Een gazon verticuteren
Een mooie grasmat is de wens van veel tuinliefhebbers maar die vergt nu eenmaal onderhoud. Naast regelmatig maaien in het groeiseizoen en af en toe bemesten heeft een grasmat ook groot onderhoud nodig. Een reden hiervoor is onder meer het ontstaan van mos. Mos is wel de meest voorkomende en meest hardnekkige ongewenstheid in grasvelden. Bestrijden met een bestrijdingsmiddelen om deze en andere ongewenstheden uit het gras te verwijderen geeft wel resultaat maar is niet milieuvriendelijk. Beter is daarom om een andere methode te gebruiken zoals verticuteren.
Meer redenen om gazon te verticuteren
Maar gazons hebben niet alleen last van mos dat onder meer ontstaan kan zijn door schaduw of te kort maaien. Vaak is een tweede boosdoener een viltlaag die is ontslaan door afgestorven gras na het maaien. Vooral tijdens de zomermaanden kunnen zich die maairesten tussen de grassen verzamelen en de oppervlakte vervilten. Ook kan die laag mede zijn ontstaan door met de wind aangevoerde plantendelen en organische materialen. Die viltlaag kan op den duur het grasveld verstikken en moet daarom regelmatig worden doorgesneden om weer licht en lucht in de grasmat te krijgen. Ook daarbij is verticuteren een prima en
milieuvriendelijke manier. Overigens is een dunne viltlaag van ongeveer een centimeter dikte wel een goede bescherming van het gras tegen hitte en verlies van water maar een te dikke viltlaag is schadelijk. Een derde reden waarom verticuteren noodzakelijk is, is het steeds compacter worden van het gras doordat het belopen wordt. De lucht, het water en de voedingsstoffen kunnen daardoor steeds moeilijker de wortels bereiken waardoor het gras kan verstikken.
Verticuteermachine soms onmisbaar
Verticuteren met de hand is zwaar werk omdat hierbij de moslaag en de viltlaag moet worden opengesneden. Gelukkig bestaan er gereedschappen die het verticuteren makkelijker maken. Voor kleine gazons tot 75 m2 is een verticuteerhark een goede aanschaf maar voor grotere oppervlakten is een elektrische verticuteermachine aan te raden. Zeker voor grote gazons en professioneel gebruik is een zwaardere verticuteermachine onmisbaar.
Twee keer per jaar verticuteren tegen viltlaag en mos
De verticuteermachine kamt de viltlaag en het mos uit en trekt voortjes die lucht, water en voedingsstoffen opnieuw de kans geven om tot de bodem door te dringen. Voor het beste resultaat moet twee keer per jaar worden geverticuteerd. Bij voorkeur één keer in het voorjaar in maart/april en één keer in het najaar september/oktober. Vóór het verticuteren kan eerst een mosdodend middel worden gestrooid voorzien van ijzersulfaat waarbij opgelet moet worden dat het middel niet op kleding of bestrating terecht komt omdat het roestvlekken kan veroorzaken. Na het verticuteren is het goed om kale plekken bij te zaaien en om te bemesten om weer een mooi grasveld te krijgen als belangrijk onderdeel van een
goed aangelegde tuin.
Moeilijke plekken
Op heuvels of glooiingen kan niet met een verticuteermachine worden gewerkt. Een manier om daar het mos te verwijderen is eerst met een riek gaten in het gras te prikken en daarna met een puntige stevige bladhark het mos weg te harken.
Geen pas aangelegd grasveld verticuteren
Het beste resultaat wordt verkregen door baan voor baan in rechte lijnen te werken. Bij het verticuteren kan een deel van onvoldoende vastgewortelde grassen worden meegetrokken. Daarom mag een pas aangelegd grasveld niet geverticuteerd worden. Als regel geldt dat een grasveld minstens drie jaar oud moet zijn. Overigens wordt door verticuteren ook de groei van paddenstoelen en schimmels voorkomen en wordt de wortelgroei bevorderd.