Niet tevreden over je huurwoning, wat kun je doen?

Niet tevreden over je huurwoning, wat kun je doen? Veel mensen die een huurwoning hebben, hebben het wel eens meegemaakt. Reparaties worden niet of laat uitgevoerd, er is overlast van buren waar niets tegen wordt gedaan, er is achterstallig onderhoud etc. Wat kun je doen wanneer je niet tevreden bent over je huurwoning?

Een woning huren

Een woning huren heeft vaak voordelen boven een woning kopen. Je hebt geen last van een hypotheek, waarvan de hoogte van de aflossing enorm kan fluctueren door gewijzigde rentestanden. Je betaalt maandelijks een vaste huurprijs, die jaarlijks met maximaal 2,5% mag stijgen. In tegenstelling tot een koopwoning, ben je niet verantwoordelijk voor reparaties aan het huis en de installaties zoals de verwarmingsketel. Hierdoor heb je minder kosten dan wanneer je een koopwoning hebt. Ook schilderwerk aan de buitenkant wordt betaald door de huiseigenaar. De huiseigenaar is verplicht de huurwoning en de huuromgeving goed te onderhouden. De huisbaas moet zorgen dat ongedierte wordt bestreden, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van muizen in huis, of ratten in de tuin. Ook wanneer de buren overlast geven, zoals het volzetten van hun tuin met kapotte brommers, fietsen of afval e.d. Wanneer er sprake is van overlast zal de verhuurder hier wat aan moeten doen. Vanzelfsprekend moet je de huisbaas wel op de hoogte brengen van de overlast die je ervaart.

Huurverhoging

Wanneer er een huurverhoging zal worden doorgevoerd voor je huurwoning, dan moet je huisbaas jou hiervan eerst in kennis stellen. De termijn hiervoor is twee maanden van te voren. Wanneer de huisbaas dit korter dan twee maanden van te voren kenbaar maakt, dan moet de huurverhoging later ingaan. De huurverhoging moet aan de bewoner in een voorstel worden medegedeeld. In dit voorstel moet ook staan per wanneer de huurverhoging in gaat en dat je bezwaar kunt maken tegen de verhoging middels een bezwaarschrift.

Bezwaar tegen de huurverhoging

Wanneer de huurwoning niet goed wordt onderhouden, en de verhuurder weigert maatregelen te nemen om de situatie te verbeteren, dan kun je bezwaar maken tegen de jaarlijkse huurverhoging. Ook wanneer de prijs van je huurwoning al heel hoog is, dan kun je bezwaar maken tegen de huurverhoging door een bezwaarschrift in te dienen. In het bezwaarschrift kun je alle redenen noemen waarom je bezwaar maakt. Handig is om een opsomming van de feiten en de contactmomenten die er al geweest zijn met de huisbaas te vermelden in het bezwaarschrift. Meer informatie over het indienen van zo´n bezwaarschrift kun je vinden op huurcommissie.nl.

Huurvermindering

Naast bezwaar tegen de huurverhoging, kun je vragen om huurvermindering. Wanneer je overlast hebt van de buren, ongedierte in en rond het huis, lekkages e.d., dan is de verhuurder verplicht hier iets aan te doen. Je moet je verhuurder op de hoogte brengen van de overlast en hem de gelegenheid geven er wat aan te doen. Bij overlast door buren is het ook mogelijk, om naast contact met de huisbaas, de wijkagent in te schakelen. De wijkagent kan bemiddelen tussen buren om op deze manier tot een betere leefsituatie te komen. Wanneer dit niets helpt en wanneer de huisbaas niets doet of niet voldoende actie onderneemt om de overlast te beperken, dan kun je bij de rechter om huurvermindering vragen. Stop nooit uit eigen beweging met betalen of verminderen van van de huur. De huisbaas heeft dan ook een reden om op zijn beurt jou aan te klagen voor wanprestatie. Je zult dan alsnog de achterstallige huur moeten betalen.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huren van een woning: de inkomensafhankelijke huurverhogingHuren van een woning: de inkomensafhankelijke huurverhogingEr verandert veel in Nederland op het gebied van huren van sociale huurwoningen. Het overheid pakt de huursector behoorl…
Gevolgen huurverhoging voor de huurtoeslagGevolgen huurverhoging voor de huurtoeslagBetekent een hogere huur ook geen of minder huurtoeslag? Wat zijn de gevolgen van de jaarlijkse huurverhoging voor de hu…
Liberalisatiegrens: grens sociale huur en vrije sectorLiberalisatiegrens: grens sociale huur en vrije sectorDe liberalisatiegrens bij huurwoningen is de grens die bepaalt of je huurwoning binnen de sociale huur of de vrije secto…
Casco woning kopen (nieuwbouw): waar moet je aan denkenNieuwbouw woningen kunnen compleet opgeleverd worden, maar ook casco. Casco betekent in dit geval “het skelet van een ge…
Bronnen en referenties
  • Metro
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.