Koopwoning ruilen: veilig verhuizen in de crisis

Een nieuw huis kopen en je oude kwijtraken: in tijdens van crisis een ongewisse onderneming. Raak je je oude woning wel kwijt? Een oplossing kan zijn om koopwoningruil te doen. Dan blijf je niet met je oude huis zitten. Hoe werkt het, wat zijn de voor- en nadelen, en wat zijn de ervaringen met koopwoningruil? Als je een nieuw huis wilt kopen en een koophuis achterlaat, zul je die moeten verkopen. Voorheen geen groot probleem, de meeste verkopers raakten hun huis binnen een aantal maanden wel kwijt. Echter sinds de crisis van 2011-2012 is dat een ander verhaal. Het is zaak om eerst je huidige woning te verkopen voordat je zelf een nieuw huis koopt. Al met al geen makkelijke situatie, als het al lukt. Een alternatief is het ruilen van woningen. Hoe werkt het, en wat zijn de voor- en nadelen?


Geschiedenis van de woningruil: vooral huurwoningen ruilen

Binnen de huurhuizenmarkt kennen we al sinds de jaren 70 het fenomeen woningruil. Woningcorporaties werkten veelal mee aan het uitruilen van de woningen, waardoor huurders makkelijker over konden stappen op woningen buiten het bezit van hun eigen woningbouwvereniging. In de koopwoningmarkt was het ruilen tot aan het begin van de crisis rond 2010 geen hot item. Men kocht een woning, en zette dan het eigen huis te koop. Meestal was de oude woning binnen enkele maanden verkocht, soms zelfs binnen een aantal weken. Sinds de crisis in ons land in 2011 doorzette en zijn sporen overal naliet, is de situatie compleet omgeslagen. De woningmarkt zat flink in het slop. Koopwoningen stonden sindsdien een jaar tot meerdere jaren leeg.

Koopwoningruil

If it doesn't kill you, it makes you stronger... Oftewel: zware tijden hebben ook zo hun voordelen. In een crisissituatie worden mensen creatief en innovatief. Een van die initiatieven is het in de markt zetten van het idee van koopwoningruil. Koppel vraag en aanbod van koopwoningen aan elkaar en kopers en verkopers vinden elkaar. Als woningruil voor huurwoningen al sinds vele decennia een succes is, waarom dan niet woningruil voor koopwoningen?

Vraag en aanbod

Heb je een woning te koop dan kun je je aanmelden bij de diverse aanbieders van koopwoningruil. Zij registreren je woning, met alle kenmerken en bijzonderheden. Er zijn aanbieders die matches maken op basis van jouw eigen wensen: waar moet jouw nieuwe woning staan en aan welke eisen moet deze voldoen? Je kunt ook zelf in het aanbod zoeken. De mogelijkheden van zoeken zijn verschillend onder de verschillende aanbieders, dus ook daarom is vergelijken van aanbieders voorafgaand aan je aanmelding aan te bevelen.

Koopakte of ruilakte

De procedure die de aanbieders hanteren verschillen onderling. Er zijn aanbieders waar je geen koopakte maar een ruilakte ondertekent. Deze wordt dan opgemaakt door een notaris van de aanbieder. Zoals bij aanbieder Swap.nl (voorheen Koos.nl), die gebruik maakt van de diensten van Netwerk Notarissen. Swap.nl werkt ook samen met Jaap.nl, en je meldt je woning dan ook eerst aan bij Jaap. Andere aanbieders richten zich puur op het koppelen van vraag en aanbod, en zijn er op de gebruikelijke manier twee koopaktes aan de orde. Zoals bij Switchinghomes.nl, die voornamelijk matcht in de noordelijke Nederlandse provincies. Over Switchinghomes is een interessant artikel te lezen (zie onder Bronnen).

Een aanbieder selecteren

Het is verstandig om de aanbieders onder de loep te nemen, alvorens er met een in zee te gaan en de woningaanmelding te doen. Je kunt letten op:
 • Welke kenmerken van je eigen woning kun je doorgeven
 • Welke wensen voor je nieuwe woning kun je opgeven: deze zijn belangrijk, want bij het zoeken kan het handig zijn om je wensen aan te kunnen passen om je slagingskans op een match te kunnen vergroten
 • Wie matcht er (aanbieder, jijzelf, of allebei)
 • Wat zijn de mogelijkheden van het zelf zoeken van een match: regio, plaats, welke kenmerken, enz.
 • Hoe groot is het aanbod van koopwoningen
 • Welke kosten zijn er aan aanmelding, match zoeken, contact opnemen met de match, enz.
 • Hoe komt de akte tot stand, en om welke akte gaat het

Meningen en ervaringen

Ervaringen van succesvolle koopwoningruilers zijn er slechts mondjesmaat op internet. Vrijwel elke ruilsite heeft er wel een of enkele vermeld. Vereniging Eigen Huis behartigt de belangen van alle Nederlandse bezitters van een eigen woning en ziet de ruil als mogelijk succesvol. Ze denkt wel dat het concept voornamelijk binnen dezelfde gemeente goed zal werken, en landelijk ruilen veel lastiger zal zijn. Ze waarschuwt er voor dat het betalen van overdrachtsbelasting aan de orde zal blijven, het is juridisch gezien nog steeds een kwestie van kopen en verkopen.

Conclusie: een goede mogelijkheid voor koopwoningkoop en -verkoop

Als de woningmarkt stagneert zijn veiligere opties interessant. Koopwoningruil kan een goed alternatief zijn. Ga evenwel niet over een nacht ijs. Informeer goed naar de huidige mogelijkheden en voorwaarden van de organisatie. Zo kom je niet voor verrassingen te staan in je enthousiasme om toch een nieuwe woning te kunnen kopen!

Lees verder

© 2012 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek voor starters: Sociale KoopHypotheek voor starters: Sociale KoopVoor starters op de woningmarkt is het moeilijk om een hypotheek af te sluiten. Een van de mogelijkheden om starters te…
Huis ruilen met oudersHuis ruilen met oudersU wilt in 2022 uw huis ruilen met het huis van uw ouders. Wat moet u als kind voor deze woningruil regelen en wat vindt…
Koophuis ruilenKoophuis ruilenUw huis en woning ruilen en vervolgens snel verkopen? Ruilen van uw koophuis met een iemand die een huis wil kopen betek…
Huis verkopen met verlies: Waar moet je op letten?In de huidige huizenmarkt komt het voor dat je jouw koopwoning soms niet zo snel kunt verkopen als je tevoren had gehoop…
Een sfeervol huis verkopen lukt beter dan een onbewoond huisEen sfeervol huis verkopen lukt beter dan een onbewoond huisWie een nieuw huis gekocht heeft en het oude wil verkopen doet er goed aan om eens vanuit een objectief oogpunt naar dat…
Bronnen en referenties
 • http://www.swap.nl (via Jaap.nl)
 • http://switchinghomes.nl
 • Artikel Dagblad van het Noorden op http://switchinghomes.nl/huizenruil_bas_en_elke.pdf
 • http://www.netwerknotarissen.nl
Reactie

Swap Nl, 25-06-2012
Graag willen wij de lezers van infonu op de hoogte brengen van onze nieuwe
naam:
Koos.nl heet voortaan: SWAP.nl
Wij vonden dit een betere naam gezien het feit dat SWAP.nl de "lading meer dekt"
Met vriendelijke groet,

Het Swap Team Reactie infoteur, 25-06-2012
Beste Swap Team,

Bedankt voor de melding. Ik heb jullie naamswijziging inmiddels in het artikel verwerkt.

Auteur: Drie

Drie (120 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.