Een natuurlijk grasveld, waarom zou je nog maaien?

Een natuurlijk grasveld, waarom zou je nog maaien? Het grasveld is een onderdeel van menig tuin. Echter, het maaien ervan leidt nog wel eens tot ongemakken. Daarbij is een vlak gazon ook niet alles. De tuin komt er gevarieerder en structuurrijker uit te zien door het grasveld (veel) minder te maaien en niet te bemesten. Bloemen krijgen de kans om zich tussen het gras te vestigen en gras kan gaan bloeien. Hierdoor is jaarlijks inzaaien niet nodig. Om veel bloemen in een grasveld te krijgen zijn er wel een aantal vereisten. Er is veel zon nodig, en weinig voedingsstoffen. Een goed zaadmengsel doet ook veel goeds. Het is een onderhoudsvriendelijk, maar geen onderhoudsvrij alternatief voor een grasveld. Een bloemenweide in plaats van een grasveld trekt al snel veel dieren aan, maar het is minder aanlokkelijk om in te gaan liggen of in te spelen.

Wat is die ‘bloemenweide’?

In dit artikel wordt het woord ‘bloemenweide’ gebruikt. Dit doet misschien denken aan een veld tulpen, maar dit wordt er zeker niet mee bedoeld. Een bloemenweide is een veldje wat op de natuurlijke wijze kan ontwikkelen en waar zich verschillende bloemen vestigen. Vaak zijn de bloemen relatief klein, en er staan tal van verschillende soorten.

In een grasveld komen vanzelf bloemen op / Bron: Ille, RgbstockIn een grasveld komen vanzelf bloemen op / Bron: Ille, Rgbstock

Grasveld of bloemenweide?

Grassen groeien snel. Ze kunnen veel hebben, of je erop staat of ze maait, ze komen weer op. Bloemen daarentegen, zijn doorgaans kwetsbaarder. Als je deze behandelt op de manier waarop je een grasveld behandelt, raak je ze kwijt. Een goed onderhouden grasveld zal en een bloemenweide staan dus lijnrecht tegenover elkaar. Toch staan in een bloemenweide ook grassen en komen in een grasveld vanzelf bloemen op. De overgang van de een naar de ander is dan ook niet moeilijk, hoewel het soms wat extra werk kost. Het is belangrijk om goed na te denken of je een grasveld of een bloemenweide wilt, beide hebben hun voor- en nadelen.

Hoe krijg ik een mooie bloemenweide?

Een bloemenweide ziet er afwisselender en vaak ook mooier uit als een monotoon grasveld. Daarbij hoeft hij minder vaak gemaaid te worden, de verzorging is dus makkelijk. Een bloemenweide aanleggen is niet moeilijk, maar er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden.

In een grasveld komen vanzelf bloemen op / Bron: Hisks, RgbstockIn een grasveld komen vanzelf bloemen op / Bron: Hisks, Rgbstock
Veel zon
Om de mooiste bloemenweide te krijgen, is redelijk wat zon nodig. Hoe meer, hoe beter en het liefst het hele jaar door. Toch kan een bloemenweide ook in minder zonnige gebieden bestaan. Om een afwisselende weide te krijgen kun je hem bijvoorbeeld gedeeltelijk in de zon en gedeeltelijk in de schaduw aanleggen. Een boom, een huis of een schutting kan een schaduw over een deel van de weide werpen.

Weinig voedingsstoffen

Dit is iets wat een beetje tegen intuïtief is, maar om een mooie, afwisselende bloemenweide te krijgen moet je niet bemesten. Hoe minder voedingsstoffen er beschikbaar zijn, hoe meer soorten zich vestigen. Minder voeding zorgt dus voor meer bloemen!

Dagelijks water is niet nodig

Het is niet nodig om elke dag of om de dag water te geven. In droge periodes kun je één of twee keer in de week besproeien, maar vaker is niet nodig. Door minder te besproeien spaar je niet alleen water uit, maar stimuleer je ook de concurrentie. Hierdoor zullen er ook meer plantensoorten komen en dus meer verschillende bloemen.

Selecteer je zaadmengsel

Om een mooie bloemenweide te maken selecteer je andere grassoorten dan voor een effen gazon. Kies een mengsel met verschillende soorten en voeg er eventueel nog wat zaden van bloemen aan toe. Zin om verrast te worden? In veel dierenwinkels is onkruidzaad te koop. Hierin zitten leuke bloemen, die erg goed groeien. Houd er wel rekening mee dat dit zich razendsnel door de hele tuin verspreidt.

Na de eerste aanleg kun je eens per paar jaar zaad toevoegen, maar dit is niet eens nodig. Door het gras te laten bloeien zet het zelf zaad, dit vult volgend jaar vanzelf de lege plekken op.

Blijf onderhouden

Een grasveld helemaal niet meer maaien is geen goed idee. Na korte tijd zullen struiken en zelfs bomen het veld overnemen, ook leuk, maar wellicht was een bos niet het doel van de achtertuin. Als het gras vroeg in het jaar hoog komt te staan kun je het beste een of twee keer maaien. Daarna laat je het gras een tijd lang groeien, er zullen bloemen tussendoor komen en tal van planten. Geef de bloemen de tijd om volledig uit te bloeien alvorens weer te maaien. Op deze manier zetten ze zaad, waardoor je volgend jaar meer bloemen krijgt.

Een gemaaid grasveld / Bron: Robby m, RgbstockEen gemaaid grasveld / Bron: Robby m, Rgbstock

Voordelen bloemenweide

Minder werk

Een bloemenweide is minder werk dan een grasveld. Er hoeft weinig gemaaid te worden en regelmatig sproeien is ook niet nodig. Wanneer er nog een ander deel van de tuin is wat op een andere manier wordt onderhouden, kan een bloemenweide tot extra werk leiden. Er komt immers een hoop onkruid op dat zich verspreidt over de hele tuin.

Mooi uiterlijk

Zeker wanneer er veel ruimte beschikbaar is ziet een bloemenweide er mooi uit. Het is een gevarieerd gebiedje met allerlei verschillende planten. Het zal je verbazen hoeveel planten er uit zichzelf komen en weten te kiemen, groeien en bloeien! In een kleine tuin komt een natuurlijke bloemenweide minder goed tot zijn recht. Hier is het eerder aan te raden om verschillende bloemen te planten en zelf in de hand te houden wat er op komt.

Veel dieren
Behalve planten trekt minder maaien ook veel dieren aan. Insecten, vogels, amfibieën en zoogdieren zullen al snel de tuin vinden. Niet iedereen vindt het leuk als er ’s avonds een pad voor je weg springt, maar egels die langskomen worden al meer gewaardeerd. Als er konijnen in de beurt zijn, ongeacht of ze wild of tam zijn, zullen die ook maar al te blij zijn met een natuurlijk, hoog grasveld.

Nadelen

Onopgeruimd

Zeker in een kleine tuin ziet een ‘vrijgelaten’ stuk gras er al snel slordig uit. De planten groeien hoger waardoor de tuin krapper lijkt dan hij al is.

Beperkt begaanbaar
Hoewel een natuurlijke bloemenweide prima tegen betreding kan, is hij toch slecht begaanbaar. De planten staan hoog, waardoor men er minder snel doorheen loopt. Ook even in de zon gaan liggen is lastiger als het gras te hoog staat. Voor spelende kinderen kan hoogstaand gras geweldig zijn, of juist heel vervelend. Door het gras rollen kan er heel goed, evenals tikkertje spelen, maar met een fiets of stepje kom je echt niet vooruit.

Ongeschikt voor kleine tuinen

Zoals al eerder gezegd ziet een natuurlijk grasveld er vooral mooi uit in grote tuinen. In kleine tuintjes lijkt het al snel uit zijn plaats, zeker als de tuin meer functies heeft. Tussen de stoelen en tafel, tegen de kruidentuin aan met struiken eromheen, het wordt al snel te vol in een kleine tuin. In zo’n geval is het dan ook mooier om het gras kort te houden, of controle te houden over een bloemenveld door zaaien en onkruid wieden.

Een mengvorm

De keuze voor gras of bloemen hoeft niet te worden gemaakt, het kan ook allebei. In een mengvorm kan bijvoorbeeld een pad worden gemaaid, of een veldje om te liggen. Dit spaart werk uit en geeft een heel bijzonder effect.

In het kort

In een grote tuin ziet een bloemenweide er mooi uit. Er staan verschillende plantensoorten in en het trekt tal van dieren aan. Daarbij is het ook nog eens minder werk dan een grasveld en goedkoop in onderhoud. Voor een kleine tuin is een bloemenweide minder geschikt. Wanneer een grasveld ook gebruikt wordt om te spelen on zonnen is een mengvorm wellicht een optie. Hierin wordt een deel gemaaid en een deel kan zichzelf ontwikkelen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grasveld aanleggen, hoe doe ik dat?Grasveld aanleggen, hoe doe ik dat?In veel tuinen is een grasveld niet weg te denken. Het hele gezin kan ervan genieten, de kinderen kunnen er heerlijk op…
Hoe leg je een bloemenweide aan?Hoe leg je een bloemenweide aan?We brengen steeds meer tijd door in onze tuin, die we dan ook als een verlengstuk van onze woonomgeving zien. We willen…
Een gazon verticuterenEen gazon verticuterenEen mooie grasmat is de wens van veel tuinliefhebbers maar die vergt nu eenmaal onderhoud. Naast regelmatig maaien in he…
Gazon onderhouden en genieten van groene en mosvrije grasmatGazon onderhouden en genieten van groene en mosvrije grasmatElke tuinliefhebber heeft het liefst een groen en mosvrij gazon. Sowieso als speelweide voor de kinderen of om gasten te…

Ecologisch tuinieren - de handleidingEcologisch tuinieren - de handleidingIn een ecologische tuin heb je beduidend minder werk, minder afval en veel extra kijkplezier. Door kunstmest en chemical…
Aardappels kweken in 10 stappenAardappels kweken in 10 stappenZelf eten kweken is leuk. Aardappels kweek je door aardappels met uitlopers in de grond te zetten. De uitlopers zijn het…
Bronnen en referenties
  • U. Bartsch, E. Asscheman, 2004, milieuvriendelijk tuinieren, natuur in eigen tuin, roodbont uitgeverij
  • www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Ille, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Hisks, Rgbstock
  • Afbeelding bron 3: Robby m, Rgbstock
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.