Onderhoudscontracten voor huis en tuin: een overzicht

Het onderhoud van huis en tuin kan flink wat vrije tijd kosten. Bovendien kunnen er zelfs in uitstekend onderhouden woningen noodsituaties ontstaan als kapotte cv-ketels of verstopte rioleringen. Bewoners van huurhuizen kunnen een gedeelte van het onderhouds- en reparatiewerk overlaten aan de verhuurder. Huiseigenaren moeten echter overal zelf achteraan. Het kan dan interessant zijn om voor bepaalde zaken een onderhoudscontract bij een professional af te sluiten. Er zijn verschillende van dergelijke contracten mogelijk. Hieronder een overzicht. Artikelindeling

Onderhoud van de cv-ketel

De cv-ketel zorgt voor verwarming en in geval van een combiketel ook voor warm water. Om goed te blijven werken moet hij echter met enige regelmaat worden onderhouden en schoongemaakt. Als hij stuk gaat heb je een groot probleem, zeker aangezien ketels dat graag mogen doen op bijzonder ongelukkige momenten. Een servicecontract voor de cv-ketel is daarom een interessante optie.

Welk onderhoud is er nodig?

Afhankelijk van de ketel is er iedere één à twee jaar een controlebeurt nodig. De ketel moet dan worden schoongemaakt, nagekeken op slijtage en opnieuw worden afgesteld. Indien nodig moeten slechte onderdelen worden vervangen.

Om de volgende redenen is het verstandig dit onderhoud trouw te laten uitvoeren:
  • Vervelende defecten kunnen worden voorkomen.
  • De ketel gaat langer mee.
  • Een vuile ketel verbrandt meer gas dan een schone. De stookkosten kunnen wel tot 10% lager uitvallen. Dat is zowel leuk voor de portemonnee als voor het milieu.
  • Een vuile ketel geeft een verhoogde kans op uitstoot van het giftige koolmonoxide en daarmee op brand.

Waarom zou je hier een onderhoudscontract voor nemen?

Het bedrijf of de loodgieter bij wie je het contract afsluit houdt in de gaten wanneer het weer tijd is voor een controle en wat er moet gebeuren. Dan hoef je daar niet iedere één à twee jaar zelf achteraan te gaan. Bovendien worden mensen met een contract vaak sneller geholpen bij storingen dan diegenen zonder. Sommige brandverzekeringen stellen een onderhoudscontract zelfs verplicht.

Vaak kun je middels een contract ook andere risico’s afdekken zoals eventuele tussentijdse reparaties en de kosten van nieuwe onderdelen. Ook zijn de kosten per controlebeurt lager dan zonder contract. Met name in de voorrijkosten kan het flink schelen.

Lees hier meer over onderhoudscontracten voor de cv-ketel.

Onderhoud van schoorstenen en rookkanalen

Relatief gezien hebben steeds minder woning in Nederland er een, maar ze zijn er nog genoeg: huizen met een schoorsteen. Meestal is er een open haard of een houtkachel mee verbonden. Het schoonmaken van schoorstenen en rookkanalen is een specialistisch werkje.

Welk onderhoud is er nodig?

Bij het stoken van de haard of kachel blijven onverbrande deeltjes achter in het rookkanaal, om daar langzaam aan te dikken tot een zeer brandbare laag. Om brand te voorkomen moet de schoorsteen ieder jaar een keer worden geveegd. Dat kun je niet zomaar zelf doen, want daar heb je de juiste kennis en gereedschappen voor nodig.

Brandverzekeringen eisen vaak van huiseigenaars dat het vegen professioneel gebeurd. De schoorsteenveger moet dan ingeschreven staan bij de K.v.K. of aangesloten zijn bij de A.S.P.B. (bond van schoorsteenvegers). Na het vegen krijg je een veegbewijs dat je aan de verzekering kunt tonen.

Waarom zou je hier een onderhoudscontract voor nemen?

De schoorsteenveger houdt voor je in de gaten wanneer het jaar om is, zodat je het zelf niet kunt vergeten (wat in dit geval vrij cruciaal is). Bovendien kun je het schoonmaken van de dakgoot (ook een vervelend klusje) vaak in het contract meenemen. Vervolgens kun je de veger ook bellen als er een vogelnest of andere verstopping uit het rookkanaal moet worden verwijderd.

Een schoorsteenveger zal voor een losse veegbeurt waarschijnlijk meer rekenen dan aan iemand waar hij ieder jaar terug mag komen. Al loont het zich de moeite om de prijzen van aanbieders uit de omgeving goed met elkaar te vergelijken.

Hulp bij verstopte afvoer of riolering

Een verstopte afvoer of riolering is behoorlijk vervelend en kan zelfs noodsituaties opleveren. Er kan dan niet snel genoeg een loodgieter komen. Gelukkig hebben veel ontstoppingsbedrijven een 24-uurs dienst. Vaak echter werken deze niet met contracten en leveren louter een eenmalige service. Dat heeft te maken met het feit dat er geen regelmatig terugkerend onderhoud mee gemoeid is.

Waarom zou je hier dan toch een contract voor nemen?

Het probleem met verstoppingen is dat de rekening behoorlijk kan oplopen wanneer de verstopping op een ongunstige plek zit. Een rekening van honderden euro’s is niet onmogelijk. Wat dat betreft fungeert zo’n contract (in dit geval vaak abonnement genoemd) als een verzekering. Je betaalt ieder jaar een bepaald vast bedrag, maar krijgt in geval van noodhulp geen rekening.

Let wel goed op de voorwaarden van zo’n contract. Zijn inderdaad alle mogelijke kosten afgedekt en is het jaarbedrag redelijk? Dan kan het een goede deal zijn. Als je dan een verstopping hebt, weet je meteen wie je moet bellen en hoef je bovendien niet te vrezen voor je bankrekening.

Schilderwerkzaamheden, zowel binnen als buiten

In en aan ieder huis is wel houtwerk te vinden. Dat zal vroeg of laat een nieuw likje verf nodig hebben. Dat geldt zowel in huis als voor hout aan de buitenkant. In vochtige ruimtes kunnen ook de muren en plafonds bij tijd en wijlen om een schilderbeurt vragen.

Welk schilderwerk is er binnenshuis nodig?

Het meeste hout in huis hoeft niet zo vaak geverfd te worden als dat buitenshuis. Met af en toe een vers laagje blijft het echter beter beschermd tegen slijtage en ziet het er netjes uit. Kozijnen daarentegen echter ook aan de binnenkant veel last van vocht. Goed verfwerk kan dan houtrot en schimmels voorkomen.

In vochtige ruimtes als de badkamer, keuken en eventueel een kelder kunnen wanden en plafonds last krijgen van vocht, met als gevolg lelijke vlekken en schimmels. Dat valt alleen te verhelpen met een verfbeurt. Soms is daar zelfs speciale vochtwerende verf voor nodig.

Welk schilderwerk is er buitenshuis nodig?

Houten onderdelen aan de buitenkant van het huis als kozijnen, panelen of deuren dienen beschermd te worden tegen de weersomstandigheden. Zo kun je houtrot voorkomen en gaan de onderdelen langer mee. Als vuistregel geldt dat dit schilderwerk eens in de vijf jaar moet gebeuren, maar dat kan door omstandigheden ook eerder of later zijn. Doorgaans moet hout dat veel zon krijgt sneller worden geverfd dan dat aan een schaduwrijke kant van het huis.

Waarom zou je hier een onderhoudscontract voor nemen?

Als je voor schilderwerk een onderhoudscontract afsluit komt de schilder ieder jaar kijken hoe hout en wanden eraan toe zijn. Slechte gedeeltes werkt hij bij, de rest niet. Meestal kan hierdoor een grote beurt worden uitgesteld.

De kosten worden zo over de jaren verdeeld in plaats van dat je deze in één keer moet betalen. Je kunt voor binnen- en buitenschilderwerk aparte contracten afsluiten. Mooi schilderwerk doet de waarde van een huis stijgen. Met een jaarlijkse opknapbeurt ziet je huis er altijd goed uit, terwijl je daar toch minder vaak een hoge rekening voor krijgt.

Vanzelfsprekend is een contract met een schilder alleen interessant voor mensen die niet afdoende tijd en/of deskundigheid hebben om zelf te schilderen. De enthousiaste klusser zal er geen nodig hebben.

Onderhoud van de tuin

Een huis met tuin blijft voor veel mensen een droom. Het onderhoud van een tuin kan echter tegenvallen. Zeker als je al wat langer in een huis woont en de struiken en bomen flink zijn gegroeid, maar je enthousiasme om te tuinieren is gedaald. Misschien wordt het dan tijd om een hovenier in te schakelen.

Welk onderhoud is er nodig?

Snoeien, onkruid wieden, de tuin winterklaar maken, in een tuin is veel te doen. Er zijn zelfs hele boekenkasten volgeschreven over tuinonderhoud. Wat er echter nodig is voor jouw tuin hangt natuurlijk af van de omvang en de soort beplanting. Ook hangt het af van de leeftijd van de tuin, want oudere bomen en struiken laten zich niet zo gemakkelijk snoeien als jonge aanplant.

Waarom zou je hier een onderhoudscontract voor nemen?

Door regelmatig onderhoud blijft je tuin er mooi uitzien en heb je er meer plezier van. Ook kan veel zwaar werk worden voorkomen als bomen en struiken tijdig en op de juiste manier worden gesnoeid. Ook hier geldt dat een fraai onderhouden tuin bijdraagt aan de waarde van een huis. Belangrijker echter is de tijd die je kunt besparen. Tuinonderhoud kan veel tijd kosten, zeker als je er eigenlijk niet zo'n goed gereedschap voor hebt.

De vorm van zo’n contract hangt trouwens af van de grootte en inrichting van de tuin. Misschien heb je genoeg aan een jaarlijkse opknapbeurt, misschien moet er vaker iets gebeuren. Met de hovenier kun je bespreken wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

Het vinden van geschikte bedrijven

Waar vind je nu een geschikte installateur, loodgieter, schoorsteenveger, schilder of hovenier? Dat kan natuurlijk door in je omgeving rond te vragen of de Gouden Gids te raadplegen. Het kan echter ook goed op het internet. Daar verschijnen steeds meer vergelijkingssites die je kunt gebruiken om bedrijven bij jou in de buurt te vinden. Afhankelijk van wat je zoekt kun je bij een aantal van die sites ook offertes aanvragen, welke je dan in korte tijd via e-mail krijgt toegestuurd. Zo krijg je meteen ook een indruk van de kosten in jouw specifieke geval.

Lees verder

© 2012 - 2024 Varenna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eigen huis? Let op de onderhoudskostenEigen huis? Let op de onderhoudskostenBij de afweging om wel of niet een huis te kopen moet je ook stil staan bij de hoogte van de onderhoudskosten van een ei…
Een servicecontract voor de cv-ketel: de moeite waardIn Nederland zijn we gewend altijd verwarming en warm water beschikbaar te hebben. Daarom denkt niet iedereen na over he…
Maandelijkse kosten voor onderhoud van een eigen huisMaandelijkse kosten voor onderhoud van een eigen huisWat een eigen huis in werkelijkheid kost, openbaart zich bij huiseigenaren vaak pas ná aankoop. Uiteraard kunnen de onde…
Niet tevreden over je huurwoning, wat kun je doen?Niet tevreden over je huurwoning, wat kun je doen?Veel mensen die een huurwoning hebben, hebben het wel eens meegemaakt. Reparaties worden niet of laat uitgevoerd, er is…

Hout in het interieurHout in het interieurNiet weg te denken, hout in het interieur. Hout is ooit duizenden jaren geleden de basis geweest voor meubelen en die ba…
Een inrichting met warme, fleurige kleuren voor de winterEen inrichting met warme, fleurige kleuren voor de winterEen gezellige, knusse inrichting met warme kleuren geeft fleur aan het leven, zeker als het herfst en winter wordt. Als…
Bronnen en referenties
  • www.hoe-koop-ik.nl/cv-ketelonderhoud/alles_over
  • www.dewaakvlam.com/schoorsteen.php
  • www.schilder-weetjes.nl/informatie/schilderwerk
Varenna (113 artikelen)
Laatste update: 14-01-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.