Koopwoning ruilen: veilig verhuizen in de crisis
Een nieuw huis kopen en je oude kwijtraken: in tijdens van crisis een ongewisse onderneming. Raak je je oude woning wel kwijt? Een oplossing kan zijn om koopwoningruil te doen. Dan blijf je niet met je oude huis zitten. Hoe werkt het, wat zijn de voor- en nadelen, en wat zijn de ervaringen met koopwoningruil?
Als je een nieuw huis wilt kopen en een koophuis achterlaat, zul je die moeten verkopen. Voorheen geen groot probleem, de meeste verkopers raakten hun huis binnen een aantal maanden wel kwijt. Echter sinds de crisis van 2011-2012 is dat een ander verhaal. Het is zaak om
eerst je huidige woning te verkopen voordat je zelf een nieuw huis koopt. Al met al geen makkelijke situatie, als het al lukt. Een alternatief is het ruilen van woningen. Hoe werkt het, en wat zijn de voor- en nadelen?
Geschiedenis van de woningruil: vooral huurwoningen ruilen
Binnen de huurhuizenmarkt kennen we al sinds de jaren 70 het fenomeen woningruil. Woningcorporaties werkten veelal mee aan het uitruilen van de woningen, waardoor huurders makkelijker over konden stappen op woningen buiten het bezit van hun eigen woningbouwvereniging. In de koopwoningmarkt was het ruilen tot aan het begin van de crisis rond 2010 geen hot item. Men kocht een woning, en zette dan het eigen huis te koop. Meestal was de oude woning binnen enkele maanden verkocht, soms zelfs binnen een aantal weken. Sinds de crisis in ons land in 2011 doorzette en zijn sporen overal naliet, is de situatie compleet omgeslagen. De
woningmarkt zat flink in het slop. Koopwoningen stonden sindsdien een jaar tot meerdere jaren leeg.
Koopwoningruil
If it doesn't kill you, it makes you stronger... Oftewel: zware tijden hebben ook zo hun voordelen. In een crisissituatie worden mensen creatief en innovatief. Een van die initiatieven is het in de markt zetten van het idee van koopwoningruil. Koppel vraag en aanbod van koopwoningen aan elkaar en
kopers en verkopers vinden elkaar. Als woningruil voor huurwoningen al sinds vele decennia een succes is, waarom dan niet woningruil voor koopwoningen?
Vraag en aanbod
Heb je een woning te koop dan kun je je aanmelden bij de diverse aanbieders van koopwoningruil. Zij registreren je woning, met alle kenmerken en bijzonderheden. Er zijn aanbieders die matches maken op basis van jouw eigen wensen: waar moet jouw nieuwe woning staan en aan welke eisen moet deze voldoen? Je kunt ook zelf in het aanbod zoeken. De mogelijkheden van zoeken zijn verschillend onder de verschillende aanbieders, dus ook daarom is vergelijken van aanbieders voorafgaand aan je aanmelding aan te bevelen.
Koopakte of ruilakte
De procedure die de aanbieders hanteren verschillen onderling. Er zijn aanbieders waar je geen koopakte maar een ruilakte ondertekent. Deze wordt dan opgemaakt door een notaris van de aanbieder. Zoals bij aanbieder Swap.nl (voorheen Koos.nl), die gebruik maakt van de diensten van Netwerk Notarissen. Swap.nl werkt ook samen met Jaap.nl, en je meldt je woning dan ook eerst aan bij Jaap. Andere aanbieders richten zich puur op het koppelen van vraag en aanbod, en zijn er op de gebruikelijke manier twee koopaktes aan de orde. Zoals bij Switchinghomes.nl, die voornamelijk matcht in de noordelijke Nederlandse provincies. Over Switchinghomes is een interessant artikel te lezen (zie onder Bronnen).
Een aanbieder selecteren
Het is verstandig om de aanbieders onder de loep te nemen, alvorens er met een in zee te gaan en de woningaanmelding te doen. Je kunt letten op:
- Welke kenmerken van je eigen woning kun je doorgeven
- Welke wensen voor je nieuwe woning kun je opgeven: deze zijn belangrijk, want bij het zoeken kan het handig zijn om je wensen aan te kunnen passen om je slagingskans op een match te kunnen vergroten
- Wie matcht er (aanbieder, jijzelf, of allebei)
- Wat zijn de mogelijkheden van het zelf zoeken van een match: regio, plaats, welke kenmerken, enz.
- Hoe groot is het aanbod van koopwoningen
- Welke kosten zijn er aan aanmelding, match zoeken, contact opnemen met de match, enz.
- Hoe komt de akte tot stand, en om welke akte gaat het
Meningen en ervaringen
Ervaringen van succesvolle koopwoningruilers zijn er slechts mondjesmaat op internet. Vrijwel elke ruilsite heeft er wel een of enkele vermeld. Vereniging Eigen Huis behartigt de belangen van alle Nederlandse bezitters van een eigen woning en ziet de ruil als mogelijk succesvol. Ze denkt wel dat het concept voornamelijk
binnen dezelfde gemeente goed zal werken, en landelijk ruilen veel lastiger zal zijn. Ze waarschuwt er voor dat het
betalen van overdrachtsbelasting aan de orde zal blijven, het is juridisch gezien nog steeds een kwestie van kopen en verkopen.
Conclusie: een goede mogelijkheid voor koopwoningkoop en -verkoop
Als de woningmarkt stagneert zijn veiligere opties interessant. Koopwoningruil kan een goed alternatief zijn. Ga evenwel niet over een nacht ijs.
Informeer goed naar de huidige mogelijkheden en voorwaarden van de organisatie. Zo kom je niet voor verrassingen te staan in je enthousiasme om toch een nieuwe woning te kunnen kopen!
Lees verder