Hoe leg je een bloemenweide aan?

Hoe leg je een bloemenweide aan? We brengen steeds meer tijd door in onze tuin, die we dan ook als een verlengstuk van onze woonomgeving zien. We willen het in ook in onze tuin zo gezellig mogelijk maken. Het is dus zeker niet verwonderlijk dat de aanleg van een bloemenweide steeds populairder wordt. Overweeg jij ook de aanleg van zo'n bloemenweide in je tuin? Dan moet je zeker met enkele belangrijke aspecten rekening houden om binnenkort volop van de kleurenpracht van je zelf aangelegde bloemenweide te kunnen genieten. Een bloemenweide aanleggen in je tuin, hoe doe je dat?

Grond voor eenjarige bloemen

Zo moet je kiezen voor eenjarige bloemen of voor vaste planten. Typische akkerbloemen kun je in principe zaaien waar je maar wil. Daar komt zowel armere als sterk bemeste grond voor in aanmerking. Zo'n bloemenweide met eenjarige bloemen leg je bij voorkeur aan in een verloren en braakliggend stuk grond in de tuin. Je kiest voor je bloemenweide met eenjarige bloemen best voor een zonnige standplaats. Maar er zijn nu ook meer en meer zaadmengsel in de handel verkrijgbaar die zich met minder zonlicht tevreden stellen. Elk voorjaar en telkens voor het zaaien dien je de grond voor je bloemenweide los te harken of te eggen om een zo luchtig mogelijke structuur te bekomen.

Zaaien na vorstperiode

Het zaaien doe je bij voorkeur eind april wanneer we geen vorstperiodes meer moeten vrezen. Je zaait het gemakkelijkst wanneer je het bloemenzaad mengt met zit zand. Op die manier zie je waar je zaait zodat je gelijkmatig kunt zaaien. Om de jonge plantjes zoveel mogelijk ruimte te geven om te groeien zaai je nooit een té dikke laag. Na het zaaien hark je alles lichtjes onder en druk je het zand goed aan. Zo bescherm je het bloemenzaad tegen vraatzuchtige vogels en bekom je sterke plantjes met een stevig wortelgestel.

Bloemen voor je bloemenweide

Alle eenjarige bloemen horen thuis in je bloemenweide, je hebt dus keuze te over. Populaire eenjarige bloemen voor een bloemenweide zijn klaprozen, bolderik, wilde chichorei, korenbloemen, boekweit, bernagie, phacelia, zonnebloemen en ridderspoor.

Onderhoud bloemenweide

Een bloemenweide vraagt weinig onderhoud. Wanneer in de herfst de bloemen zaad vormen, maai je alles af met een zeis en laat het maaisel een week liggen. Zo komt het zaad op de grond terecht. Pas daarna verwijder je het maaisel. De bloemen van zo'n bloemenweide gaan immers maar één jaar mee, daarom behoren ze ook tot de eenjarigen. Dat wil meteen ook zeggen dat je ieder jaar in de lente weer opnieuw moet zaaien. Dat blijft echter niet zo. Wanneer alles volgens wens verloopt zit er na enkele jaren voldoende zaad in de grond om je weide jaarlijks te hernieuwen zodat je vanaf dan niet meer hoeft te zaaien. Een bloemenweide met eenjarige bloemen vraagt dus duidelijk wel wat extra werk.

Vaste planten

Een bloemenweide met uitsluitend vaste planten is duidelijk veel minder arbeids instensief. Zo'n bloemenweide met vaste en meerjarige planten zaai je op arme grond. Is het je bedoeling om met je bloemenweide een gazon te vervangen dan haal je best eerst de grasmat volledig weg. Spit het gras niet onder, dan zitten er teveel voedingsstoffen voor je vaste planten in de bodem van je toekomstige bloemenweide.

Zaaien vaste planten

Vaste planten zaai je op een zonnige standplaats en vanaf het moment dat er geen kans op vorst bestaat. Een combinatie van vaste planten en lentebloeiende bolgewassen bezorgen je een schitterend resultaat. Zaadmengsels voor vaste planten geven je het eerste jaar nog niet zoveel bloemen. Dit probleem kun je voorkomen door zaad van eenjarige bloemen onder dat van vaste planten te mengen.

Grote variatie bloemen

Er bestaat een opvallend grote variatie in zaadmengsels voor een bloemenweide met vaste planten. Klassiekers die je in zowat iedere bloemenweide aantreft zijn ongetwijfeld knoopkruid, slangenkruid, wilde margriet, muskuskaasjeskruid, scherpe boterbloem, koekoeksbloem en wikke.

Met of zonder grassen?

Grassen komen zeker in aanmerking voor een bloemenweide met vaste planten. Heel wat grassoorten zijn immers erg decoratief. Ze hebben echter het nadeel vlugger te groeien dan de vaste planten. Sommige zaadmengsels bevatten veel graszaad. Dan bestaat het gevaar dat deze grassen zoveel plaats innemen dat de bloeiende vaste planten weinig of geen ruimte ter beschikking hebben om zich te ontwikkelen. Het is dan ook aan te raden eerst je vaste planten te zaaien en te laten groeien en pas later gras te zaaien wanneer de vaste planten in volle groei zijn.

Onderhoud

Twee maaibeurten per jaar volstaan voor een bloemenweide met vaste, bloeiende planten. Een eerste keer maai je in juli, een tweede keer eind september, begin oktober. Ook hier laat je het maaisel best één week liggen voor het te verwijderen.
© 2013 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een natuurlijk grasveld, waarom zou je nog maaien?Een natuurlijk grasveld, waarom zou je nog maaien?Het grasveld is een onderdeel van menig tuin. Echter, het maaien ervan leidt nog wel eens tot ongemakken. Daarbij is een…
Met deze planten maakt u (bedreigde) bijen écht blij!Met deze planten maakt u (bedreigde) bijen écht blij!We kunnen er niet meer omheen: het gaat niet goed met de wilde bijen. Een aantal van deze soorten worden ernstig bedreig…
Lang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurLang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurDoor te kiezen voor lang bloeiende planten geeft u uw tuin maanden lang kleur. Zeker als gekozen wordt voor aanplant in…
Boeketten maken met vaste snijbloemen uit de tuinBoeketten maken met vaste snijbloemen uit de tuinVoor het schikken van mooie boeketten, met bloemen uit eigen tuin, kun je eenjarige planten en plukbloemen uit zaadmengs…

Onderhoud en opknappen van tuinmeubelenNiets is zo vervelend als er achter komen dat je tuinset smerig is op het moment dat je het eigenlijk wilt gebruiken om…
Gaatje boren in tegel ... zo doe je dat!Gaatje boren in tegel ... zo doe je dat!Een gaatje boren in een muurtegel of vloertegel is niet makkelijk. De tegels zijn vaak gehard, dus moeilijk door te kome…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.