Een servicecontract voor de cv-ketel: de moeite waard

In Nederland zijn we gewend altijd verwarming en warm water beschikbaar te hebben. Daarom denkt niet iedereen na over het onderhoud dat nodig is om de cv-, combiketel of andere warmteleverancier optimaal te laten functioneren. Dat is jammer want er zijn goede redenen om je ketel met enige regelmaat te laten onderhouden door een deskundig persoon. Het afsluiten van een servicecontract hiervoor is verstandig en in de meeste gevallen goedkoper. Hieronder meer informatie over het benodigde onderhoud en de verschillende soorten contracten die je ervoor kunt afsluiten. Artikelindeling

Verschillende typen ketel

Een cv-ketel levert warmte aan de centrale verwarming door het stoken van gas. Bij een zogenaamde solo cv-ketel blijft het daarbij en heb je voor de levering van warm water waarschijnlijk nog andere warmte-units in huis als een geiser of (zonne)boiler.

Een combiketel daarentegen geeft zowel warmte als warm water. Naast een combiketel heb je waarschijnlijk geen andere voorzieningen. Het voordeel van de combiketel is dat je minder ruimte kwijt bent. Het nadeel is dat je bij een storing zowel verwarming als warm water kwijt bent.

Beide soorten ketel kunnen in de vorm komen van een hoogrendementsketel, ook bekend als hr-ketel. Dat is een ketel die beduidend zuiniger werkt dan andere typen. Daarom zijn ze in Nederland erg populair.

Wat gebeurt er bij een onderhoudsbeurt?

Voor het benodigde onderhoud maakt het niet uit welk type ketel je hebt. Allemaal moeten ze regelmatig worden onderhouden en gecontroleerd. De frequentie waarin dit nodig is hangt af van de ketel, maar is normaal gesproken eenmaal in de één tot twee jaar.

Bij zo’n onderhoudsbeurt verricht de installateur of loodgieter de volgende werkzaamheden:
  • Hij stelt de ketel opnieuw af en vult indien nodig het water bij.
  • De ketel wordt schoongemaakt.
  • De ketel wordt nagelopen op slijtage. Indien nodig worden onderdelen vervangen. Bepaalde onderdelen moeten standaard om de zoveel jaar vervangen worden.

Waarom zijn deze onderhoudsbeurten belangrijk?

Zoals gezegd zijn er verschillende goede redenen waarom je dit onderhoud aan de ketel zou laten plegen.

Veiligheid

Door goed onderhoud werkt de ketel veiliger. Een vuile ketel kan zelfs koolmonoxide uitstoten, wat brandgevaar oplevert. Daarom stellen sommige brandverzekeringen het hebben van een onderhoudscontract voor de cv-ketel zelfs verplicht.

Zuinigheid

Een goed onderhouden ketel werkt efficiënter en zuiniger. Hij kan wel tot 10% minder gas verstoken. Dat kan dus behoorlijk schelen op de energierekening, maar is ook prettig voor het milieu.

Duurzaamheid

Een goed onderhouden ketel gaat vele jaren langer mee. Een ketel is een duur ding, dus als je de aanschaf van een nieuwe kunt uitstellen is dat mooi meegenomen.

Storingen voorkomen

Door goed onderhoud kunnen vervelende defecten worden voorkomen en is de kans dat je zonder verwarming en warm water komt te zitten kleiner.

Waarom een servicecontract?

In principe is het natuurlijk niet persé nodig een onderhoudscontract te nemen voor het laten uitvoeren van bovengenoemde werkzaamheden. Je kunt het ook zelf in de gaten houden en dan iedere één à twee jaar een afspraak maken met een geschikt bedrijf. Een handig iemand kan het onderhoud van de ketel mogelijk zelf af.

Een servicecontract heeft echter de volgende voordelen:
  • Het bedrijf houdt voor je bij wat er gedaan is en wanneer er weer onderhoud nodig. Op basis daarvan maken zij een afspraak, zodat jij daar niet aan hoeft te denken.
  • Bij storingen kun je rekenen op snelle hulp. Eventueel kun je de kosten van een storing afdekken in het contract.
  • Het is goedkoper dan steeds apart een installateur inhuren.
  • Meestal kun je andere warmte-units in huis als de boiler of geiser meteen mee laten nakijken. Ook het onderhoud van andere installaties als een mechanische ventilatie of een warmte terugwin unit (wtw) kunnen bij het contract worden betrokken, zodat je in één keer klaar bent.
  • Bij sommige ketels komt de garantie te vervallen als er geen onderhoudscontract wordt afgesloten.

Soorten contracten

De meeste aanbieders hebben twee of drie verschillende soorten contracten in de aanbieding. De verschillen zitten in de mate waarin bepaalde kosten worden afgedekt.
  • Tot een basiscontract horen doorgaans alleen onderhouds- en voorrijkosten.
  • Bij een all-in contract worden ook materiaalkosten en arbeidsloon in geval van storingen gedekt.
  • Sommige aanbieders hebben ook contracten waarbij de kosten van een storing gedeeltelijk worden vergoed.

Acceptatie van het contract

In de praktijk is het helaas niet zo dat je altijd vrij bent zelf te kiezen welk contract je wilt hebben. Het is zelfs mogelijk dat een aanbieder weigert jouw ketel in onderhoud te nemen. Hierbij geldt dat hoe ouder de ketel is, hoe minder aanbieders bereid zullen zijn om een all-in contract aan te bieden. Voor heel oude ketels van boven de twaalf-vijftien jaar is het sowieso moeilijk een contract te krijgen.
Alleen als je een nieuwe of vrij jonge ketel hebt, kun je tamelijk probleemloos het servicecontract van je keuze krijgen. Het is dus beslist verstandig een onderhoudscontract te nemen als de ketel nog jong is.

Voordat een aanbieder een ketel accepteert voert deze eerst een inspectiebeurt uit. Meestal kost dit rond de 40 euro. Er kan dan worden besloten de ketel niet in onderhoud te nemen omdat technische problemen of andere redenen een behoorlijke service in de weg staan. Dit komt echter niet vaak voor.

Aanbieders

Er zijn in Nederland vrij veel bedrijven die servicecontracten voor warmte-installaties aanbieden. Die begeven zich op drie niveaus:
  • Grote landelijke bedrijven. Daaronder vallen energieleveranciers als Eneco, Essent en Nuon en installatiebedrijven als Feenstra.
  • Regionale gasservices en installatiebedrijven
  • Zeer lokale installatiebedrijven en loodgieters

De juiste aanbieder vinden

Het is niet verstandig om al te snel je handtekening te zetten onder een aardig klinkende aanbieding. Er zijn veel verschillen in contractvoorwaarden en prijzen, dus misschien is die aanbieding wel helemaal niet geschikt voor jou. Vergelijk liever eerst wat mogelijkheden met elkaar.

Op het internet zijn twee verschillende typen sites te vinden die daarbij kunnen helpen.
  • Op de eerste plaats zijn er vergelijkingssite die de beste aanbiedingen geven voor jouw situatie.
  • Meer nog wordt er echter gewerkt met sites waar je gratis offertes kunt aanvragen. Je hoeft je gegevens dan maar één keer door te geven aan de site, waarna je van verschillende aanbieders offertes krijgt toegestuurd. Deze sites werken vaak ook regionaal en er zijn talloze bedrijven bij aangesloten.
Op deze manier kun je rustig thuis vergelijken wat voor jou de beste oplossing is.

Lees verder

© 2012 - 2024 Varenna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuinige cv-ketelZuinige cv-ketelMet een zuinige cv-ketel kunnen mensen veel geld besparen. Dit komt omdat de stookkosten een stuk kunnen afnemen doordat…
Hoog rendement ketel: Voordelen en prijs van een HR ketelHoog rendement ketel: Voordelen en prijs van een HR ketelEen hoog rendement ketel, in de volksmond ook wel HR ketel genoemd, genereert relatief meer warmte dan een traditionele…
De juiste cv ketel kiezenCv ketels worden onder meer ingedeeld naargelang het rendement dat ze opleveren. Velen die aan een nieuwe ketel toe zijn…
Cv-ketel, combi-ketel, boiler of geiser: Hoe moet je kiezen?Cv-ketel, combi-ketel, boiler of geiser: Hoe moet je kiezen?Het kopen of vervangen van een bestaande cv-ketel, boiler of geiser is velen onder ons een doorn in het oog. Wat is om t…

Hout in het interieurHout in het interieurNiet weg te denken, hout in het interieur. Hout is ooit duizenden jaren geleden de basis geweest voor meubelen en die ba…
Een inrichting met warme, fleurige kleuren voor de winterEen inrichting met warme, fleurige kleuren voor de winterEen gezellige, knusse inrichting met warme kleuren geeft fleur aan het leven, zeker als het herfst en winter wordt. Als…
Bronnen en referenties
  • www.hoe-koop-ik.nl/cv-ketelonderhoud/alles_over
  • www.cvonderhoudscontracten.nl
  • www.onderhoud-cv-ketel.nl
  • Thuis.eneco.nl/energie-besparen/cv-ketel/onderhoudscontract-cv-ketel/
  • www.ewacht.nl/consument/diensten/onderhoud-cv-ketel
  • www.feenstra.com/warmte/cv-ketel-onderhoud
  • www.nuon.nl/cv-ketel/onderhoud-cv-ketel/
  • Foto inleiding: A.C. Verham
Varenna (113 artikelen)
Laatste update: 12-09-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.