen, en daarmee zit de woningmarkt grotendeels 'op slot'.
Oude woning inruilen: geen dubbele lasten
Een oplossing hiervoor kan zijn om je woning in te ruilen. Het werkt in feite net zoals je je oude auto inruilt op de aanschaf van een nieuwe: je vervangt de één simpelweg door de andere. Tot nu toe kon dat met auto's, niet met huizen. Echter sinds februari 2012 is het mogelijk. De eerste aanbieder van dit concept is
Inruilmakelaars.nl, deze investeerder neemt je oude huis over zodra je het nieuwe gekocht hebt.
Financiële voordelen
Deze koop-verkoop-combinatie biedt een aantal interessante financiële voordelen:
- Geen dubbele vaste lasten zoals gas/licht/onderhoud
- Geen overbruggingshypotheek nodig
- Makkelijker een nieuwe hypotheek afsluiten omdat het oude huis al verkocht is
Geen verkoop-stress
Nog een voordeel is dat je direct zekerheid hebt dat je je oude woning direct verkocht hebt. Dat scheelt veel stress. Hoeveel: dat heeft te maken met a) je financiële situatie en b) hoe ga jij persoonlijk om met dit soort doorgaans stressvolle situaties.
De voordelen zijn er, dat is duidelijk. Wat houdt je nog tegen?
Lagere verkoopprijs
De aanbieder van de ruil zal meestal een lagere prijs bieden dan je vraagprijs van de oude woning. De inruilmakelaar moet immers ook aan de transactie verdienen, en dat kost geld. Afhankelijk van het verschil zul je moeten overwegen of de inruil de transactie waard is. Met andere woorden: wat zijn je kosten als je je woning langere tijd niet verkocht krijgt, en wat is het verlies dat je moet lijden bij de inruil? Deze afweging kan lastig zijn, omdat je van tevoren niet weet wanneer je de woning gaat verkopen. Wel kan je gaan rondkijken of in de buurt van de oude woning veel vergelijkbare woningen te koop staan. Daarmee zou je je kansen kunnen inschatten.
Kun je het verschil wel missen
Lastiger is het als je gebonden bent aan een bepaalde verkoopprijs. Biedt de makelaar een lagere prijs dan jij nodig hebt, dan zou het financieel zo kunnen zijn dat je gewoonweg niet akkoord kunt gaan, omdat je het geld wat de makelaar niet biedt, echt nodig hebt voor de aanschaf van de nieuwe woning. De Vereniging Eigen Huis wijst hier ook op: ze denkt dat voor veel mensen inruilen hierdoor geen goede keus zal zijn. Dit probleem treedt vooral op bij mensen die een aflossingsvrije hypotheek hadden. Met deze vorm kocht je een huis en betaalde je enkel rente aan de bank, maar geen aflossing. Je hypotheekschuld bleef even hoog door de jaren heen. Wat weinig mensen met zo'n hypotheek weten is dat je wel degelijk zelf kunt kiezen voor
vervroegd je aflossingsvrije hypotheek gaan aflossen en zo je schuld verminderen. Dat geeft je daarna meer mogelijkheden bij verkoop en koop van een nieuwe woning, ook in deze constructie van Inruil.
Wat zijn de eerste ervaringen
Inruilmakelaars.nl vertelt dat ze wel 50% meer reacties krijgen op met inruil aangeboden woningen. Er zijn dus ook meer biedingen. Daardoor is de verwachting dat een deal nog sneller rond is. Immers: mensen durven veel sneller een verkoop-koop-beslissing te nemen waardoor het hele traject bij zowel koper als verkoper veel sneller kan verlopen.
Inruil van je oude woning: een mogelijkheid die het waard is om te overwegen!
Lees verder