Een inrichting met warme, fleurige kleuren voor de winter

Een inrichting met warme, fleurige kleuren voor de winter Een gezellige, knusse inrichting met warme kleuren geeft fleur aan het leven, zeker als het herfst en winter wordt. Als buiten de bomen kaal worden en de wind om het huis blaast, verlangt iedereen naar warmte en geborgenheid. Op mistige ochtenden kondigt de winter zich dan al aan via een laagje rijp op de daken en moet er ijs van de autoruiten gekrabd worden. De natte kilte dringt door tot op het bot en als de deur achter u in het slot valt, bent u blij om weer thuis te zijn, waar een aangename warmte u ontvangt. Zeker als ook de hele winter bestaat uit natte, winderige dagen en meer een indruk van herfst, dan van winter geeft, is die aangename warmte heel belangrijk. Niet alleen kaarslicht kan 's avonds in huis zorgen voor het warme en aangename gevoel. Ook de hele inrichting en de harmonie van de kleuren daarvan doet er aan mee.

Een harmonische inrichting in fleurige kleuren biedt warmte en gezelligheid

Zodra de winter eraan komt zoeken de mensen naar warme kleuren, kaarsjes en sfeerlichten om het binnen knus en behaaglijk te maken. De haard kan ‘s avonds weer aan en de deur van de kamer moet dicht gehouden worden, zodat de thermostaat geen overuren maakt. Ouders vertellen verhaaltjes aan hun kinderen, er worden weer spelletjes gespeeld en iedereen hunkert naar de feestdagen in december.

November is vaak grauw

De maand oktober heeft vaak nog mooie, zonnige dagen met bomen en struiken in prachtige, diepe herfstkleuren. Veel mensen gaan dan naar buiten om te wandelen en van de natuur te genieten. Dat is na oktober meestal anders. Vooral november zorgt voor veel nare, donkere dagen. Donkere wolkenluchten, veel regen, veel wind en bomen die steeds kaler worden. Veel mensen hebben juist in die tijd last van depressiviteit. Ze missen het licht van de zomerdagen. Het is echter goed om juist dan ook naar buiten te gaan en het daglicht op te zoeken, maar men is dan toch blij als men weer thuis is. Een gezellige inrichting is dan extra prettig om weer opgewarmd te raken.

Een harmonieuze inrichting hoeft niet modern en zeker niet duur te zijn

Het doet er niet toe of de inrichting bestaat uit oude of moderne meubels. Een samenraapsel van erfstukken die goed bij elkaar passen kunnen een heel gezellige sfeer scheppen, terwijl een zeer modern, strak en blinkend interieur soms heel koud kan overkomen. Er zijn echter ook in deze tijd genoeg meubels en stoffen die in de juiste combinatie voor een warm onthaal kunnen zorgen. Soms is er maar heel weinig nodig om een al wat ouder interieur wat op te halen en een warme uitstraling te geven. Een paar kussens, een plaid, een plant, kunnen vaak al veel doen.

Rood, groen of geel, eigenlijk mag alles, als het maar bij elkaar past

Kies altijd een hoofdkleur. De meeste mensen nemen een bank en passen daar de rest van de inrichting op af. Sommigen beginnen met overgordijnen die ze prachtig vinden en zoeken daar het meubilair bij uit. Het is maar wat u zelf wilt. Blauw is de lievelingskleur van heel veel mensen. Kijk maar eens rond in de kledingzaken. Zowel mannen als vrouwen houden van blauw en combineren blauwe kledingstukken graag met zwart, grijs en wit. Ook in woonindustrie is die kleurencombinatie fantastisch. Een comfortabele bank in antracietgrijs kan enorm opgefleurd worden met een combinatie van diepblauwe kussens. In de winter doet blauw echter wat kil aan, maar wie echt valt voor de kleur blauw kan ook daar een harmonisch geheel van maken, zolang u er maar voor zorgt dat de kleuren van de accessoires erbij passen.

Kies kleuren die harmoniëren voor een gezellige, aangename woonkamer

Zorg voor een goede combinatie van kleuren, die de winter buiten sluiten. Een crèmekleurige bank is bijvoorbeeld prachtig en prima te combineren met allerlei kleuren voor kussens, schilderijen, enzovoort. Combineer niet teveel kleuren bij elkaar. Dat maakt de inrichting wat chaotisch en zorg niet voor een rustige indruk. Neem bijvoorbeeld een goede combinatie van twee kleuren met hier en daar een harmoniërende derde kleur voor wat accessoires.

Kies ook vooral voor een praktische inrichting

Lichte kleuren zijn wel heel erg besmettelijk en daarom niet zo geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Wie kleine kinderen heeft, kan dan ook beter de omgekeerde kleurencombinatie nemen: een meer gedekte kleur van de bank, passend bij de rest van de inrichting en daarbij kiezen voor lichte kussens, waarvan de overtrekken gemakkelijk verwisseld en gewassen kunnen worden. Zorg ook dat het speelgoed van de kinderen opgeruimd kan worden in bakken, in een kast of kist, waarvan de kleur past bij de rest van de inrichting. Het kan dan overdag rommelig zijn vanwege rondslingerend speelgoed, maar 's avonds geeft de kamer dan toch weer een rustige indruk.

"Koude kleuren"

De kleur blauw is eigenlijk een “koude” kleur, maar wordt nu door de woonexperts ook als “warm” aangeduid. Helemaal terecht is dat niet. Blauw kan echter juist in combinatie met warme wintertinten enorm aantrekkelijk zijn en een opgewekte positiviteit uitstralen. In combinatie met de juiste tint geel kan ze zelfs een zonnige, opgewekte uitstraling hebben. Haalt u daarbij bijvoorbeeld wekelijks een bosje bloemen in gele en witte tinten binnen, dan maakt de kamer meteen een heel opgewekte indruk.

Blauw is niet overal mee te combineren

Blauw is een prachtige kleur, maar jammer genoeg niet met elke kleur te combineren. Sommige tinten groen kunnen enorm vloeken met een mooie, blauwe kleur. Ook bepaalde kleuren bruin passen er niet altijd goed bij. Het is dus wel oppassen geblazen bij het uitkiezen van bepaalde kleurencombinaties.

Harmonie schept rust in huis

Een harmonisch geheel maakt uw woonkamer tot een rustpunt, waar het hele gezin zich prettig voelt. Een goed ingericht, modern huis hoeft niet kil, steriel en emotieloos te zijn, zoals tot voor kort wel gedacht werd, maar mag gerust een combinatie zijn van oude en nieuwe meubels, als de kleuren van de inrichting maar bij elkaar passen en niet drukkend op elkaar werken.

Een "warme jas" in de winter

Een woonkamer moet zich bij uw binnenkomst bij wijze van spreken "om u heen vouwen als een warme jas". Een jas, waar u zich thuis voelt en waar iedereen die er binnenkomt, meteen in de sfeer opgenomen wordt. Teveel kleuren, of kleuren die niet met elkaar combineren, zorgen voor een onrustig geheel, waar het niet prettig verblijven is.

Met kussens en een plaid kan elke bank behaaglijk worden

Zorg altijd voor een aantal kussens in de bank, zodat u erin kunt wegkruipen en zo comfortabel mogelijk kunt zitten of liggen. Ook een plaid in de buurt is altijd prettig. Vooral de fleece plaids zijn erg handig. Deze zorgen ervoor dat u na een koude “douche” buiten of een wandeling door ijzig winterweer, weer snel lekker warm wordt. De kleuren van de kussens en de plaid moeten natuurlijk wel bij uw bank en inrichting passen en er zo mogelijk een mooi geheel mee vormen. Vindt u dat moeilijk, dan is de keus voor een zwarte of witte plaid nooit echt verkeerd. Die kleuren passen bij bijna elk interieur.

Kaarslicht voor een intensere sfeer

Steek op donkere avonden kaarsjes aan. Het kaarslicht zorgt voor nog meer sfeer in huis en laat de kleuren van de inrichting op een mooiere manier naar voren komen. Kaarslicht zet ook uw eigen huid in een ander, zachter licht, waardoor u er jonger uitziet. Vooral voor vrouwen is kaarslicht flatterend, maar ook de huid van mannen wordt zachter belicht dan bij elektrisch licht. Een bijkomend effect is dat kaarslicht rustgevend is.

Oppassen met kaarsen bij kinderen

Drukke kinderen kunnen rustiger worden van het kijken naar het dansende vlammetje, hoewel er met kinderen in de buurt altijd extra gelet moet worden op de veiligheid. Zet kaarsjes daarom altijd buiten het bereik van kleine kinderen en laat hen nooit in de kamer alleen met een kaars. Blaas de kaars uit als u even de kamer uit gaat, zelfs als u slechts eventjes naar het toilet moet, of de voordeur moet openen en houdt de lucifers hoog in de kast op een plaats, waar uw kind er niet bij kan komen. Veiligheid gaat voor alles!

Zelf actie ondernemen tegen de tijd dat het winter wordt

De winter kan heel knus en gezellig zijn, maar u moet er dan wel zelf iets aan doen. Daar hoeft u echter niet altijd voor de winkel in te gaan. Vaak kan met een deken en een paar kleine accessoires al een heel andere, intieme sfeer opgeroepen worden. Ook planten verhogen de gezelligheid. Het groen van planten is rustgevend en planten hebben nog een ander, groot voordeel. Zij zorgen voor een betere luchtvochtigheid in uw huis. Goed voor uw gezondheid en die van uw gezin! Vooral als de verwarming brandt is dat heel belangrijk.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wonen: Warmte in de woning brengenWonen: Warmte in de woning brengenAls het weer wat minder wordt en we weer wat meer binnenshuis vertoeven, is het logisch dat we meer aandacht schenken aa…
Hoe richt je een huis leuk in en welke kleur past bij jou?Hoe richt je een huis leuk in en welke kleur past bij jou?Bij de inrichting van een huis stem je de kleuren, de meubels en de accessoires op elkaar af. Dan straalt de ruimte rust…
Blauw in de woonkamerBlauw in de woonkamerBlauw wordt vaak als te koel voor de woonkamer betiteld en meer geschikt voor de slaapkamer of de badkamer. Dit is niet…
Wonen: "bling bling" mag weerTen tijde van economische recessie en daarmee gepaard gaande grotere werkeloosheid, gaan we het collectief meer in en om…

Onderhoudscontracten voor huis en tuin: een overzichtHet onderhoud van huis en tuin kan flink wat vrije tijd kosten. Bovendien kunnen er zelfs in uitstekend onderhouden woni…
Woning kopen: appartement of woonhuis kopen?Woning kopen: appartement of woonhuis kopen?Wanneer je hebt besloten dat je graag een woning wilt kopen en wanneer je weet dat het financieel geen probleem is voor…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 18-03-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.