Natuurlijk tuinieren: wat is het en wat zijn de voordelen?
Iedere vorm van tuinieren is op een bepaalde manier natuurlijk. Uiteindelijk moeten de planten immers zelf groeien. Bij natuurlijk tuinieren ga je echter een stapje verder. In plaats van de tuin netjes aan te leggen en bij te houden laat je de natuur haar eigen gang gaan. Het idee achter natuurlijk tuinieren is zo veel mogelijk lokale plantensoorten gebruiken en deze niet intensief beheren. Natuurlijk wordt af en toe gesnoeid en moeten sommige planten worden onderhouden, maar bij dit gebeurd zo min mogelijk. Ook uitgebloeide bloemen worden zoveel mogelijk genegeerd, ze mogen gewoon blijven hangen. Wel is belangrijk dat de bodem grotendeels bedekt blijft. Door natuurlijk te tuinieren komt de tuin mooi in het landschap te liggen. Natuurlijk tuinieren trekt daarbij ook nog eens tal van dieren aan, niet alleen insecten maar ook zoogdieren en reptielen.
Wat is natuurlijk tuinieren?
Een tuin is een eigen stukje natuur, waar planten en dieren een plekje vinden en mensen kunnen genieten van hun rust. Bij natuurlijk tuinieren staan lokale planten en dieren centraal, de tuin die ontstaat is een klein stukje natuur. De tuin is kan met weinig onderhoud toch mooi worden gehouden, maar als je liever flink tuiniert is het er ook mogelijk. In een natuurlijke tuin krioelt het van het leven, niet alleen vlinders en insecten, maar er kan ook ruimte zijn voor egels, vleermuizen, salamanders en tal van andere dieren.
Gebruik inheemse planten
Liefst uit de directe omgeving. Lokale planten hebben als voordeel dat je zeker weet dat ze het goed in de omgeving doen. Daarbij past je tuin bij het landschap wat een mooi effect geeft. Loop eens door een weiland of een park in de buurt en kijk welke planten er staan die je leuk vind. Bloemen die van naturen in Nederland voorkomen en erg geliefd zijn zijn bijvoorbeeld Lelietje-van-dalen, sneeuwklokjes, vingerhoedskruid, vlinderstruik, stokroos en gele lis. Of deze planten echt inheems zijn is vatbaar voor discussie, maar feit is dat ze in het wild (of verwilderd) voorkomen.
Een groot voordeel van het gebruik van inheemse planten, is dat deze veel insecten aantrekken. Dit helpt een balans te houden in de tuin en voorkomt plagen. Daarbij trekken de insecten vogels aan en geeft het geheel het uiterlijk van een levende tuin, waarin overal wel wat te zien is.
In het voorjaar
De meeste lage bloemen die in Nederland in het wild te vinden zijn, zijn zogenaamde winterannuellen. Deze bloemen overwinteren met een bol, knol of als zaad, om te bloeien voordat de bomen blad hebben. Vroeg in het voorjaar staan deze planten dus volop in bloei, maar de rest van het jaar zie je er niets van. Wissel deze bloemen af met struiken en andere bloeiende planten, om het hele jaar door kleur in de tuin te hebben.
Houd de bodem bedekt
De bodem bedekt houden is beter voor de grond. Voedingsstoffen voor planten kunnen niet wegspoelen en de grond blijft langer vochtig. Door plantenbegroeiing te houden, blijven ook de mossen weg. Mocht om de een of andere reden de grond toch kaal worden, dan kan even schoffelen wel aan te raden zijn. Gebeurt dit niet, dan is de kans aanwezig dat mos het gebiedje overneemt. Wil je écht natuurlijk tuinieren dan doe je ook dit niet. Na één of enkele jaren komen de planten er weer door.
Planten mogen gemengd worden
Hier de rozen, daar de hyacinten en de sering en vlinderstruik mogen niet verstrengeld raken. De planten staan gerangschikt in een vooraf bedacht model bij veel vormen van tuinieren. Bij natuurlijk tuinieren is dit niet het geval, planten mogen door elkaar groeien. Let wel op dat dit arbeidsintensief kan zijn als je bepaalde soorten wilt mengen. De planten concurreren met elkaar om licht, waardoor één soort zal overblijven. Hier kun je bij ingrijpen door planten te verwijderen. Je kunt het natuurlijk ook zijn beloop laten gaan en accepteren dat er op dat stuk maar één plant staat.
Uitgebloeide bloemen mogen blijven
Uitgebloeide bloemen weghalen? Niet doen! Deze bloemen dienen als zaadbron voor de volgende generatie bloemen. Verwijder bloemen pas als ze hun zaden hebben geloosd. Let wel op, bij sommige soorten, zoals rozen en vlinderstruiken, is het wel beter om uitgebloeide bloemen weg te halen. Hierdoor kunnen deze planten langer blijven bloeien. In plaats van één keer te bloeien kunnen ze een half jaar blijven bloeien.
Natuurlijk tuinieren in het kort
Bij natuurlijk tuinieren wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van inheemse planten. De bodem is het grootste deel van het jaar bedekt en de natuur wordt voor een groot deel vrij gelaten. Planten mogen door elkaar staan en uitgebloeide bloemen mogen blijven staan. Een voordeel van natuurlijk tuinieren is dat het veel dieren aantrekt en de tuin mooi in het landschap komt te liggen.